Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
zorgverzekering stopzetten

Wil jij je zorgverzekering opzeggen? Aan het einde van het jaar heb je de mogelijkheid om je huidige zorgverzekering op te zeggen en elders een nieuwe af te sluiten. Dit is niet verplicht, maar het kan zeker voordeel opleveren.

Tegen het eind van ieder jaar worden de nieuwe voorwaarden voor het komende verzekeringsjaar bekend gemaakt. Door hier naar te kijken is je zorgverzekering stopzetten en een nieuwe afsluiten wellicht een slimme keuze. Hier lees je de belangrijkste informatie over het opzeggen van je zorgverzekering.

Zorgverzekering opzeggen of overstappen

Er is een verschil tussen je zorgverzekering opzeggen en het overstappen naar een andere zorgverzekering. Wanneer je kiest voor het opzeggen van de ziektekostenverzekering, ben je onverzekerd. Het opzeggen van de zorgverzekering gaat per 31 december. Het opzeggen van je aanvullende zorgverzekering betekent niet automatisch je je basis zorgverzekering opzegt.

Bij sommige verzekeraars kun je tot 31 januari nog je aanvullende zorgverzekering opzeggen of wijzigen. Tot wanneer je zorgverzekering beëindigen mogelijk is, lijkt hierdoor misschien wat ingewikkeld. Als je niet meer verzekerd wil zijn bij je huidige zorgverzekeraar, doe je er het meest verstandig aan om te kiezen voor het overstappen van zorgverzekering in plaats van de zorgverzekering stopzetten.

Risico’s van je zorgverzekering opzeggen

Elke verzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Je kunt dus vrijwel altijd overstappen als je enkel een basisverzekering wenst. Dit kan niet als je nog premies moet betalen bij je huidige verzekeraar. De meeste verzekeraars hebben een overstapservice, om de overstap gemakkelijker te maken.

Jouw nieuwe verzekeraar zorgt voor het ziektekostenverzekering opzeggen bij jouw oude verzekeraar. Je kunt wel zelf opzeggen en een nieuwe zorgverzekering afsluiten, maar je loopt het risico dat je voor aanvullende verzekeringen niet geaccepteerd wordt bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Bovendien hoef je geen rekening te houden met wanneer zorgverzekering opzeggen kan en voor wanneer je een nieuwe verzekering af moet sluiten.

Acceptatieplicht basis zorgverzekering

In het kort kan je zorgverzekering opzeggen tot het eind van het jaar. Je moet dan voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben. Er is een risico dat de verzekeraar jou niet accepteert voor de aanvullende verzekeringen die jij wil.

De verzekeraar is verplicht jou te accepteren voor de basis zorgverzekering. Door te kiezen voor een overstapservice, weet je zeker dat je niet zonder verzekering zit.

Door de zorgverzekering stop te zetten zelf te doen, loop je het risico dat je enkel een basisverzekering toegekend krijgt en daardoor onverzekerd bent voor aanvullende zorg die je wel nodig hebt.

Uitzonderingen voor het stopzetten van zorgverzekering

In bepaalde situaties zijn er uitzonderingen op wanneer zorgverzekering opzeggen kan. Dat is bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

Je kunt alleen je zorgverzekering opzeggen halverwege het jaar wanneer je zelf niet de verzekeringnemer bent. Als je bijvoorbeeld 18 bent geworden, kun jij of kunnen jouw ouders ervoor kiezen om jou niet meer als medeverzekerde te verzekeren.

Dan kun je je zorgverzekering opzeggen en zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten: dit moet binnen een maand nadat je 18 geworden bent. Je kunt wel medeverzekerde blijven als jij en jouw ouders daar akkoord mee gaan.

Emigreren zorgverzekering opzeggen

Voor militairen geldt dat zij verzekerd worden via het ministerie van Defensie op het moment dat zij in dienst treden. Daarom mag je als je in dienst treedt je zorgverzekering opzeggen. Je zorgverzekering opzeggen bij vertrek naar het buitenland mag ook. Je bent dan namelijk niet meer verzekeringsplichtige in Nederland.

Bij aanpassing van de premie of de voorwaarden van je verzekering, heb je ook het recht tot opzeggen van je zorgverzekering. Dit gaat niet op als de veranderingen zijn bepaald door de overheid, omdat ze op dat moment voor iedere in Nederland verzekerde gelden. Je kunt ook tussentijds de zorgverzekering opzeggen bij overlijden.

Een zorgverzekering opzeggen kan slim zijn wanneer je op zoek bent naar een nieuwe zorgverzekering. Maak gebruik van de handige online zorgvergelijker om te ontdekken waar je komend jaar nog goedkoper uit bent en waar je de zorg krijgt die je nodig hebt!

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 11/10/2020