Het kan natuurlijk zijn dat je je inboedelverzekering wil opzeggen. Soms gelden er bepaalde regels bij het opzeggen, zo moet je eerst je contracttijd van een jaar uitzitten. Ook als je gaat verhuizen of samenwonen gelden er aparte regels voor het opzeggen inboedelverzekering. Tegenwoordig zijn er overigens genoeg aanbieders die maandelijks opzegbare contracten aanbieden. Kortom, er is genoeg te weten te komen over het opzeggen van een inboedelverzekering, lees snel verder om er alles over te weten te komen.
Inhoudsopgave
Sinds 2010 maandelijks opzegbare contracten
Het is sinds 2010 al mogelijk om een maandelijks opzegbaar contract voor een inboedelverzekering af te sluiten. Bij deze regelingen is de contractvervaldatum leidend, als je contract bijvoorbeeld ingegaan is op 1 juni 2019, dan kun je op 1 juni 2020 je inboedelverzekering opzeggen.
De polis loopt dan altijd nog een maand door, verzekeraars laten je doorgaans op tijd weten wanneer de polis verlengd moet worden. Ook ontvang je informatie over de mogelijkheden om op te zeggen.
- Let op, deze regeling is alleen van toepassing op inboedelverzekeraars die aangesloten zijn bij het VvV of Verbond van Verzekeraars. Het prettige is dat zo goed als alle schadeverzekeraars aangesloten zijn bij deze organisatie.
Inboedelverzekering opzeggen bij verhuizing
Het kan natuurlijk voorkomen dat je gaat verhuizen en dat je om die reden je inboedelverzekering wil opzeggen. In principe geldt voor deze situatie dezelfde regel als wanneer je niet verhuist. Zodra je eerste contractjaar is afgelopen kun je overstappen.
Doorgaans zijn de verzekeraars best coulant bij je eerste verhuizing, het kan dan mogelijk zijn om je inboedelverzekering opzegging voor het eerste contractjaar rond te krijgen. Is dit niet het geval dan raden we het je aan om de inboedel verzekering vergelijken.
Inboedelverzekering niet opzeggen, maar meeverhuizen
Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om je inboedelverzekering mee te verhuizen. Het is dan wel belangrijk dat je de inboedelwaarde opnieuw laat bepalen. Het kan namelijk zijn dat de waarde van je inboedel hoger of lager wordt. Stel deze altijd bij zodat je niet onder- of oververzekerd bent op je nieuw adres. Bekijk ook direct of je toevallig een glasverzekering nodig hebt.
Geef je verhuizing altijd door aan de verzekeraar. Daardoor weet je zeker dat de inboedel over het juiste adres wordt berekend. Het is ook slim om te melden dat je inboedel over 2 adressen verspreid staat indien dat het geval is. Je hebt dan op beide plaatsen dekking voor een bepaalde periode. Druk hier voor meer informatie over de dekking van de inboedelverzekering.
Opzeggen inboedelverzekering bij samenwonen
Samenwonen is altijd een spannende stap in het leven, maar hoe zit het precies met de inboedelverzekering? Als beide personen een inboedelverzekering hebben dan kan een persoon de verzekering opzeggen. Ook als de looptijd van je contract nog niet voorbij is, je moet de verzekering wel zelf opzeggen. Lees meer informatie over de inboedelverzekering en samenwonen.
Inboedelverzekering annuleren
Als je de inboedelverzekering net hebt afgesloten en je wil terugkomen op je beslissing heb je wettelijk recht op 14 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je je polis hebt ontvangen. Je kunt binnen deze periode onder opgave van reden kosteloos annuleren, je beëindigt het contract dan binnen de wettelijke bedenktijd.
Opzeggen inboedelverzekering door nadelige polis
Het kan zijn dat een verzekeraar veranderingen aanbrengt binnen een polis. Dit kan in je nadeel werken, de premie kan bijvoorbeeld verhoogd worden, maar het komt ook regelmatig voor dat de dekking niet meer afdoende of simpelweg te duur wordt.
Indien dit het geval is krijg je soms de tijd om binnen 1 maand de inboedelverzekering op te zeggen. Het moet dan wel gaan om echte nadelige veranderingen zoals premieverhoging of een nadelige verandering in de polisvoorwaarden.
Inboedelverzekering zelf opzeggen bij de verzekeraar
Doorgaans moet je in de meest gevallen je inboedelverzekering zelf opzeggen bij je verzekeraar. Meestal kan dit online via een website, maar het komt nog steeds voor dat sommige verzekeraars om een schriftelijke opzegging vragen via de post of per e-mail. Wil je opzeggen omdat je liever alle polissen bij een aanbieder hebt staan? Bekijk dan de mogelijkheden voor een pakketverzekering.
Alternatieve aanbieders
Er zijn een aantal beweegredenen om je bestaande inboedelverzekering polis op te zeggen. Zo kan het zijn dat je helemaal niet blij bent met de huidige dienstverlening. Echter wil je wel verzekerd zijn.
We raden het je aan om een aantal alternatieve aanbieders onder de loep te nemen. Wellicht kun je dan weer genieten van een kwalitatieve dekking en dienstverlening. Kies in ieder geval altijd voor verzekering vergelijken.
Alternatieve aanbieders vergelijken in 2023!
Laatst geupdatet op 05/06/2020