Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]
wat is een akte van cessie

Wat is een akte van cessie?

Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten wat een cessie is. Stel een schuldeiser heeft een vordering op een schuldenaar. Hij kan die vordering dan overdragen aan iemand anders.

Bij die overdracht verkrijgt dus iemand anders de vordering. Degene die de vordering overdraagt aan iemand anders wordt de cedent genoemd, terwijl degene die de vordering verkrijgt cessionaris wordt genoemd.

De overdracht van een vordering op naam wordt een cessie genoemd. De cessie heeft gevolgen voor de schuldenaar, want hij zal zijn schuld aan de verkrijger van de vordering, dus aan een nieuwe schuldeiser, moeten betalen.

Verschillende Akte van Cessie vormen

Nu kan duidelijk gemaakt worden wat de betekenis is van een akte van cessie. Voor de overdracht van een vordering op naam, dus voor een cessie, zijn er enkele formele vereisten. Er zijn twee vormen van cessie, namelijk de openbare cessie en de stille cessie.

Beide vormen van cessie moeten schriftelijk worden vastgelegd in de akte van cessie. De vordering moet in deze akte voldoende zijn bepaald.

De akte kan worden opgemaakt tussen de schuldenaar en degene die de vordering heeft overgenomen. Dan is het een onderhandse akte. De akte kan ook worden opgemaakt in het bijzijn van een notaris. Dan is het een authentieke akte.

Akte van cessie: verzekering

Waar vind je voorbeelden van de akte van cessie? Een akte van cessie voorbeeld is de handelswijze van veel incassobureaus. Deze incassobureaus kopen schulden op van bedrijven. Ze worden dus de nieuwe schuldenaar. Dit opkopen van schulden en de schulden vervolgens zelf innen wordt factoring genoemd.

Ook bij verzekeringsbedrijven komt cessie vaak voor. Stel de schade die iemand heeft geleden kan op een derde worden verhaald. De verzekeraar kan dan besluiten om de vordering van de verzekerde over te nemen.

Hij keert dan het schadebedrag aan de verzekerde uit. Hierdoor verkrijgt de verzekeraar de vordering op derden. De verzekerde heeft dan met een akte van cessie het vorderingsrecht van zijn schade overgedragen aan de verzekeraar.

Akte van cessie: zorgverzekering

Ook veel zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid van een akte van cessie aan. Hun klanten kunnen er gebruik van maken. Stel een klant is naar een behandelaar geweest en hij moet de hoge rekening zelf voorschieten.

Dan kan hij met een akte van cessie de vordering overdragen aan zijn behandelaar. Wat gebeurt er dan? De klant hoeft dan niet zelf de hoge rekening voor te schieten, want zijn behandelaar kan dan de hoge rekening rechtstreeks indienen bij de zorgverzekeraar.

  • Ook behandelaars die geen contract hebben met de zorgverzekeraar kunnen dit doen. Bij een gecontracteerde behandelaar wordt bij een akte van cessie het volledige bedrag door de zorgverzekeraar vergoed.
  • Niet gecontracteerde zorgverleners krijgen bij een akte van cessie een bepaald percentage vergoed van het bedrag dat ze zouden hebben gekregen als ze wel gecontracteerd waren door de zorgverzekeraar.

Stel je hebt een niet gecontracteerde zorgverlener bezocht met een tarief dat hoger ligt dan het tarief van een gecontracteerde zorgverlener. Wat doet de zorgverzekeraar dan? Hij kan dan twee dingen doen:

  • Hij kan besluiten om de overige kosten voor eigen rekening te nemen. Je ontvangt dan geen rekening.
  • Hij besluit om je een rekening te sturen voor de overige kosten.

Bij welke zorgverzekeraar is een akte van cessie aan te vragen?

Een akte van cessie is niet bij alle zorgverzekeraars aan te vragen. Het is dan ook slim om van tevoren te kijken of je hiervoor bij jouw zorgverzekeraar terecht kunt. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en kun je hier gebruik van maken wanneer dit nodig is.

Kijk voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering dus niet alleen naar de gebruikelijke zaken zoals de kosten en de mogelijkheden bij een aanvullende verzekering, maar ook naar de mogelijkheid voor het aanvragen van de akte van cessie. Als je de akte van cessie wilt aanvragen kun je daarvoor contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Heb je hulp nodig bij het afsluiten van een zorgverzekering? Je kunt gemakkelijk gebruik maken van een vergelijker. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een duidelijk overzicht hebt van je mogelijkheden, maar je betaalt ook nog eens niet onnodig teveel voor de zorg die jij nodig hebt.

Een zorgverzekering vergelijken op de akte van cessie is goed mogelijk: online kun je eenvoudig en snel zien of het bij jouw huidige of toekomstige zorgverzekeraar mogelijk is om dit aan te vragen.

widget

Direct kosten besparen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 11/10/2020