Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
kwijtschelding zorgverzekering schuld

Het kan voorkomen dat je om bepaalde reden een betalingsachterstand hebt bij je zorgverzekeraar. Wat gebeurt er in dit geval en wanneer is er dan sprake van een kwijtschelding schuld zorgverzekering? Hier lees je niet alleen hoe een schuld ontstaat, maar ook wanneer deze wordt kwijtgescholden. Na het lezen kun je bij ons onafhankelijk zorgverzekeringen vergelijken.

Dit gebeurt er wanneer je niet betaalt

Wanneer je zes maanden of langer je zorgverzekering niet betaalt, dan word je door je zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). In dit geval ga je een bestuursrechtelijke premie betalen in plaats van je zorgpremie.

Deze is 125% van de gemiddelde premie. Je openstaande schuld wordt hierdoor niet afgelost. Hiervoor tref je een aparte betalingsregeling met je zorgverzekeraar.

Kwijtschelding premie en achterstand zorgverzekering

Wanneer je de openstaande schuld afbetaalt aan de zorgverzekeraar, wordt de boetepremie kwijtgescholden. Dit is sinds 1 augustus 2018 de nieuwe regel. Hiermee kun je tot wel € 1500,- besparen. Er is sprake van kwijtschelding zorgverzekering schuld wanneer alle schuld uit zorgpremie, het verplichte eigen risico en incassokosten zijn afgelost.

Je bent dan ook niet langer een wanbetaler en wordt uit het systeem gehaald bij het CAK. De boetepremie is afgeschaft om zo te voorkomen dat mensen in een vicieuze cirkel van schulden terechtkomen doordat er nieuwe betalingsproblemen ontstaan.

Voorkom schulden en vergelijk

Het is goed mogelijk om een goede zorgverzekering af te sluiten met een lage premie. Zo voorkom je een hoog maandbedrag. Je vindt een betaalbare zorgverzekering door de vergelijker te gebruiken. Met de vergelijker kun je meerdere zorgverzekeringen op de volgende punten vergelijken:

  • Premie
  • Polisvoorwaarden
  • Inhoud van de verzekering
  • Zorgkeuze
  • Beoordelingen van anderen

Zo vind je altijd een zorgverzekering die niet alleen aan al je wensen voldoet, maar waarbij je ook een lage premie betaalt. Wanneer je een laag inkomen kom je wellicht ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Op deze manier wordt het betalen van de zorgverzekering een stuk makkelijker. Je zorgverzekering niet betalen is namelijk geen oplossing.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 05/10/2020