Selecteer een pagina

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en de beste premie van 2022 vinden?

Op zoek naar de beste overlijdensrisicoverzekering? Lees jezelf in op deze pagina en krijg direct antwoord op al je vragen. Al genoeg onderzoek gedaan? Begin dan direct met overlijdensrisico verzekering vergelijken om alle premies langs elkaar te houden. Betaal nooit meer te veel premie en bekijk alle aanbieders in 3 minuten zonder allerlei gedoe.

beste inboedelverzekering 2020

Voordelen overlijdensrisicoverzekering

 Gegarandeerd een lage premie!
Dekking op maat
 Snelle hulp bij overlijden
 Geen verborgen kosten
 14 dagen bedenktijd

goedkoopste inboedel verzekeringen

Onafhankelijk en Persoonlijk

Vergelijk alle verzekeraars onafhankelijk op persoonlijke situatie en voorkeuren.

goedkope inboedelverzekering

Antwoord Op Al Je Vragen

Alle informatie en vragen over iedere verzekering op 1 centrale plaats lezen en onderzoeken

online inboedel verzekeren

Online Vergelijken & Afsluiten

Alles online regelen met een paar simpele kliks, vergelijk, kies de beste polis en sluit direct af

inboedelverzekeraar

Veiligheid en Privacy

Volledig veilig en anoniem vergelijken, wij slaan geen data op en werken met ssl encryptie.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken in 2023

beste orv top 6

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Verzekerd Bedrag

€ 100.000

Korting niet roker?

Ja

Maandelijkse premie

€ 7,49

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 9,50 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

overlijdensverzekering vergelijken

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Verzekerd Bedrag

100.000

Korting niet roker?

Ja

Maandelijkse premie

€ 10,85

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

*Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (35 jaar), niet-roker.

Overlijdensrisicoverzekering gids

Het kan zo zijn dat je al een overlijdensrisicoverzekering hebt of er nog een wilt afsluiten. Misschien past jouw huidige overlijdensrisicoverzekering niet meer bij jouw wensen? Het kan allemaal. Wij geven je de mogelijkheid om overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken om de beste dekking en premie te vinden.

Let er wel op dat er met de term ‘overlijdensrisico’ wordt bedoeld. Deze polis zorgt er voor dat de nabestaanden een geldbedrag krijgen uitgekeerd indien je te overlijden komt. De ORV dekt dus geen kosten voor de uitvaart. Als je op zoek bent naar een verzekering die de kosten van een eventuele uitvaart kan dekken, dan kun je kijken of er een uitvaartverzekeringen beschikbaar is die bij je situatie past. Doorloop de volgende simpele stappen en je bent in een paar minuten volledig op de hoogte van de huidige premies:

 1. Ga voor jezelf na welke dekking je wilt hebben
 2. Bekijk dekkingen & premies van aanbieders in de vergelijker
 3. Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen en vind de beste overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering precies, en is het vinden van een overlijdensrisicoverzekering moeilijk?

De vergelijkingen die gemaakt worden zijn 100% onafhankelijk, we zijn op geen enkele vorm of manier verbonden met een grote verzekeraar. Zo weet je zeker dat je de beste, eerlijkste en bovenal goedkoopste overlijdensrisicoverzekering kunt vinden. Wil je meer te weten komen over overlijdensrisicoverzekeringen? Lees dan onze gids en zie alle meest gestelde vragen overzichtelijk bij elkaar.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

levensverzekeringen vergelijken

Waar moet ik op letten bij ORV vergelijken?


 Kijk naar ‘en bloc bepaling’

 Altijd 14 dagen bedenktijd

 Kies niet zomaar voor hoogste dekking

 Bekijk verschillende overlijdensrisicoverzekeringen

Wat is nou eigenlijk een overlijdensrisicoverzekering en wat heb je hieraan? Met deze verzekering zorg je ervoor dat jouw nabestaanden verzorgd achterblijven na je dood. Het komt namelijk vaak voor dat nabestaanden met hoge kosten komen te zitten bij het overlijden van bijvoorbeeld een partner.

Hoe werkt de overlijdensrisicoverzekering

Overlijdt bijvoorbeeld je partner en heb je samen een hypotheek, dan moeten de kosten hiervoor nog steeds betaald worden. Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je deze hoge kosten en kunnen nabestaanden focussen op het rouwproces in plaats van onverwachte kosten.

Mensen met een hoge huur of dure hypotheek maken mensen vaak gebruik van overlijdensrisicoverzekeringen. Zo wordt er voorkomen dat nabestaanden te maken krijgen met onverwachte kosten. Meer lezen over de hypotheek en de overlijdensrisicoverzekering? Klik dan op de link. 

