Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Kraamzorg vergoeding (2021)

Het is een leuk moment wanneer de kleine eindelijk ter wereld is gekomen. Men ervaart hetzelfde moment van extase als het zien van ontkiemde plantjes. Net als dat deze planten in het begin intensieve zorg nodig hebben, heeft een baby soortgelijke energie nodig.

In Nederland willen we niemand aan zijn lot overlaten, daarom heeft de overheid besloten dat kraamzorg voor 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen uit de basisverzekering vergoed moet worden.

vergoeding kraamzorg

Houd er wel rekening mee dat de tijdsduur en eventuele kosten afhankelijk zijn van de plek van bevalling. De meeste zorgverzekeraars bieden een vergoeding kraamzorg vanuit de aanvullende verzekering. Hieronder vind je een overzicht per verzekeraar.

Wat kost kraamzorg?

Je moet een eigen bijdrage betalen van €4,50 per uur wanneer je thuis bevalt van je kind. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt dan geldt een eigen bijdrage van 2 x €18,00 per dag. Dit is alleen het geval wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen zonder medische noodzaak. Houd er ook rekening mee dat een eigen bijdrage niet hetzelfde is als het eigen risico.

Een eigen bijdrage betaal je iedere keer, maar het eigen risico is gestapeld. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt met een medische noodzaak, dan vervalt de eigen bijdrage voor de kosten kraamzorg. Pas wanneer je naar huis gaat moet je een eigen bijdrage betalen voor de kosten kraamzorg. Dit is vrijwel bij iedere zorgverzekering.

Eigen bijdrage kraamzorg aftrekbaar?

Dit is erg afhankelijk van de situatie, je kunt de eigen bijdrage kraamzorg aftrekken aangezien ze onder “specifieke zorgkosten” vallen, maar alleen wanneer de aanvullende verzekering hiervoor geen dekking beidt.

Dit zijn de eigen bijdrages kraamzorg kosten door de jaren heen:

  • Eigen bijdrage kraamzorg 2018: €4,30 eigen bijdrage en 2 x €17,00 per dag (indien in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak)
  • Eigen bijdrage kraamzorg 2019: €4,40 eigen bijdrage en 2x € 17,50 per dag (indien in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak)

Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering

Hieronder vindt je de verschillende zorgverzekeraars die een kraamzorg vergoeding bieden vanuit de aanvullende verzekering. Keuze kunnen maken? Gebruik altijd de vergelijker om de maandelijkse premie te checken.

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 17/11/2020