Selecteer een pagina

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken en de beste premie van 2022 vinden?

Op zoek naar de beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Lees jezelf in op deze pagina en krijg direct antwoord op al je vragen. Al genoeg onderzoek gedaan? Begin dan direct met bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken om alle premies langs elkaar te houden. Betaal nooit meer te veel premie en bekijk alle aanbieders in 3 minuten zonder allerlei gedoe.

beste inboedelverzekering 2020

Voordelen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

 Gegarandeerd een lage premie!
Dekking naar maat
 Snelle hulp bij schade
 Geen verborgen kosten
 14 dagen bedenktijd

goedkoopste inboedel verzekeringen

Onafhankelijk en Persoonlijk

Vergelijk alle verzekeraars onafhankelijk op persoonlijke situatie en voorkeuren.

goedkope inboedelverzekering

Antwoord Op Al Je Vragen

Alle informatie en vragen over iedere verzekering op 1 centrale plaats lezen en onderzoeken

online inboedel verzekeren

Online Vergelijken & Afsluiten

Alles online regelen met een paar simpele kliks, vergelijk, kies de beste polis en sluit direct af

inboedelverzekeraar

Veiligheid en Privacy

Volledig veilig en anoniem vergelijken, wij slaan geen data op en werken met ssl encryptie.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Eigen Risico

€ 0 tot 150

Alle soorten AVB?

ZZP

MKB

Maandelijkse premie

€ 20,45

✓ Tot 20 medewerkers online inschrijven

21% assurantiebelasting

✓ Dek je bedrijf voor schade aan derden

Waardering

★★★★★ 

7.8 / 10

Eigen Risico

€ 0 tot €150

Alle soorten AVB?

ZZP

MKB

Maandelijkse premie

€ 21,35

✓ Tot 20 medewerkers online inschrijven

21% assurantiebelasting

✓ Dek je bedrijf voor schade aan derden

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gids

Zoals de naam van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering al doet vermoeden is deze verzekering speciaal in het leven geroepen voor de Nederlandse bedrijvigheid van alle soorten en maten. Ondernemers dragen over het algemeen meer risico om aansprakelijk gesteld te worden in vergelijking met de gemiddelde particulier.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt dan ook door vrijwel alle ondernemingsvormen afgesloten. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden tijdens de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Zo zul je een aantal belangrijke keuzes moeten maken over het type dekking waar je over wil beschikken. Doorloop de volgende simpele stappen en je bent in een paar minuten volledig op de hoogte van de huidige premies:

 1. Ga voor jezelf na welke dekking je wilt hebben
 2. Bekijk dekkingen & premies van aanbieders in de vergelijker
 3. Vergelijk bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen en vind de beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering precies, en is het vinden van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeilijk?

Op deze pagina kun je alles vinden over de beroeps en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, Na jezelf te hebben ingelezen kun je de keuze maken voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken zodat je zeker weet dat je over de beste deal beschikt! Lees je met ons mee?

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Waar moet ik op letten bij een AVB verzekering?


 Het maximale verzekerde en eigen risico bedrag

 Altijd 14 dagen bedenktijd

 Kies niet zomaar voor hoogste dekking

 Kijk ieder jaar of je premie gestegen is en bespaar

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die door werknemers of jij zelf wordt veroorzaakt tijdens het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten. Je ontvangt een dekking voor zowel materiële-, letsel- en gevolgschade. Deze zakelijke verzekering wordt regelmatig afgekort naar de AVB verzekering.

Let op: de particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet toereikend en dekt geen schade die zijn ontstaan door bedrijfswerkzaamheden.

Schade op de werkvloer kan behoorlijk wat kosten

Eventuele schade op de werkvloer kan enorm hoog oplopen. Zo kan er lichamelijk schade aan derden worden veroorzaakt maar ook onroerende goederen kunnen worden beschadigd.

Ook het snel gebruiken van andermans spullen kan vaak schade opleveren. In dit soort situaties wordt de onderneming die het heeft veroorzaakt voor de volledige schade verantwoordelijk gesteld.

Bescherm je bedrijf tegen aansprakelijkheid

Wordt je aansprakelijk gesteld voor dit soort schades dan kan dit fatale gevolgen hebben voor je onderneming. Wil je dit voorkomen en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken dan is het eerst slim om de risico’s van het bedrijf in kaart te brengen.

Het ene bedrijf loopt namelijk een hoger risico dan de ander. Denk maar eens aan het verschil tussen een constructiebedrijf en personal trainer.

Is de BAV verzekering verplicht?

Welke dekkingen zijn er beschikbaar?


 Bedrijfsaansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheid

 Werkgeversaansprakelijkheid

 Productaansprakelijkheid

Volgens de wet- en regelgeving in Nederland is een ondernemer niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten.

Echter komt het in de praktijk wel voor dat leveranciers of opdrachtgevers een dergelijke verzekering eisen in het geval van calamiteiten. Voor veel beroeps velden klinkt dit logisch in de oren.

Niet verplicht, maar wel verstandig

Desalniettemin is het volgens de wet dus niet verplicht om een AVB af te sluiten, echter raden we het je wel aan om er goed naar te kijken. Breng allereerst de risico’s van de onderneming in kaart. De AVB kan je namelijk veel kop- en financiële zorgen besparen.

Is de onderneming aansprakelijk gesteld voor schade welke is veroorzaakt door jij zelf of een werknemer dan wordt dit netjes gedekt door je verzekeraar. Randvoorwaarde is natuurlijk wel dat er bewezen moet zijn dat de onderneming daadwerkelijk aansprakelijk is.

Wanneer is een AVB verzekering verplicht?

Welke aanbieders zitten er in de vergelijker?


 Centraal Beheer

 Univé

 OHRA

 Interpolis Glashelder

Zoals we je net hebben verteld wordt deze zakelijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht gesteld volgens de wet. Echter zijn er wel een aantal situaties waarin het kan worden geëist.

Voordat we deze situaties bespreken is het goed om te weten dat er een verschil zit in de beroeps en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. We leggen het voor je uit.

Verschil beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering wil afsluiten zul je een keuze moeten maken tussen de beroeps en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Beide varianten dienen verschillende wensen van bedrijven. De dekking kent dan ook een aantal verschillen:

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekking: schade welke jij als ondernemer of je werknemers veroorzaakt een materialen en mensen. De perfecte dekking voor bedrijven welke veel risico lopen op materiële- en lichamelijke schade.
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekking: vermogensschade wordt veroorzaakt door een beroepsfout. Met name de ondernemingen in een adviesrol maken gebruik van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bij een adviserende rol, verplicht verzekeren

Bekleed de onderneming een adviserende rol? Dan kan het zijn dat je het wel verplicht is om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Dit komt met name voor bij accountants en advocaten. Dit soort consultants bedrijven hebben een hoge verantwoordelijk en kunnen eigenlijk geen fouten veroorloven. Gelukkig bestaat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Alles over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht gesteld door leveranciers en/of opdrachtgevers

We hadden je net al kort verteld dat het regelmatig voorkomt dat een opdrachtgever of leverancier een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eist voordat er daadwerkelijk met elkaar in zee wordt gegaan.

Deze verzekering is dan wel niet verplicht maar de kans op het mis lopen van omzet is groot. Er zijn namelijk steeds meer opdrachtgevers en leveranciers welke van de onderneming een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eisen.

Beroepen voor een bedrijfsaansprakelijkheidspolis

Hieronder hebben we een aantal beroeps velden beschreven waarbij door de opdrachtgever en/of leverancier een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor geëist kan worden.

Wanneer je op voorhand een adviserende rol inneemt en een grote verantwoordelijkheid draagt is het sowieso slim om de keuze te maken voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

• Personal trainer
• Psycholoog
• Aannemer
• Architect
• Hovenier
• Gastouder
• Fotograaf
• Advocaat

 

De kosten voor een AVB verzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten zijn natuurlijk niet onbelangrijk. Je hebt als ondernemer tal van zaken waar je over na moet denken. Sommige risico’s liggen altijd op de loer en kunnen nadelige gevolgen hebben. Daarentegen is het weer niet voordelig om voor alle bestaande risico’s een verzekering af te sluiten.

 • De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering premie moet natuurlijk wel in verhouding staan met de afgedekte risico’s. We zullen je hieronder wegwijs maken in de totale kosten van deze zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en risico’s

In de algemene zin sluit je een verzekering af om een bepaald risico af te dekken. Wanneer je onderneemt ben je blootgesteld aan tal van verschillende risico’s. Vooral beginnende ondernemers zijn vaak niet volledig op de hoogte van potentiële risico’s tijdens de bedrijfsactiviteiten. En met name deze groep is kwetsbaar. Een vast inkomen is namelijk nooit gegarandeerd.

Zoals we al zeiden zal de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering premie in verhouding moeten staan met de af te dekken risico’s. Bedrijf A kan meer risico’s dragen dan Bedrijf B. Logischerwijs zal de premie in deze situatie stijgen.

 • Daarnaast kan het werknemers aantal ook een grote rol spelen. Je krijgt namelijk te maken met pensioenregelingen, ziekteregelingen et cetera. 
 • In de meeste gevallen zijn de kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een klein percentage van de potentiële schade. Vaak een slimme keuze dus.

 

Wat is de hoogte van de BAV verzekering premie?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering premie wordt vastgesteld aan de hand van een aantal factoren. Er bestaat dan ook geen eenduidig antwoord op deze vraag. Ieder beroeps veld is kent andere risico’s in verschillende maten.

Logischerwijs zullen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten stijgen wanneer je risico’s wil afdekken welke een grote schade teweeg brengen en vaker dan gemiddeld kunnen voorkomen.

Voorbeeld premie bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wat we wel kunnen doen is een aantal voorbeelden voor je benoemen. Je kunt je eigen bedrijfswerkzaamheden vergelijken met deze situaties zodat je een beeld van de premie ontvangt. In de eerste situatie bespreken we de situatie van een timmerman welke geen brandgevaarlijke werkzaamheden onderneemt.

Een veel gekozen verzekerd bedrag voor dit beroeps veld is een dekking tot maximaal € 2.500.000,-. De timmerman is in dit geval € 500,- op jaarbasis kwijt voor de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Als timmerman loop je bij een constructiefout meer kans op financiële en lichamelijke schade waardoor een hoog verzekerd bedrag gewenst is. Vervul je bijvoorbeeld een administratieve rol dan kun je gerust voor een lager verzekerd bedrag kiezen. Zo kiezen velen voor een maximale waarde van € 1.250.000,-.

 • In deze situatie beschik je over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering premie ter waarde van € 140,- per jaar. We raden het je altijd aan om de kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken onder alle aanbieders. Premies en dekkingen kunnen namelijk sterk verschillen!

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken met een adviseur

Zoals je wellicht weer van de particuliere verzekeringen is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken altijd een slim idee. Met name bij zakelijke verzekeringen is dit het geval. Ook bij deze verzekering heb je namelijk te maken met verschillen in dekkingen en premies.

 • Je kunt bij een verzekeraar altijd gebruik maken van een adviseur welke samen met jou naar je wensen en risico’s kijkt.
 • Wellicht is het verstandig om meerdere aanvullende dekkingen af te sluiten bovenop de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. 

Zelf de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Voordat je naar een adviseur toe stapt raden wij het je aan om allereerst zelf de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken. Je hebt namelijk vaak te maken met de adviseur van de verzekeraar. Deze zal je logischerwijs het liefste zijn kant op duwen. Het is dan ook goed om allereerst een goed beeld te creëren van alle aanbieders en haar premies en dekkingen.

Voordat je begint met bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken is het verstandig om allereerst je de bestaande en potentiële risico’s in kaar te brengen.

 • Zoals we je hebben verteld draagt een onderneming welke advies verleent hogere risico’s dan een bedrijf dat fysieke producten levert. Stel jezelf de volgende vraag: is het verstandiger om in jouw situatie letsel- en materiële schade af te dekken of kun je beter eventuele vermogensschade bij slecht advies verzekeren?

Je zult namelijk bij vrijwel alle verzekeraars een keuze moeten maken tussen de beroeps en bedrijfsaansprakelijkheids verzekering

Beroeps en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Kies je voor de bedrijfsaansprakelijkheid verzekering profiteer je alleen van een dekking voor schade aan spullen van iemand anders. Ook lichamelijke (letsel) schade worden gedekt. Echter ben je bij deze keuze niet verzekerd voor het aansprakelijk gesteld worden voor verkeerd gegeven adviezen.

 • Voor dit risico zul je de keuze moeten maken voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je personen op de loonlijst dan zul je ook aan de bijhorende aansprakelijkheid op dit gebied moeten denken. Dit soort zaken zijn enorm belangrijk tijdens aansprakelijkheidsverzekering vergelijken.

Hoogte van het verzekerde bedrag

Tijdens het vergelijken zul je merken dat het maximale verzekerde bedrag per verzekeraar hebben vermeld. Dit is het bedrag dat maximaal wordt uitgekeerd bij een claim.

Schrik niet maar letselschade kan oplopen tot in de honderd duizenden euro’s waardoor het populaire verzekerde bedrag ter waarde van € 2.500.000,- vaak wordt gekozen. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten zullen logischerwijs stijgen bij een hoger verzekerd bedrag.

Eigen risico van de AVB

Bij het afsluiten van de AVB heb je bij de meeste verzekeraars te maken met het zogenaamde eigen risico bedrag. Dit bedrag kan variëren van € 50,- tot € 300,- per schadeclaim. De onderneming zal dit bedrag zelf moeten betalen bij het indienen van een claim. Dit is in de standaardsituatie zo. Er zijn ook verzekeraars welke bij de eerste schadeclaim geen eigen risico bedrag in rekening brengen.

Over het algemene zal de maandelijkse premie dalen wanneer je als bedrijf de keuze maakt voor een eigen risico. De verzekeraar kiest hiervoor om roekeloos bedrag tegen te gaan.

Logischerwijs wordt het risico op schade voor de verzekeraar in deze situatie verkleind waardoor jij een premievoordeel kunt ontvangen. Tijdens het vergelijken van alle zakelijke verzekering aanbieders kun je precies zien hoe hoog het eigen risico bedraagt tijdens het indienen van een claim.

Voor wie is de AVB geschikt?

De AVB is speciaal op de markt gebracht voor de totale bedrijvigheid in Nederland. Met uitzondering van grote MNO’s is deze zakelijke aansprakelijkheidsverzekering geschikt voor iedere ondernemingsvorm in Nederland. Met name de ZZP en MKB heeft flink wat baat bij een AVB.

Geschikt voor iedere rechtsvorm

Tijdens het afsluiten wordt er niet gekeken naar de jaaromzet. Ook door het aantal werknemers wordt je vaak niet geweigerd. De eenmanszaak, ZZP, BV, NV, VOF, stichtingen en verenigingen kunnen zich voor eventuele aansprakelijkheid verzekeren. De branche waarin de onderneming actief is maakt niet veel uit voor de acceptatie. Voor de uiteindelijke premie is dit natuurlijk wel belangrijk.

 • We hebben je verteld dat de bedrijfs aansprakelijkheidsverzekering vergelijken ten allen tijde is aangeraden. Voordat je dit doet is het slim om je eigen risico’s in kaar te brengen.

Om deze reden hebben we hieronder een aantal veelvoorkomende aansprakelijkheid claims voor je besproken.

De algemene bedrijfsaansprakelijkheid

De risico’s zijn natuurlijk per beroeps veld verschillend. Zo draagt de ene ondernemer meer verantwoordelijkheid dan de ander. En vergeet natuurlijk ook niet de interne aansprakelijkheid wanneer je over werknemers beschikt.

Desalniettemin heeft iedere ondernemer te maken met de algemene bedrijfsaansprakelijkheid. Het betekent dat je de schade aan derden moet vergoeden wanneer jij hiervoor aansprakelijk wordt gesteld.

De productaansprakelijkheid

Levert de onderneming producten aan consumenten dan heb je te maken met de productaansprakelijkheid. Dit houdt in dat aangerichte schade door het verkochte product aansprakelijk worden gesteld voor de onderneming. Ook dit wordt gelukkig verzekerd met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

De beroepsaansprakelijkheid

Wanneer je jezelf verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid ontvang je een dekking voor de zogenaamde vermogensschade. Dit is vaak het geval bij fout gegeven adviezen, schenden van eigendomsrechten en ontwerpfouten.

Houd dus wel rekening met het feit dat vermogensschade niet wordt gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In veel gevallen wordt deze verzekering vanuit de opdrachtgever of leverancier verplicht gesteld. Loop dan ook geen omzet mis en kies voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Milieu aansprakelijkheid in sommige gevallen

Met name fabrikanten van producten hebben te maken met de milieuaansprakelijkheid. Ook vervoersbedrijven met gevaarlijke stoffen hebben er mee te maken. Een ongeluk met een vrachtwagen of schip vol olie kan financieel nadelig uitpakken. Sanering, productverlies of schade aan een gebouw kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s.

Werkgeversaansprakelijkheid

De werkgeversaansprakelijkheid spreekt eigenlijk voor zich. Wanneer je over werknemers beschikt heb je ook te maken met interne risico’s omtrent de aansprakelijkheid. Ook de eenmanszaken kunnen te maken krijgen met de werkgeversaansprakelijkheid. Een stagiaire of tijdelijke uitzendkracht kan namelijk ook schade maken naast jij zelf.

Laatst geupdatet op 27/02/2023

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort