Achterstand zorgverzekering: hoe te handelen?
Inhoudsopgave
Het afsluiten van een basispakket van je zorgverzekering is voor iedereen die woont in Nederland verplicht. Door deze zorgverzekering af te sluiten ben je onder meer vergoed voor behandelingen in het ziekenhuis en bepaalde geneesmiddelen. Het is dus erg belangrijk dat je de zorgverzekering vergelijkt & afsluit, omdat je anders een boete krijgt en alsnog een zorgverzekering moet afsluiten.
Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten, maar deze zijn niet verplicht. Je kan de premie van de zorgverzekering in 1 keer betalen, maar het is ook mogelijk om deze maandelijks te betalen.
Het kan voorkomen dat je een achterstand op de betaling van de zorgverzekering hebt. Je wil dan graag weten wat de gevolgen zijn en welke stappen je moet nemen. Alle informatie over een zorgverzekering achterstand vind je hier.
Gevolgen tot 6 maanden achterstand
Als je een keer te weinig geld op je rekening hebt en een keer de premie niet hebt betaald dan is er niet meteen wat aan de hand. Als je het alsnog betaald binnen 30 dagen dan heeft het geen verdere gevolgen.
Als je na 2 maanden nog steeds de premie voor jouw zorgverzekering niet hebt betaald dan krijg je een brief van je verzekeraar met daarin een betalingsregeling. Zo kan je gezamenlijk tot een oplossing komen voor het betalen van de premie. (regeling wanbetalers)
Mocht je hier ook niet op in gaan of de afspraken niet nakomen dan krijg je na 4 maanden opnieuw een brief van je verzekeraar. Daarnaast krijg je ook een boete op het moment dat je jouw premie niet betaalt.
Deze boete bij geen zorgverzekering moet je betalen aan het centraal justitioneel incassobureau (CJIB). Als je de boetes niet betaalt, niet ingaat op de betalingsregeling of de afspraken daarvan niet nakomt dan komen er na 6 maanden premie-achterstand nieuwe gevolgen.
Het CAK en een betalingsachterstand
Als je na een halfjaar nog steeds verzuimt om je premie van je zorgverzekering te betalen dan meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar en moet je daar dus een jaar blijven. Je hebt geen keuze en moet bij deze partij blijven, je kunt dus niet van zorgverzekering overstappen.
Op dat moment moet je ook bestuursrechtelijke premie gaan betalen. Deze premie is duurder dan wanneer je zelf een zorgverzekering afsluit. Deze premie wordt door het CAK ingehouden op jouw salaris, uitkering of pensioen, zodat de garantie er is dat je betaalt.
Je doet er dus goed aan om goed op te letten en je premie te betalen. Als dit niet mogelijk is dan kan je het beste een betalingsregeling met je zorgverzekeraar treffen dan dat na 6 maanden het CAK ingeschakeld moet worden.
Overstappen zorgverzekering met achterstand
Het overstappen naar een andere zorgverzekering met een premie-achterstand is niet mogelijk. Je moet eerst je premies betalen voor je kan overstappen. Wel blijft je huidige verzekering gewoon geldig op het moment dat je een achterstand hebt. Zo houd je dus recht op medische zorg.
Wel kan je overstappen op een andere zorgverzekeraar als je geen verzekeringnemer bent of jouw zorgverzekeraar je opzegging binnen 2 weken kan bevestigen.
Ook als jouw zorgverzekeraar zelf de zorgverzekering opzegt bij een betalingsachterstand dan kan je een nieuwe basisverzekering afsluiten. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet mogelijk.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 06/10/2020