Selecteer een pagina

Is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

okt 3, 2019 | 0 Reacties

Waarom is het verstandig om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht in Nederland? Dat men dit aanneemt komt vooral door het woord ‘wettelijke’. Wanneer is aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering bent u wel verplicht als u een motorvoertuig bestuurd.

Is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht? Nee, maar wel verstandig om deze af te sluiten. De wet kan u namelijk aansprakelijk stellen voor schade die is toegebracht aan derden. Indien deze schade niet met opzet aan derden is toegebracht dekt doorgaans de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering deze.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Nee, wel verstandig!

Vooral als u kinderen en/of huisdieren heeft is het zeker verstandig om een WA-Verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker met kleine kinderen en viervoeters in uw gezin. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt doorgaans de schade die door u, uw kinderen of uw huisdieren aan derden is veroorzaakt. In uw polisvoorwaarden vind u hiervoor bijvoorbeeld ook de maximale dekkingen en voorwaarden terug.

Wij hebben een huisdier, is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, maar ook in deze weer zeer verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook uw huisdieren vallen onder uw gezin en vallen onder uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met huisdieren heeft u ook meer risico op schade aan derden.

Uw huisdier kan bijvoorbeeld ontsnappen en daarbij wellicht per ongeluk de straat op rennen met alle gevolgen van dien. Ook kan het gebeuren dat ze tijdens het stoeien met een andermans huisdier zijn of haar tanden net iets te hard in het oor van die ander zet. Ook deze schade aan derden valt onder uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Meer lezen over huisdieren en de aansprakelijkheidsverzekering? Klik dan op de link om er snel meer over te lezen.

Wij hebben kinderen, is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Uw kinderen worden evenals uw huisdieren meeverzekerd op basis van een gezinsdekking. Ook als uw kinderen een studie volgen en daardoor tijdelijk niet in uw huis verblijven maar elders vertoeven. Zij zijn op basis van uw gezinsdekking nog steeds verzekerd en vallen onder uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht.

Dit is wel tot een bepaalde leeftijd, op uw polisvoorwaarden kunt u terug vinden tot welke leeftijd dit het geval is. Ook kinderen van uw partner zijn wanneer zij tijdelijk bij u verblijven mee verzekerd.

En hoe zit dit met een bedrijf, is hierbij een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, ook voor bedrijven geld dat zij niet verplicht zijn om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Verstandig en feitelijk noodzakelijk is het voor bedrijven zeker wel om een verzekering af te sluiten. Juist bij werkzaamheden zit een ongeluk in een klein hoekje. Indien een werknemer die bij dit bedrijf in loondienst werkt schade aan derden berokkend zal de werkgever hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Indien ik schade veroorzaak tijdens mijn werkzaamheden in loondienst, dekt mijn WA-verzekering deze dan?

Nee, indien u schade tijdens uw werkzaamheden aan derden berokkend valt dit onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van uw werkgever. Uw eigen particuliere WA-verzekering dekt deze schade niet. Men kan dan alleen uw werkgever aansprakelijk stellen voor de toegebrachte schade.

Ik werk als vrijwilliger, is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Is aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Nee, maar ook hier weer zeer verstandig om dit wel te doen. Indien u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt ben u ook indien u als vrijwilliger klusjes op knapt verzekerd.

Als u hiervoor geen loon ontvangt bent u onder uw eigen particuliere Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering verzekerd. Vaak zelfs als u hiervoor een kleine onkostenvergoeding ontvangt. Het beste kunt u uw polisvoorwaarden hierop even bekijken, dan weet u precies wat wel of niet gedekt wordt.

Wij gaan naar het buitenland op vakantie, is aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Ook in het buitenland, dus wereldwijd, bent u via uw Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Schade aan derden of zelfs schade aan uw vakantiehuis vallen onder uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Ook hier geldt dat uw kinderen en huisdieren mee verzekerd zijn. Verstandig is om uw polisvoorwaarden te checken wat er eventueel onder uw WA-verzekering valt. En ook is het zeker verstandig dat indien u naar het buitenland reist om een reisverzekering af te sluiten.

Kortom, een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

Is niet verplicht, wel verstandig!

  • Voor een paar euro per maand bent u verzekerd voor schade waarvoor u door de wet aansprakelijk kan worden gesteld
  • Kinderen zijn bij een gezinsdekking meeverzekerd
  • Huisdieren zijn bij een gezinsdekking ook meeverzekerd
  • Wereldwijde dekking
  • Schade veroorzaakt tijdens vrijwilligerswerk of een vriendendienst

Bekijk altijd uw persoonlijke situatie om te bepalen of een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten verstandig is. 

Direct besparen en gaan voor de beste dekking?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je aansprakelijkheidsverzekering? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk vergelijken van alle aanbieders.

Alle aanbieders vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 05/06/2020