Wat is antibioticaresistentie en wat moet je erover weten?
Inhoudsopgave
Antibioticaresistentie is in heel veel landen een groot probleem aan het worden. Het houdt in dat bacteriën resistent worden tegen bepaalde antibiotica, omdat deze al vaker zijn gebruikt om de bacterie af te remmen. Een gevolg hiervan is dat het antibioticum niet meer werkt tegen de bacterie, waardoor de infectie niet meer wordt afgeremd.
Infecties kunnen ontstaan door virussen, griep en verkoudheid. Daarnaast ontstaan infecties ook door bacteriën, maar deze kunnen worden bestreden met antibiotica. Wanneer een bacterie resistent wordt tegen antibiotica kun je erg ziek worden, omdat deze medicatie niet meer werkt.
Daarom zien veel deskundigen dit voortaan als een groot en groeiend probleem. Op deze pagina gaan wij jou daarom meer vertellen over de gevolgen, oplossingen en het ontstaan van antibiotica resistentie.
Verschillende vormen van resistente bacteriën
Ons lichaam draagt veel bacteriën, maar gelukkig zijn de meeste goed voor ons. Zo helpen bepaalde bacteriën ons onder andere met het verteren van ons voedsel.
Toch zijn er enkele bacteriën waar we heel erg ziek van kunnen worden. In dit soort gevallen kan antibiotica een oplossing bieden en de bacteriën afremmen of doden. Er zit wel een nadeel verbonden aan het gebruik van antibiotica. Wanneer je vaker een bepaald antibioticum gebruikt kunnen bacteriën resistent worden en dit noemen we ook wel antibioticaresistentie.
Infecties met bacteriën die resistent zijn (AMR) lastig om te behandelen. Daarnaast zijn er ook bacteriën die resistent zijn tegen de belangrijke antibiotica of meerdere antibiotica. Deze worden dan Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) genoemd. In Nederland kennen wij slechts een aantal resistente bacteriën die regelmatig voorkomen, namelijk:
- ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase)
- MRSA (Methicillineresistente Staphylococcus aureus)
- CPE (Carbapenemase producerende enterobacteriaceae)
- VRE (Vancomycineresistente Enterokok)
Dit zijn een aantal bekende BRMO’s die wel eens in Nederland voorkomen. De bestrijding van deze bacteriën is erg lastig om dat ze resistent zijn tegen de meeste antibiotica.
Hoe ontstaat antibioticaresistentie precies?
Een resistentie tegen antibiotica ontstaat meestal door onnodig gebruik. Er wordt namelijk vaak antibiotica gebruikt om een bacterie tegen te gaan, terwijl dit niet altijd noodzakelijk is. Hierdoor kunnen bacteriën een resistentie tegen antibiotica opbouwen en wordt het steeds lastiger om infecties te bestrijden.
Deskundigen zien de resistentie van antibiotica op bacteriën als een wereldwijd en groeiend probleem. Het is daarom belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hier op de hoogte van zijn om problemen in de toekomst te voorkomen.
Wat zijn de gevolgen van antibiotica resistentie?
Er zijn veel verschillende gevolgen verbonden aan resistentie van antibiotica. Zo is een van de belangrijkste en meest nadelige gevolgen dat het steeds lastiger wordt om (simpele) infecties te bestrijden. Hierdoor kunnen dit soort infecties (in het ergste geval) in de toekomst leiden tot veel doden.
Deskundigen voorspellen dan ook dat er in 2050 jaarlijks wereldwijd 10 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen. Daarnaast wordt het niet alleen lastiger om infecties te bestrijden, maar ook bepaalde medische interventies uit te voeren.
- Zo wordt het bijvoorbeeld risicovoller om operaties en transplantaties uit te voeren die afhankelijk zijn van antibiotica.
Zijn er antibioticaresistentie oplossingen?
Het is belangrijk dat we niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld actie ondernemen tegen antibioticaresistentie. Daarom wordt er in Nederland ook alleen maar antibiotica voorgeschreven wanneer dit echt nodig blijkt te zijn.
In andere landen wordt er niet vaak streng gecontroleerd op het gebruik van antibiotica, waardoor er steeds meer resistentie ontstaat. Niet alleen het voorschrijven van antibiotica, maar ook het gebruik is erg belangrijk om antibioticaresistentie tegen te gaan. Volg daarom altijd het advies op van de huisarts of dokter.
Draag je een resistente bacterie bij je? Dan kun je voorkomen om deze te verspreiden. Het is dan belangrijk dat je regelmatig je handen wast en ervoor zorgt dat de hygiëne goed is. Bovendien is het ook verstandig om goed te letten op je voeding. Voeding bevat namelijk ook veel bacteriën, maar van de meeste kunnen wij niet ziek worden.
Er zijn in Nederland ook wetten die ervoor zorgen dat bacteriën zoals salmonella en soortgelijke niet op ons voeding kunnen zitten. Bacteriën met een resistentie tegen antibiotica kunnen zich wel van mens tot mens of van voedsel tot mens verspreiden. Om dit te voorkomen is hygiëne de belangrijkste oplossing.
Zorgverzekeringen bekijken
Ben jij nog op zoek naar een zorgverzekeraar? Dan kun je op deze pagina gebruik maken van een vergelijker. Hier kun je namelijk een aantal eventuele wensen invullen, zoals het eigen risico, de zorgkeuze en een aantal eventuele aanvullende verzekeringen.
Zo vind je binnen de kortste keren een zorgverzekering die aansluit op jouw persoonlijke wensen. Daarnaast bespaar je door te vergelijken een hoop premie op jaarbasis en een hoop tijd. Hierdoor kun je deze tijd weer gebruiken voor andere belangrijke zaken.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Wie zijn wij?
Algemeen
Meest gelezen
Laatst geupdatet op 05/10/2020