Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
gespreid betalen eigen risico

Wil jij graag het eigen risico gespreid betalen? Dan is dat op verschillende manieren mogelijk. Op deze pagina gaan wij jou alles vertellen over deze mogelijke manieren en hopen jou hiermee voldoende te informeren.

Het kan voor sommige mensen ooit lastig zijn om het eigen risico in één keer te betalen na bijvoorbeeld een operatie. In deze gevallen is het mogelijk om afspraken te maken met je verzekeraar en kun je het eigen risico gespreid betalen.

Dit kan zowel voorafgaand aan een jaar als na het ontvangen van een factuur worden afgesproken, maar daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen.

Eigen risico gespreid betalen, welke manieren zijn er?

Is het eigen risico voor jou een grote kostenpost? Dan kun je ervoor kiezen om het eigen risico in termijnen te betalen. Hiervoor vraag je dan een regeling aan bij jou zorgverzekeraar. Hierbij heb je twee verschillende opties voor het gespreid betalen van het eigen risico, namelijk:

  • Het eigen risico vooruit betalen in gelijke termijnen
  • De rekening van de zorgverzekeraar achteraf in termijnen betalen

Dit zijn de twee mogelijkheden om het eigen risico gespreid te betalen. Het verschilt per persoon wat voor hem/haar de beste optie is. Neem de informatie op deze pagina daarom goed in je op.

Wanneer moet ik dit aangeven?

Wil je het eigen risico gespreid betalen? Dan is het noodzakelijk dat je dit uiterlijk vóór 1 januari doorgeeft aan de verzekeraar. Zij kijken dan samen met jou naar de mogelijkheden, zodat jij jezelf geen zorgen meer hoeft te maken over deze kostenpost. Voor sommige personen kan het eigen risico namelijk erg belastend zijn en vooral wanneer het op een slecht moment uitkomt.

Kies je voor het eigen risico gespreid betalen vooruit? Dan dien je dit voor het begin van het kalenderjaar aan te geven. Het is dus niet mogelijk om dit tijdens een lopend kalenderjaar nog aan te vragen.

Wel is het een optie om de rekening voor het eigen risico van de zorgverzekeraar achteraf in termijnen te betalen.

Gespreid eigen risico vooruit betalen, hoe werkt het?

Het is tegenwoordig bij de meeste zorgverzekeraars mogelijk om het eigen risico gespreid vooruit te betalen. Je betaalt het eigen risico dan alvast voor het komende jaar vooruit in gelijke termijnen.

Meestal gebeurt dit in 10 gelijke termijnen, waarbij het eigen risico alvast wordt ingehouden naast de premie. Hieronder zie je precies hoe je dit met je verzekeraar kunt regelen en hoe het precies werkt.

  1. Geef uiterlijk vóór 1 januari aan dat je gebruik wilt maken van het eigen risico gespreid betalen. Dit kun je meestal online instellen door simpelweg in te loggen met jouw DigiD. Mocht dit niet lukken? Dan neem je even contact op met de verzekeraar. Bovendien is het mogelijk om dit ook voor je gezinsleden in te stellen.
  2. Betaal je het eigen risico vooruit in 10 gelijke termijnen? Dan wordt er na de eerste 2 maanden iedere maand naast de premie een bedrag voor het eigen risico ingehouden.
  3. Als je er aan het einde van het jaar achter komt dat je het eigen risico niet hebt opgemaakt, maar wel hebt betaald, dan krijg je het teveel betaalde bedrag weer teruggestort op de rekening.

Zoals je ziet is het erg gemakkelijk om gebruik te maken van het vooruit gespreid betalen van het eigen risico. Daarnaast dien je er wel rekening mee te houden dat je het vrijwillige deel van het eigen risico meestal niet vooruit kunt betalen. 

Achteraf eigen risico termijnen betalen

Heb je een rekening van de zorgverzekeraar gekregen voor het eigen risico? Dan kun je eigen risico gespreid betalen in vaste termijnen. Dit doe je simpelweg door na ontvangst van de factuur een betalingsregeling aan te vragen.

Het treffen van een betalingsregeling kan bij iedere zorgverzekeraar, maar de voorwaarden kunnen wel verschillen. Zo kan het zijn dat je bij de ene verzekeraar een hoger termijnbedrag betaald dan bij de andere verzekeraar.

Neem hiervoor altijd even contact op met jouw zorgverzekeraar en kijk wat er mogelijk is rondom het eigen risico gespreid betalen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben jij nog op zoek naar een zorgverzekering voor volgend jaar? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina. Je vergelijkt hier namelijk alle verstrekkers van zorgverzekeraars met elkaar, waardoor je binnen de kortste keren een passende zorgverzekering kunt vinden.

Zo vul je eventueel een aantal persoonlijke wensen in zoals bepaalde aanvullende verzekeringen die je wilt afsluiten en de zorgkeuze. Hierdoor zal de vergelijker de verschillende verzekeraars gaan filteren en de perfecte zorgverzekering vinden voor jou.

Daarnaast zie je direct wat de kosten zijn per verzekeraar en weet je zeker dat je goed zit. Door te vergelijken bespaar je niet alleen op de zorgkosten, maar bespaar je vooral ook veel tijd.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 06/10/2020