Wat verandert er in de zorgverzekering 2021? | Bekijk het direct in dit handige overzicht!
Inhoudsopgave

Op Prinsjesdag wordt altijd de miljoenennota gepresenteerd en worden ook de uiteindelijke veranderingen rondom de zorgverzekering in 2021 bekend gemaakt. Zo worden de belangrijkste zaken, zoals de zorgpremie, zorgtoeslag, het eigen risico en de veranderingen in het basispakket besproken.
In 2021 zullen er veel zaken gaan veranderen omtrent de zorgverzekering. Daarom gaan wij samen met jou de belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekeringen in 2021 bespreken op deze pagina.
1) De zorgpremie gaat omhoog
Zoals je misschien al had voorspelt zal de zorgpremie in 2021 wederom omhoog gaan. De vraag is nu alleen nog precies hoeveel de premie zal stijgen. Verschillende gezondheidseconomen gaan uit van een zorgpremie van €150,- per verzekerde.
Dit komt mede door het coronavirus en de zorgkosten die hiervoor zijn gemaakt. Daarnaast zullen ook de lonen van het zorgpersoneel met 3,3% gaan stijgen, waardoor de zorgpremie omhoog gaat. Al deze rekeningen zullen natuurlijk ergens van moeten worden betaald. De inschatting van de stijging is volgens ex-minister van Rijn iets te overdreven.
Hij verwacht namelijk dat de premie volgend jaar maximaal zal worden gedempt. Bovendien zullen gemaakte kosten die het coronavirus met zich mee heeft gebracht worden gefinancierd uit de staatskas en de buffers van zorgverzekeraars. Aldus ex-minister van Rijn.
De zorgtoeslag in 2021
De zorgtoeslag zal natuurlijk meestijgen wanneer de premie van de zorgverzekeringen gaan stijgen. Deze zorgtoeslag dient als aanvulling op het loon van personen met een laag inkomen om de ziektekostenverzekering te kunnen betalen.
In de miljoenennota staat al een inschatting van de zorgtoeslag in 2021, maar deze wordt meestal pas bekend gemaakt in december. Het is natuurlijk van belang dat de verzekeraars eerst hun premies bekend maken voordat de zorgtoeslag voor volgend jaar definitief wordt bepaald.
2) Veranderingen in het basispakket
In 2021 zullen er twee nieuwe dekkingen worden opgenomen in het basispakket. Dit zijn dekkingen die op dit moment nog niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar er dus wel aankomen.
Geneesmiddelen voor eierstokkanker en lymfeklierkanker
Vanaf 2021 zullen de geneesmiddelen Lynparza en axicabtagene colileucel (Yescarta) worden opgenomen in de dekking van de basisverzekering. Dit zijn geneesmiddelen die helpen tegen eierstokkanker en lymfeklierkanker.
Dagbehandeling voor niet-aangeboren hersenletsel
Er komt een vergoeding voor dagbehandeling bij niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een auto-ongeluk. Hierbij gaat het dan om een dagbehandeling in groepsverband en wordt volgend jaar vergoed vanuit de basisverzekering.
3) De aanvullende verzekeringen
Het is nog niet zeker, maar de aanvullende verzekeringen in 2021 zullen hoogstwaarschijnlijk gaan stijgen in premie of dalen in vergoedingen. Dit komt mede doordat steeds meer mensen bewuster bezig zijn met de zorgkosten.
Zo sluiten de meeste Nederlanders alleen nog maar een aanvullende verzekering af wanneer zij zeker weten dat de vergoedingen hoger liggen dan dat zij aan premie betalen. Dit is natuurlijk verliesgevend voor de zorgverzekeraars en dus ook een reden om de premie te verhogen of de vergoedingen te verlagen.
4) De inkomensafhankelijke premie zal stijgen
Er wordt verwacht dat de inkomensafhankelijk zorgpremie voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2021 zal stijgen. Dit komt mede door de hoge kosten die op dit moment in ziekenhuizen worden gemaakt.
Volgens hoogleraar en gezondheidseconoom Wim Groot is er structureel meer geld nodig om de hoge zorgkosten in ziekenhuizen op te vangen.
Deze bijdrage wordt door werkgevers ingehouden op het loon van de werknemers (6,70% in 2023). Zelfstandigen, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden krijgen hiervoor een aparte heffing (5,45% in 2023).
5) Geen eigen risico meer voor bepaalde zorg
Voor bepaalde zorg vanuit de basisverzekering wil de overheid eigen risico vrijstelling verlenen. Dit doen ze om belemmering bij patiënten door het financiële gedeelte te voorkomen. Zo geldt er voor personen die in leven een orgaan willen doneren geen eigen risico meer.
Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat orgaandonoren zich niet laten weerhouden door de kosten die dit met zich mee zou kunnen brengen. Daarom worden ook alle kosten die na de operatie optreden en in verband staan met de donatie volledig vergoed vanuit de basisverzekering en betaal je geen eigen risico.
Daarnaast geldt er ook een vrijstelling van het eigen risico voor hulp bij voor slachtoffer van seksueel geweld. Wanner zij zich binnen 7 dagen melden bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) hebben zij recht op een volledige vergoeding van de medische kosten. Zij hoeven hier dan ook geen eigen risico voor te betalen.
Zorgverzekering 2021 vergelijken
De nieuwe premies en polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars worden tussen half november en eind december bekend gemaakt. Vanaf dat moment is het mogelijk om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Ben jij nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekeraar? Neem dan alvast een kijkje in de vergelijker op deze pagina waar je alle zorgverzekeraar met elkaar kunt vergelijken. Hierdoor vindt jij een zorgverzekeraar die aansluit op jouw persoonlijke zorgwensen en weet je zeker dat je nooit teveel premie betaald.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons


