Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
werkgeversbijdrage zorgverzekeringswet

In Nederland heb je een verplichte basis zorgverzekering die je moet afsluiten en waarvoor je zorgpremie moet betalen. Daarnaast betaal je een bijdrage aan de zorg vanuit je loon of uitkering. Dit betaal je niet in de zin dat je een bedrag overmaakt, dit gaat direct via de werkgever of uitkeringsinstantie. Dit is de werkgeversbijdrage zorgverzekeringswet.

De heffing is een percentage van jouw inkomen. Hoe hoger jouw inkomen, hoe hoger jouw bijdrage. Zo worden de lasten beter verdeeld. De werkgeversbijdrage kan niet verrekend worden in de premie voor de basisverzekering, omdat deze bijdrage te hoog is.

Wet Uniformering Loonbegrip

Voorheen werd de werkgeversbijdrage zorgverzekering vermeld op de loonstrook. Je kon toen precies zien hoeveel geld er naar de zorg ging. Door de Wet Uniformering Loonbegrip is dit niet meer zichtbaar.

Tevens werd voorheen loonbelasting betaald over de werkgeversbijdrage. Dit is nu ook niet meer het geval. Omdat de tarieven van loonbelasting zijn veranderd, heeft deze wet geen invloed op het netto loon.

Je betaalt als werknemer evenveel loonbelasting als voorheen. Het is dus niet zo dat deze wet als gevolg heeft dat je minder loonbelasting afdraagt.

Tegemoetkoming voor gemeente en provincie medewerkers

Als je werkt voor de gemeente of provincie, kun je wellicht profiteren van een tegemoetkoming van de werkgeversbijdrage. Je moet dan IZA-verzekerd zijn en werken bij een gemeente of andere werkgever die de CAR-UWO volgt. De CAR-UWO is de arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten.

Als dit het geval is, heb je recht op een tegemoetkoming in de zorg verzekering. Om wat voor bedrag dit gaat, hangt af van jouw salarisschaal en de instantie waar je werkt. Onderstaande tabel geeft hiervan een overzicht. De salarisschalen zijn gebaseerd op een werknemer die fulltime werkt bij de instanties.

SalarisschaalGemeenteProvincie
Schaal 1 t/m 6€ 296 per jaar€ 28,06 per maand
Vanaf schaal 7€ 168 per jaar€ 18,04 per maand

Je hoeft niet verplicht gebruik te maken van het collectieve zorgverzekering contract bij IZA voor de tegemoetkoming.

Verschil in maandelijks en jaarlijks

In bovenstaande tabel kun je zien dat de tegemoetkoming voor de gemeente eens per jaar wordt uitgekeerd, waarbij de werknemers voor de provincie maandelijks een tegemoetkoming kunnen ontvangen.

Voor gemeenten geldt dat de tegemoetkoming van de werkgeversbijdrage in december via de werkgever.

Politieke ambtsdragers

Een raadslid ontvangt een tegemoetkoming voor de kosten voor een ziektekostenverzekering. Het bedrag dat een raadslid hiervoor ontvangt is € 107,10. Ditzelfde bedrag is de jaarlijkse tegemoetkoming voor een lid van het algemeen bestuur.

  • Het verschil is dat een raadslid de tegemoetkoming vanuit de gemeente ontvangt, en een algemeen bestuurslid ontvangt dit vanuit het waterschap.
  • Statenleden krijgen een tegemoetkoming van een bedrag dat wordt bepaald aan de hand van de salarisontwikkeling van de sector Rijk.

Zelf besparen op je maandelijkse zorgkosten? Overstappen is mogelijk middels onze vergelijker. Profiteer direct van tijdelijke welkomstkortingen!

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 06/10/2020