Selecteer een pagina

Wat kost een autoverzekering? Lees hier alles over de autoverzekering kosten!

In dit artikel bespreken we hoe de autoverzekering kosten precies zijn opgebouwd, dit is namelijk verschillend per persoon en persoonlijke situatie. Hieronder leggen we het je verder uit!

Wat kost een autoverzekering per maand? De gemiddelde kosten autoverzekering ligt rond de 75 euro per maand maar toch is het zo dat een iemand bijvoorbeeld maar 40 euro per maand betaald en de ander 85 euro.

De premie van uw autoverzekering wordt bepaald door te kijken naar individuele kenmerken van de verzekerde. De verzekeraar kijkt eigenlijk alleen naar hoe groot het risico is dat zij lopen en op basis daarvan wordt de premie bepaald voor uw autoverzekering. Hieronder kunt u verder lezen over de kenmerken die invloed hebben op de kosten van uw autoverzekering en over de kosten voor de verzekeraars.

Autoverzekering prijs

De autoverzekering prijs hangt af van verschillende factoren en wij hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet. Bij de meeste verzekeraars wordt er gebruik gemaakt van deze factoren om de prijs autoverzekering te berekenen.

 • Allereerst betaal je premie voor dekking van schade.
 • Daarnaast betaal je premie voor de aanvullende autoverzekering
 • Voor het opmaken van de polis en het registreren van je auto bij RDW betaal je poliskosten
 • Je betaalt zoals gewoonlijk ook administratiekosten (de prolongatiekosten)
 • En als laatst komt daar nog 21% aan assurantiebelasting bovenop

Deze 5 factoren hebben invloed op de kosten van uw premie voor uw autoverzekering.

Kosten autoverzekering berekenen

Doordat de kosten voor een autoverzekering af hangen van een aantal persoonlijke kenmerken is de prijs dus voor ieder individu anders.Toch kun je sommige van deze kenmerken zodanig beïnvloeden zodat je uiteindelijk minder premie betaald.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de goedkoopste autoverzekering dekking, hiervoor moet u wel minder gaan rijden maar dit is dus wel beïnvloedbaar. Kenmerken zoals uw leeftijd en woonplaats zijn daarentegen niet beïnvloedbaar omdat deze vast staan.

Verder in dit stuk kunt u lezen over alle kenmerken die invloed hebben op uw premie rondom de autoverzekering kosten.

Autoverzekering kosten beginnend bestuurder en senioren

De autoverzekering kosten hangt vooral af van de leeftijd van de bestuurder. Zoals de meeste weten betalen beginnende bestuurders meer premie omdat zij nog niet veel ervaring hebben. Senioren betalen evenals onervaren bestuurders meer premie, het ligt hierbij alleen niet aan de ervaring want die hebben ze wel. Bij ouderen is het zo dat zij vaker medische beperkingen hebben waardoor de verzekeraar meer risico loopt en daarom betalen zij dus ook meer premie.

Hierdoor is het ook zo dat onervaren bestuurders minder makkelijk een dure auto kunnen laten verzekeren. Senioren boven de 80 kunnen hier ook geweigerd voor worden en in dit geval noemen we dat leeftijdsdiscriminatie.

We geven daarom ook als tip mee dat je als onervaren bestuurder of senior altijd uitgebreid zoekt naar een passende verzekering en om ook veel verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Je leeftijd heeft wel degelijk impact op de premie

Bij de meeste verzekeringen betaal je nadat je 24 jaar bent geworden een fors lagere premie dan voorheen. Dus van je 18e tot je 24e betaal je relatief meer premie omdat je minder ervaring hebt en de verzekeraar meer risico loopt.

Toch geven wij je als tip mee om het wel zo goedkoop mogelijk te houden. Dit kun je doen door ieder jaar, wanneer je weer ouder bent geworden, andere verzekeringen te vergelijken.

