Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
verjaringstermijn zorgverzekering

Je hebt lang geleden een factuur ontvangen van de zorgverzekering. Die factuur heb je nog niet betaald. Je hebt dus een schuld bij de zorgverzekeraar. Wellicht wil je weten wanneer deze schuld verjaart. De verjaringstermijn zorgverzekering is 5 jaar. Deze termijn begint te lopen zodra de vordering opeisbaar is.

Heeft de zorgverzekering je langer dan 5 jaar geen herinnering of aanmaning gestuurd? Na een termijn van 5 jaar vervalt de schuld. Wanneer vervalt een schuld niet na een termijn van 5 jaar?

  • Als de zorgverzekeraar in de termijn van 5 jaar de verzekerde herinnert aan zijn schuld. Dit herinneren aan zijn schuld wordt stuiten genoemd. De betalingstermijn van 5 jaar begint na het stuiten opnieuw te lopen.
  • Als de verzekerde zelf besluit om in de periode van 5 jaar een deel van de schuld te betalen. Door in de periode van 5 jaar een deel van de vordering te betalen erken je het bestaan van de vordering. Daarom blijft de vordering bestaan. (zorgverzekering niet betalen)
  • Ook het verzoek van een verzekerde aan de zorgverzekeraar om uitstel van betaling is een erkenning van het bestaan van de schuld. Ook dan vervalt de schuld dus niet.

De schuld blijft bij verjaring bestaan

Is de verjaringstermijn van een factuur zorgverzekering bereikt en is de zorgverzekeringsschuld dus verjaard? Het verjaren van de zorgverzekeringsschuld betekent niet dat het een niet meer bestaande schuld is.

Er is een niet-afdwingbare, natuurlijke verbintenis overgebleven, waarbij de verzekerde de morele verplichting houdt om de schuld alsnog af te lossen. De zorgverzekeraar mag deze bestaande schuld echter niet meer innen. (kwijtschelding zorgverzekering schuld)

Hij mag dus niet meer eisen dat de schuld alsnog wordt geïnd. Toch wordt soms in de praktijk nog een deel van de schuld geïnd:

  • Betalingen die door een verzekerde worden gedaan kunnen gebruikt worden om een deel van de schuld af te lossen.
  • Door de verzekerde zonder kenmerk gedane betalingen mogen door de zorgverzekeraar gebruikt worden om een deel van de schuld af te lossen.

Verjaringstermijn zorgverzekering 20 jaar

De verjaringstermijn voor een zorgverzekeringsschuld is niet altijd 5 jaar. Stel de zorgverzekeraar is naar de rechter gestapt. De rechter heeft uitspraak gedaan. Er ligt dus een vonnis. Dan is de verjaringstermijn voor een zorgverzekeringsschuld maar liefst 20 jaar.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 06/10/2020