Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
boete zorgverzekering niet betaald

In Nederland ben je verplicht om van je 18e een basiszorgverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker jij jezelf namelijk voor de meest voorkomende zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, controle bij de tandarts en spoedeisende hulp.

Maar wat nou als je geen zorgverzekering hebt afgesloten of te laat bent met het betalen van de zorgverzekering? Daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen.

Wat als je geen zorgverzekering hebt afgesloten?

Wanneer je geen zorgverzekering hebt afgesloten ontvang je eerst een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het is dan noodzakelijk dat je binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluit of kunt aantonen dat je niet verzekerd hoeft te zijn.

Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege gemoedsbezwaren. Doe je dit niet? Dan ontvang je hiervoor een boete geen zorgverzekering. Zorg dus altijd dat je een polis hebt, hiervoor kun je de zorgpolis vergelijker gebruiken.

Geen zorgverzekering boete, hoe hoog is deze?

Heb je binnen 3 maanden na de waarschuwing nog steeds geen zorgverzekering afgesloten? Dan ontvang je een boete van maar liefst €410,49. Je bent dan alweer een half jaar verder en het wordt dan echt tijd dat je actie onderneemt.

  • Mocht het zo zijn dat je na 3 maanden van de eerste boete nog steeds geen zorgverzekering hebt afgesloten? Dan ontvang je een tweede boete bij geen zorgverzekering. Deze bedraagt net zoals de eerste boete €410,49.
  • Na de tweede boete heb je nog eens 3 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Gebeurt dit niet? Dan meldt het CAK jou aan bij een zorgverzekeraar.

Zij houden dan 12 maanden premie in op jouw inkomsten. Dit gebeurt aan de hand van de zogeheten bestuursrechtelijke premie (ongeveer 120% van de normale premie). Wanneer je geen vast inkomen hebt worden er iedere maand een acceptgiro gestuurd.

Boete zorgverzekering niet betaalde premie

Je weet nu hopelijk meer over de boete geen zorgverzekering afsluiten. Daarnaast kan het ook mogelijk zijn dat personen de premie niet of niet op tijd betalen. Ben je een keer vergeten om de premie te betalen? Dan is dat geen probleem.

De zorgverzekeraar zal contact opnemen en als je kunt betalen wordt het gewoon geregeld. Mocht het zo zijn dat je 6 maanden geen premie hebt betaal? Dan wordt je aangemeld bij het CAK.

Nu is jou vraag misschien: “Wat is de hoogte boete wanbetaler zorgverzekering?” Je betaalt geen boete aan het CAK, maar er zal wel iets voor jou veranderen. Vanaf dat moment betaal je de premie namelijk aan het CAK en niet meer aan de zorgverzekeraar.

Bovendien betaal je ook geen normale premie meer, maar een bestuursrechtelijke premie van €141,50 per maand. Verder moet je de achterstallige premie nog wel gewoon terugbetalen aan de zorgverzekeraar.

Zorgverzekeringen vergelijken en boetes voorkomen

Wil je de boete geen zorgverzekering voorkomen en ben je nog op zoek naar een passende zorgverzekeraar? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina. Hier vergelijk je namelijk alle verstrekkers van zorgverzekeringen met elkaar op kosten, zorgkeuze en prijs/kwaliteit verhouding. Zo zie je direct welke verzekering het beste bij jou past.

Wil je nog één of meerdere aanvullende modules afsluiten? Dan kun je dit gemakkelijk invullen in de vergelijker. De kosten voor de basis- en aanvullende verzekering worden dan direct berekend per verzekeraar.

Voor aanvullende verzekeringen is het wel verstandig om te letten op de acceptatieplicht en de vergoedingen. Verder bespaar je niet alleen een hoop kosten, maar ook een hoop tijd door te vergelijken. Zo heb je meer tijd over voor andere belangrijke zaken.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 05/10/2020