Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Vergoeding diëtist (2021)

Voeding, de brandstof van een mensenleven. Soms kan het voorkomen dat je behoefte hebt aan een goed advies over hoe jij je voedingsbehoeften het beste kan invullen.

Vaak denken mensen dat je alleen naar een diëtist kan wanneer je bijvoorbeeld last hebt van overwicht of juist een aanverwante aandoening, slechts weinigen weten dat een diëtist ook handig is voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan ondergewicht.

vergoeding van dieetadvies

Vanuit de basisverzekering wordt soms een vergoeding diëtist gegeven en in de meeste gevallen wordt dit ook gedaan vanuit de aanvullende verzekering. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende zorgverzekeringen en hun vergoedingen.

De toegevoegde waarde van een diëtist

Een diëtist kun je het beste vergelijken met een soort kok, maar dan eentje die speciaal voor jou op maat kookt en aan je behoeften denkt. Voeding is meer dan even snel een hap naar binnenwerken. Voeding is een unieke culinaire ervaring, die mensen bij elkaar brengt en verbindt.

Een diëtist kan in allerlei gevallen adviseren over voedsel en in het bijzonder over de voedselsamenstelling in verschillende situaties. Het doel is dat je gezonder leeft, je energie optimaal kan inzetten en het allerbelangrijkste lekker in je vel zit. Wil je met sport bijzondere prestaties verzetten? Ook dan kan een diëtist je helpen om het dieet te finetunen.

Wanneer mag iemand zich diëtist noemen?

De term diëtist is een beschermde titel en deze verkrijg je door het behalen van het HBO Diploma: Voeding & Diëtiek.

Toch kan je dit omzeilen omdat de handelingen niet beschermd zijn, want iedereen mag onderzoeken en behandelingen op het gebied van voeding en diëtetiek uitvoeren. In plaats van dat je jezelf dus diëtist noemt, noem je jezelf “voedingscoach” of iets in die trant.

Diëtist vs dieetpreparaten

Ondanks dat beide begrippen enigszins raakvlak met elkaar hebben zit er toch wel een wezenlijk verschil tussen de twee. Een diëtist is iemand die je met alle liefde helpt met allerlei vraagstukken op het gebied van voeding. Terwijl dieetpreparaten in het leven zijn geroepen om als suppletie te dienen. Denk aan problemen met:

  • Groeien
  • Moeite met slikken
  • Klachten vanwege ondervoeding en aanverwante symptomen.
  • Dieetpreparaten worden niet meteen of altijd vergoed. Het is wel belangrijk om een bepaalde indicatie te krijgen.

Deze indicatie krijg je alleen wanneer voedsel niet goed verwerkt wordt, dit door zowel een aangeboren of verworven aandoening. Of misschien is er wel sprake van een voedselallergie of stofwisselingsstoornis.

Ook dreigende ondervoeding en het gebruik van sondevoeding kan ervoor zorgen dat je aan een indicatie komt. Tevens wordt deze mogelijkheid ook geopend wanneer andere dieetproducten geen resultaat hebben geboekt.

Diëtist vergoeding basisverzekering

De vergoeding diëtist basisverzekering betekent in de meeste gevallen dat er standaard 3 behandeluren vergoedt. Vooral als dit in het kader valt van bijvoorbeeld na een diagnose Diabetes, COPD of andere ziektes die de stofwisseling mogelijk beïnvloeden.

In dit geval hoef je voor de eerste 3 behandeluren, dan hoef je geen eigen risico te betalen. Het wordt dus voor 100% vergoed. Houd er verder ook rekening mee dat je bij sommige verzekeraars eerst toestemming nodig hebt, dit is dan wanneer je buiten de ketenzorg om valt en het dus vanuit je aanvullende pakket te laten vergoeden.

Diëtist vergoeding

Vergeet niet te shoppen om een scherpe deal te krijgen om jouw persoonlijke voedingsadviseur te kiezen. Wanneer je een restitutiepolis hebt, dan krijg je altijd 100% vergoed, maar een naturapolis is het altijd wel belangrijk om goed op te letten.

Wanneer je naar een gecontracteerde diëtist gaat, dan krijg je 100% vergoed en anders wordt het slechts voor 60%/70% of 80% vergoed. Toch moet je bij een restitutiepolis niet meteen een gat in de lucht springen, want ook met een restitutiepolis moet je een eigen bijdrage betalen.

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 17/11/2020