Selecteer een pagina

Wat is een verzekeringsovereenkomst precies en wat zijn de verschillen tussen alle overeenkomsten

aug 11, 2019 | Verzekeringen | 0 Reacties

Wat is een verzekeringsovereenkomst eigenlijk? Nou, dat is gelukkig best simpel. In het Burgerlijk Wetboek 7 artikel 925 lid 1 wordt de verzekeringsovereenkomst beschreven als een overeenkomst tussen een verzekeringsnemer en verzekeraar.

De overeenkomst is een kansovereenkomst omdat beide partijen van te voren niet weten of de verzekeraar geld moet uitkeren aan de verzekeringsnemer.

Een van de belangrijkste voorwaarden in een verzekeringsovereenkomst is de voorwaarden voor het uitkeren van een schadeclaim. De schade die geclaimed wordt moet aantoonbaar zijn.

Verzekerde ontvangt een polis

Als er een overeenkomst is afgesloten ontvangt de verzekeringsnemer een zogenoemde polis waaraan een polisnummer is gekoppeld. Dit polisnummer zorgt er voor dat de verzekerde daadwerkelijk verzekerd is, een verzekeraar is wettelijk verplicht om de verzekerde te voorzien van een polis.

Indien de verzekeringspolis is zoekgeraakt moet de verzekeraar (tegen eventuele betaling) een nieuwe polis opsturen naar de verzekerde.

In de verzekeringsovereenkomst moet de vergoeding van de eventuele schade vermeld staan door middel van een som of formule die vooraf zijn vastgelegd zodat er geen onduidelijkheid kan ontstaan.

Overeenkomst op basis van vertrouwen

Een deel van de overeenkomst is ook gebaseerd op vertrouwen. De verzekerde levert namelijk alle relevante informatie aan een verzekeraar en moet een aantal dingen voorafgaand van het afsluiten melden.

Deze informatie wordt in de verzekeringsovereenkomst vastgelegd. Het is natuurlijk niet toegestaan om verzekeringsfraude te plegen, dat betekent dat je geen informatie mag achterhouden of dat er sprake is van opzettelijk schade veroorzaken. Als dit wel gebeurd dan is de verzekeraar gemachtigd om de verzekering direct op te schorten.

In de overeenkomst is ook vastgelegd dat de beide partijen plichten en rechten hebben. De verzekeraar keert geld uit volgens de voorwaarden en de verzekeringsnemer betaalt elke maand de afgesproken premie. Toch zijn er wel verschillen zichtbaar in verzekeringsovereenkomsten, denk bijvoorbeeld aan de volgende gevallen:

Schadeverzekering

De schadeverzekering is de meest bekende en afgesloten verzekering. Deze verzekeringen de betrekking op de vergoeding van vermogensschade.

Denk bijvoorbeeld aan de autoverzekering, woonverzekering of gebouwenverzekering. Bij een schadeverzekering wordt er een vergoeding uitgekeerd wanneer er schade is voorgevallen aan bijvoorbeeld de auto, woning of gebouwen van de verzekerde.

Een schadeverzekering wordt vaak afgesloten tegen de dagwaarde van de verzekerde goederen. Denk bijvoorbeeld aan een auto die vergoed wordt op basis van de huidige dagwaarde. Dit is ook het geval bij gebouwen of inventaris. Het kan echter zijn dat de statuten worden aangepast, een gebouw kan dan verzekerd zijn tegen de herbouwwaarde.

Assurantiebeurs

Mensen in Nederland kiezen ook wel eens voor de zogenoemde assurantiebeurs. Bij deze vorm van verzekeren verstrekken verschillende verzekeraars samen een polis. Vaak gaat dit in samenspraak met een tussenpersoon, deze stelt dan samen met de verzekeraar polisvoorwaarden samen.

Sommenverzekering

Soms is er sprake van een zogenoemde sommenverzekering. Bij dit type verzekering wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen een begunstigde en verzekerde. De verzekerde is de persoon op wiens leven of gezondheid een verzekering wordt afgesloten. De begunstigde is diegene die het uitgekeerde bedrag ontvangt.

Een sommenverzekering is dus geen schadeverzekering, het is niet van belang of de begunstigde al dan niet schade heeft opgelopen. Je komt een sommenverzekering eigenlijk alleen tegen bij een levensverzekering of uitvaartverzekering.

Een sommenverzekering wordt namelijk afgesloten op iemands leven, het is wel belangrijk om te weten dat een sommenverzekering niet uitkeerd als de looptijd is verlopen of als de begunstigde de dood van de verzekerde heeft veroorzaakt.

Burgelijk wetboek

Al deze informatie over de verschillende soorten verzekeringen zijn vastgelegd in het Burgelijk Wetboek nummer zeven. Er zijn in dit wetboek honderden artikelen te vinden die alle wettelijke verplichtingen rondom verzekeringsovereenkosmten bevatten.

 

Direct besparen op je premie?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op al je verzekeringen? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk verzekering berekenen.

Laatst geupdatet op 12/08/2019