Opstalverzekering vergelijken en de beste premie van 2019 vinden?

Betaal nooit meer teveel en vergelijk de beste opstalverzekeringen in 3 minuten. Vul je gegevens in, kies je voorkeuren en je bent er klaar voor.

Opstalverzekering vergelijken in 2019

Opstalverzekering gids

De opstalverzekering of ook wel woonhuisverzekering genoemd zorgt er voor dat je alle zaken die vastzitten aan je huis verzekerd zijn tegen schade. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de schutting of de vastgespijkerde houten vloer. Door gebruik te maken van een opstalverzekering dek je onvoorziene schade die aan je huis wordt toegebracht.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door storm, bliksem of brand. Begin direct met opstalverzekering vergelijken om direct alle aanbieders langs elkaar te houden in onze handige vergelijker. We hebben een handige gids gemaakt voor iedereen die alles te weten wil komen over de opstalverzekering. Klik op een van de buttons om actie te ondernemen. Klik op vergelijken om alle snel aanbieders langs elkaar te leggen.

Wat is opstal nu precies?

Waarom een opstalverzekering?


Vergoeding bij geval zinloos geweld

Schade kinderen, huisdier, loge’s gedekt

Uitwonende kinderen gedekt (ook bij tijdens studie)

Alle schade aan anderen direct vergoed

Als we het over de opstal hebben dan praten we over alles dat nagelvast aan de woning zit. Dat betekent dat je de opstal niet kunt verplaatsen zonder dat het schade aanricht. Denk daarbij aan de garage, schutting of het tuinhuisje.

Spullen die je kunt verplaatsen vallen niet onder de opstal, Het kan zijn dat het een beetje onduidelijk is of iets nu inboedel of opstal is. Denk bijvoorbeeld aan een vloer, die kan nagelvast bevestigd zijn als deze is vastgelijmd.

Als dat het geval is praat je ook over opstal.
Je kunt een opstalverzekering vergelijken als je van plan bent om een huis te kopen. Het is dan slim om vooral naar de dekking en de maandelijkse premie te kijken.

Je kunt de vergelijker gemakkelijk vergelijken, geef aan of je in een huur of koopwoning woont, vul je postcode, huisnummer & geboortedatum in en je kunt direct alle opstalverzekeringen langs elkaar vergelijken. Daarbij heb je nog diverse opties die je kunt gebruiken om de vergelijking te personaliseren.

Dekking van de opstalverzekering

Waar nog rekening mee te houden?


 Ruime dekking voor allerlei schade

Geen poliskosten

Kosten hangen af van persoonlijke situatie

Overstappen is heel eenvoudig

De dekking van alle opstalverzekeringen kan verschillen. Je hebt als consument de keuze uit 3 soorten dekkingen. Zo kun je kiezen voor de uitgebreide opstalverzekering. Dat is de basisverzekering, bij deze dekking wordt schade die opgelopen is door brand, ontploffing, storm, neerstortende vliegtuigen, diefstal en inbraak verzekerd.

Daarbij zijn er nog een aantal zaken die gedekt worden zoals aanrijding, omvallen van bomen en schade door scherven van ruiten en spiegels. De opstalverzekeraar vergoedt geen schade door slecht onderhoud en schade die met opzet is aangebracht aan de opstal.

Extra uitgebreide dekking

De extra uitgebreide opstalverzekering heeft de dekking van de uitbreiding dekking met als uitbreiding: zeng, schroei- en smeltschade, schade door neerslag die binnenhuis komt en schade door hak- en breekwerk dat moet worden uitgevoerd om de oorzaak te vinden.

Allrisk dekking

De meest uitgebreide dekking van de opstalverzekering wordt allrisk genoemd. Als je deze dekking neemt ben je verzekerd tegen elk soort schade aan jouw opstal, behalve de schade ontstaan door de volgende zaken: aardbevingen,oorlog, atoomkernreacties, slechte fundering, glasschade en overstromingen, 

Welke opstalverzekeringen vergelijken we?

Welke aanbieders zitten er in de vergelijker?


