Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
zorgkosten aftrekbaar

Ziek zijn is natuurlijk nooit leuk, naast dat het niet fijn is zorgt het soms ook voor extra kosten. Het ligt aan je eigen risico en aan de dekking die je hebt. Maar voor bijvoorbeeld een operatieve ingreep ben je al het eigen risico kwijt en dit al wanneer je alleen al het minimale eigen risico hebt gekozen voor je huidige zorgverzekering.

Het aftrekken van de zorgkosten kan ook fiscaal voordelig zijn, wanneer je chronisch ziek bent, gehandicapt bent of veel van zorg gebruikmaakt. Soms kan het leiden tot een belastingteruggave, maar dat heeft dan weer te maken de componenten op het gebied van inkomsten.

Op de site van de belastingdienst kan je een uitgebreide tabel vinden of een bepaald type zorgkosten aftrekbaar 2019 is of niet. Je kunt hier ook lezen over de regels omtrent de aftrekbare zorgkosten.

Wat zijn zorgkosten eigenlijk en wat zijn de aftrekbare zorgkosten in 2019?

Zorgkosten zijn alle kosten die met zorg te maken hebben. Wat we hier onder scharen zijn bijvoorbeeld kosten die voortvloeien uit geneeskundige zorg. Denk aan de verpleging in een verpleegtehuis, ziekenhuis of elders waar zorg verleend wordt. Ook behandelingen van een huisarts, tandarts of een ander medisch specialist valt onder zorgkosten.

Medicijnen voorgeschreven door een arts worden ook vergoedt, het type medicijn maakt voor het verhaal dan niet zo veel meer uit. Zelfs cannabis medicijnen kunnen in theorie worden vergoed.

Ook hulpmiddelen zijn fiscaal aftrekbaar, behalve loophulpmiddelen en trapliften. Voor een goed overzicht van welke zorgkosten aftrekbaar zijn, zie de tabel hieronder. Dit geeft je antwoord op de vraag welke zorgkosten zijn aftrekbaar?

Aftrekbare zorgkosten 2019
Bijdragen, eigen risico en premies
premies voor de ziektekosten of Zorgverzekering (zowel basis- als aanvullende premies)
Wettelijke eigen bijdragen van bijvoorbeeld CAK of medicijnen
Eigen bijdragen Zorgverzekeringswet
Wettelijke verplicht eigen risico
Vrijwillig eigen risico
Geneeskundige hulp, behandelingen en medicijnen
Verpleging in een ziekenhuis of een andere instelling
Huisarts, tandarts, fysiotherapie of specialist
Behandeling op voorschrift en onder begeleiding van een arts door een paramedicus zoals een optometrit of een tandprotheticus
Behandeling door een paramedicus zonder doorverwijzing van een arts
Geestelijke gezondheidszorg voor een persoon jonger dan 18 jaar
Dyslexiezorg voor een persoon jonger dan 18 jaar
Combinatietest voor prenatale screening zonder medische indicatie
IVF-behandeling onder de 43 jaar
Voorgeschreven medicijnen (ook homeopathische middelen), behalve de eigen wettelijke bijdrage
Hulpmiddelenr
Steunzolen
Rollators, looprekken en loophulpen, krukken, gipssteun
Scootmobiel en rolstoel
Gehoorapparaat
Aanpassingen aan auto, fiets, computer en dergelijke
Vervoer
Naar arts of ziekenhuis
Hogere vervoerskosten door ziekte of handicap
Reiskosten voor ziekenbezoek
Diversenr
Dieet op voorschrift van arts of diëtist
Extra gezinshulp vanwege ziekte of invaliditeit
Extra kleding of beddengoed

Welke zorgkosten zijn aftrekbaar?

Je hebt verschillende zorgkosten die meespelen in het bovenstaande voorbeeld. De aftrekbare zorgkosten in 2019 waren om te beginnen de geneeskundige zorg. Geneeskunde is de kunst om een ander weer beter te kunnen maken, dus alle zorg die te maken heeft met het beter maken van iemand valt onder geneeskundige zorg.

