Opstalverzekering vergelijken en de beste premie van 2022 vinden?
Op zoek naar de beste opstalverzekering? Lees jezelf in op deze pagina en krijg direct antwoord op al je vragen. Al genoeg onderzoek gedaan? Begin dan direct met opstal verzekering vergelijken om alle premies langs elkaar te houden. Betaal nooit meer te veel premie en bekijk alle aanbieders in 3 minuten zonder allerlei gedoe.
Inhoudsopgave
Onafhankelijk en Persoonlijk
Vergelijk alle verzekeraars onafhankelijk op persoonlijke situatie en voorkeuren.
Antwoord Op Al Je Vragen
Alle informatie en vragen over iedere verzekering op 1 centrale plaats lezen en onderzoeken
Online Vergelijken & Afsluiten
Alles online regelen met een paar simpele kliks, vergelijk, kies de beste polis en sluit direct af
Veiligheid en Privacy
Volledig veilig en anoniem vergelijken, wij slaan geen data op en werken met ssl encryptie.
Opstalverzekering vergelijken in 2021
Opstalverzekering gids
De opstalverzekering of ook wel woonhuisverzekering genoemd zorgt er voor dat je alle zaken die vastzitten aan je huis verzekerd zijn tegen schade. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de schutting of de vastgespijkerde houten vloer. Door gebruik te maken van een opstalverzekering dek je onvoorziene schade die aan je huis wordt toegebracht. Ben jij op zoek naar de beste en makkelijkste manier om opstalverzekeringen onafhankelijk met elkaar te vergelijken? Zoek niet verder, je bent aan het juiste adres. Doorloop de volgende simpele stappen en je bent in een paar minuten volledig op de hoogte van de huidige premies:
- Vul de benodigde persoonlijke gegevens in
- Kies je dekking en aanvullende verzekeringen indien nodig
- Geef meer informatie over je woning in de vergelijker
- Vergelijk opstalverzekeringen en vind de beste opstalverzekering
Wat is de opstal precies, en is het vinden van een opstal verzekering moeilijk?
Let er wel op dat er met de term ‘opstal’ wordt bedoeld. Dat betekent dat alle voorwerpen die nagelvast aan de woning zitten worden gedekt, alle schade die binnenshuis ontstaat aan de inboedel moet je verzekeren met een inboedelverzekering. Ben je in een nieuwe woning ingetrokken en wil je je direct verzekeren tegen alle risico’s rondom je woning? Dan kan het voordelig zijn om te kijken naar een woonverzekering, deze dekt je in 1 overzichtelijke polis tegen alle schade binnen- en buitenshuis. Makkelijk toch?
Gebruik onze oplossing en begin met goedkope opstalverzekering vergelijken
Je kunt natuurlijk schade oplopen aan je woning door storm, bliksem of brand. Wil je jezelf hiertegen beschermen? Begin dan direct met opstalverzekering vergelijken om direct alle aanbieders langs elkaar te houden in onze handige vergelijker. Wil je eerst meer weten? Of heb je een aantal prangende vragen? Daar hebben we een oplossing voor, we hebben namelijk een handige gids gemaakt voor iedereen die alles te weten wil komen over de opstalverzekering. Klik op snel op een van de buttons en kom in actie!
Wat is de opstalverzekering?
Waarom een opstalverzekering?
✓ Dekking voor schade aan huis door brand, storm, water en neerslag
✓ Verzekerd voor kosten die gemaakt worden voor noodreparaties
✓ Je kunt ook aanvullend glasdekking afsluiten
✓ Maximaal verzekerd voor schade tot € 1.000.000
Als we het over de opstal hebben dan praten we over alles dat nagelvast aan de woning zit. Dat betekent dat je de opstal niet kunt verplaatsen zonder dat het schade aanricht. Denk daarbij aan de garage, schutting of het tuinhuisje.
- Spullen die je kunt verplaatsen vallen niet onder de opstal, Het kan zijn dat het een beetje onduidelijk is of iets nu inboedel of opstal is. Denk bijvoorbeeld aan een vloer, die kan nagelvast bevestigd zijn als deze is vastgelijmd.
Hoe werkt de opstalverzekering precies?
De opstalverzekering of woonhuisverzekering dekt alle schade aan je huis. Het is dan ook niet zo gek dat deze polis ook wel eens woonhuisverzekering wordt genoemd.
- Je bent gedekt voor schade als je huis beschadigd raakt zonder dat je daar iets aan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan schade door water, storm of brand. Ook in extreme gevallen ben je gedekt, bijvoorbeeld als iemand met de auto tegen je gevel aanrijdt.
