Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
wijziging zorgverzekering aangeven huisarts

Stel je bent op dit moment onder behandeling van bijvoorbeeld een huisarts of een fysiotherapeut. Je kunt dan zonder problemen overstappen op een andere zorgverzekering. Het informeren van de zorgverleners waar je op dit moment onder behandeling bent is dan niet verplicht.

Het is echter wel handig, want door het veranderen van zorgverzekering wel te melden wordt voorkomen dat je oude zorgverzekeraar de factuur van de behandeling ontvangt.

Dat komt overigens zelden voor, want alle zorgaanbieders zijn aangesloten op de VECOZO database. Zorgaanbieders, en dus ook huisartsen, gebruiken deze database om de COV-check te doen. Dit is een check op het verzekeringsrecht van een verzekerde. Ze doen die check voorafgaand aan het versturen van een factuur. Zo wordt voorkomen dat de factuur naar de verkeerde zorgverzekeraar wordt gestuurd.

De controle gebeurt vaak automatisch

Vaak gebeurt de controle automatisch. Sommige kleinere zorgverleners voeren die handeling handmatig uit. Die kleinere zorgverleners vinden het natuurlijk wel prettig als hun cliënten zelf doorgeven dat ze een andere zorgverzekeraar hebben. Je kunt natuurlijk toch, ondanks het feit dat het waarschijnlijk automatisch gebeurt, toch kiezen voor zelf de wijziging zorgverzekering doorgeven aan huisarts.

Welke zorgverzekering betaalt de behandeling na de overstap?

Stel je bent onder behandeling en je besluit om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Wie moet dan de lopende behandeling betalen?

  • De oude zorgverzekeraar betaalt. Stel je bent op het moment van de overstap onder behandeling bij de GGZ of in het ziekenhuis. Begint de behandeling bijvoorbeeld in 2019 en loopt de behandeling door in 2023? In dat geval gelden de polisvoorwaarden van je oude zorgverzekeraar. Hij moet dus de behandeling betalen. Bovendien wordt dan het eigen risico van 2019 aangesproken.
  • Stel er is sprake van een losse behandeling. Je bent bijvoorbeeld onder behandeling bij een tandarts, een fysiotherapeut of een huisarts en je bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dan vallen deze behandelingen vanaf een januari onder je nieuwe zorgverzekeraar. Deze nieuwe zorgverzekeraar moet daarom de behandelingen na 1 januari betalen.
  • Worden er behandelingen vergoed uit de aanvullende verzekering of de tandartsenverzekering. Dan worden deze behandelingen natuurlijk alleen vergoed als er in het nieuwe jaar een aanvullende verzekering of een tandartsenverzekering is afgesloten.

Lees altijd goed de polisvoorwaarden door om te kijken wat je moet doen als er een wijziging plaatsvindt en je moet dit doorgeven aan de huisarts.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 06/10/2020