Stoppen met roken vergoeding (2021)
In Nederland zijn er 3,1 miljoen mensen die roken. Hieronder vallen maar liefst 500.000 onder categorie ‘zware roker’. We zien dan ook ieder jaar een stijging van rokers die graag willen stoppen.
Zij kloppen dan aan bij hun verzekeraar om een eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma te volgen. In 2012 waren er ongeveer 3.000 personen die bij hun verzekeraar aanklopten voor een vergoeding om te stoppen met roken. Hierbij gaat het alleen om de verzekerden bij Menzis, VGZ en CZ.
In 2018 waren dit maar liefst 40.000 personen en daarom is er een nieuwe regeling in het nationaal preventieakkoord opgenomen. Op deze pagina gaan wij jou meer vertellen over deze regeling en wanneer je in aanmerking komt voor een stoppen met roken vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Het nieuwe stoppen met roken beleid
Omdat er steeds meer mensen een poging willen doen om te stoppen met roken heeft de overheid bepaalt om deze zorg op te nemen in de basisverzekering.
Daarnaast mogen verzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen voor deze zorg. Hierbij is het wel van belang dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.
- Door dit nieuwe beleid zullen er steeds meer mensen een poging wagen om van hun rookverslaving af te komen. Voorheen kostte dat geld en daarom waren er minder mensen die de behoefte hadden om te stoppen.
Steeds meer mensen die willen stoppen met roken
Het Trimbos Instituut constateert dat steeds meer mensen een poging gaan doen om te stoppen met roken. Naar verwachting zal de hulp voor stoppen met roken volgend jaar nog sterker groeien.
Dit komt mede doordat deze hulp volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je geen eigen risico hoeft te betalen. Daarnaast blijkt uit verschillende studies en onderzoeken dat een roker gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig heeft om te stoppen met roken.
Wanneer er hulp wordt aangeboden door professionals door middel van een stoppen-met-rokenprogramma zal de kans vele malen groter zijn dat de roker daadwerkelijk stopt.
Stoppen met roken vergoeding vanuit de zorgverzekering
Vanuit de basiszorgverzekering heeft iedere verzekerde één keer per jaar recht op hulp bij stoppen met roken. Zij ontvangen dan een stoppen met roken vergoeding voor bepaalde hulpmiddelen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze werken.
Daarnaast dienen de zorgverzekeraars vanaf 2020 vrijstelling te geven op het eigen risico bij stoppen-met-rokenprogramma’s. Hierbij worden de volgende stoppen met roken vergoedingen ontleent:
- Vergoeding voor persoonlijke coaching
- Vergoeding voor voorgeschreven medicijnen
- Vergoeding voorgeschreven nicotine vervangende middelen
- Vergoeding voor groepstrainingen
Voor deze methodes heb je recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen. Op deze manier probeert de overheid mensen te stimuleren om daadwerkelijk te stoppen met roken.
Belangrijke voorwaarden
Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor een volledige stoppen met roken vergoeding vanuit de basisverzekering gelden er een aantal voorwaarden.
Zo moet je het stoppen-met-rokenprogramma volgen bij een gecontracteerde zorgverlener. Wanneer je dit bij een niet-gecontracteerde zorgverlener doet zal je slechts een deel krijgen vergoed.
- Daarnaast geldt er ook een belangrijke voorwaarden voor de vergoeding van medicijnen voor het stoppen met roken. In principe worden deze medicijnen gewoon vergoed vanuit de basisverzekering, maar geldt er wel een eigen risico zorgverzekering.
Voor deze medicatie krijg je namelijk alleen vrijstelling van het eigen risico wanneer je actief deelneemt aan gedragsmatige begeleiding en het een onderdeel is van het stoppen-met-rokenprogramma.
Wat wordt er niet vergoed?
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen waarbij je geen recht hebt op een stoppen met roken vergoeding vanuit de zorgverzekering. Dit is het geval bij methodes waarvan onvoldoende is bewezen dat ze daadwerkelijk helpen.
Denk hierbij aan acupunctuur, hypnotherapie of lasertherapie voor haren. Denk jij persoonlijk dat deze behandelingsmethodes beter voor jou werken? Dan dien je hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.
Deze vormen van therapie vallen namelijk onder de noemer ‘alternatieve geneeswijzen’ en worden daarom niet vergoed vanuit de basisverzekering. Maak daarom gebruik van de vergelijker op deze pagina en vindt een passende zorgverzekering die aansluit op jouw persoonlijke wensen.
Initiatieven die worden gesteund door de overheid
Naast de stoppen met roken vergoedingen vanuit de zorgverzekering zijn er ook een aantal initiatieven in het leven geroepen om mensen te laten stoppen met roken.
Hierbij kun je denken aan de Stoplijn, Stoptober of ikstopnu.nl. Deze initiatieven worden daarnaast gesteund door de overheid en wordt dan ook regelmatig campagne voor gevoerd. Stoptober is een goed voorbeeld hiervan.
In de maand oktober wordt je namelijk uitgedaagd om 28 dagen niet te roken en krijg je verschillende hulp en ondersteuning. Zo is er een app en worden er handige tips gedeeld via Facebook en Twitter.
Daarnaast wordt je ondersteund door de mensen om je heen die ook proberen om te stoppen. Ieder jaar slagen er weer veel mensen in om tijdens Stoptober daadwerkelijk te stoppen met roken.
Zorgverzekeraars vergelijken met een degelijke vergoeding
Ben je op zoek naar een zorgverzekeraar met een stoppen met roken vergoeding? Dan heb je al genoeg aan de basisverzekering. Het is dan van belang dat je goed nadenkt over jouw zorgwensen.
Wil je bijvoorbeeld een beperkte- of vrije zorgkeuze en heb je geen aanvullende dekking nodig? Dit zijn allemaal zaken waar je goed over na moet denken voordat je een zorgverzekering afsluit.
Vervolgens geef jij precies aan wat jouw zorgwensen zijn in de vergelijker op deze pagina. Op deze manier vindt je namelijk binnen de kortste keren een zorgverzekeraar die aansluit op jouw persoonlijke wensen en weet je zeker dat je nooit teveel premie betaald voor onnodige dekkingen.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 28/11/2020