Selecteer een pagina

Uitvaartverzekering vergelijken en de beste premie van 2022 vinden?

Op zoek naar de beste uitvaartverzekering? Lees jezelf in op deze pagina en krijg direct antwoord op al je vragen. Al genoeg onderzoek gedaan? Begin dan direct met uitvaartverzekering vergelijken om alle premies langs elkaar te houden. Betaal nooit meer te veel premie en bekijk alle aanbieders in 3 minuten zonder allerlei gedoe.

beste inboedelverzekering 2020

Voordelen uitvaartverzekering

 Gegarandeerd een lage premie!
Dekkingen op maat
 Snelle hulp bij schade
 Geen verborgen kosten
 14 dagen bedenktijd

goedkoopste inboedel verzekeringen

Onafhankelijk en Persoonlijk

Vergelijk alle verzekeraars onafhankelijk op persoonlijke situatie en voorkeuren.

goedkope inboedelverzekering

Antwoord Op Al Je Vragen

Alle informatie en vragen over iedere verzekering op 1 centrale plaats lezen en onderzoeken

online inboedel verzekeren

Online Vergelijken & Afsluiten

Alles online regelen met een paar simpele kliks, vergelijk, kies de beste polis en sluit direct af

inboedelverzekeraar

Veiligheid en Privacy

Volledig veilig en anoniem vergelijken, wij slaan geen data op en werken met ssl encryptie.

Uitvaartverzekering vergelijken in 2021

Uitvaartverzekering gids

Het kan soms moeilijk zijn, een geschikte uitvaartverzekering vinden. Tegenwoordig kun je snel en gemakkelijk de beste uitvaartverzekering online af te sluiten. Maar hoe gaat dit in zijn werk en wat is een überhaupt een uitvaartverzekering? Het is een verzekering die zorgt voor kostendekking bij overlijden, een uitvaart kost immers erg veel geld. Doorloop de volgende simpele stappen en je bent in een paar minuten volledig op de hoogte van de huidige premies:

  1. Ga voor jezelf na welke dekking je wilt hebben
  2. Bekijk dekkingen & premies van aanbieders in de vergelijker
  3. Vergelijk hondenverzekeringen en vind de beste polis

Wat is de hondenverzekering precies, en is het vinden van een honden verzekering moeilijk?

Let er wel op dat er met de term ‘uitvaartverzekering’ wordt bedoeld. Deze polis zorgt er voor dat de nabestaanden een geldbedrag of dienstenpakket voor het bekostigen van de uitvaart krijgen uitgekeerd indien je te overlijden komt. De uitvaartverzekering keert geen vrij besteedbaar bedrag uit voor andere kosten. Als je op zoek bent naar een verzekering die een bedrag uitkeert aan de nabestaanden om kosten te dekken zoals de hypotheek, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de overlijdensrisicoverzekering. Veel mensen vergissen zich vaak in deze twee polissen.

De vergelijkingen die gemaakt worden zijn 100% onafhankelijk, we zijn op geen enkele vorm of manier verbonden met een grote verzekeraar. Zo weet je zeker dat je de beste, eerlijkste en bovenal goedkoopste uitvaartverzekering kunt vinden. Wil je meer te weten komen over uitvaartverzekeringen? Lees dan onze gids en zie alle meest gestelde vragen overzichtelijk bij elkaar, of klik op de groene button om direct te beginnen met uitvaartverzekering vergelijken.

Wat is een uitvaartverzekering?

uitvaartverzekering of niet

Waarom een uitvaartverzekering?


 Geen zorg voor de nabestaanden

 Een mooie uitvaart is mogelijk

 Sparen voor een uitvaart is niet nodig

 Uitvaart wordt netjes & direct geregeld

Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor de kosten die komen kijken bij je uitvaart. Het grote doel van deze verzekering is om de kosten te dekken voor jouw nabestaanden, zo kunnen zij zich focussen op het rouwproces en niet de vervelende hoge kosten.

Het kan soms voorkomen dat je nabestaanden geen geld hebben voor een uitvaart of niet bij jouw rekening kunnen, dan kunnen de kosten hoog oplopen en de uitvaartverzekering behoed je hiervoor.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

In Nederland kun je kiezen uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Het verschil zit hem in de dekking en financiering van de verzekering. Het is dus van groot belang om uitvaartverzekeringen te vergelijken, zo ben je verzekerd van een goede dekking en laat je jouw nabestaanden niet achter met hoge kosten.

Uitvaart verzekeren niet verplicht in Nederland

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch is het wel verstandig om dit te regelen, als je onverwachts ten overlijden komt wil je de nabestaanden niet met hoge kosten voor de uitvaart achterlaten.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet je zeker dat de nabestaanden een geldbedrag of dienstenpakket ter beschikking hebben om de uitvaart te organiseren en bekostigen.

Dekking van de uitvaartverzekering

Waar nog rekening mee te houden?


 Bekijk de dekking

 Verschillende financiering

 Maandelijkse premie

 Polisvoorwaarden en uitkering

Natura

De eerste dekking die je kunt kiezen is een natura uitvaartverzekering. Door te kiezen voor een uitkering in natura krijg je alle producten en diensten die nodig zijn voor de uitvaart vergoed van de verzekeraar. Er wordt geen geldbedrag uitgekeerd na het overlijden, je hebt de beschikking over een basisdekking.

  • De laagste premie
  • Nabestaanden hoeven bijna niets te regelen
  • Beperkte keuzevrijheid
  • Er kunnen kosten ontstaan indien je extra wensen hebt.

Kapitaal

De tweede dekking die je kunt kiezen is de kapitaal uitvaartverzekering. Deze polis keert een vast geldbedrag uit aan de nabestaanden. Deze uitvaartverzekering in geld bevat geen pakket aan diensten zoals bij de naturapolis wel het geval is.

Door maandelijks premie te betalen bouw je een vooraf afgesproken kapitaal op. Dit kapitaal is door de nabestaanden vrij te besteden aan de uitvaart.

  • Hogere premie
  • Veel keuzevrijheid
  • Direct duidelijkheid over de kosten
  • Nabestaanden moeten meer zelf regelen

Combinatie

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een combinatie uitvaartverzekering af te sluiten. De naam van de polis zegt het eigenlijk al. Deze polis is een combinatie tussen de kapitaalverzekering en naturaverzekering.

Er worden bij deze polis diensten uitgekeerd en er wordt ook een vrij besteedbaar bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden.

  • Hogere premie
  • Veel keuzevrijheid
  • Nabestaanden hoeven minder zelf te regelen
  • Ruimte voor extra wensen omtrent uitvaart

 

Welke uitvaartverzekering vergelijken?

Welke aanbieders zitten er in de vergelijker?


 Monuta

 Yarden

 Dela

Het kiezen van de beste uitvaartverzekering is soms nog best lastig. Sommige mensen hebben nog flink wat vragen over deze belangrijke polis. Dat is ook wel logisch want je sluit hem voor een behoorlijk lange tijd af.

Ook het aanbod is de afgelopen jaren een stuk groter geworden, daardoor weet je niet precies welke premie en dekking het beste bij je situatie past.

Uitvaartverzekering vergelijken zonder gedoe

We hebben alle verzekeraars gekozen die een ruime dekking bieden tegen een eerlijke prijs. De Verzekering Winkel heeft geen enkele aparte afspraak met een verzekeraar zodat jij zeker weet dat je onafhankelijk uitvaartverzekeringen vergelijken.

Het kiezen van een uitvaartverzekering wordt op deze manier heel gemakkelijk. Bekijk de meest gekozen verzekeraars, vergelijk alle voorwaarden, premies en dekkingen en maak een berekening bij een uitvaartverzekeraar.

  • Binnen 3 minuten ben je klaar met uitvaartverzekering vergelijken, daarna kun je in enkele minuten de polis afsluiten bij een verzekeraar.

 

Meest gestelde vragen over de uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Ook als u wat meer op leeftijd bent, is het nog mogelijk om een uitvaartverzekering aan te gaan. Mocht u nog geen uitvaartverzekering hebben afgesloten en bent u al wat meer op leeftijd, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen.

Mocht u namelijk geen uitvaartverzekering hebben afgesloten, dan zullen bij uw overlijden uw nabestaanden opdraaien voor de kosten van uw begrafenis of crematie.

Hogere premie

Het nadeel aan het afsluiten van een uitvaartverzekering op latere leeftijd, is dat u wel een hogere premie betaalt. Des te langer u wacht met afsluiten, des te hoger de premie zal gaan uitvallen.

Dit omdat de verzekering nog genoeg vermogen op moet bouwen. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden voor onverwachte kosten komen te staan en kunt u een uitvaart krijgen die afgestemd is op uw wensen.

Weigering

Op het moment dat u besluit om  een uitvaartverzekering af te sluiten, op een latere leeftijd, dan bestaat er de mogelijk dat een verzekeraar u weigert. Dit komt omdat een verzekeraar dan niet genoeg vermogen op kan bouwen om uw uitvaart te financieren.

Als u een bepaalde leeftijd hebt bereikt, vormt u een te groot risico voor de verzekeraar. Dit omdat de verzekeraar er dan vanuit gaat dat u komt te overlijden voordat de looptijd van uw verzekering voorbij is.

Sparen

Een andere optie, behalve het afsluiten van een uitvaartverzekering, is om zelfstandig een bedrag te sparen voor uw uitvaart. U moet dan wel elke maand een bedrag opzij zetten, en dit niet gebruiken voor een andere kostenpost.  Op deze manier kunt u uw eigen uitvaart bekostigen zonder dat er een andere partij bij komt kijken.

Medische acceptatie uitvaartverzekering

Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten, dan krijgt u gegarandeerd te maken met de medische acceptatie. De uitvaartverzekeraar wil namelijk weten hoe het zit met de gezondheid van de verzekerde. Als u in goede medische toestand bent, dan wordt u geaccepteerd voor de uitvaartverzekering.

Komt er uit medische acceptatie dat u een medische aandoening heeft, dan kan het zo zijn dat de verzekeraar beslist om u te weigeren. Uitvaartverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen een uitvaartverzekering te moeten verschaffen.

Bij de medische acceptatie wordt er gevraagd om een vragenlijst naar eerlijkheid in te vullen. Wil de verzekeraar vervolgens meer informatie, dan kunnen zij nog meer vragen stellen of vragen stellen aan de behandelende arts van de verzekerde.

Medische aandoening en een uitvaartverzekering

Veel mensen in Nederland kiezen ervoor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het komt dus ook redelijk vaak voor dat er mensen worden afgewezen door een medische aandoening.

Vaak kunnen mensen met een medische aandoening toch een uitvaartverzekering afsluiten, maar dan met andere aanvullende voorwaarden. In de meeste gevallen worden er dan carenzjaren toegevoegd aan de polisvoorwaarden of de maandelijks premie wordt fors verhoogd.

