Wat is dementie en hoe kun je dit op tijd herkennen?
Inhoudsopgave
Dementie is een chronische aandoening aan de hersenen en zorgt voor een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. Dit kan een hoop vervelende gevolgen met zich mee brengen. Niet alleen voor de persoon met dementie, maar ook voor de familie en vrienden.
Maar liefst één op de vijf personen kan te maken krijgen met een vorm van dementie. Daarom is het belangrijk om te weten wat het precies is en hoe je ermee om kunt gaan. Op deze pagina gaan wij jou meer vertellen over de verschillende soorten dementie, hoe het zit met de zorgverzekering en hoe je het beste kunt omgaan met dementie.
Wat is dementie precies?
Zoals je misschien al hebt begrepen is dementie een chronische hersenaandoening die de geestelijke gesteldheid van een persoon negatief beïnvloedt. Meestal begint dementie met het vergeten van kleine alledaagse dingen wat zich in de loop der tijd ontwikkelt in een aandoening.
Zo ontstaan er stoornissen in zowel het korte- als het langetermijngeheugen, waardoor het dagelijks leven een stuk lastiger wordt. Personen met dementie verliezen namelijk vaak vaardigheden, zoals lopen, wassen, eten, slikken en het herkennen van personen en voorwerpen.
Bovendien zijn er wel medicijnen die de ontwikkeling van dementie kunnen vertragen, maar helaas niet kunnen genezen. Hierdoor worden dementerende personen vaak afhankelijk van anderen om normaal te kunnen functioneren in het dagelijks leven.
Welke vormen van dementie zijn er?
Er zijn veel verschillende vormen van dementie. Hierbij is Alzheimer de meest bekende en meest voorkomende vorm. Maar liefst twee op de drie personen met dementie heeft Alzheimer. Daarnaast zijn er nog 50 verschillende soorten dementie en daarom hebben wij hieronder een aantal van de meest voorkomende soorten dementie op een rijtje gezet:
- Vasculaire dementie;
- Parkinson dementie;
- Fronto-temporale dementie;
- Lewy Body dementie.
Dit zijn allemaal verschillende vormen van dementie die van elkaar verschillen in stoornissen en aandoeningen. Bovendien hebben alle verschillende soorten van dementie één ding met elkaar gemeen. Dat is namelijk dat de oorzaak van de aandoening zich in de hersenen bevind.
Hoe herken je beginnende dementie?
Wil jij graag dementie herkennen bij je naasten voordat het misschien te laat is? Neem dit stukje dan zorgvuldig door. De symptomen van beginnende dementie kunnen bij iedere vorm verschillend zijn, maar je kunt ze vaak wel herkennen.
Zo zijn er vaak een aantal kleine problemen bij dementerende personen die steeds terugkeren. Het kan hierbij gaan om geheugenklachten, verandering in karakter en gedragsproblemen.
Daarnaast zijn er nog veel meer andere symptomen, waardoor je beginnende dementie kunt herkennen. Daarom hebben wij hieronder 10 verschillende symptomen van dementie onder elkaar gezet, zodat je weet waar je op kunt letten als je een vermoeden hebt:
- Vergeetachtigheid: als iemand nieuwe informatie snel weer vergeet of steeds dezelfde vraag stelt, kan dit een symptoom zijn van dementie.
- Problemen met dagelijkse handelingen: het wordt steeds lastiger om dagelijks taken uit te voeren, zoals het plannen, uitvoeren van hobby’s of bepaalde dingen in een onlogische volgorde doen.
- Taalproblemen: voor personen met dementie wordt het steeds lastiger om een normaal gesprek te voeren. Zo vergeten zij vaker namen en makkelijke woorden en kunnen zij niet meer vloeiend praten.
- Vergissen in plaats en tijd: personen met dementie hebben vaak geen gevoel meer van tijd en kunnen zelfs vergeten hoe ze ergens zijn gekomen.
- Slecht beoordelingsvermogen: voor dementerende personen kan het vaak lastig zijn om bepaalde situaties in te schatten. Zo kan het zijn dat hij/zij aanbiedingen niet meer begrijpt en dat ze veel boodschappen terwijl ze veel spullen niet eens nodig hebben.
- Het kwijtraken van spullen: mensen met dementie raken vaak spullen kwijt, doordat zij deze op aparte plekken leggen en ze vervolgens niet kunnen terugvinden.
- Afstand nemen van sociale activiteiten: dementerende personen trekken zich sneller terug uit sociale activiteiten, omdat het steeds lastiger wordt om hobby’s uit te voeren of een gesprek te voeren.
- Veel onrust: een veelvoorkomend symptoom van dementie is onrustigheid. Zo lijkt het alsof deze personen vaak iets aan het zoeken zijn, moeten opruimen of iets anders moeten doen.
- Verandering in gedrag en karakter: personen met dementie kunnen zich vaak anders gaan gedragen, zoals achterdochtig, verward, angstig of depressief.
- Problemen met zien: dementerende personen hebben vaak problemen met het zicht, omdat de hersenen niet alles meer goed kunnen verwerken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld voorwerpen niet meer herkennen of afstanden niet goed inschatten.
