Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
huisartsenpost eigen risico

Bij lichamelijke- of geestelijke klachten is de huisarts altijd het eerste aanspreekpunt. De huisarts gaat dan samen met jou kijken naar de klachten en stelt vervolgens vast welke zorg je nodig hebt. Voor problemen op school of in de thuisomgeving kan een huisarts ook uitkomst bieden.

Daarnaast wordt de huisartsenzorg altijd volledig vergoedt vanuit de basisverzekering. Voor deze zorg hoef je ook geen eigen risico te betalen.

Wel dien je er rekening mee te houden dat de huisarts je kan doorverwijzen naar een zorgverlener of medicatie kan voorschrijven. In dat geval betaal je wel eerst het eigen risico, mits de zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg van de huisarts heb je dus geen extra speciale polis nodig, hier hoef je dus geen rekening mee te houden als je zorg met elkaar gaat vergelijken.

Wat doet een huisarts precies?

De huisarts is altijd het eerste aanspreekpunt bij lichamelijke of mentale problemen. Hij/zij gaat dan in gesprek met de patiënt om een diagnose vast te stellen. Vervolgens kan de huisarts zelf ook kleine ingrepen of behandelingen uitvoeren en medisch advies geven.

Mocht het zo zijn dat de klachten erger zijn dan verwacht? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis (of een andere zorginstelling) of medicijnen voorschrijven. Verder speelt een huisarts ook een grote rol op het gebied van preventie, waarbij het gaat om voeding, beweging en roken.

Welke kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering?

Breng je een bezoek aan de huisarts? Dan worden de kosten voor deze huisartsenzorg altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Ook de kosten voor een medische ingreep of behandeling van de huisarts valt onder de basisverzekering. Voor al deze kosten die worden vergoed vanuit de basisverzekering betaal je geen eigen risico.

Toch zijn er bij de huisartsenzorg een aantal uitzonderingen waarbij het eigen risico wel wordt aangesproken. Denk hierbij aan de kosten voor het laten maken van röntgenfoto’s of een laboratoriumonderzoek. Deze kosten worden namelijk uitbesteed door de huisarts, omdat zij dit niet zelf kunnen doen.

Daarnaast betaal je ook eigen risico voor medicijnen die worden voorgeschreven door de huisarts. Er zijn ook nog een aantal zaken die helemaal niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk:

 • Reisvaccinaties
 • Keuring voor rijbewijs
 • Keuring voor vaarbewijs
 • Keuring voor duikbewijs

De kosten voor deze keuringen en vaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor je deze uit eigen zak moet betalen.

Inschrijven huisarts: hoe doe ik dat precies?

Iedereen staat altijd ingeschreven bij één huisarts, maar het kan zo zijn dat je nog geen huisarts hebt. In dat geval kun je op de site kiesuwhuisarts.nl erg makkelijk een huisarts vinden bij jou in de buurt.

Zo staat er in de wet dat je vrij bent om te kiezen wie je huisarts is. Hierbij is het wel verstandig om te kiezen voor een huisarts die dicht bij jou in de buurt zit.

Wij krijgen ook regelmatig de vraag: “Hoe ver mag je van huisarts wonen?”. Hierbij geldt geen wettelijke afstand of dergelijke, maar er wordt aangeraden om een huisarts te kiezen die maximaal 15 minuten van jou vandaan woont. Hierdoor kan de huisarts in onverwachtse gevallen snel bij jou zijn. Bij het kiezen van een huisarts zijn er ook nog een aantal andere aspecten waar je op kunt letten:

 • Kijken of het een huisartspraktijk of zelfstandige huisarts betreft
 • Het geslacht van de huisarts
 • De openingstijden voor bijvoorbeeld het spreekuur
 • De mogelijkheden om een afspraak in te plannen, telefonisch, via internet of beide
 • Rekening houden met andere zorgverleners in de buurt, zoals een apotheek, fysiotherapeut en ziekenhuis

Dit zijn een aantal aspecten waar je op kunt letten bij het kiezen van een huisarts. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je de juiste huisarts kiest en dat andere zorgverleners in geval van nood in de buurt zitten.

Inschrijven huisarts is niet verplicht

Het is niet verplicht om zelf een huisarts te kiezen, maar de overheid en patiëntorganisaties raden dit wel aan om te doen. Hierdoor weet je namelijk zeker dat er altijd een huisarts in de buurt is die jou kan helpen. Daarnaast wordt er een medisch dossier bijgehouden waarin de gezondheid, het medicijngebruik en andere medische informatie wordt vermeld.

Dat is natuurlijk wel zo handig wanneer je een keer naar de spoedeisende hulp moet en zij jouw medische informatie nodig hebben. Het is dan wel van belang dat je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Overstappen huisarts, kan dat zomaar?

Wil jij graag veranderen van huisarts omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen of omdat je niet tevreden bent met de verleende zorg? Dan kun je zelf op zoek gaan naar een huisarts bij jou in de buurt. Het is dan verstandig om het onderstaande stappenplan te volgen om te kijken waar je terecht kunt

1. Controleer of de huisarts jou kan aannemen als patiënt

Het is verstandig om jezelf te laten informeren of de huisarts jou kan aannemen. In de volgende gevallen kan de huisarts jou namelijk weigeren voor huisartsenzorg:

 • Wanneer de huisartsenpraktijk al vol zit
 • Wanneer de huisarts jouw zorgwensen niet kan vervullen
 • Wanneer de afstand tussen praktijk en jouw woning te groot is

Omdat de huisarts jou kan weigeren in bepaalde gevallen is het verstandig om jezelf goed te laten informeren.