Het kan namelijk zo zijn dat de ene verzekeraar het goedkoopste is voor 18 jarigen en de andere verzekeraar het goedkoopste voor 19 jarigen. De meeste verzekeringen sluit je af voor een jaar dus dan kun je daarna weer gemakkelijk overstappen.

Kosten van autoverzekering per woonplaats

Het is vandaag de dag zo dat je meer premie betaald voor uw autoverzekering wanneer u in een grote stad woont. Als je in een dorp woont betaal je dus minder premie. Vooral in steden zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag betalen de mensen meer premie. Dit komt omdat het in die steden nou eenmaal wat drukker is op de weg en er dus ook meer ongelukken voorkomen.

Maar dat is niet de enige reden waarom het in grote steden duurder is. Er worden namelijk ook meer auto-inbraken gepleegd en ook meer auto’s gestolen. De WA verzekering wordt hierdoor ook duurder. Hieronder verstaan we de WA beperkt-casco en de WA volledig casco.

Het is dus zo dat de verzekeraar minder risico loopt bij het verzekeren van een auto van iemand uit een dorp in Drenthe dan iemand die in Amsterdam woont. Er wordt minder gestolen in het kleine dorp en het is er een stuk rustiger op de weg.

Het opbouwen van schadevrije jaren

Schadevrije jaren: Hoe bouw je deze op? Dat is heel simpel. Je moet een autoverzekering hebben en daarnaast schadevrij rijden. Door schadevrije jaren kan de verzekeraar een goed beeld krijgen van iemands rijstijl en zo zijn/haar rijervaring meten als het ware. Dit is dus ook de reden dat schadevrije jaren een grote invloed hebben op de kosten van uw autoverzekering.

Een verzekerde die veel schadevrije jaren heeft opgebouwd krijgt hierdoor ook een fikse korting op de premie. Wanneer je schade veroorzaakt of claimt is het zo dat er 5 schadevrije jaren in mindering wordt gebracht en je kunt hierdoor ook in de min komen te staan qua schadevrije jaren. Wanneer dit het geval is krijg je in plaats van een korting een toeslag op je premie en moet je dus uiteindelijk meer betalen aan premie.

Kenmerken van de auto hebben ook invloed

Zo bepaalt het gewicht van de auto al voor een deel de kosten van je WA verzekering voor de auto. Dit hebben ze zo bedacht omdat een zwaardere auto meer schade aanricht bij een botsing dan een kleine auto. De WA autoverzekering is ook bedoeld om schade aan andere uit te keren die is toegebracht aan derden met jouw auto.

Hoe meer gewicht de auto heeft, hoe duurder de premie voor de WA autoverzekering. Dieselauto’s zijn daarom over het algemeen duurder om te verzekeren omdat deze meestal zwaarder zijn dan benzineauto’s. Snelle auto’s zijn ook duurder om te verzekeren omdat deze doorgaans meer risico met zich mee brengen dan slome auto’s.

De grootste factor die invloed heeft op de kosten van uw autoverzekering zijn toch het merk van de auto, het type van de auto en de diefstalgevoeligheid van de auto. Om een auto te verzekeren met een hoge cataloguswaarde en dagwaarde is dus over het algemeen duurder omdat het risico voor de verzekeraar groter is. Ook is het verzekeren van bijvoorbeeld een Volkswagen Golf duurder omdat deze auto een hoge diefstalgevoeligheid heeft. (Deze auto wordt dus vaak gestolen)

Hoe meer kilometers hoe duurder de verzekering

Het aantal kilometers dat je in een jaar rijdt bepaald voor een deel de kosten van de premie voor de autoverzekering.

Alhoewel het de premie minimaal beïnvloed maakt het wel uit of u in een jaar 10.000 kilometer of 30.000 kilometer rijdt. Het is namelijk zo dat wanneer u meer rijdt er meer kans is op schade. De verzekeraar loopt in dit geval dus ook meer risico.