Opstal verzekeren niet verplicht in Nederland
Het is in Nederland niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Toch is het wel verstandig om dit te regelen, als je een nieuw huis koopt, of veranderingen aanbrengt aan je koopwoning kan de waarde toenemen.
- Daardoor is je opstal verzekeren een slim plan. Ook de opstalverzekering wijzigen is geen overbodige luxe bij een waardestijging. Zo voorkom je immers onderverzekering. Heb je nog meer vragen? Bekijk dan hier onze FAQ, of begin direct met alle verschillende opstalverzekeraars vergelijken.
Dekking van de opstalverzekering
Waar nog rekening mee te houden?
✓ Ruime dekking voor allerlei schade aan woning
✓ Soms (vrije) keuze eigen risico
✓ Kosten hangen af van persoonlijke situatie
✓ Volledige of uitgebreide dekking mogelijk
Extra Uitgebreid | All-risk |
Brand- en of blusschade | ✓ |
Rook- en roetschade | ✓ |
Schade door ontploffing | ✓ |
Wateroverlast | ✓ |
Blikseminslag | ✓ |
Storm | ✓ |
Schade die je zelf aan je woonhuis veroorzaakt |
De dekking van alle opstalverzekeringen kan verschillen. Je hebt als consument de keuze uit 3 soorten dekkingen. Zo kun je kiezen voor de uitgebreide opstalverzekering. Dat is de basisverzekering, bij deze dekking wordt schade die opgelopen is door brand, ontploffing, storm, neerstortende vliegtuigen, diefstal en inbraak verzekerd.
- Daarbij zijn er nog een aantal zaken die gedekt worden zoals aanrijding, omvallen van bomen en schade door scherven van ruiten en spiegels. De opstalverzekeraar vergoedt geen schade door slecht onderhoud en schade die met opzet is aangebracht aan de opstal.
Extra uitgebreide dekking
De extra uitgebreide opstalverzekering heeft de dekking van de uitbreiding dekking met als uitbreiding: zeng, schroei- en smeltschade, schade door neerslag die binnenhuis komt en schade door hak- en breekwerk dat moet worden uitgevoerd om de oorzaak te vinden.
Allrisk dekking
De meest uitgebreide dekking van de opstalverzekering wordt allrisk genoemd. Als je deze dekking neemt ben je verzekerd tegen elk soort schade aan jouw opstal, behalve de schade ontstaan door de volgende zaken: aardbevingen,oorlog, atoomkernreacties, slechte fundering, glasschade en overstromingen,
Opstalverzekering VvE
Het kan ook zijn dat je in een huurhuis gaat wonen, de huisbaas kan dan een verplichting stellen voor een opstalverzekering. Voordat je dit doet is het wel slim om je in te lezen over de opstalverzekering VVE. Als er dan grote schade ontstaat lopen jullie beiden minder risico. Het komt ook soms voor dat banken een opstalverzekering eisen bij het afsluiten van een hypotheek.
Welke opstalverzekering vergelijken?
Veel mensen vragen, wat is de beste opstalverzekering in 2023? Dat kan per persoon verschillen, de een zoekt de goedkoopste premie, terwijl een ander liever een complete dekking heeft.
Top 5 beste opstalverzekering
Omdat er geen eenduidig antwoord op deze vraag is hebben we een lijst van beste opstalverzekeringen opgesteld op basis van prijs, dekking en ervaringen van anderen.
- HEMA (EUG)
- Inshared (EUG)
- Ditzo (EUG)
- OHRA (All-Risk)
- Aegon (EUG)
Het kiezen van een opstalverzekering kan best lastig zijn. Kijk daarom in de vergelijker goed naar de specifieke criteria die je kiest. We zorgen er voor dat jij de meest gunstige premie betaald voor de opstalverzekering omdat bijna alle verzekeraars met elkaar worden vergeleken
Alle opstalverzekeraars vergelijken zonder gedoe
We hebben alleen verzekeraars gekozen die een ruime dekking bieden tegen een eerlijke prijs. Verzekering Winkel heeft geen enkele aparte afspraak met een verzekeraar zodat jij zeker weet dat je onafhankelijk opstalverzekeringen met elkaar vergelijkt.
- Het kiezen van een opstal verzekering wordt op deze manier heel gemakkelijk. Vul alle belangrijke gegevens in, maak gebruik van de handige filters om je voorkeuren te selecteren en selecteer een maximale dekking.
Volledig gepersonaliseerde vergelijking in 3 minuten
Je krijgt daarna een overzicht van alle opstalverzekeraars in Nederland te zien, de resultaten zijn volledig gepersonaliseerd op je eigen voorkeuren en situatie. De vergelijker sorteert de resultaten automatisch op prijs, daardoor zie je de goedkoopste aanbieder direct bovenaan.
Binnen 3 minuten ben je klaar met opstalverzekering vergelijken, daarna kun je in enkele minuten de polis afsluiten bij een verzekeraar.
- We raden je aan om jaarlijks te kijken naar een nieuwe opstalverzekering, als je elk jaar overstapt is de kans namelijk groot dat je flink wat kunt besparen.
- Onze opstal verzekering vergelijker wordt 24 uur, 7 dagen per week bijgewerkt met de meest scherpe premies en eventuele aanbiedingen.
Meest gestelde vragen over de opstalverzekering
Hoe zit het met verhuizen en de opstalverzekering?
Als je een opstalverzekering wil afsluiten moet je rekening houden met een vraag van de verzekeraar. Deze wil namelijk weten wat de totale inhoud is van de woning. Vaak is het zo dat je een taxatierapport of makelaarsfolder van een woning krijgt zodra je verhuisd bent. Daar staat precies in wat de hoeveelheid in m3 is.
Bereken de nieuwe inhoud van je woning
Op dat moment is het makkelijk om inhoud van de woning te bepalen. Als je geen taxatierapport of makelaarsfolder hebt kun je de inhoud van je woning op een andere manier berekenen. Vermenigvuldig de vloeroppervlakte van elke verdieping met de hoogte en tel de garage of schuur mee als deze aanwezig is.
- Als je een schuin dak hebt kan de inhoud berekend worden door de helft van de vloeroppervlakte te vermenigvuldigen met het hoogste punt van het dak.
- De vloeroppervlakte kan worden berekend door de breedte te vermenigvuldigen met de lengte. Als je de volledige inhoud van de woning wil weten, tel je de inhouden van alle verdiepingen bij elkaar op.
Heb je een prachtig mooi rieten dak? Houd rekening met strengere voorwaarden door de grotere kans op brandschade. Meer informatie hierover hebben we beschreven in het artikel “opstalverzekering en een rieten dak“.
Is de opstalverzekering verplicht in Nederland?
Nee, het is niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Er is geen controle voor opstalverzekeringen zoals dit wel het geval is met de zorgverzekering of autoverzekering. Toch kan het wel voor komen dat het afsluiten van een opstalverzekering min of meer verplicht is.
Een hypotheekverstrekker kan je wel verplichten
Als je een eigen woning hebt gekocht zul je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek hebben afgesloten bij de bank. De bank wil natuurlijk aan het einde van de hypotheek al het geld terug zien. Als je je afspraken niet nakomt dan heeft de bank het recht van de hypotheek waardoor je huis automatisch het onderpand wordt van de lening.
Waarom een verplichte opstalverzekering afsluiten?
Het komt daarom vaak voor dat banken of financiële instellingen het verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Het kan natuurlijk voorkomen dat je huis in vlammen opgaat, als je dan niet verzekerd bent zit de bank met de grote problemen.
De bank wil dat de opstalverzekering wordt afgesloten zodat er geld beschikbaar komt waarmee de woning opnieuw gebouwd kan worden. Of, als je dat niet mogelijk is, om de hypotheek mee af te lossen.
Is er een verschil tussen inbraak en diefstal?
Er is voor een verzekeraar een duidelijk verschil tussen inbraak en diefstal. Als er sprake is van inbraak wordt er gekeken of er inbraaksporen zijn. Denk daarbij aan vernielde ruiten of sloten. Deze schade valt onder de opstalverzekering en de reparatiekosten worden vergoed.
Doe aangifte bij de politie voor inventarisatie schade
Diefstal zonder inbraaksporen is ook vaak gedekt door de opstalverzekering, dat is wel fijn zo fijn als je een lege huiskamer binnenkomt.Het is wel belangrijk om een rapport op te laten maken door de politie, deze maakt een inventarisatie van de schade en gestolen spullen.
Hoe kun je de opstalverzekering opzeggen?
De verzekeraar mag je na afloop van de eerste contracttermijn een aanbieding doen om je contract te verlengen. Als je hier niet op ingaat of geen reactie geeft wordt de opstalverzekering automatisch maandelijks opzegbaar.
Denk aan de opzegtermijn
Dit zorgt er voor dat je bij opzegging met een maximale opzegtermijn van een maand te maken kunt krijgen.