2. Schrijf je in als de huisarts jou wil aannemen

Zodra je zeker weet dat de huisarts jou kan aannemen als patiënt is het van belang dat jij jezelf inschrijft. Geef dan ook gelijk door bij welke apotheek je bent ingeschreven of gaat inschrijven.

3. Uitschrijven bij de oude huisarts

Het is van belang dat jij jezelf uitschrijft bij je huidige huisarts wanneer je staat ingeschreven bij de nieuwe huisarts. Dit kan op verschillende manieren, namelijk telefonisch, schriftelijk of mondeling. Geef hierbij ook een aantal dingen aan, zodat de huisarts de overstap rond kan maken.

 • Waarom je wilt overstappen naar een andere huisarts
 • Vraag aan de huidige huisarts of zij het medische dossier digitaal, per post of via een persoonlijke overdracht kunnen versturen naar de nieuwe huisarts
 • Geef aan per wanneer je overstapt naar de nieuwe huisarts

Het is belangrijk om deze zaken door te geven om ervoor te zorgen dat het veranderen van huisarts goed verloopt.

Overstappen van huisarts en overstappen apotheek

Ben je van plan om over te stappen van huisarts? Dan is het meestal ook nodig om over te stappen van apotheek. Dit is meestal het geval wanneer je gaat verhuizen en dus niet meer in de buurt woont van de apotheek waar je ingeschreven staat. Voor het overstappen naar een andere apotheek kun je het onderstaande stappenplan volgen:

 1. Schrijf je allereerst in bij een nieuwe apotheek door telefonisch contact op te nemen of een mail te sturen
 2. Neem bij het eerste bezoek je verzekeringspas en identiteitsbewijs mee naar de apotheek
 3. Geef zo snel mogelijk door aan de huisarts bij welke apotheek je staat ingeschreven
 4. Schrijf je vervolgens uit bij de oude apotheek door te bellen, een brief te sturen of dit mondeling te overleggen

Volg deze stappen wanneer je van plan bent om je in te schrijven bij een nieuwe apotheek. Zo voorkom je namelijk dat je bij twee apotheken ingeschreven staat.

Huisartsenpost eigen risico

Alle huisartsenzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts en medische handelingen door de huisarts betaal je geen eigen risico. Wel kan het zo zijn dat de huisarts bepaalde kosten uitbesteed, zoals het laten maken van röntgenfoto’s. In dit soort gevallen wordt er wel aanspraak gedaan op het eigen risico.

Ook wanneer je wordt doorverwezen naar een andere zorgverlener of wanneer er medicijnen worden voorgeschreven. Deze zorgkosten staan namelijk los van de huisartsenzorg en daarom wordt er aanspraak gemaakt op het eigen risico.

Het huisartsenpost eigen risico geldt dus alleen voor de zorgkosten die worden gemaakt door uitbesteedde zorg, doorverwijzingen naar andere zorgverleners en het voorschrijven van medicijnen.

Klacht indienen bij de huisarts

Mocht je klachten hebben over de verleende zorg van jou huisarts? Dan is het mogelijk om deze klachten in te dienen. Hieronder hebben wij alvast een stappenplan gemaakt, zodat je precies kunt zien wat je moet doen in dit soort gevallen.

 1. Zorg ervoor dat je de klacht altijd eerst bespreekt met de desbetreffende huisarts.
 2. Mocht er geen oplossing uitkomen? Dan leg je de klacht neer bij de klachtenfunctionaris van de praktijk.
 3. Kom je er nog steeds niet uit of vind je de oplossing niet correct? Dan leg je de klacht neer bij de landelijke geschillencommissie huisarts (SKGE).
 4. Het is mogelijk om de klacht in te dienen bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg wanneer de huisarts zijn afspraken niet is nagekomen.
 5. Mochten deze stappen nog steeds niet tot een oplossing zijn gekomen? Dan leg je de klacht neer bij een burgerlijke rechter. Als er sprake is van een medische fout, dan moet het schadebedrag hoger liggen dan €25.000,- en is het een juridisch conflict.

Volg deze stappen wanneer je klachten hebt over de verleende zorg van een huisarts. Hopelijk kom je er zo snel mogelijk samen uit, maar dat is niet altijd gegarandeerd.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je niet alleen op zoek naar een nieuwe huisarts, maar ook naar een nieuwe zorgverzekering? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina.

Hier vergelijk je namelijk alle verstrekkers van zorgverzekering met elkaar op kosten, zorgkeuze en prijs/kwaliteitverhouding.

Daarnaast is het mogelijk om zelf aan te geven wat jouw persoonlijke wensen zijn. Zo zie je namelijk direct welke verzekeraar voldoet aan jouw eisen en betaal je nooit teveel premie voor onnodige dekkingen.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 05/10/2020

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort