Selecteer een pagina

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering afsluiten | Lees je in met onze informatiegids over de lineair dalende ORV

okt 17, 2019 | 0 Reacties

De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: wat is het is dit een aantrekkelijke optie voor jou als verzekerde? Het is niet prettig om over na te denken, maar het is toch belangrijk om stil te staan bij een dergelijke verzekering. Hiermee denk je na over de toekomst. Wat is een lineaire overlijdensrisicoverzekering precies en hoe kun je de premie voor deze verzekering berekenen?

Alles over lineair dalende ORV wordt besproken, zoals ook de overige kosten die hier bij komen kijken. Met een handige voorbeeldtabel kun je hier eenvoudig zien hoe de lineair overlijdensrisicoverzekering werkt.

Wat is de lineair dalende ORV?

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden van de verzekerde een bedrag uit dat tijdens de looptijd daalt. Wanneer je binnen de looptijd komt te overlijden, wordt het bedrag uitgekeerd door de verzekering. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden van de verzekerde.

Lineair betekent in een rechte lijn. Bij een lineair dalende ORV is het zo dat het verzekerde bedrag in een rechte lijn daalt. Ieder jaar wordt hetzelfde bedrag van de verzekering gehaald, tot het einde (de nul) is bereikt.

Bij het afsluiten van deze verzekering wordt de premie berekent; deze blijft de gehele looptijd hetzelfde en is dus niet dalend. Bij een eenjarige risicopremie zal de premie wel iedere jaar veranderen.

 Daling van het verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag van de overlijdensrisicoverzekering zal dus ieder jaar dalen. Wanneer de looptijd tot zijn einde komt staat de premie niet meer in goede verhouding tot de dekking.

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt daarom aan het einde van de looptijd geen premie meer gerekend (in de meeste gevallen gaat het om de laatste jaren).

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: duidelijk voorbeeld

Het verzekerde bedrag daalt dus ieder jaar met hetzelfde bedrag, gedurende de looptijd. Dit bedrag is aan het einde van de looptijd dan €0,-.

Ter verduidelijking vind je onderstaand een tabel. Hiermee zie je het dekkingsverloop van deze verzekering. In de tabel is gerekend met een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag van €150.000 en een looptijd van 30 jaar.

LooptijdUitkering
0 jaar€ 150.000
5 jaar€ 125.000
10 jaar€ 100.000
15 jaar€ 75.000
20 jaar€ 50.000
25 jaar€ 25.000
30 jaar€ 0

Op het moment dat je 15 jaar na het afsluiten van de verzekering komt te overlijden, blijft er dus een uitkering over van €75.000. Dit bedrag wordt uitgekeerd door de verzekering aan de nabestaanden.

Lineaire overlijdensrisicoverzekering: voordelen

Er zijn een tweetal voordelen te noemen waar je van kunt profiteren bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering die lineair daalt. Zo is de premie relatief laag omdat de dekking snel afneemt. Hierdoor kan het financieel aantrekkelijk zijn om deze verzekering af te sluiten.

Een ander voordeel van deze overlijdensrisicoverzekering is dat het goed aansluit bij een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm geldt dat je elke maand hetzelfde bedrag aflost voor je woning. De hypotheekschuld neemt dus maandelijks af, maar ook de rente.

Heeft een lineair dalende ORV nadelen?

Net als bij alle verzekeringen zitten er naast voordelen ook punten aan de lineaire overlijdensrisicoverzekering waardoor je kunt afzien van de verzekering. Zo neemt de uitkering snel af en zal de polis dus in de laatste jaren nog nauwelijks iets uitkeren.

Dit kan dus fiscaal onaantrekkelijk zijn. Een ander nadeel kan zijn dat deze overlijdensrisicoverzekering niet geschikt is bij andere hypotheekvormen, behalve de lineaire hypotheek.

Het afsluiten van een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering gaan vrijwel altijd samen. Het is dus aan jou om te bepalen waar de keuze op zal vallen.

 Alles over de premie van de lineaire ORV

Wat moet je weten over de lineair dalende ORV premie en andere kosten? De premie blijft gelijk bij deze overlijdensrisicoverzekering gedurende de looptijd. Het is dus niet zo dat de premie daalt op het moment dat de dekking omlaag gaat.

Het komt bijvoorbeeld voor dat je in de laatste jaren van de looptijd geen premie meer hoeft te betalen. Dit komt doordat de dekking dan niet meer in verhouding staat tot de premie.

De regels die hiervoor gelden verschillen per polis. Je betaalt ook eenmalige afsluitkosten bij het afsluiten van een lineaire overlijdensrisicoverzekering.

 Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Wil je een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan is het aan te raden om je verschillende opties online te vergelijken. Dit kan eenvoudig bij Verzekering-Winkel.

Je vindt hier de informatie over deze verzekering, maar ook een overzicht met de aanbieders van deze verzekering. Zo kun je zien wat de premies zijn bij de aanbieders; op basis hiervan kun je de beste keuze maken. Met de hulp van Verzekering-Winkel kies je dus altijd voor de best mogelijke lineaire overlijdensrisicoverzekering.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering vergelijken in 2023

beste orv top 6

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Verzekerd Bedrag

€ 100.000

Korting niet roker?

Ja

Maandelijkse premie

€ 7,49

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 9,50 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

overlijdensverzekering vergelijken

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Verzekerd Bedrag

100.000

Korting niet roker?

Ja

Maandelijkse premie

€ 10,85

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

*Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (35 jaar), niet-roker.

Laatst geupdatet op 04/06/2020