Als je een opstalverzekering afsluit heb je altijd een wettelijke bedenktijd van 14 dagen na het afsluiten van de verzekering. Je kunt dus volledig vrijblijvend zonder opgave van reden de aanvraag binnen 14 dagen annuleren.
Eigen risico & de opstalverzekering
Het eigen risico van een opstalverzekering is standaard 250 euro. Als je bijvoorbeeld een brand hebt gehad in huis en de schade is 2500 euro krijg je 2250 euro vergoed. De eerste 250 euro moet zelf worden betaald.
Verzekeraars werken met een eigen risico omdat jij als verzekeringsnemer ook baat hebt bij zo weinig mogelijk schade. Daarbij moet je ook goed opletten bij schade door noodweer, soms zijn daar ook eigen risico’s van toepassing.
Je gaat daardoor waarschijnlijk zuiniger met je spullen om, je moet namelijk een deel zelf betalen door het eigen risico. Verzekeraars voorkomen met een eigen risico dat iedere kleine schade wordt gemeld. Een schadeafhandeling kost namelijk veel geld en tijd.
Opstalverzekering & leegstaande woning verzekeren?
Een leegstaande woning verzekeren met een opstalverzekering kan lastig zijn. Het is wel gewoon mogelijk alleen het komt vaak voor dat er extra eisen worden gesteld door de verzekeraar. Zo kan de dekking beperkt zijn en kan het zijn dat de woning alleen de eerste 3 maanden volledig verzekerd is.
Daarbij kan het ook zijn dat er een beperkte dekking tegen inbraak en diefstal wordt gegeven. De woning is dan nog overigens nog wel gewoon verzekerd tegen brandschade, bliksemschade, stormschade of vandalisme.
Leegstaande bedrijfspanden verzekeren met de opstalverzekering
Het kan voor veel eigenaren van lege bedrijfspanden nogal lastig zijn om een goede opstalverzekering te vinden. Veel panden staan leeg en de kans op vandalisme en inbraak is daardoor een stuk groter geworden.
De meeste verzekeraars willen dit risico niet lopen omdat het goed mogelijk kan zijn dat er een groot bedrag aan schade ontstaat. Als je een pand al langer als 2 jaar leeg hebt staan is het bijna onmogelijk om een opstalverzekering af te sluiten.
Moet je een leegstaande woning melden bij de verzekeraar?
Als je een leegstaande woning hebt is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk bij je verzekeraar meld. Dit is namelijk erg belangrijk want als je woning leeg staat of onbewoond is terwijl je een opstalverzekering hebt lopen kan het zijn dat er niets wordt uitgekeerd in het geval van schade.
Dat geldt ook voor appartementen die te koop staan of tijdelijk verhuurd worden, het is belangrijk om dit te melden aan je verzekeraar.
Opzegtermijn van een normale inboedelverzekering?
In de meeste gevallen sluit je een opstalverzekering af met een contract voor een jaar. Het is dan mogelijk om na een jaar op te zeggen om een andere opstalverzekering af te sluiten. Als je besluit om eerder op te zeggen wordt de opzegtermijn gehanteerd door de verzekeraar.
Wettelijke opzegtermijn van mijn opstalverzekering
Doorgaans loopt deze termijn door tot het einde van het contractjaar. Het is namelijk wettelijk bepaald dat opstalverzekeringen een contracttermijn van 1 jaar moeten hebben.
Langere termijn alleen mogelijk met overleg
Het is niet mogelijk om een opstalverzekering af te sluiten voor een langere termijn tenzij je hier zelf voor kiest. Je mag namelijk vrijwillig een 5 jarig contract afsluiten met je opstalverzekeraar. De verzekeraar heeft dan de plicht je uitdrukkelijk op die contracttermijn te wijzen.
Hoe bereken je de waarde van de opstal?
Ga je een opstalverzekering afsluiten? Dan is het erg belangrijk dat je het verzekerde bedrag van je woning goed kunt bepalen. Het is namelijk van levensbelang dat je de juiste waarde verzekerd om onderverzekering te voorkomen.
Door de juiste waarde opstal te berekenen weet je zeker dat je voldoende krijgt uitgekeerd om schade te kunnen betalen, daarnaast betaal je zo precies genoeg premie opstalverzekering.
Herbouwwaarde berekening opstal
De totale verzekerde waarde van de opstal wordt bepaald aan de hand van de herbouwwaarde van de woning.We praten dan over het bedrag dat nodig is om de woning vanaf de grond te kunnen herbouwen.
Veel verzekeraars bepalen de herbouwwaarde op basis van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Sommige verzekeraars hebben hier hun eigen berekening voor.
Doorgaans wordt er naar de volgende 3 punten gekeken bij de opstal berekening:
- Het type woning dat je wil verzekeren
- De kwaliteit en de afwerking van woningonderdelen
- De inhoud van de woning in kubieke meters
Verschillende woningen opstalverzekering
Bij het type woning wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende woningen. Zo heb je het rijtjeshuis, de twee-onder-een-kapwoning, een vrijstaande woning of hoogbouw. In de herbouwwaardemeter is de vrijstaande woning het meeste waard, deze heeft de hoogste herbouwwaarde.
Afwerking van de woning
Om de herbouwwaarde goed te kunnen beoordelen moet er ook gekeken worden naar de afwerking van de fundering, het dak, de gevels en de kwaliteit van afbouw van de woning.
Onder de afbouw worden de volgende zaken verstaan, de keuken, woonkamer en de badkamer. Hoe luxer deze afwerking is, hoe hoger de herbouwwaarde wordt.
Inhoud van de woning
De laatste factor die belangrijk is bij het berekenen van de opstal is de inhoud van de woning. De inhoud van de woning wordt uitgedrukt in een bedrag per kubieke meter. Aan het einde van de berekening waarde opstal moet dit bedrag nog vermenigvuldigd worden met de inhoud van de woning.
Is een bijgebouw standaard meeverzekerd?
Bijgebouwen die op hetzelfde adres staan en kleine zijn dat 25 vierkante meter worden altijd standaard meeverzekerd door de woonhuisverzekering. Sommige verzekeraars hebben ook de mogelijkheid om een aanvullende woonhuisverzekering af te sluiten. Je kunt dan bijgebouwen tot 100 vierkante meter bijverzekeren.
Bekijk polisvoorwaarden van woonhuisverzekering
Doorgaans kun je deze voorwaarden gemakkelijk vinden in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Als het gebouw niet op je eigen adres staat moet je deze apart verzekeren met een andere woonhuisverzekering.
- Het is overigens niet toegestaan om het bijgebouw te verhuren terwijl je gebruik maakt van een woonhuisverzekering, dat gaat tegen de polisvoorwaarden van verzekeraars in.
Niet vergeten bij woonhuisverzekering berekenen
Doorgaans vragen de meeste woonhuisverzekeraars niet naar een bijgebouw, denk hier dus aan als je een woonhuisverzekering afsluiten aan het overwegen bent. Je kunt de bijgebouwen tijdens de berekening meenemen.
Woonhuisverzekering vergelijken
Heb je na het afsluiten van de woonhuisverzekering nog een bijgebouw neergezet? Dan is het handig om nog een keer te beginnen met woonhuisverzekering vergelijken om te kijken of je kunt besparen.
Lees ook: waterschade opstalverzekering
Is de vloer verzekerd door de opstalverzekering?
Als je een parketvloer of pvc vloer hebt gelijmd, geschroefd of gespijkerd dan valt deze onder de opstalverzekering. Als je vloer los ligt, zoals bijvoorbeeld bij laminaat het geval is valt deze onder de inboedel.
Direct en snel opstalverzekering vergelijken
Wil jij graag opstalverzekering vergelijken? Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik onze inboedelverzekering vergelijker om de beste aanbieders direct te vinden.
Vul je gegevens in en personaliseer je vergelijking om de beste aanbiedingen te vinden. Daarna kun je opstalverzekering berekenen bij een van de gekozen aanbieders.
Opstal verzekering vergelijken kan je jaarlijks behoorlijk wat kosten besparen, zeker als je diverse verzekeringen hebt afgesloten is het altijd aan te raden om een goede vergelijk opstalverzekering te maken.
Als je elk jaar overstapt kun je gebruik maken van aantrekkelijke scherpe premies of aanbiedingen die je tegenkomt bij het opstalverzekering vergelijken
Navigatie
Op onze website kun je volledig veilig gebruik maken van alle functionaliteit. We slaan geen data op en je gegevens worden versleuteld verzonden door gebruik te maken van SSL beveiliging. Wij geven geen persoonlijk advies en proberen te allen tijde accurate informatie te verstrekken. Neem contact met ons op voor suggesties of opmerkingen.
Woonverzekeringen
Zorg en overlijden
Overige verzekeringen
Verkeer & vervoer
Elektronica verzekeringen
Fietsverzekeringen
Laatst geupdatet op 04/02/2021