Selecteer een pagina

Zorgverzekering vergelijken en de beste premie van 2020 vinden?

Op zoek naar de beste zorgverzekering? Lees jezelf in op deze pagina en krijg direct antwoord op al je vragen. Al genoeg onderzoek gedaan? Begin dan direct met zorgverzekering vergelijken om alle premies langs elkaar te houden. Betaal nooit meer te veel premie en bekijk alle aanbieders in 3 minuten zonder allerlei gedoe.

beste inboedelverzekering 2020

Voordelen zorgverzekering

 Gegarandeerd een lage premie!
Dekkingen op maat
 Snelle hulp bij ziekte
 Geen verborgen kosten
 14 dagen bedenktijd

goedkoopste inboedel verzekeringen

Onafhankelijk en Persoonlijk

Vergelijk alle verzekeraars onafhankelijk op persoonlijke situatie en voorkeuren.

goedkope inboedelverzekering

Antwoord Op Al Je Vragen

Alle informatie en vragen over iedere verzekering op 1 centrale plaats lezen en onderzoeken

online inboedel verzekeren

Online Vergelijken & Afsluiten

Alles online regelen met een paar simpele kliks, vergelijk, kies de beste polis en sluit direct af

inboedelverzekeraar

Veiligheid en Privacy

Volledig veilig en anoniem vergelijken, wij slaan geen data op en werken met ssl encryptie.

Zorgverzekering vergelijken in 2020

Zorgverzekering gids

Iedereen in Nederland kent het wel, de zorgverzekering. In Nederland is het verplicht om te beschikken over een zorgverzekering, althans de basis zorgverzekering. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten zorgverzekeringen en zorgverzekeraars, kiezen van een goede zorgverzekering wordt hierdoor een stukje moeilijker. Wij hebben daarom een handige zorgvergelijker waar je direct het gehele aanbod van zorgverzekeringen kunt inzien. Doorloop de volgende simpele stappen en je bent in een paar minuten volledig op de hoogte van de huidige premies:

 1. Vul de benodigde persoonlijke gegevens in
 2. Kies de dekking en aanvullende verzekeringen indien nodig
 3. Geef meer informatie over je woning in de vergelijker
 4. Vergelijk zorgverzekeringen en vind de beste zorgpolis

Wat is een zorgverzekering precies, en is het vinden van een zorgverzekering moeilijk?

Ga je voor de goedkoopste zorgverzekering of toch voor de beste dekking? Kom erachter! We hebben een handige gids gemaakt voor iedereen die alles te weten wil komen over de zorg verzekering. Klik op een van de buttons om actie te ondernemen. Klik op vergelijken om alle snel aanbieders langs elkaar te leggen. Daardoor bespaar je makkelijk kosten en kun je alle dekkingen goed bekijken.

Wat is een zorgverzekering?

Waarom een zorgverzekering?


Verplicht in Nederland

 Altijd zorgvergoeding door de basisverzekering

 Aanvullende verzekeringen om hoge zorgkosten te voorkomen

 Geen zorgen maken over dure zorgkosten

Je hebt net al kunnen lezen dat een zorgverzekering verplicht is in Nederland. Dit geldt voor iedereen die in Nederland werkt of woont. Het is dus verplicht om te beschikken over een basis zorgverzekering.

Zorgverzekeraars zijn verplicht om jou een basiszorgverzekering te verschaffen, het is tegen de wet om mensen hiervoor te weigeren en gebeurt dus niet. Welke zorg er vergoed wordt in de basisverzekering wordt door de overheid elk jaar vastgesteld.

Wil je toch liever meer zorgkosten vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts, dan kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om jou te accepteren voor een aanvullende verzekering, hiervoor moet je vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Afsluiten van de zorgverzekering

Waar nog rekening mee te houden?


 Verschillende soorten zorgverzekeringen

 Polisvoorwaarden & vergoedingen

 Aanvullende verzekeringen

 Heeft zorgverzekeraar afspraken met jou ziekenhuis?

 14 dagen bedenktijd

Een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2020? Dit is tegenwoordig niet moeilijk meer. Zo kun je met onze zorgvergelijker direct zien waar je de goedkoopste polis met de beste dekking krijgt. Personaliseer de vergelijker naar jouw wensen, vervolgens krijg je direct een afgestemd aanbod.

Als je een zorgverzekering afsluit moet je op enkele punten letten, zo moet je kijken naar wat voor soort zorgverzekering je wilt afsluiten. Je kunt kiezen uit een restitutiepolis, naturapolis of combinatiepolis.

Kijk ook naar de afspraken die gemaakt zijn met ziekenhuizen, het kan voorkomen dat jouw ziekenhuis naar voorkeur geen afspraken heeft gemaakt voor 2020. Je krijgt dan maar een deel van de zorgkosten vergoed. Daarnaast is het slim om de polisvoorwaarden van tevoren goed door te lezen.

Welke zorgverzekering vergelijken?

Welke aanbieders zitten er o.a. in de vergelijker?


 Menzis zorgverzekering

 CZ zorgverzekering

 Zilveren Kruis zorgverzekering

 OHRA zorgverzekering

Door de vele zorgverzekeringen kan kiezen van een geschikte zorgverzekering nog knap lastig zijn. Wij raden dan ook aan om een kijkje te nemen in de zorgvergelijker, kies jouw wensen en criteria. Vervolgens krijg je de zorgverzekering met de meest gunstige premie en beste dekking.

Alle zorgverzekeraars en verschillende zorgverzekeringen worden met elkaar vergeleken. De verzekeringwinkel heeft geen enkele aparte afspraak met een verzekeraar zodat jij zeker weet dat je onafhankelijk zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt.

Aan de linkerkant van deze pagina kun je gemakkelijk alle aanbieders die in onze vergelijker zijn opgenomen met elkaar vergelijken.

Meest gestelde vragen over zorgverzekeringen

Wat vergoedt de basis zorgverzekering?

In Nederland hebben we de basis zorgverzekering, zo kan iedereen goede zorg ontvangen. De meest voorkomende en belangrijkste zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoedt. U kunt aan zorg denken zoals medicijnen, tandarts of spoedeisende hulp. De overheid legt dit vast en zorgverzekeraars zijn verplicht om bepaalde zorg te vergoeden.

Bezoek aan de huisarts wordt vergoedt

De kosten die komen kijken bij een bezoek aan de huisarts worden vergoedt vanuit de basis zorgverzekering. Voordat mensen naar het ziekenhuis gaan, bezoeken ze vaak een huisarts. U kunt bijvoorbeeld naar de huisarts moeten door lichamelijke klachten of mentale klachten.

Het is beter om naar een huisarts te gaan, dit is een stuk goedkoper dan het ziekenhuis. Als er na een bezoek aan de huisarts nog zorg nodig is, dan verwijst de huisarts u vaak door naar een specialist of het ziekenhuis.

Twijfel dus niet bij klachten en bezoek een huisarts. Vaak kunnen veel voorkomende klachten al snel worden verholpen door de huisarts. Kosten voor deze zorg worden vergoedt vanuit de basis zorgverzekering.

Ziekenhuis behandeling door specialisten

Moet u behandeld worden in een ziekenhuis door medische specialisten, dan worden de kosten hiervan vergoedt vanuit de basisverzekering. Ook ziekenhuisopname wordt vergoedt. Echter zijn er wel wat dingen waar u op moet letten.

Bekijk voordat u kiest voor een behandeling in het ziekenhuis goed de polisvoorwaarden naar de vrije zorgkeuze van uw zorgverzekering, het kan zo zijn dat uw zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt met het ziekenhuis waar u een behandeling wilt ontvangen. Vaak krijgt u dan maar 75% van de kosten vergoedt, de rest moet u met eigen bijdrage betalen.

Vergoeding van tandartskosten tot 18 jaar

Mensen die jonger zijn dan 18 jaar krijgen een vergoeding vanuit de basisverzekering voor tandartskosten. Als er aanspraak gemaakt moet worden op bijzondere tandheelkunde, dan wordt dit ook vergoedt vanuit de basis zorgverzekering.

Bent u ouder dan 18 jaar, dan worden tandartskosten niet meer vergoedt vanuit de basisverzekering. Wilt u toch wel tandartskosten vergoedt krijgen, dan kunt u kiezen voor een aanvullende verzekering.

Sommige tandartskosten krijgt u wel vergoed vanuit de basisverzekering als u ouder bent dan 18 jaar. We hebben ze hieronder voor u opgesomd:

 • U krijgt kosten vergoed voor röntgenonderzoek bij chirurgische tandheelkundige hulp. Het verzoek hiertoe moet echter wel gedaan worden door een geregistreerde kaakchirurg.
 • Vergoeding vanuit de basisverzekering voor uitneembare kunstgebitten.
 • Vergoeding vanuit de basisverzekering voor behandeling bij een geregistreerde kaakchirurg

U komt in aanmerking voor vergoeding van bijzondere tandheelkundige zorg als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. In de meeste gevallen worden kosten hiervan vergoedt. We hebben ze voor u hieronder opgesomd:

 • Als u geen last heeft van een niet-tandheelkundige aandoening, zowel lichamelijk als geestelijk.
 • Als u een behandeling moet ondergaan, waarvoor per se tandheelkundige zorg te pas moet komen.
 • Als u last heeft van afwijkingen in het tand-kaak-mondstelsel. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een aangeboren afwijking, ontwikkelingsstoornis of groeistoornissen.

Toestemming

Pas wel op, in veel gevallen heeft u eerst toestemming nodig van uw zorgverzekeraar om zo de kosten van uw behandeling vergoedt te krijgen. Het is dus zeer verstandig om voor de behandeling te informeren bij uw zorgverzekeraar, dit kan hoge kosten voorkomen. Ondanks de vergoeding wordt er nog steeds aanspraak gemaakt op uw eigen risico.

Vergoeding voor wereldwijde spoedeisende hulp

Gaat u op vakantie en heeft u plotseling spoedeisende hulp nodig, dan worden de kosten van deze zorg ook vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Pas wel op, verzekeraars hanteren de prijzen van zorg in Nederland. Zorg in andere landen is vaak een stuk goedkoper als in Nederland, dit betekent dat u vrijwel altijd alle zorgkosten vergoedt krijgt.

Bent u op vakantie in bijvoorbeeld Amerika en u heeft dringend spoedeisende hulp nodig, dan kan het helaas nog wel eens een duur grapje worden. Zorg in Amerika is in vergelijking met Nederland een stuk duurder, dit betekent dat u vaak niet alle zorgkosten vergoed krijgt en aanspraak moet maken op uw eigen bijdrage.

Wilt u toch wel graag verzekerd zijn tegen zorgkosten in landen buiten Europa? Dan kunt u altijd nog kiezen voor een aanvullende reisverzekering, u betaalt dan wat meer premie, maar zorgkosten worden geheel vergoedt.

Vergoeding voor medicijnen en geneesmiddelen

Het kan zo zijn dat u gebruik moet maken van bepaalde medicijnen of specifieke geneesmiddelen. Kosten van veel medicijnen of geneesmiddelen worden vergoedt vanuit de basis zorgverzekering. Medicijnen die worden vergoedt zijn opgenomen in een speciaal systeem genaamd: Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS). Als uw huisarts of dokter u een medicijn voorschrijft wat in dit systeem voorkomt, dan worden de kosten hiervan vergoedt.

Maar wat gebeurt er dan als uw medicijnen niet in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem voorkomen? Als dit het geval is in uw situatie, dan moet u hiervoor een aparte aanvullende verzekering afsluiten voor vergoeding van medicijn en geneesmiddelen.

Kosten van medicijnen en geneesmiddelen worden niet geheel vergoed vanuit de basisverzekering, zo moet u vaak zelf aanspraak maken op uw eigen bijdrage of alleen de goedkoopste versie van een medicijn wordt vergoedt. Als dit toevallig niet uw best werkende medicijn is, dan is het alsnog slim om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. U krijgt namelijk maar een deel vergoedt.

Vergoeding voor ziekenvervoer naar ziekenhuis

Soms is het nodig dat er iemand met een ziekenauto vervoerd moet worden naar een ziekenhuis, dit kost natuurlijk geld. Kosten hiervan worden vergoedt vanuit de basisverzekering en soms moet u aanspraak maken op de eigen bijdrage. Voordat u een zorgverzekering afsluit is het slim om dit te bekijken in de polisvoorwaarden, bespaart u erg veel geld.

Vergoeding voor verloskundige hulp of kraamzorg

In Nederland is het zo geregeld dat zwangere vrouwen kraamzorg en verloskundige hulp vergoedt krijgen vanuit de basisverzekering. Echter worden kosten niet volledig vergoedt, u moet namelijk wel aanspraak maken wederom op uw eigen bijdrage.

Zo betaalt u voor een uur kraamzorg een eigen bijdrage van €4. Als u een bevallig heeft in het ziekenhuis, dan gelden dezelfde prijzen. Heeft u geen zin om hiervoor eigen bijdrage te betalen, dan kunt u ervoor kiezen om een aanvullende verzekering voor eigen bijdrage te nemen.

Vergoeding voor behandeling psychologische hulp

Helaas hebben er de laatste tijd steeds meer mensen vraag naar psychologische hulp, maar dit moet ook ergens van betaald worden. Vanaf 1 januari 2014 krijgt u vrijwel iedere psychologische hulp behandeling geheel vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Echter is het wel zo dat u voor dit soort behandeling eerst aanspraak moet maken op uw eigen risico.

Ook bij vraag naar psychologische hulp is het slim om een bezoek te brengen aan de huisarts, vervolgens wordt er een keus gemaakt of er verdere zorg nodig is, zo ja dan wordt u doorgestuurd naar een specialist.

Het kan zijn dat sommige speciale behandelingen niet worden vergoedt vanuit de basisverzekering, wel kunt u zichzelf voor deze behandelingen aanvullend verzekeren. Bekijk de polisvoorwaarden om erachter te komen welke behandelingen er worden vergoedt.

Vergoeding voor langdurige zorg en wijkzorg

Als u aanspraak wilt maken op langdurige zorg of wijkzorg, dan wordt dit vergoedt vanuit de basisverzekering. Behandelingen die plaatsvinden buiten een zorginstelling worden ook vergoed, ook voor terminaal zieke mensen. Daarnaast wordt intensieve kindzorg ook vergoedt vanuit de basisverzekering.