Zoals je ziet zijn er veel kenmerken beginnende dementie en is het niet altijd even makkelijk om dit te herkennen. Zo kunnen de meeste symptomen ook een andere oorzaak hebben, maar bij twijfel is het slim om een afspraak te maken met een arts. Nu je weet wat de symptomen zijn kun je beginnende dementie herkennen bij naasten en (hopelijk) vroegtijdig ingrijpen.
Hoe kun je het beste omgaan met dementie als patiënt?
Zodra je de diagnose dementie krijgt, kan dat erg hard aankomen. Het enige voordeel hiervan is dat je wel duidelijkheid hebt voor de toekomst. Mocht je namelijk al wat problemen ondergaan en wist je niet waardoor het kwam? Dan weet je dat na de diagnose wel.
Toch is het geen prettig gevoel, maar heb je in de meeste gevallen wel genoeg tijd om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Het is dan ook erg belangrijk om nauw contact te houden met familie, vrienden en bekende die je hierin kunnen steunen.
Zo is het verstandig om aan familieleden aan te geven wanneer het minder goed gaat, zodat zij hiervan op de hoogte zijn. Hieronder hebben wij alvast een aantal tips voor de patiënten die ervoor zorgen dat dementie leefbaarder wordt:
- Neem gedurende de dag voldoende rust
- Doe mee aan activiteiten die iets van jou (en een klein beetje van het brein) vragen, maar niet al te lastig
- Het is belangrijk om actief en fit te blijven: blijf dus doorgaan met ondernemen en bezig te zijn
- Ga niet teveel nadenken over de toekomst, maar geniet juist van de dingen die gebeuren
- Probeer contact te zoeken met andere dementerende personen, vraag eventueel hulp aan naasten
- Probeer regelmatig te blijven bewegen: loop bijvoorbeeld ieder dag een rondje door een bekende en
- rustgevende omgeving (eventueel met iemand samen)
Dit zijn een aantal tips voor patiënten met een vorm van (beginnende) dementie, waardoor zij misschien beter kunnen omgaan met de aandoening.
Hoe kun je het beste omgaan met dementie als naaste?
Niet alleen voor de personen met dementie, maar ook voor de naaste familie en vrienden kan het lastig zijn om er op een goede manier mee om te gaan. Dit komt mede doordat het gedrag en het karakter van een dementerend persoon erg kan veranderen. Hierdoor kan de relatie tussen jou en de patiënt sterk veranderen, al helemaal wanneer je voor deze persoon zorgt.
Daarom is het ook belangrijk om er als naaste goed mee om te gaan. Mocht het zo zijn dat het te zwaar wordt om voor de persoon te zorgen? Schakel dan professionele hulp in. Hieronder hebben wij aantal tips voor naasten om het zo goed mogelijk om te gaan met dementerende personen.
- Probeer, indien de patiënt dit prettig vindt, zoveel mogelijk familie en vrienden erbij te betrekken
- Personen en dingen van vroeger zijn herkenbaarder dan personen en dingen van het heden
- Maak gebruik van humor, dit werkt namelijk heel goed in de meeste gevallen
- Houdt er rekening mee dat beeld en geluid beter wordt begrepen door de persoon dan woorden
- Breng iedere keer slechts één boodschap over en gebruik zo kort mogelijke zinnen
- Probeer samen regelmatig in beweging te komen met de persoon
- Zorg ervoor dat er weer zoveel mogelijk structuur in het leven komt, hang bijvoorbeeld een klok en kalander op in de woning van de persoon
- Voorkom overbelasting en neem ook tijd voor jezelf wanneer je voor een persoon met dementie zorgt
- Als je de persoon wilt aanspraken kan het helpen om oogcontact te maken of zijn/haar hand vast te houden
Dit zijn een aantal belangrijke tips waar je gebruik van kunt maken als een van je naaste te maken krijgt met dementie. Deze tips zijn vooral ook handig voor diegene die veel zorg verleent aan de patiënt.
Zorg voor dementie vanuit de basisverzekering
Vanuit de basisverzekering worden er een aantal vergoedingen gegeven voor zorg voor dementerende personen. Denk hierbij aan een casemanager voor dementie die persoonlijke begeleiding geeft aan de patiënt en de mantelzorger. Deze casemanager valt onder de wijkverpleging die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vandaar dat de term casemanagement dementie vaak niet apart wordt genoemd in de polis.
Daarnaast wordt er ook meestal een vergoeding gegeven voor persoonlijke verzorging en verpleging aan huis. Dit valt namelijk ook onder de wijkverpleging die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij wordt er wel eerst gekeken of de mantelzorger en de patiënt dit daadwerkelijk nodig hebben.
Wij raden daarom aan om de casemanager dementie dit gesprek bij te wonen. Verder dien je alleen rekening te houden met het eigen risico van €385,- per jaar. Deze betaal je namelijk voor zorg vanuit de basisverzekering.
Zorgverzekeringen vergelijken
Ben je nog op zoek naar een goede zorgverzekering die een goede vergoeding geeft voor personen met dementie? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina waar je alle verstrekkers van zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken.
Hierbij is het van belang om te kijken naar de kosten, de voorwaarden en de zorgkeuze. Zo weet je namelijk zeker dat je een zorgverzekering afsluit die voldoet aan jouw persoonlijke voorwaarden.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 05/10/2020