ORV verzekeren niet verplicht in Nederland

Het is in Nederland niet verplicht om een ORV af te sluiten. Toch is het wel verstandig om dit te regelen, als je onverwachts ten overlijden komt kan het gebeuren dat je gezin zonder financiële middelen komt te zitten.

Door een ORV af te sluiten weet je zeker dat de nabestaanden een geldbedrag hebben om de hypotheek te betalen, of om een (langere) tijd aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Het kan ook zijn dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit die gekoppeld zit aan je hypotheek. Tot 2017 was het namelijk verplicht om een ORV af te sluiten als je een hypotheek wilde afsluiten. Tegenwoordig is dat niet verplicht meer, maar toch is het in veel gevallen raadzaam om een ORV te kiezen

Welke overlijdensrisicoverzekering dekking?

levensverzekering afsluiten

Waar nog rekening mee te houden?


 Afgesproken uit te keren bedrag 

 Welke vorm overlijdensrisicoverzekering

  Lees de polisvoorwaarden

 Vergelijk alle dekkingen en bespaar

Je hebt in Nederland 3 soorten dekkingen als je gaat kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering.

Als we het hebben over dekking, dan hebben we het over het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden door de verzekeraar. Er wordt een bedrag afgesproken voordat er een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten. Dit bedrag staat niet vast, het kan namelijk dat dit bedrag daalt of hetzelfde blijft.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering krijg je een bedrag uitgekeerd bij overlijden, wat van te voren afgesproken is. Bij deze vorm maakt het niet uit of je overlijd in het eerste jaar of laatste jaar van de verzekering.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Kies je voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering, dan zit het wat anders in elkaar. Je krijgt namelijk in het eerste deel van de looptijd meer uitgekeerd dan dat je dat krijgt in het tweede deel van de looptijd.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Kies je voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering, dan ben je verzekerd voor een vooraf afgesproken bedrag. Het uit te keren bedrag neemt elk jaar af met hetzelfde bedrag. Vaak is deze vorm van een overlijdensrisicoverzekering het goedkoopst.

Ook hier krijg je dus in het begin van de looptijd meer uitgekeerd bij overlijden. Veel senioren kiezen voor deze vorm van een overlijdensrisicoverzekering. Meestal is er minder behoefte aan kapitaal door senioren. Ideaal dus!

Hoe overlijdensverzekering vergelijken?

levensverzekering vergelijken

Welke aanbieders zitten er in de vergelijker?


DELA

 Centraal Beheer

Het kiezen van een overlijdensrisicoverzekering kan best lastig zijn. Kijk daarom in de vergelijker goed naar de specifieke criteria die je kiest.

We zorgen er voor dat jij de meest gunstige premie betaald voor de verzekering omdat we alle verzekeraars met elkaar vergelijken. Daarnaast raden we aan om de overlijdensrisico verzekering mega gids door te nemen. Zo heb je een geschikte dekking en profiteer je direct.

Onafhankelijk de beste premies vinden

We hebben alle verzekeraars gekozen die een ruime dekking bieden tegen een eerlijke prijs. De Verzekering Winkel heeft geen enkele aparte afspraak met een verzekeraar zodat jij zeker weet dat je onafhankelijk overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar kunt vergelijken.

Het kiezen van een overlijdensverzekering wordt op deze manier heel gemakkelijk. Vul alle belangrijke gegevens in, maak gebruik van de handige filters om je voorkeuren te selecteren en selecteer een maximale dekking.

Volledig gepersonaliseerde vergelijking in 3 minuten

Je krijgt daarna een overzicht van alle levensverzekeraars in Nederland te zien, de resultaten zijn volledig gepersonaliseerd op je eigen voorkeuren en situatie. De vergelijker sorteert de resultaten automatisch op prijs, daardoor zie je de goedkoopste aanbieder direct bovenaan.

 • Binnen 3 minuten ben je klaar met overlijdensrisicoverzekering vergelijken, daarna kun je in enkele minuten de polis afsluiten bij een verzekeraar.

 

Meest gestelde vragen over de overlijdensrisicoverzekering

Tips voor overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen voor een overlijdensrisicoverzekering, ook wordt dit vaak verplicht of aangeraden door de bank bij het aanvragen van een hypotheek. Echter zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten tijdens het overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Hieronder staan ze voor je opgesomd.
 • Het is niet slim om direct een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij jouw bank of geldverstrekker. Een beter plan is overlijdensrisicoverzekering vergelijken of meerdere offertes opvragen van verschillende aanbieders.
 • Vroeger werd er veel gedaan aan koppelverkoop, zo kreeg je direct een overlijdensrisicoverzekering aangeboden en werd deze verplicht vanuit de bank of geldverstrekker. Dit is tegenwoordig verboden in Nederland.

