Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

ADHD medicatie vergoeding (2021)

ADHD medicijnen met de werkzame stof methylfenidaat hebben zichzelf bewezen als een bruikbaar hulpmiddel. De werkzame stof dient voor een positief effect in de hersenen en is effectief in situaties waarin concentratie en focus zijn vereist. Vanuit de basis zorgverzekering ontvang je een zogenaamde “vergoeding ADHD medicatie”. Kom snel achter alle doorgevoerde veranderingen in 2023.

dexamfetamine vergoeding

ADHD medicatie is verkrijgbaar onder verschillende namen, de gelijkenis van deze geneesmiddelen betreft de werkzame stof methylfenidaat:

 • Ritalin
 • Equasym
 • Concerta
 • Kinecteen
 • Medikinet

Ritalin is vereist de bekendste ADHD medicijn op de markt. Naast bovenstaande geneesmiddelen wordt ook dexamfetamine (ook wel Amfexa genoemd) bij een grote groep personen voorgeschreven.

De werkzame stoffen van dit geneesmiddel hebben een sterk vergelijkbare werking als methylfenidaat. Ook Strattera met de werkzame stof atomoxetine wordt nog wel eens voorgeschreven door psychiaters of artsen. Het komt dan ook relatief veel voor in de geestelijke gezondheidszorg.

Goed om alvast te weten is dat er een dexamfetamine vergoeding bestaat in de basis zorgverzekering, lees verder om er meer over weten te komen.

ADHD medicijnen vergoeding in de basisverzekering (2021)

Vanuit de basis zorgverzekering worden er een aantal geneesmiddelen met betrekking tot ADHD vergoed:

 • Dexamfetamine capsule 2,5 MG FNA MR (Amfexa vergoeding)
 • Medikinet (bepaalde doseringen) met de werkzame stof methylfenidaat
 • Ritalin

Zoals je ziet bestaat er geen Strattera vergoeding, namelijk niet alle medicatie ADHD is opgenomen in de basisverzekering. Hierbij zijn de doseringen ook belangrijk.

Amfexa wordt bijvoorbeeld niet vergoed in andere doseringen dan hierboven beschreven. Hiervoor worden de volledige kosten in rekening gebracht of wordt er een eigen bijdrage van maximaal €250,- per jaar geëist.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding ADHD medicijnen 2019 & 2020 zijn er een aantal voorwaarden vastgesteld:

 • Kosten voor dienstverlening van de apotheek & medicatie worden ten allen tijde van je eigen risico afgetrokken (€385,-)
 • Een verwijzing van een arts moet aanwezig zijn
 • 2,5 mg dexamfetamine pillen worden enkel in medische noodzaak verschaft

Alle andere ADHD medicijnen die niet staan beschreven onder het kopje “ADHD medicijnen vergoeding in de basisverzekering” worden niet vergoed. Hiervoor dien je de volledige kosten zelf te betalen.

Dexamfetamine/Amfexa vergoeding in kaart brengen?

Precies weten welke vergoeding je ontvangt voor Dexamfetamine, Amfexa, Concerta of Strattera? Via de website: medicijnkosten.nl worden een aantal handige zaken op een rij gezet volgens het GVS systeem (geneesmiddelenvergoedingssysteem):

 • Voor welke ADHD geneesmiddelen je moet bijbetalen
 • Welke ADHD medicijnen volledig worden vergoed
 • Welke doseringen worden vergoed
 • Welke medicatie niet wordt vergoed

ADHD medicatie vergoeding in de aanvullende verzekering (2021)

De eigen bijdrage voor ADHD medicatie met methylfenidaat bedraagt maximaal €250,- per persoon per jaar in 2023.

Samen met de eigen bijdrage uit 2019 van €385,- kom je uit op een maximale eigen bijdrage van €635,- voor medicatie welke vergoed worden volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

De eigen bijdrage van maximaal €635,- voor ADHD-medicatie wordt door enkele zorgverzekeraars gedeeltelijk en zelfs volledig vergoed. Hiervoor dien je wel een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Om dit voor je overzichtelijk te maken hebben we hieronder alle vergoedingen per verzekeraar in kaart gebracht. Zo wordt het kiezen van je nieuwe zorgverzekeraar nog makkelijker!

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 16/11/2020