Deze zorgvorm is altijd volledig aftrekbaar. Wanneer je dus helaas verpleegt moet worden in het ziekenhuis, dan kan je deze kosten volledig aftrekken. Ook de kosten voor wanneer je in een verpleegtehuis verzorgd wordt kan je volledig van je inkomstenbelasting aftrekken. Specifiek op zoek naar een goedkope zorgverzekering? We hebben er een speciale pagina aan geweid.

Wanneer je voor een aandoening behandeld wordt door een geregisterde specialist dan kan je ook deze kosten volledig aftrekken. Een saillant detail is ook dat alternatieve geneesmiddelen die door een arts voorgeschreven zijn aftrekbaar zijn.

Omdat de algemene consensus is dat conventionele geneesmiddelen wetenschappelijk getest zijn en daarom voor vergoeding in aanraking komen. Het is dus goed om te weten dat de overheid hierin geen onderscheid maakt. Onder de vergoeding van homeopathische geneesmiddelen, valt ook het aftrekken van bezoeken en behandelingen van een paramedicus.

Een bijzonder geval

Tot nu toe was in principe alles wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Maar nu komt er een ander verschijnsel aan het licht. Loophulpmiddelen, zoals een wandelstok of trippelstoel behoren niet tot de aftrekbare zorgkosten. Terwijl je steunzolen bijvoorbeeld weer wel kan aftrekken, daarom kan dit misschien verwarrend overkomen.

Je zou denken dat je met beide toch geholpen wordt om te lopen? Dit klopt ook, toch vindt de belastingdienst dat het ene artikel medisch noodzakelijk is en het ander niet. Van bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel behoort alleen de afschrijving tot de aftrekbare zorgkosten.

Maar wat is die afschrijving dan?

Afschrijving betekent dat producten minder waard worden, om goed te kunnen afschrijven is het belangrijk om je administratie goed in orde te houden. Kies dan ook meteen voor lineaire afschrijving, dit is naast de meest logische ook het simpelste om afschrijvingskosten bij te houden. Meer over de zorgverzekering kiezen? Klik snel door.

Medische aanpassingen aan woning worden niet vergoed, dit omdat het bijvoorbeeld waarde van een woning kan verhogen. De fiscus wil dit niet subsidiëren. Terwijl aanpassingen aan voertuigen wel worden gedaan. Het voordeel van huidige oplossingen is dat je ondanks beperkingen toch wel auto kan rijden of zelfs de fiets kan pakken. (tegemoetkoming ziektekosten)

Eigenlijk alles in en rondom het voertuig kan aangepast worden aan de persoon, dit is fijn want een auto biedt toch een stukje persoonlijke vrijheid. Ook geeft het een kans om een baan te zoeken die het beste bij je past, je hoeft het dus niet te doen met de vacatures in je directe omgeving.

Het maakt het dus mogelijk om economisch en maatschappelijk te groeien en ook de fiscus gelooft er in maakt het dus mogelijk om aanpassingen aan je voertuig fiscaal af te trekken. Verder is ziekenvervoer ook een van de aftrekbare zorgkosten.

Voor wie zijn de kosten aftrekbaar?

In eerste instantie zijn de aftrekbare zorgkosten voor jezelf af te trekken. Maar ook voor jouw fiscale partner. Ook goed om te weten is dat je de zorgkosten van kinderen die jonger zijn dan 27 jaar kan aftrekken, dit alleen wanneer zij die kosten niet kunnen betalen. Ook de zorgkosten van huisgenoten (in gezinsverband) jonger dan 27 jaar oud kunnen worden afgetrokken.

Hij moet dan aanspraak hebben gemaakt op een opname in een Wlz-instelling. Tot slot ook van ouders, broers of zussen die bij je in huis wonen en waarvan jij de mantelzorger bent.

