Inhoudsopgave
Bloeddrukverlagers: bekijk alle (natuurlijke) mogelijkheden
De bloeddruk is de druk in de bloedvaten die wordt veroorzaakt door het hart die het bloed in de bloedvaten pompt. Een normale bloeddruk heeft een bovendruk van 130 en een onderdruk van 85 en kan geen kwaad. Ligt de bovendruk boven de 140? Dan spreken we van een hoge bloeddruk.
Een te hoge bloeddruk kan nare gevolgen met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het van belang om bij een hoge bloeddruk een behandeling te ondergaan. Deze bestaat meestal uit een behandeling met hoge bloeddruk medicijnen (bloeddrukverlagers).
Er zijn veel verschillende soorten bloeddrukverlagende medicatie. Zo zijn er bloeddrukverlagers in de vorm van medicijnen en zogeheten natuurlijke bloeddrukverlagers waarbij het vooral gaat om de levensstijl.
Behandeling bij een hoge bloeddruk
Het is op verschillende manieren mogelijk om een te hoge bloeddruk te verlagen. Zo is het mogelijk om bloeddrukverlagende medicijnen te gebruik en/of risicofactoren te vermijden.
Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op een hoge bloeddruk verhogen. Daarom is het belangrijk om deze zo veel mogelijk te vermijden. Hierbij gaat het om:
- Te weinig regelmatige beweging;
- Ongezonde voeding (vooral zout en overmatig gebruik van alcohol);
- Overgewicht;
- Roken;
- Het gebruik van de anticonceptiepil;
- Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals ibuprofen.
Dit zijn een aantal risicofactoren die de oorzaak kunnen zijn van een hoge bloeddruk. Ga je onder behandeling voor een hoge bloeddruk? Dan is het niet alleen van belang om medicijnen voor hoge bloeddruk te gebruiken, maar met name rekening te houden met de risicofactoren. Deze risicofactoren worden ook wel de natuurlijke bloeddrukverlagers genoemd.
Verschillende soorten bloeddrukverlagende medicatie
Voor de behandeling van een te hoge bloeddruk wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie tussen plaspillen en bloeddrukverlagende medicatie. Hierbij zijn er veel verschillende soorten beschikbaar die kunnen worden gebruikt bij de behandeling. De belangrijkste groepen van bloeddrukverlagende medicatie zijn:
- Calciumantagonisten;
- Bètablokkers;
- Plaspillen;
- ACE-remmers.
Dit zijn een aantal groepen van hoge bloeddruk medicijnen die vaak worden gebruikt voor de behandeling van een hoge bloeddruk. Wat deze verschillende medicijnen precies doen en wat ze inhouden vertellen we jou in het stuk ‘Werking van bloeddrukverlagende medicijnen’.
Werking van bloeddrukverlagende medicijnen
Het is niet altijd nodig om de bloeddruk te verlagen aan de hand van bloeddrukverlagende medicatie. Dit hangt namelijk volledig af de bloeddruk, het risico op hart- en vaatziekten en de kenmerken die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
Mocht je toch medicatie nodig hebben? Dan begin je meestal met één pil, maar er kan ook een combinatie worden gebruikt van meerdere pillen. Hieronder leggen wij precies uit wat de werking is van verschillende bloeddrukverlagende medicatie.
- Calciumantagonisten: Door het gebruik van Calciumantagonisten worden de bloedvaten wijder en zal het hart minder hart pompen. Hierdoor wordt de bloeddruk lager.
- Bètablokkers: Bètablokkers zorgen ervoor dat het hart minder hart gaat pompen, waardoor de bloeddruk automatisch afneemt.
- Plaspillen: Met plaspillen zet je de urinewegen verder open, waardoor de druk in de bloedvaten afneemt.
- ACE-remmers: ACE-remmers verwijden de bloedvaten, zodat de druk zal afnemen. Hierdoor kan het bloed makkelijker door de vaten worden gepompt en ontstaat er minder druk.
Dit zijn een aantal belangrijke groepen van bloeddrukverlagers die ervoor zorgen dat de druk in de bloedvaten afneemt. Dit gebeurt bij verschillende medicatie wel op verschillende manieren.
Wat zijn de bijwerkingen van bloeddrukverlagers?
Er zijn veel bloeddrukverlagers bijwerkingen die soms erg vervelend kunnen zijn. In sommige gevallen is het mogelijk dat de arts jou hiervoor andere medicatie geeft om minder last te hebben van bijwerkingen. Hieronder hebben wij een aantal veel voorkomende bijwerkingen van bloeddrukverlagende medicatie op een rijtje gezet:
- Spierpijn;
- Vermoeidheid;
- Spierkrampen;
- Duizeligheid;
- Hoofdpijn;
- Koude voeten en handen;
- Hoesten;
- Misselijkheid;
- Ophopend vocht in enkels;
- Soms erectieproblemen.
Dit zijn een aantal bijwerkingen die zich kunnen voordoen tijdens een behandeling met bloeddrukverlagende medicatie. Heb je erg veel last van de bijwerkingen? Overleg dan altijd even met jou arts wat de opties zijn.
Zijn er medicijnen tegen hoge bloeddruk zonder bijwerkingen?
Er zijn nauwelijks bloeddrukverlagende medicijnen zonder bijwerkingen op de markt. Wel is er een alternatief om te voorkomen dat je medicatie hoeft te gebruiken en dus ook geen last krijgt van bijwerkingen.
Zo is het verstandig om je levensstijl aan te passen en zo gezond mogelijk te leven. Let hierbij goed op het voedsel dat je eet en probeer meer te bewegen.
Vermijdt daarnaast risicofactoren, zoals roken en ongezonde voeding. Dit is namelijk een goede oplossing en kunnen worden gezien als de bloeddrukverlagers zonder bijwerkingen.
Kan je zomaar stoppen met hoge bloeddruk medicijnen?
Je kunt vaak niet zomaar met hoge bloeddruk medicijnen stoppen. Zodra je deze behandeling ondergaat is het vaak noodzakelijk dat je deze de rest van je leven zult moeten gebruiken.
Wel kan het zo zijn dat je na verloop van tijd minder medicijnen kunt nemen, maar stop nooit zelf met het nemen van bloeddrukverlagende medicatie. Dit kan namelijk hele nare gevolgen hebben, omdat je lichaam op dat moment niet meer gewend is aan een hoge bloeddruk.
Vergoeding van bloeddrukverlagers vanuit je zorgverzekering
Bloeddrukverlagende medicatie wordt vaak gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Zo worden de apotheek kosten namelijk vergoed voor de medicatie, maar je betaalt dan wel eerst het eigen risico.
Als je nog op zoek bent naar een passende zorgverzekering? Dan kun je gebruik maken van de vergelijker op deze pagina. Hier vul je namelijk een aantal eventuele wensen in, zoals de hoogte van de premie, de zorgkeuze en eventuele aanvullende verzekeringen.
Ben je op zoek naar een bepaalde aanvullende dekking? Dan geef je dit aan in de vergelijker, zodat deze naar een passende verzekeraar zoekt tegen de laagste prijs. Hierdoor weet je zeker dat je een passende zorgverzekering vindt en dat je nooit teveel hoeft te betalen voor onnodige dekkingen.
Bekijk nu het aanbod & bespaar!
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Direct besparen op je zorgverzekering?
Gerelateerde informatie
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 06/10/2020