Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
zorgverzekering niet betaald

Een basisverzekering is voor iedereen verplicht, maar de kosten van een verzekering kunnen hoog oplopen. De premie van de basisverzekering wordt elk jaar wettelijk vastgesteld, dus niemand ontkomt aan deze kosten.

Daarnaast kan het zo zijn dat je vaak naar de fysiotherapeut of de tandarts moet voor behandelingen, waardoor je ook veel moet betalen voor aanvullende verzekeringen. Het kan dan weleens voorkomen dat mensen hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Dat is erg vervelend en zorgt voor veel onzekerheid.

Want ben je nog wel verzekerd voor een behandeling in het ziekenhuis en kan je nog wel gewoon naar de dokter? Je vindt hier de gevolgen van het niet kunnen betalen van je zorgverzekering en tips om het in de toekomst te voorkomen.

Gevolgen van het niet betalen van je zorgverzekering

Als je zorgverzekering niet is afgeschreven dan kan dat verschillende redenen hebben. Als je een keer vergeten bent de premie te betalen of je saldo op dat moment niet toereikend was dan krijg je van jouw verzekeraar een betalingsherinnering.

Wanneer je de premie binnen 30 dagen alsnog betaalt dan heeft dit verder geen gevolgen. Zo hoef jij je niet meteen druk te maken als het een keer voorkomt dat je zorgverzekering niet betaald is.

Als je de premie niet binnen 30 dagen betaalt dan krijg je een aanmaning en moet je incassokosten betalen. Het is ook mogelijk dat je een betalingsregeling van je zorgverzekeraar ontvangt om de zorgkosten toch te kunnen betalen.

CAK

Als je een betalingsachterstand hebt van 6 maanden of meer dan meldt jouw verzekeraar jou aan bij het CAK. Dit is een publieke dienstverlener die werkt voor de overheid. Het CAK voert regelingen uit en zorgt ervoor dat wetten en regels begrijpelijk worden gemaakt. Je betaalt aan het CAK in plaats van aan je verzekeraar.

Je betaalt de premie aan het CAK, maar niet je betalingsachterstand bij je verzekeraar. Deze achterstand kan je alleen afbetalen door een betalingsregeling met je verzekeraar te maken.

CAK geeft de huidige situatie door aan je werkgever of je uitkerings- of pensioeninstantie. Zij houden de premie dan in op je loon, uitkering of pensioen en betaalt het aan het CAK.

Als je de achterstallige premie hebt betaald dan meldt de verzekeraar je af bij het CAK. Het CAK stopt dan met innen van je premie via je werkgever, uitkerings- of pensioeninstantie.

Nog steeds verzekerd als de zorgverzekering niet betaald wordt?

Als jij je zorgverzekering niet betaald dan heeft dit gevolgen voor je verzekering. Jouw basisverzekering is een verzekeringsplicht, waardoor de verzekeraar deze verzekering niet stop mag zetten als jij de premie niet kan betalen.

Zelfs als de verzekeraar jou aanmeldt bij het Zorginstituut Nederland dan blijf je verzekerd voor de basiszorg en kan je dus nog terecht voor de noodzakelijke zorg.

De aanvullende verzekeringen worden gezien als particuliere verzekeringen en kunnen dus wel stopgezet worden als de premie niet betaald wordt. Als je bent aangemeld bij het Zorginstituut Nederland dan kan je op dat moment ook niet wisselen van verzekeraar. Als je weer bent afgemeld van de wanbetalersregeling dan is dit weer mogelijk.

Vergelijk en kies de geschikte zorgverzekering

Zorg bij het afsluiten van een zorgverzekering goed dat jouw verzekering aansluit bij jouw zorgbehoeftes, maar zorg er ook voor dat jij zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt.

Zo kan jij kiezen voor de zorgverzekering met de laagste premie en voorkom je extra kosten. Blijven bij je huidige verzekeraar is namelijk niet per definitie goedkoper.

Daarnaast kan je jouw eigen risico verhogen om zo een lagere premie te betalen en doe je er goed aan om te kijken naar eventuele collectiviteitskorting. Zo kies jij de goedkoopste zorgverzekering die past bij jou en voorkom je dat jij jouw premie niet kan betalen.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 05/10/2020