Behandelingen bij logopedist en ergotherapie worden vergoedt

Heeft u behandelingen nodig bij een logopedist, dan worden de gehele zorgkosten hiervan vergoedt vanuit de basis zorgverzekering. Met ergotherapie zit het wat anders, zo krijgt u alleen de eerste 10 uur van behandeling vergoedt. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd.

Vergoeding voor IVF behandeling

Sommige vrouwen kiezen ervoor om te beginnen met een IVF-behandeling, dit wordt tot 3 behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering. Wilt u toch meer behandelingen, dan kunt u zichzelf hiervoor aanvullend verzekeren.

Chronisch zieke mensen fysiotherapie vergoeding

In 2019 worden er vrijwel geen kosten van een fysiotherapie behandeling vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Bent u chronisch ziek en ouder dan 18 jaar, dan krijgt u pas een vergoeding na 20 behandelingen.

Helaas moeten de eerste 20 behandelingen uit eigen zak betaald worden. Echter kunt u er wel voor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen voor behandelingen.

Vergoeding voor dieetadvies

Sommige mensen vinden het fijn om geholpen te worden bij het afvallen, dit kan dan ook met speciaal dieetadvies. Kosten die hierbij worden gemaakt worden niet volledig gedekt, alleen de eerste drie uur dieetadvies wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. Ook voor dieetadvies bestaan er aanvullende verzekeringen om kosten vergoed te krijgen.

Fysiotherapie vergoedingen

Soms is fysiotherapie nodig voor iemand met een chronische aandoening onder de 18 jaar, in dit geval worden kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u geen last van een chronische aandoening en nog niet ouder dan 18 jaar, dan worden er 9 fysiotherapie behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering.

Is het op aanvraag van de fysiotherapeut nodig dat er meer behandelingen moeten komen, dan kunnen hier nogmaals 9 behandeling aan vast worden geplakt.

Vergoeding voor bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie

Als u last heeft van urine-incontinentie, dan kan bekkenfysiotherapie de oplossing bieden. U krijgt de kosten van behandeling vergoedt tot de negende behandeling. Daarna moet u zelf betalen of kiezen voor een aanvullende verzekering.

Vergoeding voor stoppen met roken

U kunt een programma volgen wat helpt met stoppen met roken, dit is echter in 2012 uit de basisverzekering gehaald. In 2013 maakte het zijn comeback en werd het weer vergoedt vanuit de basisverzekering. Tegenwoordig is het dus niet meer nodig om hiervoor een speciale aanvullende verzekering af te sluiten.

Wat is een eigen risico?

In Nederland maakt iedereen gebruik van een basis zorgverzekering, dit is immers verplicht. Maken we aanspraak op zorg uit de basisverzekering, dan moet er eerst aanspraak gemaakt worden op het eigen risico van €385.

U krijgt bijvoorbeeld te maken met €500 zorgkosten met zorg uit de basisverzekering, de eerste €385 moet u dan dus zelf betalen. Zorgverzekeraars hebben geen invloed op het eigen risico, dit wordt vastgesteld vanuit de overheid.

Ieder jaar kan het eigen risico veranderen

Het kan zo zijn dat het eigen risico in 2014 minder was dan dat nu het geval is in 2018. In 2019 stijgt het eigen risico gelukkig niet, dit is vastgesteld door de overheid en bevestigt op Prinsjesdag door de koning. Stijgen de kosten van zorg, dan stijgt vaak het eigen risico ook mee.

Eigen risico verlagen mogelijk?

Het is helaas niet mogelijk om te kiezen voor een lager eigen risico dan €385, echter kunt u er wel voor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Dit wordt ook wel het vrijwillig eigen risico genoemd.

Verhogen van eigen risico kan met maximaal €500, er komt dan €500 euro bovenop het verplichte eigen risico van €385. Een totaal eigen risico van €885 dus. Kiezen voor een vrijwillig eigen risico kunt u alleen doen in het overstapseizoen, het einde van het jaar dus.

Waarom betalen we in Nederland eigen risico?

U betaalt dus vaak het eerste deel van zorgkosten zelf met uw eigen risico, maar waarom doen we dit eigenlijk? Zorgverzekeraars proberen hiermee te voorkomen dat het premies blijven stijgen, ook voorkomt het dat mensen voor elk klein pijntje naar het ziekenhuis gaan.

De overheid vindt het van groot belang dat u zelf weet wat voor soort zorgkosten er gemaakt worden, dit zorgt voor meer bewustzijn onder de bevolking.

Wat is een vrijwillig eigen risico?

Mensen die in Nederland wonen en staan ingeschreven hebben allemaal een verplicht eigen risico voor de basiszorgverzekering. Het verplicht eigen risico in 2019 blijft net zoals in 2018 €385.

Zorgkosten die gemaakt worden niet direct volledig vergoedt, eerst moet er eigen risico betaalt worden. Heeft u in het begin van het jaar al het volledige eigen risico betaalt, dan hoeft u niks meer bij te betalen voor resterende zorg in dat jaar.

Wat is dan een vrijwillig eigen risico?

Veel mensen kiezen ervoor om hun eigen risico zelf te verhogen, dit brengt enkele voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Allereerst komt het vrijwillig eigen risico altijd bovenop het verplicht eigen risico van €385.

U kunt er dus voor kiezen om het eigen risico te verhogen, dit gaat vaak in stappen van €100 met een maximum van €500. Dit betekent dat bij een maximaal vrijwillig eigen risico, dat u beschikt over een eigen risico van €885. U kunt uw vrijwillig eigen risico verhogen aan het einde van het jaar, in de overstapperiode.

Heeft u uw verplichte en vrijwillig eigen risico al betaalt in het kalenderjaar, dan worden zorgkosten vanuit de basisverzekering geheel vergoed. Het grote voordeel aan vrijwillig eigen risico is het feit dat u korting krijgt op uw maandelijks te betalen zorgpremie. De hoogte van de korting is per zorgverzekeraar verschillend, u kunt de kortingen vinden in onze zorgvergelijker.

Hoeveel kunt u besparen met een verhoogd eigen risico?

Zoals net gezegd krijgt u een korting van uw zorgverzekeraar als u ervoor kiest om gebruik te maken van het vrijwillig eigen risico. Hoe meer u kiest, hoe meer korting u ontvangt. Over het algemeen kunt u met een maximaal vrijwillig eigen risico jaarlijks ongeveer tussen de €200 en €300. Bekijk de vergelijker om direct te zien hoeveel u jaarlijks kunt besparen.

Wanneer moet ik mijn eigen risico verhogen?

De vraag die we vaak krijgen is, wanneer is het verstandig om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico? Dit is niet voor iedereen geschikt. Mensen die erg veel gebruik maken van zorg uit de basisverzekering hebben geen profijt van een vrijwillig eigen risico. U moet dan namelijk veel zelf betalen.

Maakt u maar weinig gebruik van zorg en gaat u eigenlijk nooit naar de dokter? Dan kunt u ervoor kiezen om een vrijwillig eigen risico te nemen. Bedenk van te voren wel goed of dit slim is.

Doet u bijvoorbeeld een gevaarlijke sport en is het risico op een ongeluk vrij hoog, dan is het uiteraard niet verstandig om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het risico van vraag naar zorg is dan te hoog.

Hoe werkt het opzeggen van een zorgverzekering?

Het is algemeen bekend dat er in Nederland massaal wordt overgestapt van zorgverzekeraar in de laatste periode van het jaar. Vaak vanaf half november tot 31 december, dan is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar.

