Aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren is iets waar je als eigenaar van een huisdier misschien wel is over na hebt gedacht. Normaliter dekt een aansprakelijkheidsverzekering de schade die gemaakt is door de persoon die hiervoor aansprakelijk is, in z’n geval keert de verzekeraar het bedrag uit wat gelijk is aan de schade die ontstaan is. Naast mensen kunnen ook huisdieren zorgen voor schade aan eigendommen van mensen of aan mensen zelf.
Een dierenverzekering voor huisdieren is vaak niet nodig, huisdieren zijn namelijk bij veel verzekeraars automatisch meeverzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering. Dit komt doordat een huisdier onder de naam van de verzekerde staat en valt daarom onder het het risico van degene die die aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten.
Inhoudsopgave
Mocht een huisdier dus ooit schade veroorzaken dan is de eigenaar aansprakelijk, maar deze schade wordt dus vaak vergoed door de verzekeraar. Dat een aansprakelijkheidsverzekering voor dieren niet nodig is, is dus vaak het geval, maar niet altijd.
Het is daarom handig om altijd goed te controleren of uw verzekeraar ook automatisch uw huisdieren meeverzekerd bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering huisdieren, wat is het nou eigenlijk?
De aansprakelijkheidsverzekering die vaak ook de schade dekt gemaakt door huisdieren, is in Nederland niet verplicht om af te sluiten. Veel mensen maken toch de keuze om deze verzekering af sluiten, hoeveel geld er maximaal uitgekeerd kan worden bij een aansprakelijkheidsverzekering verschilt bij elke verzekeraar.
Er kan materiële schade en letsel schade aangericht worden door huisdieren. Bij Materiële schade gaat het om schade aan eigendommen van andere personen, het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een hond iemands vaas omstoot. Bij letsel schade gaat het om schade aan andere huisdieren of personen zelf, het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een hond iemand bijt.
Wanneer vallen huisdieren buiten de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering?
Wanneer er schade is ontstaan is de eigenaar van het huisdier hier aansprakelijk voor. Het kan ook zo zijn dat de eigenaar niet aansprakelijk wordt gesteld, dit gebeurt wanneer er bewijs is dat de schade anders is aangericht.
Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een persoon een hond mishandelt en/of uitdaagt mat gevolg dat de hond schade aanricht. In dit geval is de andere persoon zelf aansprakelijk voor de schade.
Wanneer de verzekerde zelf zijn huisdier mishandelt of uitdaagt en als gevolg hiervan ontstaat schade ontstaat valt het huisdier ook buiten de aansprakelijkheid. Een huisdier mag dus geen schade aanrichten wanneer er spraken is van motivatie van buiten af.
Wanneer vallen huisdieren binnen de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering?
Als er geen externe motivatie aan te pas is gekomen voordat er schade is ontstaan zal de eigenaar van het huisdier aansprakelijk zijn. Afhankelijk van de verzekeraar kan de eigenaar deze kosten weer terug ontvangen.
Een aansprakelijkheidsverzekering is aan te raden omdat kosten van gemaakte schade kunnen variëren van maar enkele euro’s tot vele duizenden. Deze schade kan zowel door huisdier of de verzekerde zelf veroorzaakt worden.
Bij huisdieren denkt men al snel aan honden en katten maar niet alleen deze vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer een particulier een paard, papegaai, of koe bezit zullen deze ook mee verzekerd zijn voor eventuele schade.
Hierbij is het wel belangrijk dat een huisdier in bezit is van een particulier en niet van een bedrijf, bijvoorbeeld een boer. In dat soort gevallen moet er een andere verzekering afgesloten worden.
Wanneer de eigenaar van een huisdier jonger dan 14 is kan deze niet aansprakelijk gesteld worden en worden automatisch de voogd of ouders aansprakelijk gesteld.
Aansprakelijkheid dieren in het wild
Het is normaliter zo dat dieren die in het wild leven niemands bezit zijn, ze hebben geen eigenaar met een aansprakelijkheidsverzekering. Omdat deze dieren geen eigenaar met een aansprakelijkheidsverzekering hebben kan de schade die wordt gemaakt ook niet verhaalt worden bij een verzekering.
Als er letsel- of materiële schade is aangericht aan uw spullen door een wild dier zul je deze schade zelf moeten vergoeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schade door een wolf die uw hek kapot maakt, of na het achterna zitten van een konijn breek je je arm.
Als er schade is door een wild dier ga dan altijd goed na of het dier ook echt wild is. Een koe die wild rondloopt is namelijk eigenlijk altijd het eigendom van iemand, maar is bijvoorbeeld ontsnapt.
Direct besparen en gaan voor de beste dekking?
Direct weten waar je aan toe bent en gemakkelijk kosten besparen op je aansprakelijkheidsverzekering? Bekijk dan direct alle beschikbare verzekeraars en begin met onafhankelijk vergelijken van alle aanbieders.
Alle aanbieders vergelijken in 2023!
Laatst geupdatet op 05/06/2020