Carenzjaren

Als je een medische aandoening hebt en toch graag een uitvaartverzekering wilt afsluiten, dan wordt er dus vaak gebruik gemaakt van carenzjaren door de verzekeraar. Maar wat zijn dit eigenlijk? Door deze jaren wordt het risico van de verzekeraar op uitkering ingedekt. Er bestaat dan namelijk door de medische aandoening een kans dat de verzekerde vroegtijdig komt te overlijden.

Als de verzekeraar 4 carenzjaren opneemt in de polis, dan wordt er niet uitgekeerd als de verzekerde binnen deze 4 jaar komt te overlijden. Vaak wordt er wel een bepaald bedrag uitgekeerd, maar niet het hele bedrag. Bekijk dus voordat je een uitvaartverzekering afsluit goed naar de polisvoorwaarden.

Vragen over gezondheid verzekerde

Het is dus standaard dat je een vragenformulier over je gezondheid moet invullen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Echter is dit niet het enige wat de verzekeraar kan vragen. Een verzekeraar neemt het vragenformulier uitgebreid door, vervolgens wordt er besproken of er meer informatie benodigd is. Dit gebeurt vaak door middel van:

  • Extra vragen voor de verzekerde
  • Extra vragen worden gesteld aan arts of huisarts van verzekerde
  • Internistenkeuring
  • Medische keuring

Na de medische keuring

Als er eenmaal genoeg informatie is voor de verzekeraar, dan kan er een keus gemaakt worden. Een verzekeraar kiest vaak uit drie beslissingen. We hebben hieronder de mogelijkheden voor je onder elkaar gezet:

  • Acceptatie: De medische keuring is geaccepteerd, je wordt verzekerd voor de aangevraagde polis.
  • Nieuw voorstel: De verzekeraar verandert de aanvraag, vaak wel tegen een hogere premie of carenzjaren.
  • Afwijzing: Ook is het mogelijk om afgewezen te worden door de verzekeraar, dit wordt vaak gedaan als het risico op overlijden te groot is.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

Je kunt in Nederland kiezen uit verschillende soorten uitvaartverzekering. Zo heeft u vast wel eens ooit de term natura uitvaartverzekering voorbij zien komen.

Maar wat doet deze specifieke uitvaartverzekering dan anders de rest? We leggen het je uit. Als u kiest voor een natura uitvaartverzekering, dan worden kosten van producten en diensten die komen kijken bij een uitvaart vergoed door de verzekeraar.

  • Bij een overlijden gaat de uitvaartverzorger in gesprek met de nabestaanden over alle wensen bij de uitvaart. Daarnaast heeft u met een natura uitvaartverzekering geen last van financiële verantwoordelijkheden, alles wordt geregeld tussen de uitvaartverzorger en de verzekeraar.

Grote voordeel van een natura uitvaartverzekering

U heeft dus zeker profijt van een natura uitvaartverzekering, zo hoeft u niet meer maandelijks geld aan de kant te zetten voor de uitvaart.

  • Daarnaast kunt u kiezen uit tal van producten en diensten bij uitvaartverzorgers, vervolgens hoeven uw nabestaanden zich nergens meer zorgen te maken. De financiële kant van de uitvaart wordt ook volledig geregeld.

 

Wat is een budget uitvaartverzekering?

U kunt kiezen uit een natura of kapitaal uitvaartverzekering, maar voortaan is het ook mogelijk om te kiezen voor een budget uitvaartverzekering. Deze soort verzekering werkt weer net wat anders, maar zorgt wel voor kostendekking van de uitvaart bij overlijden van de verzekerde.

Met een budgetverzekering bepaalt u zelf wat voor bedrag u wilt verzekeren en van welke dekking u gebruik wilt maken. Om inzicht te krijgen in de kosten van een uitvaart raden we aan om de uitvaartkosten module te gebruiken, u krijgt dan direct een voorlopig kostenoverzicht.

Goedkope uitvaart steeds populairder

Steeds meer mensen kiezen voor een budget verzekering omdat het ook wat voordelen met zich meebrengt. De betaalde premie tijdens de looptijd is tegelijkertijd ook uw budget. Daarnaast zijn de kosten van een budgetverzekering relatief lager als andere soorten uitvaartverzekeringen.

Dekking met een budget uitvaartverzekering

Er zijn dus verschillen tussen de soorten verzekeringen. Als we een budget uitvaartverzekering vergelijken met een kapitaal of natura verzekering, dan zien we een duidelijk verschil in de dekking.

Bij een ‘normale’ uitvaartverzekering kiest u vaak alle diensten en producten die vergoed worden, met een budgetverzekering is dit niet het geval. U kunt namelijk kiezen uit vooraf gemaakte opties.

  • Tijdens het afsluiten van een budgetverzekering moet u veel aandacht besteden aan de polisvoorwaarden en de kleine lettertjes.
  • Het komt veel voor dat de polisvoorwaarden goed worden doorgenomen en dat er uiteindelijk toch wordt besloten om een andere soort uitvaartverzekering af te sluiten. Daarnaast is het sowieso slim om alle soorten uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken.

 

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Naast een natura verzekering kunt u ook kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Het is een uitvaartverzekering waarmee u gedurende de looptijd een kapitaal opbouwt, zoals de naam al zegt.