Dekking bepaalt voor een groot deel de premie hoogte

Vandaag de dag heb je bij het afsluiten van een autoverzekering keuze uit verschillende soorten dekkingen. Deze dekking heeft ook absoluut invloed op de hoogte van de premie. Dit is bij de meeste soorten verzekeringen het geval.

Je hebt bij deze verschillende soorten keuze uit 3 basisdekkingen en daarnaast kun je nog kiezen uit 6 aanvullende verzekeringen. Deze aanvullende verzekeringen kosten meestal maar een paar euro extra in de maand.

Wanneer je schade veroorzaakt aan een ander voertuig vergoedt de WA verzekering deze. Schade aan uw eigen auto wordt meestal maar deels vergoedt wanneer u een WA beperkt casco verzekering heeft zoals bijvoorbeeld schade aan de ruit of diefstal.

Bredere dekking zorgt voor meer autoverzekering kosten

Daarentegen vergoedt de WA volledig casco verzekering bijna alle schade aan uw eigen auto. Zelfs al maakt u schade aan uw auto en het is uw eigen schuld dan worden deze meestal ook vergoedt bij deze verzekering. Denk er wel bij deze verzekering aan dat deze gemiddeld twee keer zo duur is als de WA beperkt casco.

Hoe uitgebreider de dekking is van de autoverzekering hoe duurder de premie wordt per maand. Dat is dus ook de reden dat een volledig casco verzekering (all risk) altijd duurder is dan een basis WA verzekering.

Wat zijn de kosten voor de verzekeraar

De hoogte van de premie verschilt per bestuurder maar het verschilt natuurlijk ook per verzekeraar wat de premie kost.

Je hebt in Nederland veel verschillende verzekeraars die allemaal weer een andere premie toepassen. Zo zijn er in Nederland zo’n 75 verzekeraars die allemaal verschillende premies hanteren.

Wat de autoverzekering gaat kosten hangt voor een groot deel af van de kosten die de verzekeraar heeft.

Kostenplaatje verzekeraar

Wij hebben de kosten voor de verzekeraars hieronder voor u op een rijtje gezet:

 • Verzekeraars moeten schades uitkeren aan verzekerde die schade rijden
 • Ze betalen natuurlijk ook personeelskosten
 • Ook administratiekosten worden verbonden aan het afsluiten van een autoverzekering
 • Het distribueren van autoverzekeringen
 • Zij geven ook provisie aan tussenpersonen wat ook geld kost
 • Zij betalen soms ook tekencommissie aan derde partijen (serviceprovider)
 • Ook betalen zij vergelijkingssites een leadvergoeding wanneer zij klanten naar hun site lijden.
 • Kosten van de website en marketing
 • Kosten voor de huisvesting van het bedrijf worden ook meegerekend

Hoe minder kosten, hoe minder de premie

Verzekeraars proberen natuurlijk zo min mogelijk kosten te maken om vervolgens zo’n laag mogelijke premie aan te kunnen bieden. Ze kunnen hierdoor beter concurreren met andere autoverzekeraars wanneer ze hun premie relatief laag hebben liggen.

Dit zijn de manieren waarop verzekeraars hun kosten zo minimaal mogelijk te houden:

 • Ze kunnen bijvoorbeeld risicovolle autobestuurders weigeren zoals mensen die bijvoorbeeld een strafblad hebben. Lees hier mee over het strafblad en de autoverzekering.
 • Zoveel mogelijk processen te automatiseren om zo de personeelskosten naar beneden te halen.
 • Door gebruik te maken van zogeheten ‘direct writers’. Zij bieden de verzekeringen direct aan waardoor zij geen commissie aan service providers betalen en ook geen provisie hoeven te geven aan tussenpersonen.

Nu snap je misschien beter waarom de kosten van een autoverzekering soms zo duur kunnen zijn. 

Direct besparen op je autoverzekering kosten?

Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je autoverzekering? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken. Druk snel op de button!

Autoverzekering kosten vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 07/07/2022

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort