Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)
Inhoudsopgave
Wij krijgen zo nu en dan de vraag: “Wat is GVS precies en wat houdt het in?” Daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen op bepaalde vergoedingen voor medicijnen kom je vaak de term GVS of GVS lijst tegen.
Deze term staat voor het geneesmiddelen vergoedingen systeem die wordt opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin worden alle geneesmiddelen opgesteld die vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars.
Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over hoe het precies zit met GVS medicijnen, het eigen risico en de eigen bijdrage. Hiermee hopen wij jou namelijk voldoende te informeren om vervolgens een goede keuze te maken voor een passende zorgverzekering.
Hoe ziet de GVS lijst er uit?
Het Geneesmiddelen vergoeding systeem is als het ware een grote lijst met geneesmiddelen. Al deze GVS geneesmiddelen staan op volgorde van werkzame stoffen. Het kan daarom zo zijn dat er meerdere varianten medicijnen op de lijst staan die dezelfde werkzame stof bevatten.
Zorgverzekeraars moeten minimaal één variant van een bepaalde werkzame stof opnemen in de basisverzekering. Wanneer er meerdere varianten zijn mag de zorgverzekeraar zelf bepalen welke variant zij vergoeden vanuit de basisverzekering.
Dit noemen we ook wel het preferentiebeleid en zorgt ervoor dat er van iedere werkzame stof minimaal één soort medicijn wordt vergoed.
Welke medicijnen worden er vergoed?
Zorgverzekeraars maken vaak afspraken met de fabrikanten van bepaalde geneesmiddelen. Hierdoor verschilt het per verzekeraar welk geneesmiddel wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De verzekeraars proberen de kosten natuurlijk zo laag mogelijk te houden, zodat ze lage zorgpremies kunnen bieden.
Daarom wordt er vaak gekozen voor de goedkoopste variant van een bepaald geneesmiddel. De goedkoopste variant verschilt per verzekeraar en daarom is het verstandig om verschillende verzekeraars zorgvuldig met elkaar te vergelijken.
Dit is vooral slim om te doen wanneer je een bepaald soort medicijn gebruikt die niet door iedere verzekeraar wordt vergoed. Houdt hier dus ten alle tijden rekening mee en maak gebruik van de vergelijker op deze pagina om erachter te komen.
Hoe zit het met niet geregistreerde geneesmiddelen?
Heb je een geneesmiddel nodig die niet is opgenomen in het Geneesmiddelen vergoedingen systeem? Dan kun je in bepaalde gevallen toch in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hieronder zie je precies in welke situaties dit het geval is.
- Het is van belang dat de werkzaamheid van het niet geregistreerde geneesmiddel wetenschappelijk is aangetoond
- Wanneer er in Nederland geen andere behandeling mogelijk is en het geneesmiddel de enige oplossing is voor de ziekte of aandoening
- Als je aan een ziekte lijdt die bij minder dan 1 op de 150.000 Nederlanders voorkomt
Dit zijn een aantal gevallen waarbij je recht hebt op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor niet geregistreerde geneesmiddelen. Het gaat hierbij dan ook meestal om medisch noodzakelijke situaties.
De GVS bijdrage
Zorgverzekeraars bepalen per werkzame stof één geneesmiddel die zij vergoeden vanuit de basisverzekering. De meeste medicijnen die worden voorgeschreven door de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar dit is niet altijd het geval.
Mocht het zo zijn dat jij een bepaald geneesmiddel nodig hebt die niet onder het preferentiebeleid van de verzekeraar valt? Dan betaal je hiervoor een zogeheten eigen bijdrage GVS. De kosten voor het duurdere geneesmiddel worden dan vergoed tot de maximale kosten van de variant die standaard wordt vergoed. Het verschil wordt dan ook wel de GVS bijdrage genoemd en is het deel dat je dan zelf moet betalen.
GVS medicijnen en het eigen risico
Omdat de medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering wordt het eigen risico wel aangesproken. Zo betaal je voor de medicijnen vanuit het Geneesmiddelen vergoedingssysteem die door de verzekeraar zijn gekozen eerst het eigen risico.
Mocht je deze nog niet hebben opgemaakt dan betaal je eerst €385,- uit eigen zak. Houdt hier daarom altijd rekening mee en bereken of het voordeliger is om de medicijnen zelf aan te schaffen.
Aanvullende verzekeringen voor vergoeding van medicijnen
Wil je de GVS eigen bijdrage liever niet zelf betalen? Dan is het mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Met deze aanvullende verzekering worden de niet geregistreerde medicijnen ook vergoed.
Je ontvangt namelijk geen vergoeding voor niet geregistreerde medicijnen vanuit de basisverzekering. Bovendien betaal je voor zorg of medicijnen vanuit een aanvullende verzekering geen eigen risico. Daarom kan het voor sommige personen verstandig zijn om een aanvullende dekking af te sluiten.
Zorgverzekeringen vergelijken
Ben je nog op zoek naar een zorgverzekeraar die bepaalde medicijnen vergoed? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina. Hier is het namelijk mogelijk om alle aanbieders van zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Daarbij vul je een aantal eventuele wensen in, zoals de zorgkeuze en de hoogte van het eigen risico. Wil je nog een aanvullende verzekering afsluiten voor een extra vergoeding voor bepaalde medicijnen? Geef dit dan aan en de premie wordt direct per verzekeraar berekend. Zo zie precies wat de kosten zijn per aanbieder en betaal je nooit teveel premie voor onnodige dekkingen.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 05/10/2020