Uiteindelijk kunt u met het opgebouwde kapitaal uw uitvaart bekostigen bij overlijden. Voordat je een kapitaal uitvaartverzekering afsluit spreekt u eerst het verzekerde bedrag af, dit wordt bij overlijden op de nabestaanden hun rekening gestort.

Nabestaanden moeten hiervoor wel vermeld worden op de polis. Ook nog even goed om te weten dat je ook voor een koopsom uitvaartverzekering kunt kiezen. Echter is deze vorm wat minder populair.

Verschillen tussen soorten

Er zitten wel degelijk verschillen tussen de soorten uitvaartverzekeringen. Bij een kapitaal verzekering moeten nabestaanden een stuk meer zelf regelen.

Met het uitgekeerde bedrag door de uitvaartverzekeraar kunnen de nabestaanden een uitvaartverzorger uitkiezen, vervolgens wordt er een uitvaart voorbereid die bekostigd kan worden met het uitgekeerde bedrag. Dit betekent dat nabestaanden zelf de financiële kant van een uitvaart regelen.

Waardevaste uitvaartverzekering kiezen

Bij het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering is het verstandig om uitvaartwensen op papier vast te laten leggen. Op deze manier kan het niet voorkomen dat u onder of over verzekerd bent.

  • Daarnaast is het waardevol om te kijken naar de verzekering en of deze wel waardevast is. De verzekering neemt dan dezelfde vorm aan als de inflatie, zo ben je nooit onderverzekerd.

Voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering

Uw nabestaanden krijgen dus minder hulp van de verzekeraar met deze soort verzekering, als het om de financiële kant gaat. Echter heeft deze kapitaalverzekering wel voordelen en dat is de flexibiliteit.

  • Uw nabestaanden kiezen namelijk zelf wat er met het geld gebeurt, zo hebben ze nog meer keuze uit producten en diensten bij de uitvaartverzorger. Weet u nog niet hoe de uitvaart eruit moet komen te zien, dan is de kapitaalverzekering zeker een goede optie

Kan ik een uitvaartverzekering afkopen?

Het is in sommige gevallen mogelijk om een uitvaartverzekering af te kopen. Als u een verzekering gaat afkopen, dan betaal je geen premie meer, maar de verzekeraar keert geen bedrag meer uit bij overlijden. U dient dit te laten weten bij uw verzekeraar met een brief, vervolgens wordt er een afkoopwaarde berekend door de verzekeraar, die vervolgens gestort wordt op uw rekening.

Zoals net gezegd is het alleen mogelijk in sommige gevallen, dit hangt namelijk af van welke soort uitvaartverzekering u gebruikt maakt.

  • Alleen met een kapitaalverzekering is het mogelijk om te kiezen voor afkopen, bij deze soort uitvaart verzekering wordt er namelijk een kapitaal opgebouwd. Met een natura verzekering is dit niet mogelijk omdat u hier geen kapitaal opbouwt. Alleen diensten en producten worden hierbij vergoed.

Nadelen van afkopen van een uitvaartverzekering

Helaas zitten er ook enkele nadelen verbonden aan het afkopen van een uitvaartverzekering. De verzekeraar berekent een afkoopwaarde, maar deze is in veel gevallen niet erg hoog. Het kan zelfs voorkomen dat de afkoopwaarde fors minder is als het verzekerde bedrag of zelfs minder is als de totaal betaalde premie.

De afkoopwaarde is vaak een stuk lager

Ga er niet vanuit dat u met de afkoopwaarde een uitvaart kunt bekostigen, dit is in veel gevallen niet het geval. Voor een begrafenis of crematie is het dan toch slim om te gaan kijken naar een andere uitvaartverzekering of al beginnen met geld aan de kant leggen voor de uitvaart.

Wat is de indexatie van een uitvaartverzekering?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering krijgt u de keuze of u wilt dat de uitvaartverzekering wordt geïndexeerd. Er bestaan twee verschillende manieren hoe indexeren van een uitvaartverzekering kan gebeuren.

  • De eerste manier wordt vaak gekozen als er sprake is van een kapitaal uitvaartverzekering. De indexatie van de verzekering gebeurt aan de hand van een bepaald percentage. De uitvaartverzekering stijgt vervolgens met een vastgesteld percentage.
  • Bij de tweede manier wordt er een indexatie gedaan, aan de hand van werkelijke kosten. Dit betekent dat uw polis jaarlijks wordt aangepast, kosten van diensten en producten worden aangepast naar werkelijke prijs. Veel mensen kiezen voor deze indexatie met een natura uitvaartverzekering.

Indexatie met een vastgesteld percentage

U kunt kiezen uit twee verschillende soorten indexatie mogelijkheden. Veel mensen kiezen voor deze optie als er gebruik gemaakt wordt van een kapitaal verzekering.

  • Het grote voordeel wat je hebt is dat de waarde stijgt aan de hand van de inflatie. U kunt er op deze manier ook achter komen wat uw uitvaartverzekering aan het einde van de looptijd waard zal zijn.

Nadelen van uitvaartverzekering zonder indexatie

Maar het heeft ook nadelen, het kan namelijk voorkomen dat het inflatiepercentage lager of hoger is als het vastgestelde percentage. Dit is vervelend, want het kan zo zijn dat u hierdoor boven of onderverzekerd bent. Met de indexatie werkelijke kosten heb je hier geen last van.

Wat is een waardevaste uitvaartverzekering?

Een waardevaste uitvaartverzekering is vaak van groot belang voor de langere termijn. Uitvaart kosten worden namelijk steeds hoger en blijven ieder jaar weer stijgen, dit heeft veelal te maken met de inflatie. Kiest u voor een waardevaste uitvaartverzekering, dan is de waarde constant gelijk aan de waarde van de diensten en producten.

  • Bij inflatie blijft de waarde van de verzekering op dezelfde hoogte, zo bent u dus nooit onderverzekerd bij een inflatie daling of stijging en zitten nabestaanden niet met onverwachte kosten.

Verschillende kenmerken

Waardevaste uitvaartverzekeringen hebben een van de drie volgende kenmerken altijd in de polis staan: extra storting, indexatie of winstdeling. Bekijk voordat u een uitvaartverzekering afsluit dus goed naar de polisvoorwaarden en let op deze onderwerpen tijdens het lezen.

Indexatie van de uitvaartverzekering

Met indexatie wordt er bepaald of de waarde van de uitvaartverzekering nog gelijk is aan kostenstijging van de uitvaart, dit gebeurt met een vastgesteld percentage van het CBS. Zo niet, dan wordt de waarde verhoogd van de verzekering.

  • Hoe hoger de waarde van de uitvaartverzekering, hoe meer u maandelijkse premie moet betalen. Als u hier meer over wilt lezen dan raden we u aan om de andere veelgestelde vragen te lezen over indexatie.

Waardevast maken door winstdeling

Er zijn dus totaal 3 manieren om een uitvaartverzekering waardevast te maken. Dit kan ook door gebruik te maken van winstdeling. Uw verzekeraar voegt dan een bepaald bedrag toe aan de verzekering, dit gebeurt op een periodieke basis.

De hoogte van dit bedrag is volledig afhankelijk van beleggingen die de verzekeraar doet met uw betaalde premie. Verzekeraars beleggen vaak in vastgoed, aandelen of leningen, wordt hier geen winst op gemaakt, dan zal het bedrag ook niet hoog zijn.

U moet dus hopen op een goede belegging en stijging van uw kapitaal. Het risico bestaat dat er te weinig winst wordt gemaakt door de uitvaartverzekeraar en dat uw nabestaanden te weinig uitgekeerd krijgen om de uitvaart te bekostigen. Echter kan het ook voordelig zijn, zo wordt verlies op beleggingen niet verrekend met uw verzekerde bedrag.

Uitvaartverzekering waardevast met stortingen

Er is nog een derde manier om een uitvaartverzekering waardevast te maken. Dit kun je doen door zelf een storting te doen, dit wordt dan toegevoegd en het kapitaal wordt vergroot.

  • Het is de bedoeling dat u met uw verzekeraar om de zoveel jaar een datum afspreekt waarop u een extra storting doet. Zo blijft de waarde van uw verzekering altijd op dezelfde lijn als die van de uitvaartkosten.

 

Wat is een uitvaartverzorger?

Als er een dierbare komt te overlijden, dan is dit een zwaar verlies en erg vervelend voor de nabestaanden. Nabestaanden moeten naast het rouwproces ook stappen ondernemen om de uitvaart te regelen. Fijn daarbij is hulp en daar is een uitvaartverzorger (begrafenisondernemer) de ideale persoon voor.

Wat doet een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer is in de praktijk de tussenpersoon voor nabestaanden en het crematorium of begraafplaats. Ook regelen zij veel zaken met de verzekeraar, als u gebruik maakt van een uitvaartverzekering. Een klein voorbeeld hiervan is de belangrijke overlijdensakte.

Over het algemeen kiezen nabestaanden zelf welke uitvaartverzorger gaat helpen. Als een dierbare komt te overlijden en dit is officieel vastgesteld, dan komt een uitvaartverzorger meteen langs.

Er wordt dan besproken wat de volgende stappen zijn en hoe deze moeten verlopen. Hieronder een aantal zaken die uitvaartverzorgers uitvoeren:

  • Ophalen lichaam van overledene
  • Nabestaanden begeleiden met alle keuzes bij een uitvaart
  • Rouwberichten
  • Diensten & producten helpen kiezen
  • Budget in de gaten houden bij plannen uitvaart

 

Wat is de looptijd van een uitvaartverzekering?

Als er wordt gesproken over een looptijd, dan wordt de tijd bedoeld vanaf het afsluiten van uw uitvaartverzekering totdat u de laatste premie heeft betaald. U kunt het dus ook zien als de periode waarin u premie betaalt voor de verzekering.

  • Veel uitvaartverzekeraars bieden verzekeringen aan voor een looptijd van 30 jaar. Dit betekent dat u dus 30 jaar lang premie betaalt. Vaak kunt u ook kiezen voor een kortere of langere looptijd.
  • Daarnaast kun je ervoor kiezen om een looptijd te nemen tot een bepaalde leeftijd is bereikt, bijvoorbeeld 60, 70 of 85. Als laatste optie kunt u kiezen voor een ‘levenslange looptijd’, u betaalt dan uw hele leven lang premie voor de uitvaartverzekering.

Kiezen voor een langere looptijd

Uitvaartverzekeraars vinden het aangenaam als hun klanten kiezen voor een verzekering met een levenslange looptijd. Het te betalen bedrag wordt met een levenslange looptijd namelijk uitgespreid over een langere periode, namelijk uw gehele leven.

Er komt ooit een punt dat u komt te overlijden, dit weet de uitvaartverzekeraar ook en daarom wordt er in de polisvoorwaarden een risicopercentage toegevoegd.

Wat is de afkoopwaarde?

Als u gebruik maakt van een kapitaal uitvaartverzekering, dan is het mogelijk om deze af te kopen. U heeft namelijk tijdens de looptijd kapitaal opgebouwd. Als u ervoor kiest om de uitvaartverzekering af te kopen, dan wordt er door de verzekeraar een afkoopwaarde berekend.

Er wordt gekeken naar de totaal betaalde premie, looptijd en het rendement wat behaald is door de verzekeraar. Vaak is dit minder als het verzekerde bedrag of de totaal betaalde premie.

Wat kost een uitvaart?

Wat kost een gemiddelde uitvaart, een vraag die we vaak gesteld krijgen. Uitvaart kosten zijn niet fijn en al helemaal niet net na het overlijden van een dierbare. Over het algemeen liggen de kosten van een uitvaart tussen de € 6.000 en € 8.000. Het is zelfs mogelijk om een uitvaart nog minder geld te laten kosten als u dit wenst.

Kosten uitvaartverzekering afhankelijk van wensen

Uitvaartkosten zijn namelijk voornamelijk afhankelijk van uw wensen. Zo kunt u kiezen voor een goedkope kist, of toch liever voor een wat luxere? Een koffietafel ja of nee? Al deze persoonlijke wensen zullen de kosten van een uitvaart bepalen.

Uitvaartkosten bereken

Om het wat makkelijker voor u te maken hebben wij een speciale rekenmodule om de uitvaartkosten te bereken. Vul uw wensen in en krijg direct een overzicht van gemiddelde kosten. Uitvaart kosten kunnen namelijk per gemeente verschillen, dit hangt af van uw begraafplaats.

Lees ook: kosten crematie

Wat zijn grafkosten & grafrechten?

In Nederland wordt er in gemeenten gebruik gemaakt van grafrechten. Met grafrechten heeft u een plek voor een graf in bruikleen, vaak is de grond van een gemeente of specifiek graf niet te koop. Om deze reden betaalt u dus grafrechten. Kosten van grafrechten verschillen per gemeente, dit hangt dus af van de begraafplaats.

Grafrechten worden dus betaald voor huur van een stuk grond, dit wordt vaak betaald aan de desbetreffende gemeente waar de overledene begraven ligt of aan de eigenaar van de begraafplaats.

Verschillen tussen kosten van grafrechten

Grafrechten verschillen per gemeente of begraafplaats, maar er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen wat voor soort graf er wordt gebruikt. U kunt namelijk kiezen voor een zogenoemd ‘familiegraf’ of een ‘algemeen graf’.

Met een familiegraf zou je waarschijnlijk denken dat hier alleen familieleden begraven mogen worden, maar dit is niet het geval. Vaak en officieel wordt dit dan ook een particulier graf genoemd.

Algemeen graf

Als u of uw dierbare wordt begraven in een algemeen graf, dan worden zij begraven met drie andere mensen op dezelfde plek. Normaal zijn dit 3 vreemden van elkaar, geen familie dus. Grafrechten voor een algemeen graf worden voor 10 jaar vrijgegeven. U heeft dan dus 10 jaar lang een stuk grond in bruikleen.   

Particulier graf (familiegraf)

Als er wordt gekozen voor een particulier graf, dan mag de eigenaar van de grafrechten zelf bepalen wie er op de plek begraven worden. Vaak worden grafrechten voor 10 jaar uitgegeven of voor onbepaalde tijd.

Grafrechten verlengen

Het is mogelijk om uw grafrecht te verlengen als u grafrecht heeft van een particulier graf. Het is de bedoeling dat u dit 2 jaar voor afloop van het grafrecht meldt aan de begraafplaats. Over het algemeen krijgt u een melding of bericht als het grafrecht bijna verloopt.

Kiest u ervoor om de grafrechten van een particulier graf niet te verlengen, dan wordt deze geruimd. Bij een algemeen graf is het niet mogelijk om te verlengen, het graf wordt na de looptijd geruimd.

Wat gebeurt er als een graf wordt geruimd?

U heeft zojuist kunnen lezen dat het bij een algemeen graf niet mogelijk is om de grafrechten te verlengen. Het graf wordt dan geruimd, er zijn verschillende manieren hoe dit kan gebeuren.

Stoffelijke resten worden verwijderd uit het graf en kunnen worden herbegraven op een speciale plek op de begraafplaats, in de volksmond heet dit de ‘knekelput’. Er kan ook gekozen worden om stoffelijk overschot dieper te begraven, dit wordt ook wel schudden genoemd.

U kunt dus kiezen uit herbegraven, maar ook uit het cremeren van de resterende stoffelijke overschotten. Kiest u hiervoor, dan zijn hier wel kosten aan verbonden,

Eigenaar van het grafrecht onbekend

Het komt wel eens voor dat het grafrecht verlengt moet worden of een algemeen graf wordt geruimd, maar de eigenaar van het grafrecht is onbekend.

Wat gebeurt er dan met het graf? Bij de begraafplaats wordt een speciaal aanplakbiljet opgehangen met daarop informatie over de grafrechten. Wordt hier niet op gereageerd, dan wordt het graf geruimd.

Goedkope uitvaartverzekering afsluiten?

Veel mensen hebben vragen over de goedkoopste uitvaartverzekering, waar kun je deze afsluiten? Is dit wel verstandig? Het is vanzelfsprekend dat iedereen een verzekering wilt afsluiten voor een zo goedkoop mogelijke maandelijkse premie. We hebben een aantal punten neergezet om te gebruiken bij het afsluiten van een goedkope uitvaartverzekering.

Uitvaartwensen en soort verzekering

Voordat u gaat vergelijken en oriënteren is het slim om uw uitvaartwensen op papier te zetten. Zo kunt u een eenvoudige keuze maken uit de verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Vervolgens gaat u gegarandeerd de vraag krijgen of u een natura of kapitaal verzekering wilt afsluiten.

Daarnaast raden we aan om goed te kijken naar de totale dekking van de verzekering en het totaal te betalen bedrag. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Als je kijkt naar het totale bedrag, dan zijn de kosten makkelijker in te schatten.

Bestaat de goedkoopste uitvaartverzekering?

Een vraag waar we simpelweg geen antwoord op kunnen geven, dit is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Sommige mensen vinden een bepaalde verzekeraar duur en de ander weer niet.

Wilt u bijvoorbeeld een koffietafel, dan wordt verrekend in de maandelijkse premie. We raden ook aan om niet alleen te kijken naar de maandelijkse of totale premie, ook de voorwaarden van de polis zijn van groot belang.

Zijn er uitvaartverzekeringen voor studenten?

Vrijwel iedereen in Nederland kan een uitvaartverzekering afsluiten, dus ook studenten. Studenten hebben wel een voordeel als het over de premie gaat, hoe ouder je bent, hoe meer premie er betaald moet worden.

Studenten uitvaartverzekering is goedkoop

Het is dan dus ook een feit dat een uitvaartverzekering voor een student vaak goedkoop is. Uitvaartverzekeraars kijken namelijk goed naar de leeftijd van de verzekerde, hoe ouder een verzekerde is, hoe groter het risico op overlijden is.

  • Vaak worden er wel speciale namen aan uitvaartverzekeringen gegeven om de doelgroep studenten te bereiken. Trap hier niet altijd in, dit betekent namelijk niet dat dit de beste keus is om te maken.
  • Het komt vaak voor dat andere uitvaartverzekeringen beter geschikt zijn. Bekijk dus goed alle soorten uitvaartverzekeringen en kies voor de beste dekking met de goedkoopste premie.

 

Is overstappen van uitvaartverzekering mogelijk?

Het kan voorkomen dat u niet langer tevreden bent met de dekking of premie van uw uitvaartverzekering of uitvaartverzekeraar. Is dit het geval, dan kunt u over het algemeen altijd overstappen naar een andere verzekeraar.

Wij raden aan om alle soorten uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken voordat u overstapt naar een nieuwe verzekeraar.

Verder is het niet slim om uw oude uitvaartverzekering stop te zetten als u nog nog niet geaccepteerd bent door uw nieuwe uitvaartverzekering. Dit heeft te maken met de medische acceptatie die verzekeraars hanteren.

Premiebetaling stopzetten tijdens looptijd?

In veel gevallen is het mogelijk om uw premiebetaling stop te zetten van uw uitvaartverzekering. Dit houdt in dat u voor de rest van de looptijd geen premie meer betaalt, maar de verzekering wordt niet ontbonden. Dat betekent dat uw uitvaartverzekering nog steeds blijft doorlopen en dat uw nabestaanden nog steeds een bedrag uitgekeerd krijgen.

Premievrije uitvaartverzekering

Door verzekeraars wordt dit proces vaak premievrij maken genoemd. Veel mensen kiezen er vervolgens voor om een andere uitvaartverzekering af te sluiten, dit wordt bijverzekeren genoemd. Wilt u direct de waarde van uw uitvaartverzekering op uw rekening gestort krijgen, dan moet u de uitvaartverzekering afkopen. 

Wat is renseignering van de uitvaartverzekering?

Het is vanzelfsprekend dat u bij het afsluiten van een uitvaartverzekering goed de polisvoorwaarden doorleest en bestudeert. Vaak staan polisvoorwaarden vol met moeilijke woorden en begrippen waar we niks van snappen.

Renseignering is ook echt zo’n soort begrip. In een notendop gaat dit begrip over verzekeraars die sommige persoonsgegevens verplicht moeten doorgeven aan de belastingdienst.

Wat is dan eigenlijk renseignering?

U heeft het net kunnen lezen. Het heeft dus te maken met het doorgeven van persoonsgegevens aan de belastingdienst. Volgens de wet zijn verzekeraars en banken verplicht om bepaalde gegevens door te geven aan de belastingdienst. We hebben hieronder de gegevens onder elkaar gezet die de fiscus kan opvragen:

  • Gegevens over lijfrentepremies
  • Gegevens over depotwaardes
  • Gegevens over de waarde van verzekeringen waar kapitaal wordt opgebouwd (bijvoorbeeld kapitaalverzekering)

Wat doet de fiscus met uw gegevens?

In Nederland moeten we belasting betalen over ons eigen vermogen. Als er een bedrag wordt uitgekeerd vanuit de levensverzekering, dan wordt dit gezien als vermogen door de fiscus. Er wordt door de belastingdienst gekeken naar de betaalde premies door de verzekerde, door hier naar te kijken controleren ze uw vermogen.

Soms hoef je geen belasting te betalen

Als bij een uitvaartverzekering de waarde lager ligt als € 6.859, dan wordt dit niet meegeteld als vermogen door de belastingdienst. Dit hoeft dan ook niet aangegeven te worden aan de fiscus. Vaak is dit het geval bij een uitvaartverzekering.

  • Wilt u graag weten hoeveel u uitvaartverzekering waard is op het moment voor de fiscus, dan kunt u dit opvragen bij uw verzekeraar. De verzekeraars in Nederland geven standaard een keer in het jaar de waardes door van uw verzekeringen, het bedrag dat dan genoemd is de waarde van uw uitvaartverzekering op 31 december.

 

uitvaart verzekering
uitvaartverzekeringen afsluiten
uitvaart verzekeren
uitvaartverzekering vergelijken in 2019

Laatst geupdatet op 02/02/2021

  • adana escort
  • adana bayan escort
  • adıyaman escort
  • adıyaman bayan escort
  • afyon escort
  • afyon bayan escort
  • amasya escort
  • amasya bayan escort
  • aksaray escort
  • aksaray bayan escort
  • antalya escort
  • antalya bayan escort
  • bilecik escort
  • bilecik bayan escort
  • bingöl escort
  • bingöl bayan escort
  • bitlis escort
  • bitlis bayan escort
  • burdur escort
  • burdur bayan escort
  • çanakkale escort
  • çanakkale bayan escort
  • çankırı escort
  • çankırı bayan escort
  • diyarbakır escort
  • diyarbakır bayan escort
  • düzce escort
  • düzce bayan escort
  • elazığ escort
  • elazığ bayan escort
  • eskişehir escort
  • eskişehir bayan escort
  • giresun escort
  • giresun bayan escort
  • kahramanmaraş escort
  • maraş bayan escort
  • kayseri escort
  • kayseri bayan escort
  • konya escort
  • konya bayan escort
  • kütahya escort
  • kütahya bayan escort
  • manisa escort
  • manisa bayan escort
  • osmaniye escort
  • osmaniye bayan escort
  • sakarya escort
  • sakarya bayan escort
  • samsun escort
  • samsun bayan escort
  • uşak escort
  • uşak bayan escort
  • van escort
  • van bayan escort
  • zonguldak escort
  • zonguldak bayan escort
  • trabzon escort
  • trabzon bayan escort
  • sivas escort
  • sivas bayan escort
  • tekirdağ escort
  • tekirdağ bayan escort
  • ankara escort
  • ağrı escort
  • ardahan escort
  • artvin escort
  • aydın escort
  • balıkesir escort
  • bartın escort
  • batman escort
  • bayburt escort
  • bolu escort
  • çorum escort
  • denizli escort
  • edirne escort
  • erzincan escort
  • erzurum escort
  • gaziantep escort
  • gümüşhane escort
  • hakkari escort
  • hatay escort
  • ığdır escort
  • izmir escort
  • karabük escort
  • karaman escort
  • kars escort
  • kastamonu escort
  • kırıkkale escort
  • kırklareli escort
  • kırşehir escort
  • kilis escort
  • izmit escort
  • mardin escort
  • mersin escort
  • muğla escort
  • muş escort
  • nevşehir escort
  • niğde escort
  • ordu escort
  • rize escort
  • siirt escort
  • sinop escort
  • urfa escort
  • şırnak escort
  • tokat escort
  • tunceli escort
  • yalova escort
  • yozgat escort
  • adana escort
  • ankara escort
  • antalya escort
  • aydın escort
  • balıkesir escort
  • bursa escort
  • çanakkale escort
  • denizli escort
  • elazığ escort
  • erzurum escort
  • eskişehir escort
  • gaziantep escort
  • izmir escort
  • bursa escort
  • ankara escort
  • antalya escort
  • istanbul escort
  • konya escort
  • mersin escort
  • samsun escort
  • maltepe escort
  • van escort
  • eskisehir escort
  • mersin escort
  • alanya escort
  • adana escort
  • atasehir escort
  • atasehir escort
  • ankara escort
  • tuzla escort
  • bursa escort
  • manavgat escort
  • istanbul escort
  • erzurum escort
  • samsun escort
  • giresun escort
  • buca escort
  • gaziantep escort
  • kayseri escort
  • malatya escort
  • konya escort
  • trabzon escort
  • didim escort
  • malatya escort
  • urfa escort
  • diyarbakir escort
  • elazig escort
  • kartal escort
  • izmir escort
  • adana escort
  • sincan escort
  • hatay escort
  • gebze escort
  • van escort
  • maltepe escort
  • canakkale escort
  • umraniye escort
  • ordu escort
  • izmir escort
  • balikesir escort
  • bahcelievler escort
  • elazig escort
  • kartal escort
  • alanya escort
  • batman escort
  • bursa escort
  • sakarya escort
  • izmir escort
  • ankara escort
  • gaziantep escort
  • diyarbakir escort
  • adana masoz
  • kocaeli escort
  • denizli escort
  • erzurum escort
  • antalya escort
  • adana escort
  • corlu escort
  • marmaris escort
  • izmir escort
  • tekirdag escort
  • kutahya escort
  • sancaktepe escort
  • afyon escort
  • esenyurt escort
  • eskort ankara
  • tokat escort
  • giresun escort
  • atasehir escort
  • cerkezkoy escort
  • basaksehir escort
  • kayseri masoz
  • diyarbakir escort
  • yalova escort
  • manisa escort
  • trabzon escort
  • aydin escort
  • ankara escort
  • izmir escort
  • aksaray escort
  • fatih escort
  • sivas escort
  • gaziantep escort
  • kahramanmaras escort