Een wanbetaler zorgverzekering, wat is dat en hoe kom je er van af?
Inhoudsopgave
Een wanbetaler zorgverzekering, waar hebben we het eigenlijk over? Het is algemeen bekend dat zorgkosten soms flink kunnen zijn, maar dat betekent nog niet dat je ineens een wanbetaler wordt.
Iedereen kan weleens financiële zware tijden hebben, waardoor jij je zorgpremie in 2021 of zorgkosten niet meer kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan een turbulente periode in je leven of het verliezen van een baan etc. In eerste instantie zijn er geen enorme consequenties.
Je wordt natuurlijk niet meteen aangemerkt als wanbetaler bij een zorgverzekering achterstand. Het is dan wel belangrijk om de communicatielijnen open te houden, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Wanbetaler betekenis
Een wanbetaler betekenis is dat iemand bewust het risico neemt om zijn of haar verzekering niet te betalen. Een wanbetaler zorgverzekering wordt in Nederland aangepakt door het CAK.
Je krijgt eerst een respijt periode van 6 maanden, dus pas wanneer je een halfjaar verzaakt krijg je een aanmelding voor de “regeling wanbetalers zorgverzekering”. Deze procedure is alleen voor wanneer je niet aan de premie wil voldoen, voor het zorgverzekering eigen risico is dit niet van toepassing.
Voor het invorderen van het eigen risico schakelt de zorgverzekeraar een incassobureau in. Vind je het nu al spannend worden, lees verder over een wanbetaler zorgverzekering. Wellicht is het ook verstandig om wat meer over de voorlopige aanslag zorgverzekeringswet.
Hoe werkt het?
Rome is niet in 1 dag gebouwd en zo ben je ook niet binnen 1 dag wanbetaler. Er gaat een heel proces aan vooraf, voordat je als wanbetaler zorgverzekering wordt aangemerkt. Hieronder wordt het proces globaal beschreven:
- Je krijgt altijd een vriendelijk bedoelde herinnering om aan de premie te voldoen, met een uiterlijke termijn.
- Kies je er dan voor alsnog niet te betalen, dan krijg je een 2e betalingsherinnering met de mogelijkheid om een betalingsregeling uit te werken.
- Wanneer er dan nog steeds niet overgegaan wordt tot betaling, dan worden de eventueel aanvullende verzekeringspakketten beëindigd. Houd er dan ook rekening mee dat er extra kosten worden gerekend (incassokosten).
- Maak je het dan nog steeds bont en verzaak je nog steeds dan krijg je na twee maanden weer een aanmaning, met de berekening van de wettelijke rente als bonus.
- In plaats van dat het na 3-maal scheepsrecht is, krijg je na vier maanden wederom een aanmaning en wanneer je dan nog steeds niet wil betalen, dan worden er verdere maatregelen getroffen.
- Een van deze maatregelen is dat je dan als wanbetaler zorgverzekering wordt aangemeld bij het CAK, wat staat voor Centraal Administratie Kantoor. Zoals in de inleiding geschetst is word je dus na 6 maanden bij deze instantie aangemeld.
Na deze periode kom je als wanbetaler zorgverzekering in een ander proces, wat dat inhoudt lees je hieronder verder. Voor meer info over de zorgverzekering in 2021 zelf? Druk op de link voor meer informatie.
Regeling wanbetalers zorgverzekering
Wanneer je inmiddels aangemeld bent als wanbetaler zorgverzekering, dan moet je je voorbereiden op het betalen van een dure rekening. Je gaat in deze situatie een hogere en zoals dat zo mooi heet, een bestuursrechtelijke premie betalen. In 2019 was deze €138,50 en in 2023 €141,50.
- Houd er ook rekening mee dat hiermee de openstaande schulden niet vereffent en alsnog voldaan moeten worden. De verdere gevolgen zijn dan dat je als wanbetaler zorgverzekering voorlopig niet meer kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
- Daarnaast kun je dan alleen nog maar gebruik kan maken van de zorg in het basispakket. Maar hier houdt het niet op, je krijgt er nog een uitdaging bij, want je moet deze nieuwe premie aan het CAK voldoen en tegelijkertijd je openstaande schuld afbetalen.
Geen eenvoudige opgave voor de meeste mensen die zich in de situatie bevinden. Een ander gevaar wat zich dan ook voordoet is dat er gebruikgemaakt van het zwaardere geschut, denk dan aan het mooie woord “bron inhouding”. Dit betekent niks anders dan dat er beslag gelegd kan worden op je inkomen, pensioen en andere inkomsten.
Wanbetaler Zorgverzekering CJIB
Lukt het dan nog steeds niet, dan zal je als wanbetaler zorgverzekering CJIB worden aangemerkt. Bekend van de snelheidsboetes en dergelijke. Wanneer het CJIB wordt ingeschakeld, dan wordt ook de zorgtoeslag gebruikt om de premie van het CAK te betalen.
Dit alleen is niet genoeg om je premies te betalen, daarom zal je nog steeds acceptgiro’s ontvangen. De rekeningen moeten binnen 6 weken voldaan zijn. Wanneer je dit niet doet dan wordt er een deurwaarder ingeschakeld om het geld te innen.
De deurwaarder heeft het recht om roerende en onroerende zaken die op jouw naam staan, in beslag te nemen en weder te verkopen. Op deze manier wordt dan getracht alsnog de ontstane schulden af te lossen. Een deurwaarder werkt natuurlijk niet vrijwillig, dus ook deze kosten zullen voor rekening komen van de wanbetaler.
Afmelden van de regeling wanbetalers
Zoals we hierboven hebben gelezen is het volgen van deze route een gebed zonder einde, maar gelukkig komt er na regen altijd wel zonneschijn. Om afgemeld te worden van deze lijst is het belangrijk om de banden met je zorgverzekeraar aan te halen, want alleen deze partij kan je afmelden van de regeling wanbetalers. Dit zijn de voorwaarden om afgemeld te worden:
- Ten eerste moet je je volledige schuld en inclusief de bijkomende fee’s, wettelijke rente en incassokosten voldoen.
- Je hebt inmiddels schuldhulp verleningen samen een betalingsregels getroffen.
- De laatste optie is wanneer je toegelaten bent tot de WSNP, oftewel de schuldsanering.
Wanneer je afgemeld wordt, dan stopt het CAK met innen van de bestuursrechtelijke premie, van deze afmelding krijg jij een bevestig op papier. Daarna ga je weer de normale premie van je verzekeringspolis betalen.
Na 10-weken krijg jij dan ook een eindafrekening, waarin overzichtelijk aangeven staat wat je eventueel aan te betalen premiegelden moet voldoen. Wanneer je uiteindelijk geen openstaande schulden meer hebt, is het voor jou weer mogelijk om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen.
Geldt dit ook voor het eigen risico?
Grappig genoeg geldt dit niet voor het “eigen risico”. In dit geval zal de zorgverzekeraar slechts aanmaningen sturen en natuurlijk de deurwaarder, wanneer er geen gehoor aan de aanmaningen wordt gegeven. Wat goed om te weten is dat het eigen risico gespreid betaalt kan worden, bij sommige zorgverzekeraars.
Contactgegevens CAK
- E-mailadres: https://www.hetcak.nl/over/contact/contactformulier
- Telefoonnummer: (088) 711 40 00
Bezoekadres:
- Prinses Beatrixlaan 7
- 2595 AK Den Haag
Postadres:
- Antwoordnummer 1608
- 2509 VB Den Haag
Direct weten waar je aan toe bent? Neem snel een kijkje in onze vergelijker.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 05/10/2020