Selecteer een pagina

Opstalverzekering Voor Een Appartement, Hoe Zit Dat Precies? En Waar Moet Je Rekening Mee Houden?

mrt 30, 2020 | 0 Reacties

Heb je een opstalverzekering nodig voor je appartement? Een goede vraag, doorgaans hoef je bij een koopappartement geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Voor de meeste appartementencomplexen en flats is er al een gebouwenverzekering afgesloten. De zogenoemde VvE verzekering zorgt er voor dat alle schade afgedekt is. Dit artikel gaat over koopappartementen en een opstalverzekering, heb je een huurwoning? Lees dan direct meer over de opstalverzekering voor een huurwoning.

Controleer of je dekking hebt

Als je in een appartementencomplex gaat wonen, dan raden we je aan om een controle uit te voeren. Je weet namelijk niet of de VvE daadwerkelijk een verzekering heeft afgesloten en of deze dekking voldoende is om je risico’s op bijvoorbeeld water, diefstal– of brandschade af te dekken.

De reden waarom je hier even in moet duiken is vrij simpel, de gebouwenverzekering wordt namelijk bepaald aan de hand van de gemiddelde waarde van het appartement.

  • Stel dat je een mooie keuken of badkamer hebt laten plaatsen, dan kan het vanzelfsprekend zo zijn dat je appartement meer waard is geworden. Het is in zo’n geval slim om je bij te verzekeren. Doorgaans kan dat met een verzekeraar of tussenpersoon waarbij de VvE een polis heeft afgesloten.

Appartement individueel verzekeren

Toch komt het wel eens voor dat je zelf een opstalverzekering moet afsluiten voor je appartement. Als er bijvoorbeeld sprake is van een slapende Vereniging van Eigenaren, dan kun je er vanuit gaan dat er geen polis is afgesloten voor je appartement. Als je zelf een opstalverzekering afsluit is het slim om de clausule verzekering individueel appartement te laten opnemen in je polis.

  • Met deze clausule ben je niet alleen voor schade aan je eigen appartement verzekerd, maar ook voor het bedrag dat betaald moet worden als er schade optreedt aan andere delen van het appartementsgebouw.
  • Natuurlijk zitten daar wel kosten aan verbonden, omdat deze clausule het totale uit te keren bedrag flink verhoogd. Doorgaans wordt de premie met ongeveer 25% verhoogd als je deze clausule opneemt.

 

Schaderegeling bij opstalverzekering appartement

Als het om een groot appartementencomplex gaat zijn de Verenigingen van Eigenaren verplicht om een polis af te sluiten. Dat is prettig want daardoor wordt ook schade aan het complex hersteld, zelfs als er een herbouwing moet plaatsvinden. Je kunt deze regeling vinden in de polis, bij schade boven een bepaald bedrag wordt de uitkering verstrekt aan de VvE.

Let op de appartementenclausule

In de polis van de opstalverzekering voor een appartementencomplex is vaak ook een appartementenclausule opgenomen. Doorgaans hoeft een verzekeraar niet uit te keren als er schade ontstaat door opzet of roekeloosheid. Maar als jij door je eigen schuld brand sticht in het appartementencomplex, kan het natuurlijk ook zijn dat andere bewoners schade lijden. Door de ingebouwde appartementenclausule zal deze verzekering in dit soort gevallen toch uitkeren.

Bekijk alle premies

Je kunt natuurlijk schade oplopen aan je woning door storm, bliksem of brand. Wil je jezelf tegen dit soort schade beschermen? Begin dan direct met opstalverzekering vergelijken om direct alle aanbieders langs elkaar te houden in onze handige vergelijker.

Wil je eerst meer weten? Of heb je een aantal prangende vragen? Daar hebben we een oplossing voor, we hebben namelijk een handige gids gemaakt voor iedereen die alles te weten wil komen over de beste opstalverzekering. Klik op snel op een van de buttons en kom in actie.

Opstalverzekering appartement vergelijken in 2023!

Laatst geupdatet op 04/06/2020