Osteopaat vergoeding (2021)
Heb je last van functiestoornissen in de bewegelijkheid en heb je hier in het dagelijkse leven last van? Dan kan osteopathie een goede oplossing bieden. Dit is namelijk een behandelingswijze waarbij er wordt gekeken naar de oorzaak van de stoornis en hoe ze deze kunnen verhelpen.
Deze geneeswijze is gebaseerd op de kennis van anatomie, pathologie en fysiologie. Jouw spieren, botten, ingewanden en bloedvaten zijn namelijk constant in beweging, zowel bewust als onbewust.
Dit kan er voor zorgen dat er ergens klachten optreden, maar dit hoeft niet direct de bron te zijn van de klacht. Deze kan namelijk ook door andere gewrichten of spieren optreden.
Daarom gaan zij bij osteopathie kijken naar de mogelijke oorzaken van de klacht om deze vervolgens te behandelen. Verder lees je op deze pagina ook meer over de behandeling en de vergoeding van osteopathie vanuit de zorgverzekering.
De werkwijze bij osteopathie
Zodra er is vastgesteld wat de klacht is en wat de oorzaken zijn gaat de osteopaat een behandelplan opstellen. Aan de hand van dit plan gaat de osteopaat bepaalde technieken toepassen om de mobiliteit van het lichaam weer te herstellen.
Door het bewegingsverlies weg te nemen kunnen bepaalde ziekteverschijnselen of klachten afnemen, omdat het lichaam de kans krijgt om zichzelf te herstellen.
Houdt er wel rekening mee dat iedere osteopaat anders te werk gaat. Bovendien is osteopathie geschikt voor veel soorten klachten en kan helpen bij volwassenen, kinderen, ouderen en zelfs baby’s.
Als je denkt hier behoefte aan te hebben, dan is het fijn om te weten of de vergoeding van osteopaat behandelingen ook inbegrepen zit bij jouw zorgverzekering. Hiervoor hebben wij onderaan deze pagina een overzicht gemaakt waar je gebruik van kunt maken. Je kunt dan per verzekeraar zien wat de vergoedingen zijn!
Wanneer krijg je een osteopathie vergoeding?
Vanuit de basis zorgverzekering wordt er geen vergoeding gegeven voor osteopathie. Hiervoor is het noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten die normaliter valt onder de naam ‘alternatieve geneeswijze vergoedingen‘. Daarnaast verschilt de vergoeding en de kosten van de aanvullende dekking per verzekeraar.
Ook is het van belang dat de desbetreffende osteopaat voldoet aan een aantal voorwaarden, namelijk:
- De osteopaat dient aangesloten te zijn bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) of een register dat is gekoppeld aan het Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF)
- Een vergoeding kan ook mogelijk zijn wanneer de osteopaat is aangesloten bij de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG)
- Labels en verzekeraars die vallen onder VGZ stellen als voorwaarden dat de osteopaat moet zijn opgenomen in de zorggids, zorgzoeker of zorgvinder van de verzekeraar
Dit zijn een aantal voorwaarden die verzekeraars stellen om een vergoeding te ontvangen voor osteopathie. Wil je graag direct weten welke zorgverzekeraars een aanvullende verzekering aanbieden waarin osteopathie wordt vergoed?
Maak dan gebruik van het handige overzicht hieronder. Hier zie je namelijk direct wat er wordt vergoed en wat de bijbehorende kosten zijn van de aanvullende dekking per verzekeraar.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 17/11/2020