Ben jij op zoek naar een aantal handige tips voor je opstalverzekering? Dat kunnen we ons voorstellen, voordat je een polis gaat uitzoeken wil je natuurlijk wel goed voorbereid zijn. Om het je makkelijk te maken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de perfecte opstalverzekering gemakkelijk te kiezen. Daarnaast kun je bij ons tal van andere goedkope verzekeringen vergelijken,
Inhoudsopgave
Tip 1: Sluit bij dezelfde verzekeraar af
De eerste tip die we je geven is om de opstalverzekering en de eventuele inboedel verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dan voorkom je vervelende situaties bij het vaststellen onder welke verzekering een schade valt.
Daarnaast hoef je niet van de ene verzekeraar naar de andere verzekeraar en kan de schade gemakkelijk bij een verzekeraar worden gemeld. Dat is prettig want rompslomp bij dit soort schades wil je echt voorkomen.
Tip 2: Verzeker het fundament van je woning ook mee
Wil je een opstalverzekering afsluiten? Dan willen we je als tweede tip meegeven om de fundamenten mee te verzekeren als je over een kelderruimte beschikt. Zeker als de CV ketel ook in deze ruimte aanwezig is kan het verstandig zijn om de fundamenten mee te verzekeren. Stel dat de CV ketel ontploft, dan kan het fundament ook scheuren of ontzetten. Dit repareren kost een hoop geld, daarom kun je het net zo goed afdekken met een opstalpolis.
Tip 3: Glasschade kun je ook meeverzekeren
Als je een woning hebt met veel glazen elementen is het verstandig om glasschade mee te verzekeren. Dit is vooral een aanrader voor woningen die een hoge herbouwwaarde hebben. In principe is het voordeliger om de glasschade mee te verzekeren met je opstalverzekering ten opzichte van een speciale glasverzekering.
Als je echt over een hele hoge herbouwwaarde beschikt is het verstandiger om een aparte glasverzekering af te sluiten.
Tip 4: Maak gebruik van een herbouwwaardemeter
De vierde tip is om altijd een herbouwwaardemeter te gebruiken bij het vaststellen van je verzekerde bedrag. Je kunt deze zelf invullen of een expert van de verzekeraar een taxatie laten doen. Kijk dan altijd naar de mogelijkheid om een herbouwwaardegarantie te krijgen. Daardoor kan de verzekeraar bij schade geen beroep doen op onderverzekering indien dit het geval is.
Tip 5: Wat moet je doen als je stormschade hebt
De vijfde tip gaat over stormschade. Er geldt bij deze vorm van schade vaak een eigen risico, het gaat dan meestal over 2 promille van de totale schade. Bij stormschade moet je sowieso op de claim gaan letten.
Als de dakpannen van het dak af waaien, of er een boom op je garage valt kan het zijn dat je een goede dekking hebt, je moet er rekening mee houden dat schade alleen vergoed wordt indien er windkracht 7 of hoger is vastgesteld. Met een rieten dak zul je extra aandachtig moeten zijn.
Tip 6: Let op de schade door storm en claims
Daarnaast kan het zijn dat de schade door storm er voor zorgt dat je een hoger eigen risico betaald in vergelijking met andere schades. Als je dan gekozen hebt voor een hoog eigen risico en je hebt maar beperkte schade, dan is het soms slimmer om geen claim te doen.
Tip 7: Donder en bliksem, wat kun je er mee?
Donder en bliksem blijft natuurlijk altijd spannend. Het komt dan ook regelmatig voor dat er door onweer schade is ontstaan aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan scheuren in de muren of brand. We raden je aan om in dit soort gevallen foto’s te maken om deze aan de verzekeraar te kunnen laten zien. Daarna kun je de boel natuurlijk repareren of opruimen.
Tip 8: Bij waterschade moet je ook goed opletten
Waterschade is ook een kostenpost die vaak wordt afgedekt door de opstalverzekering. Een flinke regenbui kan er al voor zorgen dat je last krijgt van lekkages, of dat er bepaalde ruimtes in je woning vol komen te staan met water. Als je de deuren of ramen open hebt laten staan wordt de schade doorgaans niet vergoed, zorg er dus voor dat je alles sluit bij heftige regenval.
Als er sprake is van waterschade is het slim om de beschadigde spullen goed te bewaren, ook het nemen van een foto van objecten is een slim idee. Als je dit gedaan hebt kan het opruimen natuurlijk beginnen, we hopen dat het meevalt.
Tip 9: Kijk of inductie ook meeverzekerd is
Als je veel dure elektrische apparatuur in huis hebt of veel gebruik maakt van apparaten met inductie is het slim om goed te kijken of deze zaken ook meeverzekerd worden door de polis. Je ziet regelmatig verschillen tussen de verzekeraars op dit gebied.
Tip 10: Verwacht een expert bij hoge schade
Als er een flinke schade is geconstateerd zoals een bedrag boven de 1000 euro komt er vaak een expert van de verzekeraar langs. Als de verzekerde de grootte van de schade niet goed kan inschatten wordt er ook een expert ingeschakeld.
Ben je het niet eens met de schadevaststelling? Dan kun je op kosten van de verzekeraar een eigen expert inhuren om de schade vast te stellen. Een derde expert bepaalt dan de uiteindelijke schade, dit zal een schadebedrag zijn dat tussen de twee experts in zit.
De belangrijkste tip voor de opstalverzekering
De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven voordat je besluit om een dergelijke dekking af te sluiten is het vergelijken van alle verzekeraars. Zo weet je direct waar je aan toe bent en kun je ook nog eens flink op de maandelijkse premie besparen. Bij ons is het mogelijk om een onafhankelijke en persoonlijk aanbod te ontvangen. Druk op de button en kijk welke verzekeraar het beste past bij jouw eisen en voorkeuren.
Alle aanbieders vergelijken in 2023!
Laatst geupdatet op 05/06/2020