Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
gezondheidsverklaring

Voor sommige aanvullende verzekeringen wordt er door de verzekeraar om een gezondheidsverklaring gevraagd. Hiermee kunnen zij het risico van een verzekerde inschatten en aan de hand hiervan bepalen of ze jou wel of niet accepteren. Hierbij kijken ze naar de gemaakte zorgkosten en de mogelijke zorgkosten in de toekomst.

Mocht de verzekeraar vinden dat je een te groot risico bent? Dan is de kans groot dat je niet wordt geaccepteerd voor een bepaalde aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering geldt echter een acceptatieplicht.

Dat wil zeggen dat ze iedereen moeten accepteren voor de basisverzekering. Dit komt mede doordat de basisverzekering verplicht is en het anders lastig wordt voor sommige personen om deze af te sluiten.

Wat moet je doen bij een medische acceptatie zorgverzekering?

De medische acceptatie geldt alleen voor het afsluiten van bepaalde aanvullende verzekeringen en dus niet voor de basisverzekering. Bij een medische acceptatie, of medische selectie, vul je een vragenlijst in met persoonlijke vragen over je gezondheid en medische verleden.

In sommige gevallen heb je een gezondheidsverklaring nodig van een specialist, tandarts of orthodontist om in aanmerking te komen voor een aanvullende dekking. Hiermee kan de zorgverzekeraar het risico bepalen van een persoon. Zo weten zij ongeveer wat je in de toekomst zou kunnen gaan kosten aan vergoedingen en of dit wel of niet voordelig is.

Ben je in de ogen van een verzekeraar een te groot risico? Dan is de kans groot dat je wordt geweigerd. Bovendien is het belangrijk om de vragenlijst voor de medische acceptatie naar waarheid in te vullen. Als je dit niet doet bestaat de kans dat je premie moet betalen, maar uiteindelijk niets vergoed krijgt omdat de vragenlijst niet naar waarheid is ingevuld.

Waarom een medische acceptatie voor de zorgverzekering?

De medische selectie bij zorgverzekeraars wordt alleen gehanteerd voor aanvullende verzekeringen. Een verzekering is namelijk bedoeld voor het dekken van onverwachtse kosten. Dit is dan ook de bedoeling van een aanvullende zorgverzekering. Je krijgt dan namelijk een vergoeding in ruil voor een maandelijkse premie.

Zodra het risico van de verzekerde te groot is en ze verwachten dat je teveel gaat kosten in de toekomst, dan mogen zorgverzekeraars jou weigeren voor een bepaalde aanvullende verzekering. Wil je graag weten bij welke verzekeraars wel of geen medische acceptatie geldt? Dan kan het slim zijn om gebruik te maken van de zorgverzekering vergelijker op deze pagina. Hier zie je namelijk direct bij welke verzekeraars een medische acceptatie geldt voor bepaalde aanvullende verzekeringen.

Medische acceptatie zorgverzekering bij verschillende verzekeraars

Er zijn veel verzekeraars waarbij je voor het afsluiten van een aanvullende verzekering een gezondheidsverklaring moet invullen.

Om het jou makkelijk te maken hebben wij hieronder alvast een overzicht gemaakt van een aantal zorgverzekeraars waarbij dit het geval is. Zo zie jij direct bij welke zorgverzekeraars en welke aanvullende verzekering je rekening dient te houden met het invullen van een gezondheidsverklaring.

Zorgverzekeraar:Aanvullende verzekering:
Nationale NederlandenTandartsverzekering
De AmersfoortseTandartsverzekering 
PNOzorgExcellent aanvullende dekking
Uitgebreide tandartsdekking
PromovendumExcellent aanvullende dekking
Optimaal tandartspakket
CZUitgebreide tandarts verzekering
InterpolisTandartsverzekering GebitActief
Zilveren KruisTandartsverzekering met 3 of 4 sterren
AevitaeTandartsverzekeringen vanaf een verzekerd van €1.000,-

Medische acceptatie bij een tandartsverzekering

Tegenwoordig zijn er steeds meer zorgverzekeraars die om een gezondheidsverklaring vragen bij het afsluiten van een tandartsverzekering. Zo moet je eerst een vragenlijst invullen, zodat de verzekeraar een beeld krijgt van de gesteldheid van jouw gebit.

Het is natuurlijk logisch dat ze eerst willen weten hoe je gebit er aan toe is voordat ze jou accepteren. In sommige gevallen is het zelfs nodig om een verklaring van de tandarts aan te tonen. Moet je bijvoorbeeld een kunstgebit, implantaat of vaak bezoeken brengen aan de kaakchirurg? Dan neemt dit de nodige kosten met zich mee.

Daarnaast is het noodzakelijk om de gezondheidsverklaring naar waarheid in te vullen om te voorkomen dat je onverzekerd bent. De zorgverzekeraar heeft dan namelijk het recht om geen vergoeding te geven voor gemaakte zorgkosten

Moet ik een gezondheidsverklaring invullen voor de basisverzekering?

Bij het afsluiten van een basisverzekering niet nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen. Voor de basisverzekering geldt namelijk een acceptatieplicht, wat inhoudt dat iedere verzekeraar jou moet accepteren. Hierbij maakt het niet uit wat de leeftijd, het geslacht of de gesteldheid van de gezondheid is. Je mag om wat voor reden dan ook niet worden geweigerd.

Toch zijn er een aantal kleine uitzonderingen waardoor je kunt worden geweigerd voor de basisverzekering. Dit kan namelijk zijn in het geval dat de verzekeraar de verzekering al eens heeft stopgezet vanwege fraude of het niet betalen van de zorgpremie voor de zorgverzekering.

De verzekeraar heeft dan het recht om jou vijf jaar lang te weigeren. In dat geval is het noodzakelijk om ergens anders een zorgverzekering af te sluiten. Meestal betaal je dan meer premie dan normaal.

Stap op tijd over

Wanneer je graag wilt overstappen naar een andere zorgverzekering en er een medische acceptatie geldt voor een bepaalde aanvullende verzekering, dan is het verstandig om op tijd actie te ondernemen. Vooral wanneer je twijfelt of je geaccepteerd wordt vanwege eerder gemaakte zorgkosten of je medische achtergrond. Vanaf half november worden de nieuwe premies van zorgverzekeraars bekend gemaakt.

Het is dan verstandig om direct een aanvraag te doen, zodat je ruim voor het einde van het jaar weet of je geaccepteerd wordt. Je hebt dan namelijk nog ruim de tijd om te zoeken naar een andere zorgverzekeraar, mits je niet wordt geaccepteerd.

Zorgverzekeringen vergelijken

Benieuwd bij welke verzekeraars je wel of geen gezondheidsverklaring moet invullen? Dan is het verstandig om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina. Hier selecteer je namelijk de aanvullende verzekeringen die je wilt afsluiten en ziet gelijk of er wel of geen medische acceptatie wordt gehanteerd.

Daarnaast weet je ook meteen wat de kosten zijn per verzekeraar, waardoor je kunt besparen op de zorgkosten. Door te vergelijken bespaar je niet alleen op de premie, maar bespaar je ook een hoop tijd. Deze tijd kun je dan weer besteden aan zaken die echt belangrijk zijn.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 05/10/2020