Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
inkomensafhankelijke bijdrage

De inkomensafhankelijke bijdrage, ook wel inkomensafhankelijke zorgpremie genoemd, is een bijdrage die je bent verschuldigd. Hierbij maakt het niet uit hoe oud je bent, maar wel hoe hoog je inkomen ligt. Zo betaal je een bepaald percentage over jouw inkomen aan de Belastingdienst of CAK om langdurige- en curatieve zorg te financieren.

Onder het inkomen verstaan we het salaris, de winst van een onderneming, het pensioen of een uitkering. Verdien jij dus meer? Dan betaal je ook meer voor de inkomensafhankelijke bijdrage. Wel betaal je in verhouding evenveel als andere, omdat er een vast percentage wordt gehanteerd.

Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de verschillende soorten inkomensafhankelijke bijdrage en het percentage ervan.

De verschillende soorten inkomensafhankelijke bijdrage

De Zvw betekenis: ‘Zorgverzekeringswet‘ is een onderdeel van het zorgverzekeringsstelsel. Daarnaast heeft deze Zvw bepaald dat verzekeringsplichtigen met een bepaald inkomen een inkomensafhankelijke bijdrage moeten betalen.

Hiermee dragen mensen bij aan ons sociale zorgstelsel en worden personen met curatieve- of langdurige zorg (deels) gefinancierd. Bovendien zijn er in Nederland twee verschillende soorten inkomensafhankelijke bijdragen, namelijk:

 • De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw)
 • De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Wet langdurige zorg (bijdrage Wlz)

Zoals je ziet zijn er twee verschillende soorten inkomensafhankelijke bijdragen in Nederland. Deze verschillen sterk in percentages en maximale bijdrage per persoon, maar daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen.

De Zvw premie in 2023

De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet, ook wel Zvw premie genoemd, is te onderscheiden in twee verschillende groepen. Zo is er de afzonderlijke bijdrage voor personen in loondienst en een aparte bijdrage voor ondernemers, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden.

Deze inkomensafhankelijke bijdragen verschillen dan ook in percentage. Hieronder zie je direct wat de stijging van de percentages zijn per groep en wat deze in 2021 zullen bedragen. 

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw):2018201920202021
Voor personen in loondienst (wordt door werkgever betaald)6,90% 6,95% 6,70% 7,00%
Voor ondernemers, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden5,65% 5,70% 5,45% 5,75%

De Wlz premie in 2023

De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Wet langdurige zorg (Wlz) is een bijdrage die je betaald om langdurige zorg te financieren. Het percentage van de inkomensafhankelijke bijdrage voor Wlz is de laatste jaren hetzelfde gebleven, maar ligt wel hoger dan de bijdrage Zvw. Hieronder zie je precies wat het percentage is van de afgelopen jaren.

Inkomensafhankelijke bijdrage voor Wet langdurige zorg (Wlz):2018201920202021
Geldt voor iedere verzekeringsplichtige met een bepaald inkomen9.65%9.65%9.65%9.65%

Het maximale inkomen voor de inkomensafhankelijke bijdrage

Er is een maximaal inkomen waarover je de inkomensafhankelijke bijdrage betaald. Het maximale inkomen voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw ligt hoger dan inkomensafhankelijke bijdrage Wlz. Hierbij speelt het inkomen van je partner geen rol.

Daarnaast wordt de bijdrage Wlz gebruikt voor het financieren van kortdurende (curatieve) zorg en voor langdurige zorg. Hieronder hebben wij beide soorten inkomensafhankelijke bijdragen voor jou in een tabel geplaatst, zodat je precies kunt zien wat het maximale inkomen is waarover je de inkomensafhankelijke zorgpremie betaald.

201820192020
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw€54.614 €55.927
Inkomensafhankelijke bijdrage Wlz€33.994 €34.300

Hoe wordt de bijdrage betaald?

De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg worden op verschillende manieren betaald. Dit komt omdat er in sommige gevallen geen instantie of werkgever is die de inkomensafhankelijke bijdrage inhoud. Daarom gaan wij jou in dit stuk meer vertellen over de verschillende manieren waarop de inkomensafhankelijke bijdrage wordt betaald. Zo kan iedereen een goede zorgverzekering hebben.

Bijdrage voor personen in loondienst

Personen die werken in loondienst hebben zelf geen omkijken naar het betalen van de inkomensafhankelijke bijdrage. Deze wordt namelijk ingehouden en betaald door de werkgever.

Dit geldt ook voor personen die een uitkering (bijstand of WW) ontvangen vanuit de gemeente of het UWV. Deze instanties houden de inkomensafhankelijke bijdrage dan automatisch voor jou in. Hierdoor heb je er zelf geen omkijken naar en hoef jij jezelf er ook geen zorgen over te maken.

