Selecteer een pagina

Waarom moet je kiezen voor een rechtsbijstandverzekering echtscheiding?

aug 17, 2019 | 0 Reacties

Een rechtsbijstandverzekering echtscheiding is altijd prettig indien er zaken correct afgehandeld moeten worden tussen twee personen. De kosten voor een echtscheiding zijn voor ieder getrouwd paar anders en het bedrag dat je kwijt bent hangt af van de situatie.

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een mediator nodig en het kan ook zijn dat je op basis van het gezamenlijke inkomen subsidie kan krijgen voor rechtsbijstand. Er zijn namelijk een aantal zaken die geregeld moeten worden als je wil gaan scheiden. 

Rechtsbijstandverzekering scheiding nodig? Welke kosten dek je af?

Om te scheiden is het nodig om naar de rechter te stappen. Je moet dus verplicht een advocaat inhuren om dit te regelen. Doorgaans heb je verschillende mogelijkheden om dit te regelen, al deze mogelijkheden hebben een eigen kostenplaatje. Zo kun je de vrijheid hebben voor een vrije advocaatkeuze.

Om je een goed beeld te geven van de kosten van een scheiding hebben we een overzicht gemaakt, je kunt dan de afweging maken of een rechtsbijstandverzekering scheiding een goed plan is.

Optie 1. Een afzonderlijke advocaat inhuren

De eerste optie die je hebt als getrouwd paar is ieder afzonderlijk een eigen advocaat laten inhuren. De kosten variëren maar doorgaans liggen de kosten voor deze optie rond de €3000 – €5000 euro. Doorgaans wordt voor deze optie gekozen als scheiden in overleg onmogelijk is geworden.

Optie 2. Scheiden in overleg

De tweede optie is het scheiden in overleg. Als je kiest voor deze optie leidt een onafhankelijk persoon het overleg tussen de beide partijen. Je hebt op dat moment wel allebei een eigen advocaat. Doorgaans liggen de kosten voor deze optie rond de €2000 – €3000 euro.

Veel mensen kiezen voor deze optie als er kinderen in de scheiding betrokken zijn. Doorgaans is het een stuk goedkoper in vergelijking met een vechtscheiding en beter voor de kinderen omdat er vanaf het begin gekozen wordt voor een constructieve aanpak.

Optie 3. Gebruik maken van mediation

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een zogenoemde mediator. Dat is een bemiddelaar die onafhankelijk probeert een consensus te vinden voor beide partijen. Deze mediator neemt geen standpunten in en zoekt alleen naar een oplossing die voor beide partijen werkt. De kosten voor een mediator liggen doorgaans tussen de €2000 – €3000 euro.

Een mediator kiezen doe je als je beide bereid bent onder begeleiding van een derde om een tafel te zitten om tot een oplossing te komen. Je staat dan dus niet tegenover elkaar, maar je bent het gesprek aan het aangaan met elkaar.

Optie 4. Digitale scheiding

Je kunt tegenwoordig ook digitaal scheiden. Dat kun je doen via de website uitelkaar.nl. Deze site voldoet aan alle kwaliteit eisen van de Raad voor Rechtsbijstand. Doorgaans kun je voor deze optie kiezen als je beschikt over een laag inkomen, je kunt in aanmerking komen voor subsidie. De kosten voor een digitale scheiding liggen rond de €80 – €450 euro per persoon.

Je kiest deze optie als je samen voor de beste oplossing wil kiezen, het is wel van belang dat je de twistpunten onderling al hebt opgelost als je kiest voor deze optie. Indien nodig heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van juridische hulp. Vergelijk verzekeringen om onnodig betaalde premie te voorkomen.

Rechtsbijstandverzekering bij een scheiding met koopwoning

Als je samen een woning hebt gekocht kan het prettig zijn om juridische hulp te ontvangen. Een rechtsbijstandverzekering bij een scheiding met koopwoning kan hierbij helpen. Wat moet er namelijk gebeuren met het huis? Blijft een van de twee er wonen of moet het huis worden verkocht? Allemaal zaken waar een jurist of expert je goed bij kan helpen

Rechtsbijstandverzekering bij een scheiding zonder kinderen

Het kan zijn dat je uit elkaar gaat en dat je geen kinderen hebt. Mediation is dan vaak een van de betere opties. Ook als je niet getrouwd bent en geen koopwoning hebt. Een scheiding zonder kinderen is doorgaans makkelijker te realiseren, toch kan het zijn dat je juridische hulp nodig hebt om alles op orde te krijgen.

Soms zie je dat twee partners echt niet meer met elkaar door de deur kunnen en dat de onderhandeling van de scheiding muurvast zit, het is dan handig om te kunnen beschikken over een goede jurist om dit soort zaken op te lossen. Als je geen rechtsbijstandverzekering hebt wordt dit alleen maar lastiger.

Rechtsbijstandverzekering bij een scheiding met kinderen

Een rechtsbijstandverzekering bij een scheiding met kinderen kan goed van pas komen. Het is natuurlijk van groot belang dat je goede afspraken maakt als je gaat scheiden.

De kinderen moeten natuurlijk geen onderdeel worden van een vervelende vechtscheiding en een jurist kan je goed helpen om snel tot oplossingen voor problemen te komen.

Wordt scheidingsmediation altijd gedekt door de rechtsbijstandverzekering?

Over het algemeen zien we dat de meeste rechtsbijstandverzekeraars mediation wel dekken, dat is doorgaans wel alleen het geval als het huwelijk of geregistreerd partnerschap ten einde wordt gebracht. Er zijn wel een aantal polissen beschikbaar die ook dekken bij de beëindiging van een samenlevingscontract.

Het is wel belangrijk om te kijken naar een aantal voorwaarden. Zo geldt de dekking van de rechtsbijstandverzekering vaak als de verbintenis minstens 36 maanden heeft geduurd en kunnen de vergoedingen voor scheidingsmediation behoorlijk uiteenlopen. De vergoedingen voor scheidingsmediation variëren van €1500 tot €3000, bij Hema is dit maar liefst maximaal €40.000.

Houd wel altijd rekening met het feit dat een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict eigenlijk al te laat is. Lees je in wanneer dit wel het geval is.

Gesubsidieerde rechtsbijstand bij scheiding

Als je een verzamelinkomen tot €38.000 hebt als 2 volwassenen of alleenstaande ouder met een minderjarig kunt, of als je als alleenstaande €26.900 verzamelinkomen hebt kun je subsidie krijgen van de Raad Voor Rechtsbijstand.

Er wordt ook gekeken naar het andere vermogen zoals spaargeld of een tweede huis. Het is slim om vooraf te kijken bij het juridisch loket, want je kunt een korting krijgen op je eigen bijdrage via deze weg.

Direct besparen op je rechtsbijstandverzekering premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je rechtsbijstandverzekering? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk rechtsbijstandverzekering vergelijken. Ook kun je nog andere verzekeringen vergelijken om te besparen. 

Aanbieders vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 05/06/2020