Als u overstapt dan wordt uw oude zorgverzekering automatisch stopgezet en bent u direct overgestapt. Met het opzeggen van een zorgverzekering voor de overstapperiode zit het wat anders, u moet dan namelijk zelf uw oude zorgverzekering stopzetten.

Doe een overstap voor 31 december

Het seizoen dat er veel mensen overstappen wordt ook wel het zorgseizoen genoemd. Omdat er zoveel overgestapt wordt, hoeft u zelf uw oude zorgverzekering niet op te zeggen. Dit wordt namelijk in deze periode voor u gedaan, scheelt een hoop werk.

Soms kan het voorkomen dat er in de maand december al een premie wordt afgeschreven door uw oude zorgverzekeraar. Geen paniek, als u bent overgestapt dan wordt dit automatisch teruggestort, dit wordt pas gedaan als de opzegging volledig verwerkt is.

Het terugstorten van de premie kan af en toe een aantal weken duren. Wilt u toch liever uw geld terug omdat u het op het moment nodig heeft, dan kunt u het bedrag ook storneren bij uw bank.

Wat als ik overstap na 31 december?

Het kan voorkomen dat u pas overgestapt bent in januari, na het zorgseizoen dus. Overstappen is natuurlijk nog wel mogelijk in januari, alleen moet u nu wat meer werk doen. U moet namelijk na 31 december zelf uw oude zorgverzekering opzeggen, dit kan via een opzegbrief van uw zorgverzekeraar.

Heeft u geen postzegels? Geen probleem, het is ook mogelijk om via de e-mail een opzegging te regelen. Daarnaast is het vaak mogelijk om via uw eigen account op het internet uw zorgverzekering stop te zetten.

Overstappen in de periode van februari en half november naar een andere zorgverzekeraar gaat niet zomaar. Dit is alleen mogelijk als u in een scheiding zit en nu een persoonlijke zorgverzekering nodig hebt of als iemand 18 jaar is geworden. Na de leeftijd van 18 is het verplicht om te beschikken over een eigen zorgverzekering.

Medische acceptatie bij zorgverzekeringen

In Nederland maken we gebruik van een basis zorgverzekering, deze is voor iedereen verplicht. Zorgverzekeraars zijn verplicht om uw te accepteren voor een basisverzekering.

Met verzekeringen wordt er vaak gebruik gemaakt van een acceptatieplicht, er wordt dan gekeken naar uw leeftijd, gezondheid of geslacht om te bepalen of u geaccepteerd wordt. Bij een basisverzekering wordt er geen gebruik gemaakt van acceptatieplicht. Voor aanvullende verzekeringen wordt er vaak gebruik gemaakt van medische acceptatie.

Wat is een medische acceptatie?

Met een medische acceptatie probeert een zorgverzekeraar erachter te komen wat uw zorgkosten zijn. Zo wordt er gekeken naar huidige zorgkosten, zorgkosten uit het verleden of mogelijke zorgkosten die ontstaan in de toekomst.

Vervolgens wordt er gekeken hoe de situatie ervoor staat en of u wordt geaccepteerd voor de verzekering. Het kan zijn dat er een te groot risico op zorgkosten is, de zorgverzekeraar heeft dan het recht om u te mogen weigeren. Ook komt het wel eens voor dat u na de medische acceptatie een gewijzigde polis ontvangt met een hogere premie.

Komt medische acceptatie vaak voor?

Steeds meer verzekeraars kiezen ervoor om medische acceptatie af te schaffen. Vaak wordt er nog om een medische keuring gevraagd als u gebruikt wilt maken van aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld geneesmiddelen, tandartskosten of fysiotherapie behandelingen.

Als u gebruik wilt maken van een aanvullende verzekering met vergoeding tot €1000 voor bijvoorbeeld tandartskosten, dan wordt er vaak medische acceptatie toegepast door verzekeraars.

Hoe ziet medische acceptatie eruit?

Medische acceptatie wordt dus vaak toegepast als u gebruik wilt maken van een aanvullende verzekering. Maar hoe ziet zo’n medische acceptatie en acceptatieprocedure er precies uit en wat kunt u verwachten? Allereerst wordt er vaak een vragenlijst toegestuurd met vragen over huidige zorg en gezondheid. Het is de bedoeling dat u deze vragenlijst naar waarheid invult.

Ook worden er vaak vragen gesteld over het gebruiken van een bril, lenzen, medicijnen en tandheelkunde. Verwacht u in 2019 bijvoorbeeld een beugel of speciale behandeling, dan wil de zorgverzekeraar dit maar al te graag weten. Het kan zelfs voorkomen dat u moet verklaren dat u zowel geestelijk als lichamelijk topfit in orde bent.

Als antwoorden op de vragen niet goed genoeg zijn, dan worden er vaak vragen gesteld aan behandelend arts of tandarts. Zo krijgt de verzekeraar goed inzicht in uw situatie en voorkomt u dat u onderverzekerd bent. Bekijk de vergelijker om direct in te zien welke verzekeringen geen gebruik maken van medische acceptatie.

Medische acceptatie bij overstappen in laatste week van het zorgseizoen

Iedereen stapt in het zorgseizoen over van zorgverzekeraar. Echter kiezen veel mensen ervoor om pas in de laatste week van december over te stappen, dit kan nadelen hebben. Heeft u bijvoorbeeld gekozen voor een uitgebreide aanvullende verzekering met medische acceptatie, dan kan het acceptatieproces een stuk langer duren.

Ook kan het voorkomen dat u uiteindelijk niet wordt geaccepteerd na de medische acceptatie. Vaak krijgt u dan een ander pakket aangeboden voor een hogere premie.

Gaat u niet akkoord, dan kunt u vaak terecht bij uw oude zorgverzekeraar of u kiest ervoor om te overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De deadline voor het overstappen is vastgesteld op 31 januari 2019, zorg dat u voor deze datum bent overgestapt. Zo voorkomt u dat u onverzekerd rondloopt.

Wat is een restitutiepolis?

In Nederland kunnen we kiezen uit verschillende soorten zorgverzekeringen. Zo kunt u dus ook kiezen voor een restitutiepolis. Restitutie is een duur woord voor teruggave. Het is een zorgverzekering waarbij u eerst zelf de zorgkosten betaald en deze op een later moment vergoedt krijgt van uw zorgverzekeraar. Het is de bedoeling dat u facturen inlevert bij uw zorgverzekeraar, zij vergoeden vervolgens de zorgkosten.

Voordelen van een restitutiepolis

We hebben u zojuist verteld dat u zelf de zorgkosten moet betalen voordat u deze vergoed krijgt. Tegenwoordig komt het nog weinig voor dat dit nodig, vaak krijgt u direct de zorgkosten vergoed.

Maar waarom kiezen voor een restitutiepolis dan? Mensen kiezen voor deze soort polis voornamelijk door de vrije zorgkeuze. Zo kunt u zelf beslissen waar u zorg wilt ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan apotheken of ziekenhuizen. Wel zo fijn om zorg te ontvangen in een plek naar keuze.

Zorgkosten vergoeding werkt anders met een restitutiepolis

Voordat u een zorgverzekering afsluit is het slim om te kijken naar de polisvoorwaarden. Hier kunt u vinden hoe het vergoeden van zorgkosten in zijn werk gaat.

Met een restitutiepolis kan het zijn dat u zelf zorgkosten moet voorschieten, in veel gevallen is dit niet meer van toepassing en krijgt u direct de kosten vergoedt. Toch is het nog steeds slim om de polisvoorwaarden goed door te lezen, zo komt u niet voor onverwachte verrassingen.

Zorgpremie restitutiepolis

Als we de zorgpremie van een restitutiepolis gaan vergelijken met andere soort zorgverzekeringen, dan zien we dat de zorgpremie vaak hoger is als bij andere zorgverzekeringen. Dit komt doordat u een vrije zorgkeuze heeft.

De zorgverzekeraar heeft voor een restitutiepolis geen afspraken gemaakt met ziekenhuizen, dit betekent dat zorg duurder wordt. Vervolgens wordt dit verrekend in de maandelijkse zorgpremie.

Wat is een combinatiepolis?

We kunnen in Nederland kiezen uit verschillende soorten zorgverzekeringen. Zo dus ook voor de combinatiepolis. Zoals de naam al zegt is het een combinatie, in dit geval een combinatie van verzekeringen. Een combinatiepolis zijn een naturapolis en restitutiepolis samengevoegd.

Dit betekent dat er met sommige zorgverleners wel afspraken zijn gemaakt, maar voor sommige ook niet. Ook met vergoedingen kan het zijn dat u sommige zorg geheel vergoedt krijgt, maar andere zorg juist weer niet. Het is dus zeer belangrijk dat u goed de polisvoorwaarden doorleest om hoge zorgkosten te voorkomen.

Belangrijkste punten van een combinatiepolis

Een combinatiepolis is dus een combinatie van een natura en restitutiepolis. Het kan dus wel eens voorkomen dat u zelf de zorgkosten moet voorschieten als deze onder de restitutie dekking valt. Zorg die in de polisvoorwaarden staat onder natura dekking, wordt direct vergoedt. Bijvoorbeeld voor een hoortoestel.

Nadelen van een combinatiepolis

Het is mogelijk dat u zorgkosten moet voorschieten en pas later vergoedt krijgt. Daarnaast is het mogelijk dat u zorgkosten niet geheel vergoed krijgt, dit ligt eraan onder welke dekking de zorg valt.

Voordat u dus zorg gaat ontvangen is het van groot belang om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Zo ziet u direct welke zorg onder welke soort dekking valt.

Wat is een naturapolis?

We kunnen in Nederland kiezen uit 4 verschillende soorten zorgverzekeringen, zo kunt u ook kiezen voor een naturapolis. Met een naturapolis krijgt u direct uw zorgkosten vergoed van de verzekeraar.

Echter krijgt u alleen volledige zorgvergoeding als uw verzekeraar afspraken heeft met ziekenhuis waarin u behandelt wordt. Zo niet, dan worden de zorgkosten vaak maar voor 75% vergoed en moet je de rest zelf betalen.

Hoe gaat een naturapolis in zijn werk?

In het zorgseizoen maken zorgverzekeraars afspraken met zorgverleners voor het volgende jaar. Tijdens het afspraken maken wordt er niet enkel gekeken naar de prijs van zorg, maar ook naar de kwaliteit zorg die geleverd wordt in een ziekenhuis bijvoorbeeld.

Heeft uw arts of ziekenhuis afspraken en een contract met uw zorgverzekeraar, dan worden zorgkosten over het algemeen altijd volledig vergoedt.

Eigen bijdrage 

Als je dus een naturapolis hebt, dan kun je dus alleen volledige zorgkosten vergoeding ontvangen bij zorgverleners met afspraken. Is dit niet het geval, dan moet u vaak zelf een flink deel van de zorgkosten zelf betalen. In de meeste gevallen moet u 25% van de zorgkosten zelf betalen bij zorgverleners zonder afspraken.

Gaat u dus naar een zorgverlener om behandeld te worden, zorg er dan voor dat u weet of er afspraken gemaakt zijn. Daarnaast kunt u altijd de klantenservice raadplegen bij brandende vragen over vergoedingen met een naturapolis.

Zijn er verschillen tussen basisverzekeringen?

Veel mensen vragen zich tegenwoordig af of er verschillen zijn tussen de basis zorgverzekering. Op sommige vlakken zijn er zeker verschillen.

Bijvoorbeeld de inhoud van zorg die vergoed wordt, dit wordt door de overheid wettelijk vastgesteld en moet nageleefd worden. Het grote verschil tussen basisverzekeringen zit hem vooral in de manier van zorgvergoeding door de verzekeraar.

Verschillende soorten basisverzekeringen

Er zijn 4 verschillende soorten basisverzekeringen, zo kunt u kiezen voor een restitutiepolis, naturapolis, budgetpolis of combinatiepolis. Gaat u voor een naturapolis, dan krijgt u alleen zorg volledig vergoedt bij gecontracteerde verzekeraars. Ontvangt u zorg bij een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet u een eigen bijdrage betalen.

Wilt u liever vrije zorgkeuze hebben? Dan is de restitutiepolis geschikt voor u. Bij elke zorgverlener krijgt u volledig de zorgkosten vergoedt. Bij extreem hoge zorgkosten is het slim om van te voren contact op te nemen met uw verzekeraar in verband met vergoeding en dure zorgkosten.

Daarnaast kunt u kiezen voor een combinatiepolis, dit is een natura en restitutiepolis gecombineerd. Ook een budgetpolis is beschikbaar, echter heeft u met deze polis een stuk minder keus uit zorgverleners, maar is wel goedkoper in vergelijking met de andere polissen.

Verschil in premie en declaratie

U kunt dus kiezen uit verschillende soorten polissen. De premie van deze polissen verschilt erg veel met elkaar. Zo betaalt u voor een restitutiepolis vaak meer dan voor een naturapolis. Over het algemeen is een budgetpolis het goedkoopst, maar weinig keuze uit zorgverleners. Declareren is per polis ook verschillend.

Hoe werkt overstappen van zorgverzekering?

Een nieuwe zorgverzekering kiezen en overstappen is tegenwoordig een eitje. Het is mogelijk om over te stappen van zorgverzekering tot 1 februari 2019, maar het opzeggen van uw oude zorgverzekering moet voor 1 januari 2019 gedaan zijn.

Als u overstapt, dan wordt uw oude zorgverzekering opgezegd door uw nieuwe zorgverzekeraar. Handig dus! Hieronder hebben we wat informatie opgesomd, alle informatie lezen? Druk snel op de volgende link: overstappen zorgverzekering.

 • Stapt u over voor 1 januari, dan kunt u in het nieuwe jaar overstappen tot en met 31 januari om naar een nieuwe zorgverzekering over te stappen.
 • U kunt pas echt goed overstappen nadat de alle zorgpremies bekend gemaakt zijn, dit wordt over het algemeen rond half november bekend gemaakt.
 • U krijgt standaard een brief en vaak ook een e-mail van uw huidige zorgverzekeraar met de nieuwe zorgpremies voor 2019. Let wel goed op de polisvoorwaarden, deze kunnen voor 2019 zijn aangepast.
 • Het kan voorkomen dat u in 2019 een beter aanbod kunt krijgen bij een andere zorgverzekeraar, dan is het verstandig om een overstap te maken van zorgverzekeraar.
 • Ziet u dat u een beter aanbod en dekking kunt krijgen bij een andere zorgverzekeraar, dan kunt u alvast alles met elkaar vergelijken in onze zorgvergelijker.

Overstappen van zorgverzekering

In Nederland kan iedereen aan het einde van het kalenderjaar overstappen van zorgverzekering. Het is de bedoeling dat u uw oude zorgverzekering opzegt voor 1 januari 2019. Er zitten flink wat voordelen aan het overstappen voor 1 januari 2019, we hebben ze hieronder voor u opgesomd:

 • Uw nieuwe zorgverzekeraar zorgt er dan voor dat uw oude zorgverzekering automatisch wordt opgezegd, zo hoeft u er niks voor te doen en wordt alles geregeld. Ook is het mogelijk om uw zorgverzekering stop te zetten voor 1 januari.
 • Als u heeft opgezegd voor 1 januari, dan heeft u de tijd om tot 31 januari te oriënteren en om vervolgens over te stappen. Gebruik de informatie om jezelf te belonen met de voordelen.

Vergoeding anticonceptie zorgverzekering

Vergoeding anticonceptie onder de 18 jaar

Veel vrouwen in Nederland maken gebruik van anticonceptie, hier zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden. Kosten van anticonceptie worden voor vrouwen onder 18 jaar vergoedt vanuit de basis zorgverzekering.

Dat betekent dat er geen eigen risico betaalt hoeft te worden, echter kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet doen voor specifieke anticonceptie.

Vergoeding anticonceptie van 18 tot 21 jaar

Wanneer vrouwen ouder worden dan 18 jaar, dan veranderen er een aantal zaken rondom de vergoeding. Nog steeds wordt anticonceptie vergoedt vanuit de basisverzekering, maar helaas moet er wel aanspraak gemaakt worden op het eigen risico, en zelfs soms een eigen bijdrage. Bekijk de polisvoorwaarden goed om erachter te komen welke soort anticonceptie vergoedt wordt.

 • Als u nog geen 21 bent, dan is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt dan vergoedt vanuit de basis zorgverzekering. Helaas moet er dan nog steeds eigen risico betaalt worden, maar het grootste deel van de eigen bijdrage wordt vergoedt.

Vergoeding anticonceptie vrouwen ouder dan 21 jaar

Als een vrouw de leeftijd van 21 heeft bereikt, dan wordt anticonceptie niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Natuurlijk is het wel mogelijk om te kiezen voor een aanvullende verzekering, zo worden kosten van anticonceptie alsnog vergoed. Hieronder een aantal voordelen die u kunt verwachten bij het kiezen van een aanvullende verzekering:

 • U hoeft geen eigen risico te betalen voor anticonceptie, soms wel eigen bijdrage als het gaat om een specifieke soort anticonceptie. Bekijk de polisvoorwaarden daarom goed voordat u een nieuwe aanvullende verzekering afsluit.
 • Let op, bent u ouder dan 21 jaar en wilt u een aanvullende verzekering afsluiten voor kostenvergoeding van anticonceptie? Dan is het van tevoren verstandig om goed te kijken naar de totale kosten van een geheel jaar anticonceptie. Vaak bent u dan namelijk goedkoper uit, in plaats van een speciale aanvullende verzekering.

Anticonceptiemiddelen die worden vergoedt vanuit de aanvullende verzekering

 • Kosten van de anticonceptiepil en anticonceptiepleister
 • Koper- en hormoonspiraal
 • Condooms en vrouwencondooms
 • Nuva-ring
 • Prikpil

Hoe zit het met de zorgtoeslag in 2020?

Het is in Nederland verplicht om na je 18e een basiszorgverzekering af te sluiten. Meestal rond deze leeftijd zijn mensen nog student en hebben ze geen groot besteedbaar inkomen.

Voor jonge mensen of lagere inkomens heeft de overheid een zorgtoeslag, hiermee kun je een groot deel van de maandelijkse of jaarlijkse zorgpremie betalen.

Om zorgtoeslag te kunnen ontvangen moet er aan een aantal voorwaarden voldoen worden, we hebben ze hieronder opgesomd:

 • Je moet een basis zorgverzekering moeten hebben afgesloten, dit is dan immers ook verplicht om te doen in Nederland.
 • Je moet voldoen aan de leeftijd van 18 jaar, dan pas kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag.
 • Je moet in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of over de Nederlandse nationaliteit beschikken.
 • Je jaarinkomen moet jaarlijks minder zijn dan € 28.720.
 • Je komt in aanmerking voor zorgtoeslag als er niet meer gespaard vermogen is dan € 113.415.

Lagere inkomens

Het is dus verplicht om over een basisverzekering te beschikken, dit kan soms voor lagere inkomens duur zijn. Daarom kun je vrijwel altijd gebruik maken van zorgtoeslag met een laag inkomen. Voor 2020 is de zorgtoeslag verhoogd met een paar euro. De totale maandelijkse zorgtoeslag is voor 2020 vastgesteld op € 99.

Eigen zorgverzekering verplicht bij 18 jaar

Je hebt het net al kunnen lezen, als je 18 jaar bent geworden, dan is het verplicht om een persoonlijke zorgverzekering af te sluiten. Je kunt pas een zorgtoeslag ontvangen wanneer je beschikt over een basisverzekering, dit kan bij de belastingdienst en is zo geregeld. Er wordt zorgtoeslag gestort op je rekening na de volgende kalendermaand van je verjaardag.

Zorgtoeslag wordt maandelijks gestort, dit gebeurt vaak op de 20e van iedere maand. Zo kun je altijd jouw zorgverzekering blijven betalen en ben je altijd goed verzekerd voor dure zorgkosten.

Te laat mijn zorgtoeslag aangevraagd

Het kan zo zijn dat je net 18 bent geworden en een zorgverzekering hebt afgesloten, maar je bent al enkele weken vergeten om een zorgverzekering af te sluiten. Is dit het geval, dan kun je deze zorgtoeslag alsnog ontvangen door het terug te vragen bij de belastingdienst.

Dit kan tot maximaal 1 jaar, zorg ook dat je dit geregeld hebt voordat het 1 september is. Na 1 september kun je over 2018 geen zorgtoeslag meer terugvragen.

Goedkoopste zorgverzekering van 2020

Veel mensen vragen zich af welke zorgverzekering het goedkoopst is. We hebben ze voor u hieronder onder elkaar gezet. Alle premies zijn actueel voor 2020 en berekend met een eigen risico van € 885.

 • Zorgverzekering ZieZo Selectief voor € 79,95 per maand
 • Anderzorg voor een maandelijkse premie van € 83
 • Zorgverzekering van Zekur met een maandelijkse premie van € 83,50
 • ZieZo Basis voor maandelijkse premie van € 83,95
 • De Friesland voor een maandelijkse premie van € 84,75

Zoals u kunt zien is de de goedkoopste zorgverzekering in 2020 ZieZo Selectief met een maandelijkse premie van € 79,95. Echter is hier wel berekend en vergeleken met een eigen risico van € 885. Deze specifieke zorgverzekering is een budgetpolis en daarom dus ook zo goedkoop.

Helaas heb je minder keus uit zorgverleners met een budgetpolis, er zijn namelijk maar met 12 zorgverleners afspraken gemaakt. U bent gegarandeerd van een goede verzekeraar doordat ZieZo een submerk is van het grote verzekeringsconcern Zilveren Kruis.

Wilt u direct deze zorgverzekering van ZieZo vergelijken met alle andere zorgverzekeringen in Nederland, dan kunt u direct vergelijken. Klik op de link om naar de vergelijker te gaan!

Het vinden van de goedkoopste zorgverzekering 2020

Jaarlijks komt vaak de vraag, welke zorgverzekering is het goedkoopst? We kunnen u mededelen dat dit puur afhankelijk is van uw persoonlijke voorkeuren en wensen. Om u te helpen hebben we een handige zorgverzekering vergelijker. U vult uw persoonlijke wensen en eisen in en u krijgt direct een duidelijk overzicht te zien van de goedkoopste zorgverzekeringen met de laagste premies en beste dekking.

Andere persoonlijke wensen en eisen

Zoals u net heeft kunnen lezen is er voor iedereen persoonlijk een goedkope zorgverzekering. Het kan zo zijn dat u genoeg heeft aan een simpele basis zorgverzekering, maar sommige mensen moeten zoeken naar een uitgebreide zorgpolis om goed verzekerd te zijn tegen zorgkosten.

Wij kunnen dus simpelweg niet bepalen voor u welke zorgverzekering het goedkoopst is, dit hangt echt af van uw persoonlijke wensen en zorg eisen. Wel kunt u een goedkope zorgpolis vinden door de zorgvergelijker te gebruiken.

Waar moet u op letten?

Het betekent niet altijd dat een goedkope zorgpremie ook gelijk staat aan de beste dekking. Verwacht u bijvoorbeeld in 2020 veel zorgkosten, dan is vaak een iets duurdere zorgpolis voordeliger door een betere dekking. Check dus goed andere polissen om te kijken waar u de beste deal kunt krijgen.

Goedkoopste basisverzekering met een eigen risico van €385,-

Bovenaan hebben we de goedkoopste basisverzekeringen staan met een eigen risico van €885, maar veel mensen kiezen liever niet voor een vrijwillig eigen risico. Hierom hebben we de 5 goedkoopste zorgverzekeringen met een eigen risico van €385 bij elkaar gezet. Dit is het minimale eigen risico, minder is helaas niet mogelijk.

 • Zorgverzekering Zekur voor maandelijkse premie van € 98,50
 • Zorgpolis ZieZo Selectief voor maandelijkse premie van € 101,95
 • Zorgverzekering Univé Select voor maandelijkse premie van € 105,85
 • Zorgpolis ZieZo Basis voor maandelijkse premie van € 105,95
 • Zorgverzekering Bewuzt voor maandelijkse premie van € 105,95

Studenten & de zorgverzekering

Veel studenten hebben nog niet zoveel ervaring met een zorgverzekering afsluiten. Tegenwoordig is het afsluiten en kiezen van een studenten zorgverzekering reuze makkelijk en zo gepiept.

Vaak kiezen studenten door een klein besteedbaar bedrag alleen voor de basiszorgverzekering en geen aanvullende polissen. Het komt dan ook vrij weinig voor dat studenten kiezen voor een aanvullende verzekering. Als student kun je al helemaal besparen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Steeds meer aanbod voor studenten

Veel zorgverzekeraars kiezen ervoor om zich te richten op de doelgroep studenten. Er zijn dan ook veel zorgverzekeringen die aangeboden worden aan studenten voor een lagere maandpremie, maar dit betekent niet altijd dat dit de beste keuze is. Het beste is altijd om nog eventjes snel te vergelijken, zo ben je verzekerd met de beste dekking en goedkoopste premie.

18 jaar oud

Het is in Nederland verplicht om na je 18e verjaardag te beschikken over een persoonlijke zorgverzekering, dus niet meer meeverzekerd zijn op de polis van de ouders. Mensen die 18 jaar worden krijgen vaak van de huidige verzekeraar een aanbod gestuurd, maar dit betekent niet dat je dit aanbod moet aannemen.

Gebruik de vergelijker en kijk naar de laagste premie met de beste dekking. Het belangrijkste is natuurlijk de dekking en niet de zorgpremie.

Pas op voor de goedkoopste zorgverzekeringen

Het kan zijn dat je als student direct kiest voor een zorgverzekering met de laagste premie, maar dit is niet altijd de beste keuze. Het komt vaak voor dat sommige zorgverleners niet gecontracteerd zijn bij goedkope zorgverzekeringen. Je wilt natuurlijk niet een deel zelf van de zorgkosten bij betalen bij niet gecontracteerde zorgverleners.

Kijk als student voor het afsluiten dus goed de polisvoorwaarden door. Je kunt dan direct zien met welke zorgverleners er afspraken zijn gemaakt.

Daarnaast kun je kiezen uit vier verschillende soorten polissen: natura polis, restitutiepolis, budgetpolis en combinatiepolis. De premies en soort dekking verschilt enorm van elkaar.

Ontvang zorgtoeslag als student

Als student en jongvolwassenen komen er ineens erg veel kosten je kant op. De zorgverzekering moet helaas wel elke maand betaalt worden. De overheid probeert je te helpen met het betalen van zorg door een zorgtoeslag te storten, dit is in 2019 € 99 en is snel en eenvoudig aan te vragen bij de belastingdienst.

Student en kiezen voor vrijwillig eigen risico?

Veel studenten willen graag een zo goedkoop mogelijke zorgpolis. Je kunt ervoor kiezen om de zorgpremie te verlagen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico, dit kan met maximaal €500. Daarbovenop komt gewoon het verplichte eigen risico, dit komt neer op een totaal eigen risico van €885.

Eigen risico hoef je niet voor elke soort zorg te betalen, zo zijn behandelingen of bezoek aan de huisarts eigen risico vrij. Verwacht je bijna geen zorg in 2019, dan kun je gerust kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Pas wel op, bij onverwachte zorg betekent dit dus dat je zelf een flink eigen bedrag moet betalen.

Sporters & de zorgverzekering

Veel mensen vragen zich af hoe het nou eigenlijk zit met sporters en de zorgverzekering. Sporters vragen zichzelf dan ook vaak af of ze extra kunnen besparen als ze kritisch een zorgverzekering kiezen. Vaak kun je al flink wat geld besparen door middel van aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld fysiotherapie behandelingen of behandelingen bij de sportarts.

 • Als sporter heb je uiteraard een goede conditie en gezondheid, maar dit betekent nog niet dat je een blessure kunt oplopen tijdens het sporten. Vaak lopen zorgkosten erg hoog op bij behandelingen voor een blessure.
 • Je kunt als sporter in eerste instantie kiezen voor een basisverzekering, dit is verplicht. Maar in sommige gevallen kan het slim zijn om toch voor een aanvullende verzekering te kiezen, doe je bijvoorbeeld aan basejumpen of klimmen, dan kunnen zorgkosten hoog oplopen bij een blessure. Een aanvullende verzekering dekt deze zorgkosten dan, deze vallen onder het algemeen niet onder de basisverzekering.

Wat kun je verzekeren als sporter?

Er zijn een aantal dingen die je als sporter zeker verzekerd wilt hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan een zware blessure aan je voet, de kosten van behandeling hiervan vallen gelukkig onder basis zorgverzekering. Echter moet je wel aanspraak maken op je eigen risico, dit betekent dat je het eerste deel van de zorgkosten zelf moet betalen. In 2019 is dit nog steeds €385.

 • Voor sommige gevallen hoef je jezelf niet te extra bij te verzekeren, zo worden behandelingen in het ziekenhuis vaak vergoedt vanuit de basisverzekering. Echter worden behandelingen bij de fysiotherapeut weer niet vergoedt, hier heb je een aanvullende verzekering voor nodig. Bekijk dus goed de polisvoorwaarden.
 • Verwacht je zorgkosten zoals behandelingen bij een fysiotherapeut vanwege blessures, dan is het zeker slim om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Dit betekent dat de volledige zorgkosten worden gedekt en dat je geen eigen risico hoeft te betalen.

Vrijwillig eigen risico kiezen als sporter?

Veel mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico om te genieten van de korting op de maandelijkse zorgpremie, maar dit is niet altijd verstandig. Vooral als je sporter bent en een grote kans hebt op blessures is dit vaak niet slim. Verwacht je weinig zorgkosten, dan kun je voor vrijwillig eigen risico kiezen. Je kunt kiezen uit €100 tot €500 extra eigen risico, dit komt bovenop het verplichte eigen risico van €385.

 • Als sporter moet je goed opletten bij het kiezen van een vrijwillig eigen risico. Het kan zo zijn dat je als sporter verwacht geen zorgkosten te maken in 2019, maar een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Je hebt naast een blessure of ongeluk natuurlijk geen zin om extra geld te betalen voor de zorgkosten.

Collectieve zorgverzekering

Vaak krijgen sporters te maken met de zogenaamde collectieve zorgverzekering van sportverenigingen of grote organisaties. Het zijn verzekeringen die op maat worden aangeboden en vaak kun je een korting van 10% ontvangen op de basisverzekering. Dit betekent echter niet altijd dat dit de goedkoopste optie is. We leggen het hieronder uit:

 • Het kan zo zijn dat je een stuk goedkoper uit bent als je zelf een aanvullende verzekering. Collectieve verzekeringen worden vaak alleen maar aangeboden door relatief duurdere zorgverzekeraars. Vergelijk dus goed voor jezelf wat het beste aanbod is.
 • Meestal hebben verzekeraars het grootste voordeel als mensen veel collectieve verzekeringen afsluiten. Er wordt namelijk in 1 klap een hele groep mensen aangesloten. Nogmaals raden we je aan om ondanks dit aanbod alle zorgverzekeringen en opties met elkaar te vergelijken.

Wat is een budgetpolis?

Mensen die graag gebruik maken van een goedkope basisverzekering hebben vaak een budgetpolis. Het goedkoop zijn is dan ook het meest kenmerkende aan deze soort polis. Echter zitten er ook wat nadelen aan een budgetpolis, zo heeft u geen ruime keuzevrijheid in zorg en kunt u maar bij enkele zorgverleners terecht.

De zorgverzekeraar heeft namelijk voor de budgetpolis speciale afspraken gemaakt met zorgverleners voor de scherpste prijs. Dit gebeurt dan ook enkel bij een paar zorgverleners in Nederland. Dit betekent niet dat u verplicht bent om naar een ziekenhuis te gaan waar afspraken mee zijn gemaakt, maar vaak moet u dan wel zelf een flink deel van de zorgkosten zelf betalen.

Wat zijn de voordelen van een budgetpolis?

Het grote voordeel is toch wel de lagere zorgpremie in vergelijking met andere polissen zoals een naturapolis of restitutiepolis. Echter is uit onderzoek gebleken dat mensen met een budgetpolis toch jaarlijks veel extra reiskosten kwijt zijn. Er is immers maar met een paar zorgverleners in Nederland afspraken gemaakt, houdt hier rekening mee dus.

Wat zijn de nadelen van een budgetpolis?

Door weinig afspraken met zorgverleners heeft u maar keus uit 12 zorgverleners in Nederland. Ook komt hier vaak dus extra reistijd bij kijken wat kosten met zich meebrengt. Als u gebruikt maakt van medicatie of geneesmiddelen, dan is het vaak alleen mogelijk om deze online te bestellen. Voor sommige mensen is dit een nadeel.

Op het gebied van contact is er vaak flink bespaard, zo kunt u vaak alleen contact hebben met uw zorgverzekeraar via een online platform. Daarnaast is het een groot nadeel dat bij niet gecontracteerde zorgverleners zorgkosten voor een groot deel zelf betaald moeten worden.

Voorbeeld

Stel u heeft een knieoperatie nodig en u moet deze ondergaan bij een niet gecontracteerde zorgverlener. De zorgkosten van deze behandeling zijn €8.000, maar doordat er geen afspraken zijn gemaakt moet u een eigen bijdrage doen. In de meeste gevallen moet u dan 20% tot 40% van de behandeling zelf betalen, hoeveel is verschillend per verzekeraar.

Hoe annuleer ik mijn nieuwe zorgverzekering?

Mijn overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar, is deze te annuleren? Een veelgestelde vraag door mensen in Nederland die een minder goede keus hebben gemaakt. Gelukkig heb je in Nederland recht op 14 dagen bedenktijd. Het is dus mogelijk om een nieuwe zorgpolis af te sluiten en vervolgens deze te annuleren. Dit kan altijd kosteloos.

Al premie betaald

Het kan zo zijn dat je al een keer premie hebt betaald voor het volgende jaar. Als je een verzekering annuleert dan wil je dit natuurlijk graag terughebben. Het recht op 14 dagen bedenktijd geldt alleen voor de aankopen op afstand. Heb jij dus een zorgverzekering afgesloten in een kantoor met speciale adviseurs, dan is dit helaas niet mogelijk.

Hoe annuleer ik een zorgverzekering overstap?

Het is dus mogelijk om een zorgpolis overstap te annuleren bij een koop op afstand, dit kun je doen op verschillende manieren.

Zo kun je bijvoorbeeld met een schriftelijke overeenkomst laten weten dat de overstap geannuleerd moet worden, maar ook via de e-mail of fax is het mogelijk. Wel moet je duidelijk aangeven waar het om gaat met desbetreffende persoonsgegevens en welke verzekering. Hieronder nog een paar opties:

 • Bij de meeste verzekeraars in Nederland kun je een annulering ook doorzetten met telefonisch contact. Handig als je het snel geregeld wilt hebben.
 • We raden aan om naast telefonisch contact ook contact op te nemen via de e-mail of post. Zo heb je altijd een bewijs van opzegging als er problemen voordoen.
 • Bij annulering zorgt jouw nieuwe zorgverzekeraar ervoor dat je weer verzekerd bent bij jouw oude zorgverzekeraar. We raden aan om contact op te nemen met je oude zorgverzekeraar over de annulering, zo ben je nooit niet verzekerd.
 • Ook kun je ervoor kiezen om daarna nog over te stappen, doe dit wel in de overstapperiode.
Wat als de 14 dagen bedenktijd voorbij zijn”?

Je hebt nog een goed nagedacht over je overstap en wil hem toch liever annuleren, maar wat als dit gebeurt na de 14 dagen bedenktijd? Dan kun je helaas niet meer overstappen en moet je wachten tot november 2019 om weer over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

autoverzekeringen vergelijken
auto verzekering vergelijken
autoverzekering afsluiten
vergelijk autoverzekering
auto verzekering vergelijken
autoverzekering berekenen
Laatst geüpdatet op