Bijdrage voor personen die niet in loondienst werken

Voor personen die niet in loondienst werken geldt dat zij alsnog gewoon een inkomensafhankelijke bijdrage moeten betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor personen die zelfstandig ondernemer of gepensioneerd zijn. Je betaalt dus ook gewoon een inkomensafhankelijke bijdrage over andere inkomens, zoals:

 • Je betaalt een bijdrage over het pensioen
 • Je betaalt een bijdrage over bepaalde periodieke uitkeringen
 • Je betaalt een bijdrage over de winst uit een onderneming
 • Je betaalt een bijdrage over opbrengsten uit overige werkzaamheden

Zoals je ziet betaalt iedereen in Nederland een inkomensafhankelijke bijdrage, mits zij voldoen aan een minimaal inkomen. Dit geldt zowel voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw als voor de inkomensafhankelijke bijdrage Wlz.

Hoe kan ik de bijdrage Zvw berekenen?

De inkomensafhankelijke bijdrage wordt altijd per individu berekend en wordt bepaald aan de hand van het belastbaar inkomen.

Daarnaast wordt het bedrag berekend door het percentage voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw en de inkomensafhankelijke bijdrage Wlz. Het belastbaar inkomen (bijdrage-inkomen) zijn alle inkomsten uit verschillende bronnen, zoals:

 • Het pensioen
 • Een uitkering (WW of AOW)
 • De inkomsten uit overig werk
 • Het salaris
 • De winst uit een onderneming

Over deze inkomsten wordt het bijdrage-inkomen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie bepaald. Zo tel je alle (belastbare) inkomsten bij elkaar op en bereken je het bruto jaarloon. Vervolgens deel je dit door het percentage van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw en de inkomensafhankelijke bijdrage Wlz.

Rekenvoorbeeld Wlz- en Zvw premie 2020 berekenen

Wil je de inkomensafhankelijke bijdrage voor jouw persoonlijke situatie berekenen? Dan is het verstandig om dit stuk goed door te lezen. Wij hebben hieronder namelijk een rekenvoorbeeld gemaakt, zodat je precies kunt zien hoe de inkomensafhankelijke bijdrage wordt berekend.

Karel werkt als logistiek leidinggevende bij een groot bedrijf. Hij verdient in 2023 een brutoloon van €2.700,- waarvan €100,- wordt ingehouden voor het pensioen. Zijn belastbaar inkomen voor de Zorgverzekeringswet bedraagt dan €2.600,-.

 1. Het jaarsalaris van Karel voor de inkomensafhankelijke bijdrage bedraagt 2.600 x 12 = €31.200,-
 2. De werkgever van Karel houdt 6,7% van €31.200,- in voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw;
 3. De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw bedraagt dus 6,7% van €31.200 : 31.200 x 0,067 = €2090,40
 4. Er wordt dan €174,20 per maand ingehouden voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw
 5. Voor de inkomensafhankelijke zorgpremie Wlz wordt dan 31.200 x 0,0965 = €3010,80 ingehouden
 6. Er wordt dan €250,90 per maand ingehouden voor de inkomensafhankelijke bijdrage Wlz

Zoals je ziet is het erg eenvoudig om de Wlz- en Zvw premie te berekenen. Op de jaaropgaaf van je werkgever staat namelijk precies wat het bijdrage-inkomen is, waardoor je de inkomensafhankelijke bijdrage gemakkelijk kunt berekenen.

Inkomensafhankelijke bijdrage in het buitenland

Ben jij als Nederlander woonachtig in het buitenland? Dan wordt de hoogte van de inkomensafhankelijke bijdrage bepaald door het CAK. De hoogte van de inkomensafhankelijke bijdrage wordt dan bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals:

 • Het soort inkomen dat je ontvangt
 • De hoogte van je inkomen
 • Het land waar je woont (ook wel woonlandfactor genoemd)

Aan de hand van deze factoren bepaald het CAK de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw en de inkomensafhankelijke bijdrage Wlz voor Nederlanders die woonachtig zijn in het buitenland.

Waarom betalen we een inkomensafhankelijke bijdrage

Nederlanders met een inkomen betalen een inkomensafhankelijke bijdrage, omdat zij dit verschuldigd zijn voor de verzekerde zorg. Daarnaast wordt de Zorgverzekeringswet hiermee bekostigt, waardoor er in Nederland een sociaal zorgverzekeringsstelsel bestaat.

Hierdoor ontvangen personen met een lager inkomen zorgtoeslag, terwijl grootverdieners hier hun steentje aan bij kunnen dragen. Daarom is iedereen in Nederland verzekerd voor de best mogelijke zorg in zijn of haar persoonlijke situatie. De inkomensafhankelijke bijdrage betaal je dus niet voor niets.

Zorgverzekeringen vergelijken

Naast de inkomensafhankelijke bijdrage betaal je zorgpremie aan verzekeraars. Met deze premie koopt de verzekeraar zorg en declaraties in, zodat je hiervoor bent verzekerd. Ben jij nou nog op zoek naar een passende zorgverzekeraar? Dan is het verstandig om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina.

Als je alleen een basisverzekering wilt afsluiten is het verstandig om vooral te letten op de hoogte van de premie en de voorwaarden van de verzekeraar. Mocht je meer zorg nodig hebben? Dan is het slim om verschillende aanbieders te vergelijken op aanvullende dekkingen.

Hierbij kijk je onder andere naar de vergoedingen, kosten, acceptatie en wachttijden. Zo weet je namelijk zeker dat je een zorgverzekering afsluit die aansluit op jouw persoonlijke wensen.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 05/10/2020

 • adana escort
 • adana bayan escort
 • adıyaman escort
 • adıyaman bayan escort
 • afyon escort
 • afyon bayan escort
 • amasya escort
 • amasya bayan escort
 • aksaray escort
 • aksaray bayan escort
 • antalya escort
 • antalya bayan escort
 • bilecik escort
 • bilecik bayan escort
 • bingöl escort
 • bingöl bayan escort
 • bitlis escort
 • bitlis bayan escort
 • burdur escort
 • burdur bayan escort
 • çanakkale escort
 • çanakkale bayan escort
 • çankırı escort
 • çankırı bayan escort
 • diyarbakır escort
 • diyarbakır bayan escort
 • düzce escort
 • düzce bayan escort
 • elazığ escort
 • elazığ bayan escort
 • eskişehir escort
 • eskişehir bayan escort
 • giresun escort
 • giresun bayan escort
 • kahramanmaraş escort
 • maraş bayan escort
 • kayseri escort
 • kayseri bayan escort
 • konya escort
 • konya bayan escort
 • kütahya escort
 • kütahya bayan escort
 • manisa escort
 • manisa bayan escort
 • osmaniye escort
 • osmaniye bayan escort
 • sakarya escort
 • sakarya bayan escort
 • samsun escort
 • samsun bayan escort
 • uşak escort
 • uşak bayan escort
 • van escort
 • van bayan escort
 • zonguldak escort
 • zonguldak bayan escort
 • trabzon escort
 • trabzon bayan escort
 • sivas escort
 • sivas bayan escort
 • tekirdağ escort
 • tekirdağ bayan escort
 • ankara escort
 • ağrı escort
 • ardahan escort
 • artvin escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bartın escort
 • batman escort
 • bayburt escort
 • bolu escort
 • çorum escort
 • denizli escort
 • edirne escort
 • erzincan escort
 • erzurum escort
 • gaziantep escort
 • gümüşhane escort
 • hakkari escort
 • hatay escort
 • ığdır escort
 • izmir escort
 • karabük escort
 • karaman escort
 • kars escort
 • kastamonu escort
 • kırıkkale escort
 • kırklareli escort
 • kırşehir escort
 • kilis escort
 • izmit escort
 • mardin escort
 • mersin escort
 • muğla escort
 • muş escort
 • nevşehir escort
 • niğde escort
 • ordu escort
 • rize escort
 • siirt escort
 • sinop escort
 • urfa escort
 • şırnak escort
 • tokat escort
 • tunceli escort
 • yalova escort
 • yozgat escort
 • adana escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • aydın escort
 • balıkesir escort
 • bursa escort
 • çanakkale escort
 • denizli escort
 • elazığ escort
 • erzurum escort
 • eskişehir escort
 • gaziantep escort
 • izmir escort
 • bursa escort
 • ankara escort
 • antalya escort
 • istanbul escort
 • konya escort
 • mersin escort
 • samsun escort
 • maltepe escort
 • van escort
 • eskisehir escort
 • mersin escort
 • alanya escort
 • adana escort
 • atasehir escort
 • atasehir escort
 • ankara escort
 • tuzla escort
 • bursa escort
 • manavgat escort
 • istanbul escort
 • erzurum escort
 • samsun escort
 • giresun escort
 • buca escort
 • gaziantep escort
 • kayseri escort
 • malatya escort
 • konya escort
 • trabzon escort
 • didim escort
 • malatya escort
 • urfa escort
 • diyarbakir escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • izmir escort
 • adana escort
 • sincan escort
 • hatay escort
 • gebze escort
 • van escort
 • maltepe escort
 • canakkale escort
 • umraniye escort
 • ordu escort
 • izmir escort
 • balikesir escort
 • bahcelievler escort
 • elazig escort
 • kartal escort
 • alanya escort
 • batman escort
 • bursa escort
 • sakarya escort
 • izmir escort
 • ankara escort
 • gaziantep escort
 • diyarbakir escort
 • adana masoz
 • kocaeli escort
 • denizli escort
 • erzurum escort
 • antalya escort
 • adana escort
 • corlu escort
 • marmaris escort
 • izmir escort
 • tekirdag escort
 • kutahya escort
 • sancaktepe escort
 • afyon escort
 • esenyurt escort
 • eskort ankara
 • tokat escort
 • giresun escort
 • atasehir escort
 • cerkezkoy escort
 • basaksehir escort
 • kayseri masoz
 • diyarbakir escort
 • yalova escort
 • manisa escort
 • trabzon escort
 • aydin escort
 • ankara escort
 • izmir escort
 • aksaray escort
 • fatih escort
 • sivas escort
 • gaziantep escort
 • kahramanmaras escort