Allianz Nederland

ASR Verzekeringen

Avéro Achmea

Delta Lloyd

Het kiezen van een opstalverzekering kan best lastig zijn. Kijk daarom in de vergelijker goed naar de specifieke criteria die je kiest. We zorgen er voor dat jij de meest gunstige premie betaald voor de opstalverzekering omdat bijna alle verzekeraars met elkaar worden vergeleken

We hebben alleen verzekeraars gekozen die een ruime dekking bieden tegen een eerlijke prijs. De verzekeringwinkel heeft geen enkele aparte afspraak met een verzekeraar zodat jij zeker weet dat je onafhankelijk opstalverzekeringen met elkaar vergelijkt. 

Aan de linkerkant van deze pagina kun je gemakkelijk alle aanbieders die in onze vergelijker zijn opgenomen met elkaar vergelijken. 

Het kiezen van een opstalverzekering wordt op deze manier heel gemakkelijk. Daarbij kun je je inschrijven en zorgen wij er voor dat je elk jaar op de hoogte blijft van de actuele prijzen. Zo betaal je nooit meer teveel.

Meest gestelde vragen over de opstalverzekering

Hoe zit het met verhuizen en de opstalverzekering?

Als je een opstalverzekering wil afsluiten moet je rekening houden met een vraag van de verzekeraar. Deze wil namelijk weten wat de totale inhoud is van de woning. Vaak is het zo dat je een taxatierapport of makelaarsfolder van een woning krijgt zodra je verhuisd bent. Daar staat precies in wat de hoeveelheid in m3 is.

Op dat moment is het makkelijk om inhoud van de woning te bepalen.
Als je geen taxatierapport of makelaarsfolder hebt kun je de inhoud van je woning op een andere manier berekenen. Vermenigvuldig de vloeroppervlakte van elke verdieping met de hoogte en tel de garage of schuur mee als deze aanwezig is.

Als je een schuin dak hebt kan de inhoud berekend worden door de helft van de vloeroppervlakte te vermenigvuldigen met het hoogste punt van het dak.

De vloeroppervlakte kan worden berekend door de breedte te vermenigvuldigen met de lengte. Als je de volledige inhoud van de woning wil weten, tel je de inhouden van alle verdiepingen bij elkaar op.

Is de opstalverzekering verplicht in Nederland?

Nee, het is niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Er is geen controle voor opstalverzekeringen zoals dit wel het geval is met de zorgverzekering of autoverzekering. Toch kan het wel voor komen dat het afsluiten van een opstalverzekering min of meer verplicht is.

Als je een eigen woning hebt gekocht zul je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek hebben afgesloten bij de bank. De bank wil natuurlijk aan het einde van de hypotheek al het geld terug zien. Als je je afspraken niet nakomt dan heeft de bank het recht van de hypotheek waardoor je huis automatisch het onderpand wordt van de lening.

Het komt daarom vaak voor dat banken of financiele instellingen het verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Het kan natuurlijk voorkomen dat je huis in vlammen opgaat, als je dan niet verzekerd bent zit de bank met de grote problemen.

De bank wil dat de opstalverzekering wordt afgesloten zodat er geld beschikbaar komt waarmee de woning opnieuw gebouwd kan worden. Of, als je dat niet mogelijk is, om de hypotheek mee af te lossen.

Is er een verschil tussen inbraak en diefstal?

Er is voor een verzekeraar een duidelijk verschil tussen inbraak en diefstal. Als er sprake is van inbraak wordt er gekeken of er inbraaksporen zijn. Denk daarbij aan vernielde ruiten of sloten. Deze schade valt onder de opstalverzekering en de reparatiekosten worden vergoed.

Diefstal zonder inbraaksporen is ook vaak gedekt door de opstalverzekering, dat is wel fijn zo fijn als je een lege huiskamer binnenkomt.

Het is wel belangrijk om een rapport op te laten maken door de politie, deze maakt een inventarisatie van de schade en gestolen spullen.

Opstalverzekering opzeggen

De verzekeraar mag je na afloop van de eerste contracttermijn een aanbieding doen om je contract te verlengen. Als je hier niet op ingaat of geen reactie geeft wordt de opstalverzekering automatisch maandelijks opzegbaar.

Dit zorgt er voor dat je bij opzegging met een maximale opzegtermijn van een maand te maken kunt krijgen.

Als je een opstalverzekering afsluit heb je altijd een wettelijke bedenktijd van 14 dagen na het afsluiten van de verzekering. Je kunt dus volledig vrijblijvend zonder opgave van reden de aanvraag binnen 14 dagen annuleren.

Eigen risico & de opstalverzekering

Het eigen risico van een opstalverzekering is standaard 250 euro. Als je bijvoorbeeld een brand hebt gehad in huis en de schade is 2500 euro krijg je 2250 euro vergoed. De eerste 250 euro moet zelf worden betaald.

Verzekeraars werken met een eigen risico omdat jij als verzekeringsnemer ook baat hebt bij zo weinig mogelijk schade.

Je gaat daardoor waarschijnlijk zuiniger met je spullen om, je moet namelijk een deel zelf betalen door het eigen risico. Verzekeraars voorkomen met een eigen risico dat iedere kleine schade wordt gemeld. Een schadeafhandeling kost namelijk veel geld en tijd.

Opstalverzekering en een leegstaande woning mogelijk?

Een leegstaande woning verzekeren met een opstalverzekering kan lastig zijn. Het is wel gewoon mogelijk alleen het komt vaak voor dat er extra eisen worden gesteld door de verzekeraar. Zo kan de dekking beperkt zijn en kan het zijn dat de woning alleen de eerste 3 maanden volledig verzekerd is.

Daarbij kan het ook zijn dat er een beperkte dekking tegen inbraak en diefstal wordt gegeven. De woning is dan nog overigens nog wel gewoon verzekerd tegen brandschade, bliksemschade, stormschade of vandalisme.

Leegstaande bedrijfspanden verzekeren met de opstalverzekering

Het kan voor veel eigenaren van lege bedrijfspanden nogal lastig zijn om een goede opstalverzekering te vinden. Veel panden staan leeg en de kans op vandalisme en inbraak is daardoor een stuk groter geworden.

De meeste verzekeraars willen dit risico niet lopen omdat het goed mogelijk kan zijn dat er een groot bedrag aan schade ontstaat. Als je een pand al langer als 2 jaar leeg hebt staan is het bijna onmogelijk om een opstalverzekering af te sluiten.

Moet je een leegstaande woning melden bij de verzekeraar?

Als je een leegstaande woning hebt is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk bij je verzekeraar meld. Dit is namelijk erg belangrijk want als je woning leeg staat of onbewoond is terwijl je een opstalverzekering hebt lopen kan het zijn dat er niets wordt uitgekeerd in het geval van schade.

Dat geldt ook voor woningen die te koop staan of tijdelijk verhuurd worden, het is belangrijk om dit te melden aan je verzekeraar.

Wat is de opzegtermijn van een normale inboedelverzekering?

Wat is de wettelijke opzegtermijn van mijn opstalverzekering?

In de meeste gevallen sluit je een opstalverzekering af met een contract voor een jaar. Het is dan mogelijk om na een jaar op te zeggen om een andere opstalverzekering af te sluiten. Als je besluit om eerder op te zeggen wordt de opzegtermijn gehanteerd door de verzekeraar.

Doorgaans loopt deze termijn door tot het einde van het contractjaar.
Het is namelijk wettelijk bepaald dat opstalverzekeringen een contracttermijn van 1 jaar moeten hebben.

Het is niet mogelijk om een opstalverzekering af te sluiten voor een langere termijn tenzij je hier zelf voor kiest.

Je mag namelijk vrijwillig een 5 jarig contract afsluiten met je opstalverzekeraar. De verzekeraar heeft dan de plicht je uitdrukkelijk op die contracttermijn te wijzen.

Hoe bereken je de waarde van de opstal?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hoe en waar moet je opstalschade melden?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Laatst geüpdatet op