Haptotherapie vergoeding (2021)
Haptonomie is ooit in Nederland begonnen is. Het is ontwikkeld door de heer Frans Veldman. Het is een behandelmethode waarbij de individu centraal staat. Het belangrijkste aspect is de aanraking tussen de therapeut en de patiënt. De gevoelsbeleving is hartstikke belangrijk, hoe ga ik om met mezelf en met anderen? Dit zijn vragen die tijdens een haptonomische behandeling een grote rol spelen.
Niet elke zorgverzekeraar biedt een vergoeding haptotherapie vanuit de aanvullende verzekering, maar sommige wel. We geven je hieronder een overzicht van de verschillende zorgverzekeraars en geven aan wie wel en wie geen haptonomie vergoeden vanuit de aanvullende verzekering.
Doel haptotherapie
Het doel is dat je wat meer bewust wordt van je omgeving, lichamelijk inzicht en de wisselwerking tussen emotie en het lichamelijke gevoel diep vanbinnen. Haptotherapie is net als een een Zwitsers zakmes, je kan het in allerlei situaties toepassen.
Denk aan:
- Stress
- Uitdrukken van gevoelens
- Relaties
- Zelfbeeld
- Seksualiteit
- Intimiteit
- Trauma’s
- Acceptatie
- Misbruik
- Verandering van levensfase
Ook kan het gecombineerd worden met andere vormen van therapie, het is wel belangrijk dat dat men onderling weet dat er met meerdere therapeuten gewerkt wordt. Denk hierbij aan relatie therapie, immuun therapie of manuele therapie.
Dit maakt het niet alleen makkelijker, maar ook handiger. Zo weet iedereen wat er gaande is. Verder is het een alternatieve geneeswijze en het wordt ook als zodanig vergoed. Wil je meer weten over de zorgverzekering in 2021? Klik hier.
Haptotherapie vergoeding in de basis- en aanvullende verzekering (2020)
Vanuit de basis zorgverzekering wordt haptotherapie niet vergoed. Hiervoor dien je de volledige kosten zelf te betalen. Je hebt recht op een haptotherapie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering wanneer je therapeut geaccrediteerd is aan de volgende instellingen:
- De Vereniging van Haptotherapeuten (VVH)
- De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)
- Het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen (NVPA)
- De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG)
Daarnaast moet een hapnotherapeut aan de volgende eisen voldoen: een opleiding haptotherapie (SPHBO-getoetst [CPION] / VVH-geaccrediteerd) +, een medische basiskennis (hbo) en, daarnaast een verplichte nascholing, praktijkinrichtingseisen, klacht- en tuchtrecht.
Overzicht vergoedingen vanuit aanvullende verzekering
De haptotherapie wordt door enkele zorgverzekeraars gedeeltelijk en zelfs volledig vergoed. Hiervoor dien je wel een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Om dit voor je overzichtelijk te maken hebben we hieronder alle vergoedingen per verzekeraar in kaart gebracht. Zo wordt het kiezen van je nieuwe zorgverzekeraar nog makkelijker!
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 17/11/2020