Je hebt dus offertes opgevraagd en alle soorten overlijdensrisicoverzekeringen vergeleken met elkaar. Daarnaast is het slim om goed de polisvoorwaarden door te nemen, zo moet je goed kijken of er geen ‘en bloc-bepaling’ is opgenomen in de polisvoorwaarden.

 • Deze ‘en bloc-bepaling’ geeft verzekeraars namelijk de mogelijkheid om de premie tijdens de looptijd te verhogen. Neem dit dus zeker mee in je besluit.

Ook veel mensen kiezen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, maar dit is in veel gevallen niet verstandig. Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het verzekerde kapitaal altijd gelijk.

Het kan zijn voordelen hebben, maar is vaak duurder dan een annuïtair dalende verzekering. Bij deze soort verzekering neemt het verzekerde kapitaal naarmate de looptijd oploopt af. Lees jezelf dus goed in en raadpleeg desnoods een verzekeringsadviseur.

Handige tips voor afsluiten overlijdensrisicoverzekering

– Het is mogelijk om over te stappen van verzekeraar als je dit wenst. Echter is het zeer verstandig om te wachten met het opzeggen van je oude verzekering totdat jouw nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd.

Soms hanteren verzekeraars medische acceptatie en kan het voorkomen dat je hier niet doorheen komt aan de hand van een gezondheidsverklaring of een medisch onderzoek. Geen paniek, de verzekeraar biedt dan een hogere premie aan. Vind je deze te hoog, dan kun je altijd nog terugvallen op je oude verzekeraar. Dus wacht eerst af op goedkeuring voordat je direct een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluit.

– Wil je overstappen naar een andere verzekeraar, wacht dan totdat de nieuwe verzekeraar jou heeft geaccepteerd voordat je de oude verzekering opzegt. Als je op basis van de gezondheidsverklaring of medisch onderzoek niet wordt geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar, of alleen tegen een hogere premie, dan kan je nog terugvallen op jouw bestaande verzekering.

– Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor 2 verzekerden, denk hierbij bijvoorbeeld aan partners. Als je partner overlijd of jijzelf, dan wordt verzekering stopgezet en uitgekeerd. Wel zou je kunnen kijken om voor jezelf en je partner een aparte eigen risico verzekering af te sluiten. Bij overlijden wordt er voor beide verzekeren een bedrag uitgekeerd. Verzekeraars hanteren hier vaak wel een duurdere premie voor, maar je bent wel een stuk beter gedekt. Ook bij scheidingen komt een aparte overlijdensrisicoverzekering goed van pas.

– Als je geld wilt besparen en ook een geschikte verzekering wilt, dan is het slim om te gaan kijken naar de financiële kant. Wil je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks betalen? Veel verzekeraars geven kortingen voor mensen die alles jaarlijks betalen, kies je voor dit dan bespaar je al flink wat geld. Toch liever maandelijks betalen, dan ben je vaker een hogere maandpremie kwijt.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Tegenwoordig is het niet moeilijk om online een verzekering aan te vragen. Het is mogelijk om bij ons alle verzekeraars met elkaar te vergelijken en vervolgens een verzekering af te sluiten. Voordat je hieraan begint is het handig om te weten welke soort overlijdensrisicoverzekering je wilt. Je kunt kiezen uit een gelijkblijvende, annuïtair dalend of lineair dalend.

Verder is het al erg fijn om van te voren te weten welk bedrag je wilt gaan verzekeren en voor hoelang. Zoals net gezegd is het verstandig om een offerte op te vragen, dit kan vaak al vrijblijvend en is zo gepiept. Voortaan krijg je offertes vaak via de mail, zo kun je altijd nog even goed kijken op een ander moment.

Overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek

In veel gevallen wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten in combinatie met een hypotheek. Sommige banken en geldverstrekkers eisen dat er gebruikt gemaakt moet worden van deze verzekering. Als dit het geval is, dan wordt deze gekoppeld aan de hypotheek. Zo is de bank verzekerd van afbetaling van de hypotheek bij plotseling overlijden. We raden bovendien altijd aan om een overlijdensverzekering te vergelijken, dit bespaart je kosten.

Wat zijn de kosten overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen vragen zich altijd af, wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Dit hangt van een aantal factoren af en hierdoor wordt de premie overlijdensrisicoverzekering bepaalt.

Ook staat de maandelijkse premie nooit vast en betaal je elke maand weer een ander bedrag, dit hangt af van welke soort vorm verzekering je kiest. Voordat je een verzekering afsluit moet je goed de polisvoorwaarden lezen over de maandelijkse, hierin staat precies wat je moet betalen. Hieronder de factoren:

 • Welk bedrag wil je verzekerd hebben, hoe hoger het bedrag, hoe hoger de premie
 • Meerdere verzekerden op dezelfde polis zorgt voor hogere premie
 • Leeftijd van de verzekerde of verzekerden, hoe ouder, hoe duurder de premie maandelijks wordt
 • Premie is afhankelijk van de gezondheid van de verzekerde of verzekerden
 • Verhoging van de maandelijkse premie als verzekerde rookt
  Welke soort vorm overlijdensrisicoverzekering wordt gekozen

Product kosten

Vaak worden er in de premie product kosten opgenomen door verzekeraars, dit zijn kosten die gemaakt moeten worden voor de administratie of medische acceptatie. In de meeste gevallen is dit een laag bedrag, bekijk dit in de polisvoorwaarden.

Door te kijken naar de vergelijker en op de button te klikken ga je direct naar een aanbieder, hier kun je vrijwel meteen de maandelijkse kosten van een overlijdensrisicoverzekering berekenen of een offerte aanvragen.

Overlijdensrisicoverzekering kosten berekenen

Het is natuurlijk fijn om de kosten van een overlijdensrisicoverzekering te bereken. Bekijk de vergelijker en kies welke aanbieder het best bij jouw past. Vervolgens wordt je doorgestuurd naar de aanbieder. Je kunt hier direct een berekening maken om de maandelijkse premie te berekenen.

In de bereken module vul je wat gegevens in zoals leeftijd, postcode, rookgedrag en of je iemand wilt meeverzekeren. Er wordt dan direct een berekening gemaakt en een voorlopige premie wordt getoond.

Wat is goedkoopste overlijdensrisicoverzekering?

Voortaan is het erg eenvoudig om de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering te vinden. Dit kun je doen door gebruik te maken van de vergelijker.

Goedkoopste ORV vinden is voor iedereen anders

De premie van deze verzekering is voor iedereen verschillend, het hangt namelijk af van jouw persoonlijke situatie. Voor bepaling van de premie maakt de verzekeraar gebruik van een aantal factoren zoals leeftijd, verzekerde bedrag en gezondheid.

De manier om een goedkope overlijdensrisicoverzekering te vinden is dus door simpelweg te vergelijken!

Wat is een 'en bloc-clausule'?

Er zijn verzekeraars die een ‘en bloc-clausule’ opnemen in de polisvoorwaarden. De verzekeraar heeft hierdoor de mogelijkheid om de premie of de polisvoorwaarden aan te passen tijdens de looptijd. Soms kan dit in je voordeel zijn, maar ook vaak niet.

Het grote nadeel is het feit dat je niet zeker bent van de gemaakte afspraken, het kan zomaar zijn dat de maandelijkse premie stijgt. Als er geen gebruik gemaakt wordt van een ‘en bloc-clausule’, dan wordt er gesproken over een premiegarantie. Je bent dan verzekerd van een vastgestelde premie, geen onverwachte kosten dus.

Premie van de ORV fiscaal aftrekbaar?

De premie die je jaarlijks of maandelijks moet betalen voor een overlijdensrisicoverzekering is helaas niet fiscaal aftrekbaar. Je kunt dus geen voordelen hiermee behalen bij de belasting. Helaas is dit ook niet van toepassing wanneer je een overlijdensrisicoverzekering hebt in combinatie met een hypotheek. We leggen het je hieronder wat beter uit.

Uitkering en belasting

Als er een bedrag wordt uitgekeerd vanuit de overlijdensrisicoverzekering, dan hoef je over dit bedrag geen inkomstenbelasting te betalen. Het is namelijk zo dat deze uitkering in box 3 valt. Echter betaal je over de uitkering wel erfbelasting in sommige gevallen.

Dit hangt af van de relatie die je had met de verzekerde en de hoogte van het verzekerde bedrag. Ga naar de andere veelgestelde vraag over erfbelastingen bij overlijdensrisicoverzekeringen om hier meer over te lezen.

Oplossingen om belasting te ontlopen

Het is natuurlijk belachelijk dat we erfbelasting moeten betalen. Gelukkig is het redelijk gemakkelijk mogelijk om deze belasting te ontlopen. Zo kun je ervoor kiezen om met je partner ieder een overlijdensrisicoverzekering te nemen op elkaars leven.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om kruislings een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het moet dan wel zo zijn dat degene die de premie betaalt op de polis moet staan.

Kinderen meeverzekeren met ORV polis?

Veel mensen vragen zich af of kinderen meeverzekerd kunnen worden bij de overlijdensrisicoverzekering. In Nederland is dit mogelijk, er bestaat hiervoor een speciale kinderdekking. Je kunt kinderen meeverzekeren voor een hogere premie. Helaas is dit niet bij iedere verzekeraar in Nederland mogelijk.

Kinderdekking

De kinderdekking geldt totdat de leeftijd van 18 is bereikt. Als een meeverzekerd kind overlijd voor zijn 18e, dan wordt er een bedrag uitgekeerd. Meestal wordt er een verzekerd bedrag gekozen wat de kosten van de begrafenis en uitvaart dekt. Je kunt dit goed vergelijken met een uitvaartverzekering en kinderen meeverzekeren.

Kind meeverzekeren op overlijdensverzekering

Over het algemeen is het slimmer om een kind mee te verzekeren bij een uitvaartverzekering, dit komt doordat je dan een stuk meer zekerheid hebt op uitkering van de verzekeraar. Het is namelijk zo dat bij een overlijdensrisicoverzekering alleen wordt uitgekeerd bij een overlijden van verzekerde binnen de looptijd. Vaak kun je meerdere kinderen meeverzekeren voor dezelfde premie.

Wat is premiesplitsing?

Premiesplitsing heeft te maken met de erfbelasting. Je kunt samen met je partner kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering. Echter is het verstandig om de premie apart te betalen.

Als je zelf de premie betaalt van de overlijdensrisicoverzekering, dan wordt bij uitkering het bedrag aangeduid als eigen vermogen en niet als erfenis.

Premiesplitsing met je partner

Wel kun je er dus voor kiezen om gebruik te maken van de premiesplitsing, je betaalt dan de premie van je partner en jouw partner betaalt jou premie. Vervolgens wordt het uitgekeerde bedrag aangeduid als deel van de erfenis, zo betaal je geen inkomstenbelasting over de uitkering.

Wil je gebruik maken van premiesplitsing? Dan raden we aan om contact op te nemen met de verzekeraar, zij regelen de rest.

Tegelijk overlijden met partner op zelfde overlijdensrisicoverzekering

Hoe zit het met de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering als je tegelijk overlijd met dezelfde overlijdensrisicoverzekering. Het kan helaas voorkomen dat je samen met je partner overlijd, denk bijvoorbeeld aan een vliegtuigramp. Er zijn veel vragen over wie de uitkering dan ontvangt. In dit stuk vertellen we er meer over.

Tegelijk overlijden, wat nu?

Het kan soms voorkomen dat je tegelijk overlijd met je partner. De overlijdensrisicoverzekeraar doet dan gewoon een uitkering van het verzekerde bedrag, maar aan wie? Heb je kinderen, dan krijgen zij het verzekerde bedrag uitgekeerd. Is dit niet het geval, dan krijgen de officiële erfgenamen het verzekerde bedrag uitgekeerd. De volgorde van het uitkeren verloopt op deze manier:

 • Partner
 • Ouders verzekerde, zussen en broers
 • Opa en oma

Veel mensen hebben een overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek. Bij overlijden wordt het verzekerde bedrag dus uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker.

Ieder een polis of samen een polis?

Veel mensen in Nederland kiezen ervoor om zich samen te verzekeren op een polis. Bij overlijden van een partner wordt er dus een verzekerd bedrag uitgekeerd, ook als partners tegelijk overlijden.

Ook kun je ervoor kiezen om ieder een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Overlijd je dan tegelijk met je partner, dan keren beide overlijdensrisico verzekeraars het verzekerde bedrag uit. Beide bedragen worden dan uitgekeerd als nalatenschap aan de nabestaanden.

Uitkering verzekerd bedrag bij overlijden

Heb je een overlijdensrisicoverzekering en kom je te overlijden, dan keert de verzekeraar een verzekerd bedrag uit aan de nabestaanden. Met het uitgekeerde bedrag kunnen nabestaanden financieel vooruit, denk bijvoorbeeld aan kosten voor de huur, leningen, hypotheek en andere vaste lasten.

Met een overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek komt het vaak voor dat het uitgekeerde bedrag naar de hypotheekverstrekker gaat.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om te beschikken over een overlijdensrisicoverzekering. Vaak wordt er wel een overlijdensrisicoverzekering geëist als je een hypotheek of lening afsluit, dit wordt dan verplicht vanuit de bank of geldverstrekker. Hieronder vertellen we er wat meer over.

Hypotheek

Als je er voor kiest om een hypotheek af te sluiten, dan krijg je vaak te maken met een hypotheekverstrekker die een overlijdensrisicoverzekering eist. Dit is van nog groter belang als je gebruik maakt van een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie. Door de verzekering weet de hypotheekverstrekker dat het resterende bedrag van de hypotheek altijd wordt betaald bij een overlijden.

Naast dit is deze verzekering ook voordelig voor de nabestaanden, zo kunnen nabestaanden altijd blijven wonen in het huis. Denk je genoeg vermogen te hebben om de hypotheek te kunnen blijven betalen na een overlijden? Dan is het nog steeds vaak dat verzekeraars willen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Lening

Als je gebruik wilt gaan maken van een lening, dan komt het relatief minder voor dat je hiervoor een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. Vaak wordt dit alleen geëist bij grote bedragen boven de €10.000.

Echter is het nog steeds slim om hiervoor een verzekering af te sluiten, dit heeft te maken met je nabestaanden. Kunnen nabestaanden namelijk na jou overlijden de kosten dragen van de lening? Zo niet, dan is het slim om te gaan kijken naar een overlijdensrisicoverzekering om hoge kosten te voorkomen.

Wat is een levensverzekering en is dat een ORV?

Wanneer je kiest voor een levensverzekering, dan verzeker je jouw eigen leven. Als de verzekerde overlijd dan wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. Dit kan ook een bedrag zijn voor de kosten van de uitvaart.

Levensverzekering afkopen

Als je een levensverzekering wilt afkopen dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Er zijn namelijk verschillende soorten levensverzekeringen. Zo heb je verzekeringen waarbij je een bedrag krijgt uitgekeerd bij overlijden zoals een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering.

Verder heb je ook levensverzekeringen die uitkeren wanneer de verzekerde nog in leven is. Voorbeelden hiervan zijn lijfrenteverzekeringen of kapitaalverzekeringen en gemengde verzekeringen.

Levensverzekering; overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die uitkeert na overlijden. Bij deze verzekering wordt er tijdens de looptijd geen kapitaal opgebouwd. Ben je niet overleden na de looptijd van de verzekering, dan krijg je niks uitbetaald. Premies die je tijdens de gehele looptijd hebt betaald krijg je helaas niet terug.

Omdat er geen kapitaal wordt opgebouwd is het ook niet mogelijk om deze verzekering af te kopen. Als je normaal een verzekering wilt afkopen, dan krijg je het opgebouwde bedrag van de verzekeraar. Bij een overlijdensrisicoverzekering gebeurt dit niet.

Wil je geen gebruik meer maken van een overlijdensverzekering of overstappen, dan kun je altijd zonder fiscale gevolgen de verzekering stopzetten. Betaal je de verzekering maandelijks, dan is de verzekering maandelijks op te zeggen. Heb je aan het begin van de looptijd de keus gemaakt om jaarlijks te betalen, dan kan je jaarlijks de verzekering opzeggen.

Levensverzekering vergelijken

Net zoals met veel verzekeringen is het mogelijk om deze te vergelijken. Dit kan dus ook met levensverzekeringen, zo hebben we voor jou een vergelijker waar je direct het goedkoopste aanbod ziet met de beste dekking.

Kosten levensverzekering

De kosten van de levensverzekering zijn afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Zo wordt er gekeken naar het te verzekeren bedrag, wat voor soort verzekering en hoe oud je bent. Levensverzekering kosten verschillen per persoon.

Erfbelasting betalen bij uitkering overlijdensrisicoverzekering

In Nederland betaal je vaak over wat je erft belasting, helaas. In dit stuk gaan we bespreken hoe het zit met erfbelasting bij uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Lees snel verder!

Erfbelasting

Als je een erfenis krijgt, dan betaal je over de waarde van deze erfenis belasting. Veel verzekeraars noemen de erfenis een ’nalatenschap’. Er hoeft niet altijd belasting betaalt te worden, dit hangt af van de relatie die je had met de overledene en de waarde van de erfenis.

Uitkering van de overlijdensrisicoverzekering

Als je een bedrag uitgekeerd krijgt na een overlijden, dan behoort deze eigenlijk niet tot de erfenis. De overledene had dit geld namelijk niet voordat het overlijden plaatsvond. Toch kan het zijn dat er in sommige gevallen belasting over betaald moet worden. Hieronder hebben we het er verder over.

Wanneer wel erfbelasting betalen?

Er moet erfbelasting betaald worden over de uitkering wanneer de verzekerde zelf heeft meebetaald aan de premie. Dit is via de wet verplicht en kan helaas niet ontkomen worden.

Getrouwd, dan betaal je belasting

Als de overledene getrouwd was in gemeenschap van goederen, dan is er altijd sprake van betaling door de overledene aan de premie van de overlijdensrisicoverzekering. Ook in dit geval kan er helaas niet aan de erfbelasting ontkomen worden.

Echter zijn er wel bepaalde vrijstellingen voor getrouwde mensen. Wil je dit voorkomen? Ga dan niet trouwen in gemeenschap van goederen, dan wordt er gesproken over gescheiden vermogens. Op die manier ontloop je de erfbelasting.

Medische keuring overlijdensrisicoverzekering

Vaak wordt er door de verzekeraar vaak gevraagd om een medische keuring bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Dit wordt ook wel medische acceptatie genoemd. De verzekeraar doet dit om erachter te komen hoe de gezondheid van de verzekerde op dat moment is.

Als je bijvoorbeeld al wat ouder bent, dan kan de premie hierdoor hoger worden. De verzekeraar heeft er baat bij als je nog niet overleden bent voor de einddatum. Lees snel verder als je meer wilt lezen over de medische keuring bij verzekeraars.

Waarom een medische keuring?

De maandelijkse premie wordt bepaald vanuit het standaard overlijdensrisico, ben je kerngezond, dan wordt hierop de premie gebaseerd. Maar is de gezondheid van de verzekerde niet helemaal in orde, dan wil de verzekeraar dit maar als te graag weten. Wanneer een verzekerde ongezond is betekent dit vaak dat diegene ook eerder overlijd. Wat betekent dat de verzekeraar moet uitbetalen.

Wat wil de verzekeraar weten?

Zoals je net hebt kunnen lezen wil de verzekeraar graag weten hoe het zit met de gezondheid van de verzekerde. Dit doen ze door middel van een medische keuring, maar wat willen ze dan precies weten? Vaak doen ze dit door specifieke vragen te stellen. Het is vanzelfsprekend dat je deze naar waarheid invult. Na het invullen wordt er bekeken door de verzekeraar of er verdere keuring nodig is.

Vragen over gezondheid verzekerde

Het is dus standaard dat je een vragenformulier over je gezondheid moet invullen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Echter is dit niet het enige wat de verzekeraar kan vragen. Een verzekeraar neemt het vragenformulier uitgebreid door, vervolgens wordt er besproken of er meer informatie benodigd is. Dit gebeurt vaak door middel van:

– Extra vragen voor de verzekerde

– Extra vragen worden gesteld aan arts of huisarts van              verzekerde

– Internistenkeuring

– Medische keuring

Na de medische keuring

Als er eenmaal genoeg informatie is voor de verzekeraar, dan kan er een keus gemaakt worden. Een verzekeraar kiest vaak uit drie beslissingen. We hebben hieronder de mogelijkheden voor je onder elkaar gezet:

 – Acceptatie: De medische keuring is goed gegaan, je wordt verzekerd voor de aangevraagde polis.

– Nieuw voorstel: De verzekeraar verandert de aanvraag, vaak wel tegen een hogere premie.

– Afwijzing: Ook is het mogelijk om afgewezen te worden door de verzekeraar, dit wordt vaak gedaan als het risico op overlijden te groot is.

Welk bedrag verzekeren met de ORV?

Als je een overlijdensrisicoverzekering gaat afsluiten, dan is het van belang dat je van te voren weet welk bedrag je wilt gaan verzekeren. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe hoog dit bedrag moet zijn. We hebben hieronder een aantal punten, die erg handig zijn bij het bepalen van de hoogte van het verzekerde bedrag.

Wat heb je nodig na overlijden partner?

Het is niet leuk om aan te denken, maar het is af en toe toch verstandig. Hoeveel geld denk je nodig te hebben als je partner ineens overlijdt?

Denk hierbij aan het inkomen dat er verdiend wordt door je partner. Bereken dit door voor een aantal jaren en je bent al goed op weg, maar denk ook aan de studie van de kinderen bijvoorbeeld. Hieronder een aantal factoren die je verder kunnen helpen met het bepalen van het verzekerde bedrag:

 • Maak een duidelijk overzicht van je vaste lasten. Kijk naar de kosten van de hypotheek of huur, energie, water, auto, telefoonkosten en studiekosten. Plan ook vooruit en probeer in te schatten hoeveel je denkt kwijt te zijn in de toekomst.
 • Maak daarnaast een duidelijk overzicht van variabele uitgaven, deze kunnen maandelijks verschillen. Denk bijvoorbeeld aan etentjes, kleding of korte vakanties
 • Hoeveel geld heb je nodig voor mogelijke belastingen of het onderhoud van het huis

 

Kan ik het verzekerde bedrag verhogen of verlagen tijdens looptijd?

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, dan doe je dit voor een lange periode. Voordat je deze verzekering afsluit worden er afspraken gemaakt over de waarde van het verzekerde bedrag. We hebben het hier over het bedrag dat wordt uitgekeerd aan de nabestaanden na overlijden van de verzekerde.

