Implantaat vergoeding (2021)
Mis jij om wat voor reden dan ook een (deel van een) tand of kies? Dan kunnen implantaten een oplossing bieden. Een implantaat is een kunstwortel van titanium die in de boven- of onderkaak wordt geplaatst. Bovenop deze kunstwortel wordt dan de kroon, brug of overkappingsprothese gezet.
De kunstwortel wordt van titanium gemaakt, omdat dit materiaal niet wordt afgestoten door het lichaam. Daarnaast kan bot zich goed hechten aan titanium, waardoor het implantaat stevig op zijn plek blijft zitten. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de behandeling, kosten en vergoeding van implantaten.
Hoe worden implantaten geplaatst?
Een implantaat wordt altijd geplaatst door een kaakchirurg of implantoloog (gespecialiseerde tandarts). Voorafgaand aan de operatie kan het zijn dat de huisarts aanbeveelt bepaalde geneesmiddelen aan te schaffen. Deze kun je namelijk nodig hebben na de operatie.
Om deze reden kan het ook zo zijn dat je in overleg met de huisarts bepaalde medicatie tijdelijk moet stopzetten. Let hier op wanneer je zorgverzekeringen met elkaar gaat vergelijken, druk hier om dit direct te doen!
Daarnaast is een implantaten behandeling mogelijk op twee verschillende manieren:
- één-fase behandeling
- twee-fase behandeling.
Hieronder lees je precies wat het inhoudt en wat het verschil is tussen deze twee.
Eén-fase behandeling
Bij een één-fase behandeling wordt het implantaat, de naam zegt het al, in één keer geplaatst. Hierbij wordt het implantaat voor een deel verankerd in het kaakbot, waarbij een klein gedeelte uitsteekt boven het tandvlees.
Vervolgens moet je na 6 maanden terugkomen om een kroon of brug te plaatsen op het gedeelte dat uitsteekt boven het tandvlees. In deze periode heeft het implantaat namelijk genoeg tijd gehad om zich goed te hechten aan het kaakbot. Dit proces wordt ook wel de osseo-integratie genoemd.
Twee-fase behandeling
Bij een twee-fase behandeling, je raadt het al, wordt de behandeling in twee fases uitgevoerd. Zo wordt er tijdens de eerste fase een implantaat geplaatst in het kaakbot. Dit implantaat wordt na verloop van een aantal maanden weer bedekt onder het tandvlees.
Tijdens de tweede fase (na een aantal maanden) wordt er een stift (abutment) geplaatst op het implantaat. Vervolgens kom je weer na een aantal weken terug en kan er een kroon of brug worden geplaatst op de stift. Het werkt dus wel wat anders dan een kunstgebit.
Implantaat vergoeding vanuit de basisverzekering
Vanuit de basis zorgverzekering heb je alleen recht op een implantaat vergoeding wanneer er sprake is van een ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of afwijking aan het gebit. Hierbij wordt meestal alleen de behandeling vergoedt.
Je hebt pas recht op een implantaat vergoeding wanneer je de hoek- of snijtanden niet mist als gevolg van een ongeval. Daarnaast krijg je de implantaten ook pas vergoedt wanneer deze niet eerder zijn aangelegd.
Bovendien ontvang je vanuit de basisverzekering alleen een vergoeding voor de behandeling als dit van te voren overlegt is met de verzekeraar. Ga dus nooit zomaar naar een kaakchirurg, maar overleg altijd eerst met de zorgverzekeraar.
Implantaten vergoeding vanuit aanvullende verzekering
Kom je niet in aanmerking voor een implantaten vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan is het bij veel verzekeraars mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten.
Kijk wel altijd goed naar de vergoeding per pakket, want de meeste verzekeraars vergoeden slechts 75% tot maximaal €250,-. Daarnaast is het wel mogelijk om een breder pakket te kiezen, zodat je meer vergoed kunt krijgen.
Bij het kiezen van een aanvullende tandartsverzekering voor een implantaten vergoeding is het slim om te kijken naar de kosten t.o.v. de vergoeding. Onderaan deze pagina hebben wij daarom alvast een overzicht gemaakt van de kosten en vergoedingen per verzekeraar. Zo zie jij direct welke verzekering het beste aansluit bij jouw persoonlijke wensen.
Wie vergoed implantaten en wat zijn de kosten?
De meeste verzekeraars geven een vergoeding implantaten vanuit een aanvullende verzekering. Daarnaast kunnen sommige personen in aanmerking komen voor een implantaten vergoeding vanuit de basisverzekering.
Dit is namelijk het geval als je een ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of afwijking hebt aan het gebit. Mocht dit bij jou niet het geval zijn? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig voor een implantaat vergoeding.
Om ervoor te zorgen dat jij gemakkelijk een goede keuze kunt maken voor een aanvullende verzekering, hebben wij hieronder een overzicht gemaakt. Hier zie je namelijk direct wat de kosten en vergoedingen zijn per pakket van verschillende zorgverzekeraars.
Hierdoor kom je namelijk al gauw te weten welke aanvullende verzekering je dient af te sluiten voor een goede implantaten vergoeding. Door te vergelijken weet je namelijk zeker dat je niet teveel hoeft te betalen voor dekkingen met een implantaat vergoeding en vind je er een die aansluit bij jouw persoonlijke situatie.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Meest gelezen

Laatst geupdatet op 17/11/2020