Brillenvergoeding (2021)
Veel Nederlanders hebben een bril of lenzen nodig: maar is er ook sprake van een brillenvergoeding? Wellicht heb je een bril nodig omdat je ogen verder achteruit gaan, of heb je als kind al slechte ogen en heb je je hele leven een bril of lenzen nodig.
Brillen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Hierdoor is het mogelijk om een goede bril aan te schaffen waarmee jouw zicht weer optimaal wordt. Maar wanneer kun je gebruik maken van een brilvergoeding en welke verzekering dekt wat? Dat lees je hier.
Dit kost een bril
De kosten voor een bril zijn niet altijd hetzelfde en kunnen sterk uiteen lopen. Zo kun je een bril kopen voor enkele tientallen euro’s, maar zijn er ook brillen die een paar honderd euro kosten. Vooral de glazen bepalen het grootste gedeelte van de prijs.
Extra dunne glazen of ontspiegelde glazen kosten meer. Ook het montuur kan flink verschillen in prijs: merkmonturen zijn bijvoorbeeld een stuk duurder. Wanneer je een kleine afwijking in je ogen hebt is een goedkope bril online bestellen ook een mogelijkheid.
Bij een grotere afwijking is een bezoek aan de opticien aan de orde. Je kunt dan ook kijken of je kunt profiteren van een brillen vergoeding bij een zorgverzekering.
Bril vergoeding basisverzekering 2020
Hoewel een groot deel van de bevolking behoefte heeft aan een bril of lenzen, wordt dit bijna nooit vergoed door de basisverzekering. Je kunt alleen gebruik maken van een vergoeding wanneer er sprake is van medische noodzaak.
- Wanneer je dus een bril of lenzen nodig hebt omdat je ogen achteruit gaan, krijg je geen brilvergoeding. In dit geval kun je zelf de rekening van je bril betalen. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering met een vergoeding voor brillen en lenzen.
Vergoeding bril aanvullende verzekering
Het is goed mogelijk om te kiezen voor een verzekeraar waar je een aanvullende verzekering kunt afsluiten voor een bril en/of lenzen. Het is hierbij aan te raden om diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Er zijn een aantal verzekeraars die een brillenvergoeding niet in de basis- en niet in een aanvullende verzekering aanbieden.
Hoe zit het met kinderen?
Een vergoeding bril kind wordt ook niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit de aanvullende verzekering van de ouder. Ook voor je kind is het dus nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Waar moet je op letten?
- De premie die je per maand betaalt;
- De vergoeding die je krijgt voor de bril en/of lenzen;
- Hoe vaak deze vergoeding gebruikt mag worden.
Let ook op de voorwaarden die kunnen worden gesteld door een verzekeraar. Zo kunnen er aparte of afwijkende vergoedingen voor volwassen en kinderen gelden, zijn er een beperkt aantal opticiens beschikbaar of heb je alleen recht op vergoeding bij specifieke oogafwijkingen.
Door hier goed op te letten en je opties te vergelijken voorkom je dat je een verkeerde verzekering afsluit waar je uiteindelijk niet veel aan hebt, maar waarvoor je wel maandelijks betaalt. Hieronder vind je de bril vergoeding per verzekeraar in Nederland. Zo heb je een duidelijk overzicht.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Meest gelezen
Laatst geupdatet op 17/11/2020