Drone verzekering gids
De drone verzekering wordt steeds populairder. Niet gek want het gebruik van drones heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen. Waar je eerst de keuzemogelijkheid had uit een aantal simpele modellen kun je vandaag de dag uit tal van verschillende soorten drones kiezen. De prijzen lopen dan ook erg uiteen waardoor je drone verzekeren wellicht een slimme keuze kan zijn. Doorloop de volgende simpele stappen en je bent in een paar minuten volledig op de hoogte van de huidige premies:
- Ga voor jezelf na welke dekking je wilt hebben
- Bekijk dekkingen & premies van aanbieders in de vergelijker
- Vergelijk drone verzekeringen en vind de beste drone polis
Wat is een drone verzekering precies, en is het vinden van een drone verzekering moeilijk?
Grote kans dat je al over een fantastische drone beschikt maar nog niet geniet van de dekking van een drone verzekering. We hebben dan ook een aantal belangrijke punten voor je besproken in deze drone verzekering gids. Zo zijn er bijvoorbeeld vanuit de overheid een aantal regels vastgesteld waar jij je als particulier aan moet houden. Ook ligt schade aan de drone en andermans spullen op de loer.
Van plan om een verzekering drone af te sluiten? Lees eerst de gids en ben op de hoogte van alle actuele aandachtspunten. Na dat je jezelf hebt ingelezen kun je bij ons de aanbieders van de drone verzekering met elkaar vergelijken. Zo ben je verzekerd met de beste dekking en voordeligste premie!
Dekking van de drone verzekering
Schade ligt altijd op de loer bij het vliegen met een drone. Het ziet er wellicht makkelijk uit maar in de praktijk zul je dit hoogstwaarschijnlijk anders ervaren.
Met name de beginnende en onervaren bestuurders van drones zullen rekening moeten houden met schade. Een gebroken propeller loop je namelijk snel op bij een verkeerde landing of slecht gemanoeuvreerde bocht.
Daarnaast zijn de prijzen van drones de laatste jaren enorm gestegen. De apparaten zijn steeds beter geworden en beschikken over een flink aantal meer functionaliteiten. Drones hebben zich de laatste jaren dan ook enorm ontwikkeld.
Geen negatieve ontwikkeling natuurlijk, echter wordt de kans op diefstal wel een stuk groter. Even niet opletten en je peperdure vliegmachine is pleiten.
Verzekering drone dekking middels de inboedelverzekering
De dekking voor schade of diefstal van de drone valt vaak binnen de inboedelverzekering. Echter hangt hier in de standaardsituatie wel de voorwaarde aan dat schade of diefstal binnenshuis heeft plaatsgevonden.
Alleen dan wordt het apparaat toebedeeld tot de inboedel. Beschik je niet over een aanvullende dekking bij je inboedelpolis? Dan ben je niet gedekt voor schade aan je drone die je buitenshuis ondervindt.
Met een aanvullende inboedelverzekering kun je er voor zorgen dat je gedekt bent voor schade en diefstal buitenshuis. Houd hier wel rekening met een stijging van de premie. Het risico stijgt immers voor de verzekeraar.
Beschik je over een of meerdere van de duurste varianten dan raden we het je aan om allereerst het maximale verzekerde bedrag voor de drone in de voorwaarden te checken. Het kan voorkomen dat dit bedrag niet toereikend is voor de totaal opgelopen schade.
WA verzekering drone bij het zelf veroorzaken van schade
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je niet alleen schade ondervindt aan je eigen drone maar ook schade veroorzaakt bij anderen. Enorm vervelend en eigenlijk dubbele pech. Het komt helaas nog redelijk vaak voor. In dit geval zullen de meeste verzekeraars kijken naar met welk doel je hebt gevlogen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
- Beroepsmatig of zakelijk gebruik
- Recreatief gebruik
Schade toebrengen aan een ander komt nooit uit en het is dan ook fijn om te weten dat je over een goede dekking beschikt. Wij raden het dan ook iedereen om haar of zijn drone verzekeren. Snel verder waar we waren gebleven, recreatief en zakelijk gebruik.
We spreken over een recreatieve vlucht wanneer er geen geld mee wordt verdiend. In deze situatie zul je wanneer je over een aansprakelijkheidsverzekering beschikt dekking ontvangen. Het wordt ook wel de WA verzekering drone genoemd.
Houd rekening met het feit dat dit bij iedere verzekeraar kan verschillen. In de voorwaarden van de verzekering kun je precies terugvinden of je bent verzekerd en tegen welk bedrag. Heb je schade gemaakt tijdens een “zakelijke vlucht” dan zal de verzekeraar je claim anders benaderen.
Je zult namelijk een aparte drone verzekering moeten afsluiten. tevens heb je te maken met een aantal regelgevingen vanuit de overheid. Lees dan ook nog zeker even mee!
Drone verzekeren: aan welke regels moet ik me houden?
Wil je je drone verzekeren of een nieuwe aanschaffen? Dan raden we het je sterk aan om allereerst op de hoogte te zijn van de regels die er gelden. Je kunt deze regels het beste vergelijken met verkeersregels voor fietsers, auto’s, voetgangers en meer weggebruikers.
Zo gelden er in de lucht ook een aantal regels. Ook voor je drone verzekering zijn deze regels belangrijk wanneer je een volledige dekking wil ontvangen.
Vanuit de overheid is er de zogenaamde “regeling modelvliegen” opgesteld die je verteld waar je je aan moet houden voor het vliegen met een drone. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste regels:
- Er geldt een hoogtelimiet tot maximaal 120 meter
- Vliegen boven mensen, bebouwing en wegen is niet toegestaan
- Er bestaan zogenaamde no-fly zones waarin drones strikt verboden zijn (voornamelijk vliegvelden)
- Verleen altijd voorrang in het luchtruim aan andere gebruikers
- Vliegen alleen overdag en vermijden vlieguren in de nacht
- Binnen de bebouwde kom is het gebruik van een drone verboden
Nog een aantal belangrijke regels voor verzekering drone
De allerbelangrijkste regel is dat je niet overal in Nederland mag vliegen. Denk maar eens aan de risico’s die kunnen bestaan bij het opduiken van een drone tijdens het opstijgen van een vliegtuig. Het kan catastrofale gevolgen hebben voor velen mensen. Mede hierdoor is het niet toegestaan om boven het hoogtelimiet van 120 meter te stijgen.
Zoals we ook al kort hadden verteld is het vliegen na zonsondergang niet toegestaan. Wellicht beschikt je drone over felle belichting. Echter is het dan alsnog niet toegestaan om in de avond en nachtelijke uren te vliegen.
Je ziet ook steeds meer media beelden vanaf de drone. Het levert prachtige eindresultaten op en wordt dan ook steeds vaker gebruikt. Houd wel altijd rekening met privacywetgeving in Nederland. Houd hier ook rekening mee tijdens drone verzekeren. Je drone mag bij recreatief gebruik ook niet zwaarder wegen dan 25 kilo.
Is de drone verzekering verplicht?
De drone verzekering is bij recreatief gebruik niet verplicht in Nederland. Dit is anders wanneer je de drone voor zakelijk gebruik wil gaan gebruiken.
Vraag je jezelf al wanneer dit het geval is? Wanneer je geld verdient met het vliegen dan wordt dit gezien als zakelijk gebruik. In deze situatie is de drone verzekering wel verplicht. Desalniettemin raden wij het ook de recreatieve vliegers om haar of zijn drone verzekeren. Hieronder nog even een korte opsomming voor de duidelijkheid:
- Recreatief vliegen: Geen verplichte WA verzekering drone
- Zakelijk vliegen: drone verzekering verplicht
Via welke verzekering kan ik mijn zakelijke drone verzekeren?
Zoals we je hierboven hebben verteld is het bij zakelijk gebruik verplicht om een drone verzekering af te sluiten. Nu vraag je je natuurlijk af met welke verzekering je jezelf kunt indekken tegen schade aan andermans en eigen spullen.
Wanneer je je drone voor zakelijke doeleinden gebruikt zul je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd van een dekking voor schade die je toebrengt aan anderen.
Je moet hierbij niet alleen maar denken aan de materiële schade veroorzaakt door de drone. Het namelijk ook nog wel eens heftiger uitpakken waardoor letselschade is ontstaan. Geen zorgen, ook deze kosten zijn netjes gedekt met de verzekering drone.
Via welke verzekering kan ik mijn recreatieve drone verzekeren?
Ben je een recreatieve vlieger en kun je het beschouwen als een hobby? In dit geval ben je volgens de Nederlandse wet- en regelgeving niet verplicht om een drone verzekering af te sluiten. Echter raden wij het wel iedereen aan die in het bezit is van een drone zichzelf te verzekeren.
Er bestaat namelijk onduidelijkheid over de WA verzekering drone. Velen denken dat ze hiermee dekking ontvangen, echter is dit niet altijd het geval. Een aparte drone verzekering is dan zeker iets om naar uit te kijken.