Selecteer een pagina
[wpseo_breadcrumb]

Wanneer zorgverzekering aanvragen: overzichtelijke informatiegids

door | 15 sep, 2020

ziektekosten verzekering

Wil je een zorgverzekering aanvragen? Tegenwoordig is het makkelijk en snel te regelen, maar het is ook belangrijk om hier even de tijd voor te nemen. Want wanneer je verschillende zorgverzekeringen vergelijkt op prijs, kwaliteit en inhoud maak je altijd de beste keuze en kun je profiteren van een goede zorgverzekering waar je precies de zorg krijgt die je nodig hebt.

Het aanbod van zorgverzekeringen in Nederland is groot en dus kan het lastig zijn om te ontdekken welke het beste bij jouw zorgwensen past. Daarom vind je hier meer informatie over hoe je op de beste manier een goede zorgverzekering kunt gaan aanvragen.

Wanneer zorgverzekering aanvragen?

Een zorgverzekering aanvragen doe je in twee situaties: wanneer je nog geen verzekering hebt en wanneer je tijdens de overstapperiode van zorgverzekering wilt veranderen.

Wil je overstappen van je huidige zorgverzekering naar een andere zorgverzekering? Tussen 12 november en 1 januari heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te vinden.

Je nieuwe zorgverzekeraar geeft de wijziging aan je oude verzekering door: hier hoef je zelf niets voor te doen. Online een zorgverzekering aanvragen kan dus in deze periode. Zeg je jouw zorgverzekering op voor 31 december? Dan heb je tot 1 februari om een nieuwe verzekering af te sluiten.

In drie stappen naar een nieuwe zorgverzekering

Een nieuwe zorgverzekering aanvragen is iets dat helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Eigenlijk kun je het in drie korte stappen doen en ben je daarna verzekerd van een basisverzekering en indien nodig ook een aanvullende verzekering. In de volgende drie stappen kun jij jouw nieuwe zorgverzekering aanvragen:

 1. Oriënteren: kijk goed naar het aanbod van verschillende verzekeraars. Er zijn heel wat verzekeringen, maar welke het is het meest aantrekkelijk voor jou? Druk op de link als je meer wilt lezen over het kiezen van een zorgverzekering.
 2. Aanvragen: de volgende stap is het aanvragen van de zorgverzekering die voor jou het beste is. Hoe je dit doet lees je verderop.
 3. Acceptatie: de oude verzekering wordt opgezegd en de nieuwe verzekering is geaccepteerd. Dan ben je in het bezit van een nieuwe zorgpolis.

Stap 1: Oriënteren

Het oriënteren is een van de meest belangrijke stappen voor het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering. Want het aanbod van verzekeringen is groot en iedereen heeft een andere zorgbehoefte.

Het is wel goed mogelijk om een verzekering te vinden die aan jouw wensen voldoet. Kijk naar de verschillende zorgverzekeraars, de basisverzekeringen en de mogelijke aanvullende verzekeringen.

Op deze website is het daarnaast ook mogelijk om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit doe je met de handige vergelijker die voor je klaarstaat. Al veel anderen gingen je voor. Je kunt onder andere vergelijken op de volgende punten:

 • Zorgpremie
 • Dekking
 • Keuze uit ziekenhuizen en zorgaanbieders
 • De beoordelingen van anderen

Stap 2: Aanvragen

De zorgverzekering aanvragen is de volgende stap. Dit doe je wanneer je met behulp van de zorg vergelijker een goede zorgverzekering hebt gevonden. Het aanvragen kan in de meeste gevallen online. Heb je hulp nodig? Dan kun je de zorgverzekering ook telefonisch afsluiten. Zorg in ieder geval dat je de volgende gegevens bij je hebt: 

 • Je burgerservicenummer (BSN)
 • Je email adres
 • Je adres- en contactgegevens
 • Je bankgegevens (IBAN)

Je nieuwe zorgverzekering vraag je gemakkelijk en snel online aan tussen november en eind december. Je oude zorgverzekering wordt dan automatisch stopgezet. Hier hoef jij je dus niet meer mee bezig te houden. Een aanvraag annuleren kan binnen 14 dagen.

Stap 3: Acceptatie

In principe wordt je vrijwel altijd aangenomen bij een zorgverzekering. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je wordt geweigerd. Er zijn vier redenen waarom je wel geweigerd kunt worden door een zorgverzekeraar:

 1. Wanneer je niet mag wisselen van verzekeraar omdat je al een zorgverzekering hebt afgesloten;
 2. Wanneer er sprake is geweest van wanbetaling bij de verzekeraar in kwestie;
 3. Wanneer de verzekeraar de basisverzekering heeft beëindigd vanwege fraude;
 4. Voor een aanvullende- en tandartsverzekering kan eerst een medische acceptatieprocedure in werking worden gezet.

Voor een ander de zorgverzekering aanvragen

Een zorgverzekering aanvragen doe je in principe altijd voor jezelf. Het komt echter wel voor dat ouderen of psychische patiënten niet in staat zijn om dit zelf te doen. In dit geval kan een partner, kind, voogd of bewindvoerder van de persoon in kwestie de zorgverzekering aanvragen.

Personen onder de 18 jaar vallen onder de verzekering van hun ouders en zijn zelf dan ook niet handelingsbekwaam. De ouders regelen hierbij de verzekering.

Zo vind je de best passende zorgverzekering voor jou

Het vergelijken van zorgverzekeringen is een van de manieren waarop je zeker kunt zijn van de beste keuze. Dit doe je met de online vergelijker die voor je klaar staat. Vergelijk de zorgverzekeringen onderling en maak zo gegarandeerd de beste keus.

Want iedereen heeft andere zorgbehoefte en dus is er geen zorgverzekering de beste voor iedereen. Ontdek al je mogelijkheden en vraag een zorgverzekering aan die aan al jouw zorgwensen voldoet.

Direct een zorgverzekering aanvragen?

In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!

Helga – Zorgverzekering Expert

Direct besparen op je zorgverzekering?

Laatst geupdatet op 07/10/2020