Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Homeopathie vergoeding (2021)

In Nederland wordt er volop gebruik gemaakt van homeopathie en homeopathische middelen. Maar wat is homeopathie nu eigenlijk en wat is de homeopathie betekenis? Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gericht is op het zelf-herstellend vermogen van de mens.

Je kunt bijvoorbeeld door voldoende te rusten en bepaalde vitamines genezen van een verkoudheid. Wanneer je lichaam meer uit balans is dan heeft het soms wat extra’s nodig om opnieuw in evenwicht te komen.

homeopatische geneesmiddelen vergoeding

Homeopathische geneesmiddelen kunnen dan de juiste prikkel, zoals mineralen, planten of dierlijke producten, aan het zelf-herstellend vermogen geven. Hierdoor kom je weer beter en sneller in evenwicht.

De klassieke homeopathie is de meest voorkomende vorm van homeopathie in Nederland. Veel zorgverzekeraars bieden een homeopathie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering hierover lees je meer in dit artikel. Of maak direct gebruik van de zorgverzekering vergelijker.

Homeopathische geneesmiddelen

Bij het voorschrijven van een homeopathische geneesmiddel wordt altijd eerst een consult gedaan. In dit gesprek wordt gekeken naar het emotioneel, mentaal als lichamelijk aspect van de patiënt. Daarom zijn de consulten die voorafgaan aan de toediening erg belangrijk. Tijdens een consult kan de homeopaat een goed beeld van de patiënt vormen.

Zoals het in de alternatieve geneeskunde algemeen is geaccepteerd, gaat men ook bij homeopathie ervan uit dat ziektes veroorzaakt worden doordat de balans kwijt is. Klachten en symptomen worden vanuit dit ingangspunt benaderd en aangepakt. Op basis van het consult zal de behandelaar een advies geven en in de meeste gevallen ook geneesmiddelen voorschrijven.

Richtlijnen en verkrijgbaarheid

Alle homeopathische middelen worden volgens speciale richtlijnen gemaakt. Zodra wordt voldaan aan deze richtlijnen dan zijn het zogeheten gepotentieerde geneesmiddelen. Potentie bereik je door een middel stap voor stap steeds te verdunnen in bepaalde verhoudingen.

Verder is het goed om te weten dan homeopathische geneesmiddelen wettelijk erkend zijn. Je hebt de geregistreerde geneesmiddelen en deze worden meestal door de zorgverzekering vergoed.

Er zijn ook niet-geregistreerde geneesmiddelen. Deze zijn nog niet-geregistreerd omdat het aanvragen van een licentie hoge kosten met zich meebrengt. Deze homeopathische producten zijn gewoon verkrijgbaar. Alleen worden ze (nog) niet vergoed.

Je kunt het via gespecialiseerde homeopathische apotheken op recept krijgen. Tot slot, homeopathische producten komen in verschillende vormen voor, bijvoorbeeld in globuli (kleine (riet-)suikerkorrels), granuli (grotere (riet-)suikerkorrels), tabletten op basis van melksuiker of druppels die water/alcohol bevatten.

Vergoeding homeopathie

Veel verzekeraars geven een vergoeding homeopathie. Het is hierbij wel belangrijk dat de homeopaat aangesloten is bij een vakvereniging. Soms moet je homeopaat aangesloten zijn bij een beroepsvereniging voor natuurgeneeskunde.

Om voor de vergoeding voor homeopathische geneesmiddelen in aanmerking te komen is het belangrijk dat de geneesmiddelen aan de Nederlandse Geneesmiddelenwet of het Besluit homeopathisch farmaceutische producten voldoen.

Verschillende zorgverzekeraars bieden dus een vergoeding voor homeopathische middelen vanuit de aanvullende verzekering. Hiervoor dien je wel een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Om overzichtelijk voor je te maken wie er wel vergoedt en wie niet, hebben we hieronder de vergoedingen per verzekeraar in kaart gebracht.

Zo wordt het kiezen van je nieuwe zorgverzekeraar nog makkelijker! Nu je toch aan het vergelijken bent, kijk ook eens of je huidige zorgverzekering nog voldoet aan je huidige situatie. Met onze vergelijker op deze pagina kom je er snel achter welke zorgverzekeraar het beste bij je wensen past.

Overzicht van de vergoedingen

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende zorgverzekeraars en zie je of ze wel of geen vergoeding geven voor homeopathische geneesmiddelen.

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 17/11/2020