Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Psycholoog vergoeding (2021)

Heb je psychologische zorg nodig? Dan is het goed om te weten of je gebruik kunt maken van een psycholoog vergoeding. Sinds een aantal jaar zit psychologische hulp in het basispakket en kun je dus kosteloos gebruik maken van deze zorg.

Toch zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en is het belangrijk om te weten wat precies je opties zijn en in hoeverre een aanvullende zorgverzekering nodig is. Hier lees je alles over de vergoeding psycholoog en wat hierbij komt kijken.

psycholoog vergoeding

Wordt een psycholoog vergoed?

Ja, een psycholoog wordt vergoed. Zit een psycholoog in de basisverzekering? Ja, een psycholoog wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen wil je een psycholoog vergoed krijgen vanuit de basisverzekering.

Het verschilt daarnaast per psychologische klacht waar je terecht kunt. Voor milde psychische problemen ga je naar de huisarts, voor lichte tot matige geestelijke problemen wordt je verwezen naar basis-GGZ en voor ernstige psychische problemen naar de gespecialiseerde GGZ.

De voorwaarden voor vergoeding psycholoog basisverzekering

Noodzakelijke zorg binnen de basis GGZ en de gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. In dit geval moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Er moet een diagnose zijn. Alleen psychische klachten zijn niet genoeg om gebruik te maken van verzekerde zorg
 • Er moet een doorverwijzing zijn van een huisarts, medisch specialist, jeugdarts of bedrijfsarts. Door middel van een verwijsbrief wordt duidelijk om wie het gaat en wat de klachten zijn;
 • In de verwijsbrief moet ook duidelijk vermeldt staan welke soort psychologische zorg nodig is (basis of gespecialiseerd);
 • De verwijzing is na een jaar niet meer geldig;
 • Voor vervolgbehandelingen is geen nieuwe verwijsbrief nodig, tenzij de behandeling voor meer dan een jaar wordt onderbroken of de behandelingen niet meer onder dezelfde diagnose vallen.

Het is daarnaast altijd aan te raden om te kijken naar de actuele voorwaarden bij je eigen verzekeraar. Zoek je een nieuwe verzekeraar? Vergelijk dan altijd zorgverzekeringen om het tarief psycholoog en voorwaarden met betrekking tot de psycholoog vergoeding.

De procedure van psycholoog zorgverzekering vergoeding

Wat moet je doen voordat de psycholoog vergoed wordt door de verzekering? Hiervoor moet je aan bovenstaande voorwaarden voldoen. Je krijgt geen vergoeding wanneer er geen duidelijke diagnose is gesteld, maar ook niet bij slaap- of relatieproblemen. Dit valt niet onder de vergoeding psycholoog vanuit de basisverzekering.

Wat is precies de procedure van psychologische zorg?

 1. Je gaat eerst naar de huisarts met je klachten of problemen;
 2. Dan krijg je hulp, advies en ondersteuning van de arts of via een Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH);
 3. De POV geeft je tips en advies of schrijft medicatie voor;
 4. Na één of meerdere gesprekken wordt een inschatting gemaakt van de klachten en wordt bepaalt welke hulp je nodig hebt. Deze gesprekken worden gedekt door de basisverzekering;
 5. Je hebt een psycholoog verwijzing nodig van de dokter om gebruik te kunnen maken van de vergoeding wanneer de huisartsenzorg of POH niet de gewenste zorg kan leveren.
 6. De noodzakelijke basis of gespecialiseerde zorg bij de GGZ wordt vergoed door de basisverzekering.

Er zijn verschillende zaken met een psychisch karakter die alleen worden vergoed met een aanvullende verzekering, waaronder hulp bij opvoeding, levensfase problemen zoals een burn out, studieproblemen, zelfhulp, slaapstoornis, dyslexie. Een burnout psycholoog vergoeding is dus meestal niet aan de orde. Het is aan te raden om eerst de verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 17/11/2020