Soms komt het voor dat verzekerde mensen graag hun verzekerde bedrag willen verhogen of verlagen. Gelukkig is dit in erg veel gevallen mogelijk bij verzekeraars, echter zitten er wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Verzekerd bedrag verhogen

Maak je de keus om het verzekerde bedrag te willen verhogen, dan wordt er vaak door de verzekeraar aanspraak gemaakt op medische keuring. Deze medische beoordeling heeft al plaatsgevonden voordat je de overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, nu moet dit opnieuw gebeuren.

Als je gezond bent, dan gaat de verzekeraar vaak akkoord met de verhoging. Pas wel op, je gaat maandelijks of jaarlijks meer betalen aan premie voor de verhoging.

Verzekerd bedrag verlagen

Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor het verlagen van het verzekerde bedrag. Veel verzekeraars doen hier niet moeilijk om, dit omdat het uit te keren bedrag bij overlijden minder wordt.

In sommige gevallen kan je het verzekerde bedrag niet verlagen, dit heeft te maken met een overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld is aan de hypotheek. Verlagen kan in dit geval alleen als de hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaat.

Optieclausule

Er zijn enkele verzekeraars in Nederland die gebruik maken van een optieclausule, hiermee kun jij het verzekerde bedrag verhogen zonder dat daar een medische keuring bij komt kijken.

Verzekeraars die een optieclausule opnemen in hun polisvoorwaarden zijn Dela en Nationale-Nederlanden. Pas op, aan deze optieclausule zitten enkele voorwaarden aan verbonden. We hebben het hieronder wat uitgebreider uitgelegd.

Voorwaarden optieclausule

Zoals vrijwel altijd zijn er wel wat voorwaarden verbonden aan de optieclausule. Je kunt namelijk niet zomaar zeggen dat je het verzekerde bedrag wilt verhogen met 50%. Er wordt namelijk van te voren een maximaal percentage vastgesteld waarmee het verzekerde bedrag mag stijgen.

Daarnaast is het van belang dat je het verzekerde bedrag regelmatig aanpast, doe je dit niet dan vervalt de optieclausule en kan je hier geen gebruik meer van maken.

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering & overlijdensrisicoverzekering

Als je kiest voor een overlijdensrisicoverzekering, dan sluit je deze af voor van te voren bepaalde financiële risico’s. Denk hierbij aan de hypotheek, lening of de studie van de kinderen.

Het moet natuurlijk allemaal betaald worden, helaas ook nog steeds bij een overlijden. De dekking van een overlijdensrisicoverzekering is tijdelijk en heeft meestal een maximum looptijd.

Ook kun je kiezen voor een uitvaartverzekering, dit is ideaal voor mensen die de kosten voor een uitvaart gedekt willen hebben.

Daar is deze verzekering dan ook voor. Als je komt te overlijden, dan krijgen nabestaanden een uitkering van de verzekeraar om de uitvaart te betalen. Je sluit deze verzekering af voor een levenslange looptijd.

Stoppen met roken tijdens looptijd overlijdensrisicoverzekering

Het kan zijn dat je aan het begin van de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering nog rookte, maar ondertussen niet meer. Maar hoe zit het dan met je premie? Je krijgt namelijk korting op je premie als je niet meer rookt, maar ook als je hebt gerookt? Lees snel verder.

Premie voor rokers

Het is over het algemeen bekend dat je meer premie moet betalen voor bijvoorbeeld overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering als je rookt. Dit is natuurlijk niet goed voor de gezondheid en geeft een hoger risico op overlijden.

Stoppen met roken tijdens de looptijd

Slim, je gaat stoppen met roken. Maar het zou nu wel fijn zijn als je gebruik kan maken van de niet-roker korting. De premie kan namelijk met 50% dalen in de meeste gevallen, erg grote besparing dus. Je komt in aanmerking voor de niet-roker korting als je twee jaar gestopt bent, ook moet je een verklaring invullen. Pas op, ga je weer roken? Dan kan het zo zijn dat een uitkering bij overlijden in gevaar komt.

Natuurlijk kun je ook overstappen van verzekeraar als je gestopt bent met roken, ook kun je ervoor kiezen om te blijven en gebruik te maken van de niet-roker korting. We raden aan om altijd even te vergelijken. Het kan zomaar zijn dat premies gedaald zijn en dat je uiteindelijk teveel betaald.

orv vergelijken
welke overlijdensrisicoverzekering vergelijken
welke ORV moet ik kiezen?
overlijdensrisicoverzekering afsluiten
orv vergelijken in Nederland
overlijdensrisico verzekering vergelijken

Laatst geupdatet op 27/02/2023

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort