Waterschade opstalverzekering: wordt waterschade gedekt door de opstalverzekering? Wanneer je een woning koopt en tegelijk een opstalverzekering afsluit is het zeker aan te raden om van te voren te weten wat de dekking is van waterschade bij de opstalverzekering. Bij welke opstalverzekeringen wordt waterschade gedekt en wat zijn de voorwaarden? Je vindt alle belangrijke informatie bij Verzekering-winkel.
Inhoudsopgave
Dekking waterschade opstalverzekering
De opstalverzekering is een verzekering waarbij je woning is verzekerd tegen schade van buitenaf, bijvoorbeeld inbraak, brand, storm of blikseminslag. Is ook waterschade opgenomen in de dekking van een opstalverzekering? Het antwoord hierop is ja. De opstalverzekering is een van de 3 waterschade verzekeringen in Nederland.
De meeste verzekeringen dekken waterschade en dus kun je dit vergoed krijgen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar de schade aan moet voldoen. Waterschade is te onderscheiden in drie oorzaken:
Waterschade opstalverzekering met als oorzaak: neerslag
Schade door neerslag, wat kun je hieronder verstaan? Je kunt denken aan regen, sneeuw, hagel of smeltwater. Wanneer je waterschade hebt dat is veroorzaakt door een van de genoemde vormen, valt het onder de dekking van de opstalverzekering.
Wel krijg je te maken met een aantal voorwaarden. Zo moet de neerslag dat de schade heeft veroorzaakt onvoorzien de woning zijn binnengekomen. Wanneer je bijvoorbeeld zelf het raam open hebt laten staan terwijl het hard regende, dan wordt deze schade niet gedekt.
Bij sommige verzekeraars wordt een andere voorwaarde gesteld. De neerslag moet zijn binnengekomen door het overlopen van dakgoten of een lekkage hieraan. Houd hier dan ook zeker rekening mee tijdens het vergelijken.
Waterschade opstalverzekering met als oorzaak: indirecte neerslag
Wat is de dekking waterschade opstalverzekering bij indirecte neerslag? Onder indirecte neerslag verstaan we water dat de woning is binnengekomen door het overlopen van sloten of grachten. De schade is gedekt wanneer je een all risk woonverzekering hebt of een uitgebreide opstalverzekering.
Wanneer er sprake is van schade door het overstromen van rivieren of vanuit de zee krijg je geen vergoeding. Schade met deze oorzaak is uitgesloten van dekking.
Waterschade opstalverzekering met als oorzaak: leidingwater
Er kan ook sprake zijn van waterschade dat is veroorzaakt door leidingwater. Dit wordt gedekt, maar is wel afhankelijk van een aantal voorwaarden. De schade moet zijn ontstaan door een van de volgende oorzaken:
- Cv- of waterleidingbuizen die zijn stuk gevroren;
- Leidingwater dat onvoorzien uit de verwarming, waterleiding of andere aangesloten installaties stroomt;
- Water dat overloopt uit de verwarming, waterleiding of andere aangesloten installaties.
Ook in dit geval is de voorwaarde dat deze schade is veroorzaakt door een onvoorzien voorval. De opstalverzekering zal niet uitkeren wanneer je zelf indirect de schade hebt veroorzaakt.
Opstalverzekering waterschade: een overzicht
Dekking waterschade opstalverzekering is verschillend per verzekeraar en het is dus belangrijk om te kijken naar de dekking van enkele verzekeringsmaatschappijen. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met daarin de diverse soorten waterschade en welke verzekering dit dekt.
Waterschade | Verzekeraars met dekking |
---|---|
Neerslag | Gedekt door: ABN Amro (All Risk), ANWB, HEMA, ING (All Risk), Unigarant, United Insurance. Deze verzekeringen kennen geen uitsluitingen. |
Overstroming | Geen enkele opstalverzekering dekt waterschade door dijkdoorbraak. Je kunt wel een overstromingsrisicoverzekering afsluiten bij Neerlandse. Hiermee ben je verzekerd tegen de gevolgen van een overstroming door dijkdoorbraak. |
Hevige regenval | Gedekt door: ANWB, Aon Direct, HEMA, Klaverblad (budget), Unigarant, United Insurance en Verzekeruzelf.nl. |
Overstroomde leidingen | De schade is altijd gedekt, ook als het gaat om rioolwater. Bij Allianz wordt dit alleen vergoed als de schade het gevolg is van een verstopping van rioolbuizen of -putten. |
Bevroren leidingen | Gedekt door: BLG, Reaal en SNS. Hierbij geldt wel dat alleen de schade aan leidingen aan de buitenzijde van de woning niet wordt vergoed. Niet gedekt door: Allianz en Klaverblad (budget). |
Lekkage | Gedekt door: alle verzekeraars (kosten voor hak- en breekwerk om leidingen te bereiken en schade te herstellen) Schade aan leidingen zelf niet gedekt door: ABN Amro, FBTO, InShared en ZLM. |
Schade door grondwater | Meestal niet gedekt door opstalverzekering. Uitzonderingen: Aegon, ING (All Risk), ABN Amro, Allianz, EAG Assuradeuren en Woongarant. Deze verzekeraars vergoeden de schade als het grondwater door afvoerleidingen is binnengedrongen. |
Hoe claim je opstalverzekering waterschade?
Wanneer er sprake is van waterschade in je woning is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij de verzekering. Dit kan per mail en telefonisch. Je kunt een schadeformulier invullen om de schade te claimen: dit formulier kun je downloaden op de website van de verzekeraar. Met het schadeformulier kun je details invullen over de schade en het ontstaan hiervan.
Het is belangrijk dat dit zo nauwkeurig mogelijk gebeurt, zodat de claim duidelijk kan worden beoordeeld. Let op: ga niet zelf alvast aan de slag om de schade te herstellen. Er zijn veel verzekeraars die niet of minder vergoeden wanneer je de schade zelf gaat herstellen.
De beste dekking waterschade opstalverzekering via Verzekering-winkel
Wat is de beste waterschade opstalverzekering? Om een goede keuze te kunnen maken kun je het beste je opties vergelijken bij Verzekering-winkel. Een goede waterschade opstalverzekering vind je dus via Verzekering-winkel.
Via de handige vergelijker kun je direct zien hoeveel geld je kwijt bent voor de verzekering en wat er gedekt wordt. Ook bovenstaande tabel geeft inzicht in je mogelijkheden. Met Verzekering-winkel maak je zeker de beste keuze!
Wellicht ook interessant:
Alle aanbieders vergelijken in 2023!
Laatst geupdatet op 05/06/2020