Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Orthodontie vergoeding (2021)

Een groot aantal Nederlanders maken gebruik van orthodontie om de tandenstand te corrigeren. Orthodontie wordt in sommige gevallen en door sommige zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende zorgverzekeraars die een orthodontie vergoeding aanbieden. 

orthodontie vergoeding

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een medisch specialisme welke zich richt op het optimaliseren van de standpositie van de tanden en kaken door middel van beugels en aanverwanten. Een orthodontist is geen tandarts, een tandarts is alleen beperkt tot de basishandelingen op dit gebied. Houdt hier dan ook rekening mee tijdens zorgverzekering vergelijken.

Na de studie tot tandarts kun je een extra specialisatie volgen, waardoor je ook de orthodontie kan beoefenen. Tijdens deze specialistische opleiding leert de aankomend orthodonist alles over het maken van een beugel. Velen melden zich na de opleiding aan bij het NVvO, de beroepsvereniging voor orthodontisten.

Elke mond is anders en daarom worden er allerlei behandelingen besproken en niet te vergeten vooral geoefend op kleimodellen. Denk aan het verstellen van het draad, wanneer je er last van ondervindt door bijvoorbeeld de uitstekende delen te knippen. Terwijl een orthodontist tandarts en beugelsmid in een is.

Wat kost een beugel in 2023?

Een beugelbekkie ben je in een ommezwaai, met slechts twee draadjes boven en beneden. Toch is het algemeen bekend dat de beugel kosten aardig uit de hand kunnen lopen, wanneer je niet voldoende verzekerd bent voor orthodontische behandelingen.

Een beugel is een mooi hulpmiddel om de scheefstand van de tanden te corrigeren, hiermee worden twee vliegen in een klap gevangen. Een beugel zorgt ervoor dat de tanden recht staan en het voordeel hiervan is dat je een gaaf stel tanden hebt en het kauwen hierdoor wordt verbeterd.

Rechte tanden maken het ook mogelijk om je gebit gezond te houden, doordat je goed kan poetsen en overal goed bij kan. Het eindresultaat na het dragen van een beugel is dus mooie en gezonde tanden. De orthodontist helpt je hierbij.

Beugel kosten

Wat kost een beugel voor een kind? Wanneer we kijken naar de maximale tarieven dan kun je gemiddeld rekenen tussen de €2000 en €3000 aan slotjesbeugel kosten. Deze bedekt  zowel de boven als onderkaak.

Maar wanneer is het dan slim om met een orthodontische behandeling te starten? Het beste moment om een orthodontische behandeling te starten is wanneer het lichaam in de groei- en ontwikkelfase zit, dit is dan ook meteen het meteen om met de behandeling te starten. Op deze manier pluk je dan de vruchten van het dragen van een beugel.

Het gebit is dan ook gemakkelijk te vervormen, dus dit is een bijkomend voordeel van het dragen van een beugel op jonge leeftijd (tussen de 12 en 17 jaar). (orthodontie vergoeding vanaf 18 jaar)

Toch is het dragen van een beugel niet per definitie gebonden aan een maximale leeftijd, zelfs als volwassene kun je een beugel dragen. Alleen wordt het aangeraden om een beugel op de kinder- en of puberleeftijd te dragen, wegens het flexibele aspect zoals hierboven beschreven.

Vergoeding orthodontie 2020

Een beugel wordt bijna niet door het basispakket vergoedt, dit wordt alleen gedaan onder hoge uitzondering in specifieke gevallen. Wanneer je bijvoorbeeld onder de 18-jaar last hebt van een hazenlip of schisis.

Verder dan dat gaat de vergoeding vanuit de basis verzekering niet. Het is dus belangrijk dat je een aanvullend pakket kiest die dit wel vergoedt. Een beugelbekkie kan een dure grap worden, vergelijk en kijk naar welk aanvullend pakket voordelig is.

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 16/11/2020