Uitbetalingsdata zorgtoeslag

Naast de aftrekbare zorgkosten, heb je mogelijk ook recht op een zorgtoeslag. Wanneer je tot een bepaald maximum ( €30.500) aan inkomen per maand verdient kan je deze toeslag (max €104,00 p/m) gebruiken om je zorgpremie te betalen. Misschien ben je dan ook benieuwd naar de uitbetalingsdata, dit zijn de data voor het 2e halfjaar 2020:

 • Donderdag 20 augustus voor de maand september
 • Maandag 21 september voor de maand oktober
 • Dinsdag 20 oktober voor de maand november
 • Vrijdag 20 november voor de maand december
 • Maandag 21 december voor de maand januari 2021

Wanneer zijn kosten aftrekbaar en welke voorwaarden gelden er?

Zoals met alle fiscale regels stelt de belastingdienst natuurlijk voorwaarden, waar iedereen zich aan moet houden. Dit omdat het hier vooral gaat om publieke middelen en het is zonde om deze te verspillen. Het is dus belangrijk om goed op te blijven letten. Zorgkosten zijn namelijk alleen aftrekbaar wanneer deze gemaakt zijn, wanneer er sprake is van een ziekte, invaliditeit of natuurlijk een beperking of iets dergelijks.

Een andere voorwaarde is het administratieve aspect, het is namelijk alleen mogelijk om zorgkosten van hetzelfde jaar als het ziektejaar af te trekken. Stel je krijgt dus een blindedarmoperatie op 31 december 2019 om 00:59, dan mag je die dus alleen aftrekken in het IB jaar 2019 en niet van 2022. Natuurlijk is dit een gek voorbeeld, maar puur theoretisch is dit hoe de aftrek zorgkosten in zijn werk gaat.

Naast het administratieve aspect is het natuurlijk ook belangrijk om alleen de zorgkosten te vergoeden waarover je geen vergoeding ontvangt van wie dan ook. Tot slot hoeven sommige bedragen en regelingen niet afgetrokken te worden.

Eigen risico en eigen bijdrage zorgkosten aftrekbaar?

Misschien vraag je je af of de zorgkosten eigen bijdrage kosten voor de zorg aftrekbaar zijn. Helaas is het antwoord nee. Het zou heel wat zijn geweest wanneer alle zorgkosten eigen bijdrage aftrekbaar zouden zijn Gelukkig kun je middels onze vergelijker wel een immense besparing realiseren op de premies die je betaald.

Ook de eigen bijdrage is niet aftrekbaar, tezamen met de wettelijke eigen risico voor medicijnen die vanuit het CAK gefactureerd wordt. Bij de belastingdienst leest je welke eigen bijdrage zorgkosten aftrekbaar zijn. (eigen risico zorgverzekering aftrekbaar)

De aftrekbare zorgkosten belastingdienst

Je mag pas geld aftrekken wanneer je over de drempel heen bent qua kosten. Dit heet ook wel de “drempel”. Vraag je je nu af hoeveel kosten van de zorg aftrekbaar zijn? Dit is per situatie afhankelijk. Het drempelbedrag is namelijk inkomensafhankelijk, ook maakt het uit of je zelfstandig werkt of juist in loondienst bent.

Deze tabellen kan je op de site van de belastingdienst vinden. Het bijzondere aan de aftrekbare zorgkosten is dat wanneer het inkomen lager is dan in de tabel voor het bepalen van het drempelbedrag, dan kan je de specifieke zorgkosten verhogen met een factor.

Tips om je aftrekbare zorgkosten te bepalen

Zorg er eerst voor dat je de gegevens in orde hebt, vanaf dit punt wordt het namelijk dan alleen maar makkelijker. Kijk naar eventuele verhogingen en speel daar mee, daarna kan je het drempelbedrag ervan af trekken. Klinkt dit al een heel ingewikkeld en saai karwei? Maak dan gebruik van digitaal aangifte, op deze manier hoef jij alleen maar te checken of alles klopt. Handig, he?

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 05/10/2020

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort