Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
zorgverzekering zonder inschrijfadres

Een zorgverzekering zonder adres: kan dat? Als Nederlander ben je verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar over het algemeen ben je verplicht om deze verzekering te hebben. Het is belangrijk om zorg te vergelijken.

Om de beste zorgverzekering te kunnen afsluiten is noodzakelijk om ingeschreven te staan op een adres. Wat houdt dit precies in en hoe regel je een zorgverzekering zonder inschrijving bij een gemeente? Dat lees je hier!

Zorgverzekering zonder vaste woon- of verblijfplaats

Een zorgverzekering zonder adres afsluiten is meestal niet mogelijk. Want het eerste dat je moet doen is kunnen aantonen dat je in Nederland verblijft. Dat gebeurt meestal door het bewijs van inschrijving van BRP te laten zien, maar het kan ook op een aantal andere manieren. Denk hierbij aan:

  • Het geven van inzicht in je inkomsten, zoals een daklozenuitkering;
  • Inzicht geven in je transactieoverzichten zoals pinbonnen;
  • Een verklaring van het UWV of de gemeente toont aan dat je in Nederland verblijft;
  • Verder is het ook mogelijk om je BSN-nummer of paspoort op te geven
  • Een zorgverzekering zonder GBA (Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens) is niet mogelijk. Je hebt dus een GBA verklaring nodig.

Woonadres of briefadres

Een zorgverzekering zonder adres afsluiten is niet mogelijk, maar er zijn wel oplossingen voor. Als jij een zorgverzekering afsluit dan moet je niet alleen aantonen dat je in Nederland verblijft, maar ook dat je een woonadres of briefadres hebt. Dit adres moet geregistreerd staan in de Basisregistratie personen (BRP).

Het kan hierbij gaan om een woonadres, maar ook om een postadres. Als je geen woonadres hebt dan kan je een woonadres van iemand anders gebruiken als briefadres. Het is wel belangrijk dat de bewoner hiervoor toestemming geeft.

Als je niemand in jouw omgeving kent die jou een briefadres kan geven dan is het ook mogelijk om deze aan te vragen bij de gemeente of een hulporganisatie. Je moet namelijk op de post van de verzekeraar kunnen reageren. Dit geldt ook voor verzekeringen bij internetverzekeraars.

Zorgverzekering zonder inschrijfadres: dit zijn de gevolgen

Zonder zorgverzekering moet jij alle zorgkosten zelf betalen en daarnaast kan je ook nog eens een boete krijgen. Een zorgverzekering afsluiten zonder adres is dus niet mogelijk. Wat gebeurt er als je geen zorgverzekering hebt omdat je geen adres hebt om op te geven? Dan volgen er een aantal stappen:

  1. Je krijgt een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) met een waarschuwing om binnen drie maanden een zorgverzekering af te sluiten;
  2. Doe je dit niet? Dan krijg je een boete ter hoogte van drie maanden zorgpremie;
  3. Na drie maanden volgt een tweede boete. Ook meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar;
  4. Je moet bestuursrechtelijke premie betalen die wordt ingehouden op je salaris, uitkering of pensioen.

Een zorgverzekering zonder adres afsluiten kan niet: je moet dus zorgen voor een postadres waarmee het alsnog mogelijk is om een goede zorgverzekering af te sluiten.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 11/10/2020